![]() |
No szkoda szkoda, poza tym bezpieczniej napisać Xbox classic bo nawet biorąc 1 w nawias mamy Xbox One, nie wiem co ćpali u nich w dziale marketingu, Xbox -> Xbox 360 -> Xbox One -> Xbox Series. xD
|
...a mi szkoda że Berion już raczej nic nie napisze :(
jak dla mnie to bardzo zła zmiana w internetach, tym bardziej że prawdziwi pasjonaci sprzętów jak PS2 i Xbox "1", się wypalają coraz bardziej. |
Ilość załączników: 1
POPStarter ze sterownikami z 14\01\2019:
http://ddata.over-blog.com/1/06/19/7...er_20190605.7z. Changelog dla sterowników USB dostępny jest tutaj: https://github.com/ps2dev/ps2sdk/commits/master/iop/usb. Źródło: https://assemblergames.com/threads/p...24#post-989741. |
Ilość załączników: 2
Wrzucam sterowniki USB z archiwum FMCB\FHDB 03\11\2018, 05\11\2018 do przetestowania z POPStarterem.
W paczce znajduję się również ikona dla PS2 MC Browser. Po rozpakowaniu, sterowniki i ikonę należy wrzucić do katalogu "POPSTARTER" na karcie pamięci (mc?:/POPSTARTER). Changelog dla sterowników USB dostępny jest tutaj: https://github.com/ps2dev/ps2sdk/commits/master/iop/usb. Sterowniki z 05\11\2018 mają dodatkowo: Cytat:
https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-fr...ml#post1412700. Teoretycznie te sterowniki powinny dać możliwość obsługi dysków do 2 TB i być trochę szybsze niż te wbudowane w POPStarter (np r13_RIP_06). |
Jak sama nazwa wskazuje, z POPSem. ;)
Są dwa "rodzaje" save'ów, które używają emulatory: save prawdziwy (np. na wirtualnej karcie pamięci) lub dump pamięci operacyjnej, graficznej itd. Pierwsze zawsze są przenośne bo identyczne z prawdziwą konsolą (co najwyżej mogą być czymś obudowane, ale to zawsze chwila by przyciąć/dokleić). Drugie są per emulator bo kolejność, algorytm kompresji itd. mogą się różnić. POPS z tego co wiem, nie potrafi zapisywać tzw. save state'ów, więc sejwy możesz przenosić. |
Z jakimi emulatorami PSX współpracuje POPStarter ?
Jak wiemy w ustawienia POPStartera stan gry zapisywany jest na zewnętrznym nośniku. Teraz pytanie czy zapisany tak stan gry można uruchomić na emulatorze ? |
Też jestem ciekawy, ale pewnie nic. ;)
|
Następna wersja testowa z działającymi poprawkami dla gier (Game fixes)
i ze "specyficznym" LibCrypt crackiem dla MediEvil: https://assemblergames.com/threads/p...19#post-978088. |
To już 10 lat!
https://i.postimg.cc/q7H6YmQB/96_A_small.png Ciekawe czy Biedron ma coś w zanadrzu? Co do PS-H... to wolę nie komentować. |
Nie ma co się dziwić jak na horyzoncie ps2-home. W ogóle ci gamonie wydali OPL '10th anniversary'. xD
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
No załącznika nie dałeś. Poza tym, krHACKen uparcie twierdzi, że to koniec. RIP07. xD
|
Cytat:
|
krHACKen sam to wrzucił, bo go zaczęło wkurzać przymulanie FMV'ek. Druga wersja 'testowa' jest bardziej stabilna jak WIP06, także nie wiem, czemu odradzasz. Sam testowałem, tylko swój feedback przedstawiłem w wiadomości prywatnej na discord. ;)
|
Wersja mocno testowa, która ma naprawić spadki w wydajności i dodano nowe klucze LibCrypt.
Nie dorzucam załącznika, gdyż jest to wersja mocno prototypowa, a niedawno ma się pojawić już ostatecznie, ostateczna wersja 07 RIP. Jak ktoś chce przetestować to tu jest link: https://assemblergames.com/threads/p...19#post-978034. |
krHACKen sam się ze mną skontaktował i podesłał wersję poprawioną.
So, I tried the wLE build which I sent you the other day, and found two major problems: 1) VCDs only launched with R3. When pressing O, it gave "This is not an ELF file." 2) POPSTARTER.ELF failed to properly load, and crashed randomly. Here is a new build, with the above issues fixed. |
Cytat:
:ognie: wLE sompilowane przez krHACKen'a, wrzucam za zgodą autora. :ognie: :ognie: Czym się różni od oficjalnej wersji? :ognie: :ognie: Stare ps2sdk, odpala gry ps1 z POPStartera czyli pliki *.VCD bez potrzeby korzystania ze skrótów. :ognie: :ognie: Sam autor odradza używać do czego innego jak uruchamianie *.elf i *.VCD. :ognie: Cytat:
Albo jakiś cytat, czy coś. Cytat:
Dodałem link to wLe krHACKen w pierwszym poście. |
wLE skompilowane przez krHACKen'a, wrzucam za zgodą autora. Czym się różni od oficjalnej wersji? Stare ps2sdk, odpala gry ps1 z POPStartera czyli pliki *.VCD bez potrzeby korzystania ze skrótów. Sam autor odradza używać do czego innego jak uruchamianie *.elf i *.VCD.
krHACKen: Well, just give them the elf file. Not the others (kelfs and raw), since they've not been tested. And most important : tell them that it is NOT recommended to use it for managing/copying files and partitions, because my sdk is really out of date. |
Na PS2 to już raczej na 100% nie.
|
Żadnych szans aby zagrać w gry z N64 na PS2 ?
Zagranie w Super Mario 64 to byłoby coś : ) |
100% fake.
|
Dzięki, umknęło mi : )
Spotkałeś się kiedyś z emulatorem N64 na PS2 ? https://www.youtube.com/watch?v=Iqtx6K9IEvg |
Cytat:
Jak "zmieniać" wirtualne płyty: https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-po...4/#post1368424. Cytat:
Czyli nie ma możliwości korzystania z fizycznych kart pamięci. |
Koledzy mam trzy pytania:
1.Jak zachowuje się POPSter w grach np. dwupłytowych jak Metal Gear 1 gdzie w połowie rozgrywki wymagane jest włożenie drugiej płyty ? Jak zareaguje POPSter ? 2.Jak w grze z tej samej serii Metal Gear Special Edition uruchomionej na POPSter można zasymulować włożenie pierwszej lub drugiej płyty wyd. podstawowego Metal Gear 1 ? 3.Komuś udało się na POPSter zapisywać save gry fizycznie na karcie pamięci niż wirtualnie na zewnętrznej pamięci ? Wiem, że się nie da ale może już coś się zmieniło : ) |
PSXVCD by englishl1989 wersja 2.2.
PSXVCD by englishl1989 wersja 2.2.
Changelog: Kod:
2.2Co to jest PSXVCD: |
Cytat:
https://github.com/ifcaro/Open-PS2-L...commits/master. Maximus32 zajmuję się raczej tym aby menu było w hires. Choć też chyba coś dłubie z innymi systemami plików. SP193 ma masę projektów, ogólnie to miał odejść z zabawy w OPL... ale na szczęście nie zrobił tego definitywnie, bo by ten projekt nie dostał tak wielu przydatnych ostatnio rozwiązań. M.in. poprawki w szybkości SMB, wyższe transfery z USB (sporo filmików już nie klatkuje, przynajmniej na SLIMie), etc. I to chyba wszyscy. Aha jeszcze belek666 dodał obsługę DS3\DS4. Cytat:
Napisałem, że jego sprzęt ("jego" oprogramowanie) robi to lepiej. Po czym dodałem, że porzucił wsparcie po 6 miesiącach. Więc nie będzie już sporej ilości poprawek jakie ostatnio zaszły w oficjalnym OPL. Zazwyczaj takie wsparcie powinno trwać chociaż 2 lata. |
Chyba im się nie chce, skoro chinolowi się to udało ogarnąć, to czemu nadal nie mamy normalnego wsparcia dla aplikacji?
@fer... znaczy Jolek, ja tam chinola nie reklamuje, sam zacząłeś swoją drogą. ;) offtop Nikt nie chce PS2NetBox'a kupić? xD koniec offtopa |
Można by było to zrobić tak jak z grami PS2.
Czyli należałoby wrzucać programy do odpowiedniego folderu. Albo również dodawać programom prefiks (np APP): APP.wLe.ELF Bądź: APP01.wLe.ELF APP02.SMS.ELF Skoro to działa na tamtym wynalazku, to powinno też działać z oficjalnym OPL. |
Cytat:
|
Cytat:
Jak realtek... to u mnie są np "tylko" problemy z HDLGameInstaller. Zrywa mi połączenia z najnowszą wersją, transfer skacze. Z poprzednią wersją 0.813 gubiłem pakiety, instalacja gry trwała dość długo (dłużej niż z płyty). A próbowałeś z innym kablem? Cytat:
Może 6 miesięcy? Więc nie ma powodu aby go dalej "reklamować". Cytat:
Nie rozumiem o co chodzi z tym "Udostępnianie chronione hasłem", ponieważ aby "dostać" się do mojego konta głównego (które ma hasło) to i tak muszę je wpisać (moje hasło). Tak przynajmniej jest z OPL. Cytat:
Jak usuniemy lub dodamy jakąś grę to musimy ręcznie edytować np "conf_apps.cfg" i dodawać\usuwać wpis. A jak się pomylimy np dodamy do wpisu o jedną spację za dużo, to i tak ta opcja się pojawi tylko, że nie będziemy mogli jej uruchomić. I znowu kopiowanie na USB, poprawianie na PC, kopiowanie na USB, kopiowanie na PS2. Chore... rozwiązanie. W PS2NetBox dzieje się to wszystko automatycznie, jak ma to miejsce z grami PS2. Jak coś usuniemy, to wpis zniknie (bez jakiejkolwiek ręcznej ingerencji). |
Używam router, u mnie gorzej działa bezpośrednio kablem PS2 do PCta.
Ja tam nie wiem, PS2NetBox już nie wspierany. ;) Czyli mam rozumieć, każdy ma dostęp do twojej sieci? (Sorki ale tak to zabrzmiało.) :P Zakładka aplikacje ułomna w jakim stopniu? Jeśli chodzi o skróty do gier POPStartera to wszystkie mi się uruchamiają poprawnie, jeśli chodzi o prawdziwe aplikacje, to się zgadzam, działa to koszmarnie. :/ |
Cytat:
Już nie pamiętam czy był to Win XP, 7 czy 10. Więc wolałem dać na statyczny. Czy łączysz się bezpośrednio z PC, czy po drodze masz również router? Cytat:
Cytat:
Lepiej to działa z PS2NetBox Cytat:
Więc bezpieczniej jest "być" na Gościu. Poza tym dla konta Gościa można włączyć jakieś hasło. Ja tego nie zrobiłem bo ten komp nie jest podłączony do internetu, A te luki w SMB 1.0 trochę mnie do tego zniechęcają. |
Ja tam daję zawsze automatyczne IP po stronie PCta.
W pliku SMBCONFIG.DAT nie trzeba dopisywać GUEST, jak się w drugiej i trzeciej lini nic nie wpisze to z automatu jest gość. ;) Co do odpalania, ja to robię z poziomu SMB, skoro i tak ładujemy grę przez SMB, to i z SMB sobie możemy załadować skróty do gier PS1 (jako apki z zakładki aplikacje w OPL). Wystarczy dobrze przygotować plik conf_apps.cfg i wrzucić na root udostępnianego folderu. (Teoretycznie powinno to działać, ale chyba po akcji z ps2-home, OPLnie ładuje conf_apps.cfg z SMB, w takiej sytuacji trzeba ten plik wrzucić do MC#: /OPL/conf_apps.cfg ) Co do konta gościa, skoro i tak i tak wyłączamy obsługę hasłem, to nie lepiej ustawić dla everyone (przecież i tak nie dajemy temu folderowi pełnych uprawnień)? |
Udostępnianie folderu (SMB) dla POPStartera z Windows 10
Jako że ostatnio pobawiłem się trochę z Windowsem 10 i POPStarterem
próbując udostępnić folder, napisałem mały poradnik co i jak, jakby ktoś był zainteresowany.
Ja dla Gościa nie używam hasła, wiec tak wyglądają moje ustawienia:
|
PSXVCD v2.1
PSXVCD by englishl1989 ver. 2.1.
Lista zmian: Kod:
2.1 |
Czy ja wiem czy taką chwilę.
Z POPStarterem zabawa zaczęła się przynajmniej w 2013. To był bardziej konflikt\użeranie niż foch. Dodatkowo poszło jeszcze o tą nieszczęsną zakładkę dla OPL, która mogła w skrócie w****ić $ony. Z tym finansowaniem to jest różnie, pewnie niejeden projekt Crowdfundingowy okazał się klapą a hajsy się rozmyły. BTW "powiedź" szczerze czy kiedykolwiek przelałeś coś na konto np. obecnego developera FMCB\FHDB lub dla twórców Rebug CFW? Dodatkowo wsparcie (feedback) dla (PS2) Homebrew\Emulatorów jest "powiedzmy" śmieszne. Każdy chce ściągnąć, ale napisać z czym jest problem, to już nie ma chęci "bo ktoś inny napisze". PS2 ma swoje lata świetności już daleko za sobą i raczej nic się nie zmieni. |
Niech wyciskają jądra, znaczy się emulator, dalej ile wlezie, nikt nie broni ;]. Swoją drogą to też dziwne, pojawia się ktoś zdolny na scenie (krHACKen), za chwię wali focha i odchodzi :P. Nie ogarniam tego, ale oczywiście każdy może robić to, co mu się podoba. Dlatego jestem za w 100% finansowaniem wszelakich projektów scenowych - ktoś może napisać emulator PS3 na nokię 3310? Nie ma sprawy, finansujemy projekt w kwocie powiedzmy 20000 zł, a autor robi swoje. Jest zapłata, jest produkt, każdy jest zadowolony. A na razie tak to wygląda, że mało kto co robi i mało kto to docenia... błędne koło.
|
POPS to nie do końca emulator ale co ja tam wiem. ;) W ogóle to był napisany dla (o ile dobrze pamiętam) paru gier w tym popierdółka Bishi Bashi, to co z tego 'emulatora' dało się wycisnąć to niesamowitość. :)
|
Tak, w rzeczy samej, sprawdziłem Warcrafta 2 i o ile sama gra uruchamia się bez problemów, tak niestety zawisa na ekranie opcji (czyli wyboru nowej gry, wpisania kodów itd.). Nie zmienia to jednak faktu, że kompatybilność i tak uważam za dosyć wysoką i nie ma co grymasić, mogło być gorzej ;). Kto by tam grał w RTS-y na konsoli :P. Carmageddon to od zawsze był dla mnie crap, nigdy nie rozumiałem hype`u na ten tytuł (żeby nie było grałem zaraz po premierze pierwszej części). Gran Turismo nie sprawdzałem, może problemy tyczą się tylko części 1, a nie 2 (lub na odwrót). Nie to, że "na siłę" bronię dysfunkcji tego emulatora. Po prostu dla mnie nigdy nie były aż tak uciążliwe. Mogę zrozumieć, że jeśli dla kogoś grą życia jest właśnie Warcraft 2, to POPS skończy co najmniej na stosie (bez ironii).
|
Jeżeli chodzi o to czy gra się uruchomi, to chyba do tej pory nie spotkałem się z taką,
która by się nie uruchomiła (nie pojawiło się menu główne). @Meanthord jak chcesz to możesz sprawdzić Warcraft II: The Dark Saga. Wybierz nową grę. Carmageddon to też koszmar. Czarne samochody w Gran Turismo. Jednakże jak na taki projekt to kompatybilność powinna być spora. |
Nie chcę robić OT, ale Rayman 2 sam w sobie jest syfem, bo jest 3D :P. Gdzie mu tam do pięknego 2D z jedynki. I owszem, R2 na DC jest tak czy siak najlepszą wersją i to potwierdzam, wiem, bo grałem :).
|
Czyli kupiłeś OPL made-in-czajna? ;) Rayman 2 na PS1 to kupa, z tym się zgadzam, definitive edition jest dla Dreamcasta.
|
Cytat:
PS - używam POPS-a wbudowanego w zmodowanego ;) OPL-a dołączanego do PS2netboxa. Uff, ale zdanie :]. |
Ale ja to wiem, w ogóle jak coś to pisz youkai. ;) Jedynie nie udało mi się serii Oddworld odpalić, działa płynnie ale znikające poziomy background dobijają.
|
Chyba masz tego farta. ;)
Pamiętam tylko, że kiedyś był problem z Resident Evil (już nie pamiętam z jaką częścią). Gra wywalała się w losowo. Nadal (wg mnie) nie za bardzo da się grać w THPS (1 i 2), ponieważ jest problem z "podłogą". Doom, X-Com (Terror from the Deep, Enemy Unknown), Heretic klatkują niemiłosiernie. TR (3, Chronicles, The Last Revelation) ma popsute oświetlenie po "patchu", a bez niego nie da się za bardzo grać. Ogólnie to linki do list kompatybilności są w pierwszym poście. @...of love Raymana 2 da radę odpalić, gra zawiesza się dopiero później, po wyjściu z pierwszego portalu. |
Challenge accepted :].
|
Jak chcesz to spróbuj Rayman 2 odpalić. ;)
|
Cytat:
|
Problem z myszką.
Ostatnio kupiłem sobie myszkę (SCPH-1090):
https://s9.postimg.cc/pere49tnz/scph1090-1.jpg Więc należało by przestrzec, że POPStarter nie jest z nią (jak pewnie z innymi) kompatybilny. Gry PS1 uruchomione normalne z CD na PS2 nie mają z nią problemu. Pobawiłem się też ostatnio z adaptorem na myszkę i klawiaturę: https://s7.postimg.cc/hslttvbsb/0966...5d3dc7839c.png Ale nie mogę włączyć trybu analogowego w POPStarterze, więc też na razie odradzam. Szkoda, że ten projekt nie jest już rozwijany. |
PSXVCD by englishl1989 ver. 2.0
PSXVCD by englishl1989 ver. 2.0.
Kod:
2.0Co to jest PSXVCD: |
Niedopatrzenie, ale grunt, że podzielamy to samo zdanie. ;) Szkoda, że POPS zdechł..
|
Przecież napisałem co jest wygodniejsze.
No i co mi wystarcza. |
Lepsze/wygodniejsze to dla ciebie wachlowanie płytami i zablokowany czujnik napędu? Nie wiem, ale chyba żyjemy w różnych wymiarach bo jak dla mnie nie ma wygodniejszej opcji jak włożenie płyty do konsoli (oryginał/backup) i autostart. xD
No z DMS4 nie byłem pewien ale Ripper z seri 3 nie przechodzi w stan uśpienia. Co nie zmienia faktu, że od czasu online 90% 'firmowych' tychże wynalazków już miało sleep mode. |
Cytat:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2917483.html, http://games-box.pl/modul-diod-laser...00x-p-125.html. Dodatkowo: Cytat:
https://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/...q/strona12.php. Nie zmienia to faktu, że była to wada konstrukcyjna przynajmniej dla SCPH-7000X. Cytat:
W tych wersjach jest możliwość wyłączenia chipa, poprzednie wersje przechodziły w stan uśpienia: https://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2mod/strona4.php. A możliwość wyłączenia przydaję się jeśli np chcemy zainstalować np FMCB, z którym nie wszystkie modchipy się lubią. Ogólnie to polecałbym tylko do modeli z FW wyższym niż 2.30. Czyli SCPH-9000X (z datacode wyższym niż 8C\z "podwoziem" R) gdzie FMCB został "zablokowany". Więc nie wydaje mi się aby instalowanie chipa to był dobry pomysł. Chodzi mi o granie na kopiach. Dzisiejsze płyty nie są zbyt dobrej jakości, również dzisiaj dobre nagrywarki to chyba rzadkość a lasery w PS2 mają swój wiek. Jeśli chodzi o granie na grach z innego regionu to jest to pewnie lepsze\wygodniejsze rozwiązanie niż swapmagic, psxlauncher.elf, etc. Mi wystarczy FMCB\FHDB + OPL i POPStarter. |
pewno i tak ale w tych czasach kazdy to i tak oleje, mi sie nie chce lamac tych zabezpieczen bo i po co jak chip kosztuje 5zl , pomijam fakty ze pewnie nadala by sie debug ps2 stacja do rzutu ram + programator i inne bzdety .
|
W sumie, takie ps2 byłoby co najmniej ultimate bo można by połączyć ROM po spatchowaniu chipem i załadowanym FMCB i mielibyśmy all-in-one. :D (tylko rom z chipa co poprawnie patchuje gry ps1 xD)
|
Fw z chipa nigdy nie bedzie kompatybilne bo ono do tego nie sluzy, trza zgrzebac oryginal zeby wygladal jak rzut "bios" w ram kiedy jest chip aktywny, lub zpaczowac rom sam w sobie i wgrac ponownie it u jest problem bo rom jest jednorazowy i trza by miec ich sporo do samych testow .
|
Słyszałem od ruska, że ktoś próbował, FW z chipa zdaje się niekompatybilne jako ROM, ale nie wiem, nie chce pisać farmazonów bo to bardzo dawno było, tak jak plotka, że da się zdowngrade'ować modele 9k do FW 2.20 i te ps2 TV ale ps2 TV mit obalony bo w tych FW 2.40 w górę coś jest do obsługi TV czy coś.
|
Co do chipa , teoretycznie gdyby nie to ze nie da sie nadpisac pamieci ROM to by nigdy nie powstaly, a moze i tak jest lepiej bo latwiej sprzedac cos co wlutuje przecietny majsterkowicz niz przeprogramowac procesor odpowiedzialny wgrac w nowy chip rom i wy/wlutowac ~50 nozek w technologi smd . Korcilo mnie nie raz zeby wykonac taki projekt bo dostepne sa produkty i zaprogramowac je zmodowanym "bios" i wlutowac, ale jakos mi sie nie chcialo dla zasady bo moge, lawiej bylo mi wkleic chipa ;)
|
Co do modeli 500xx to bzdura, fixy niepotrzebne, co do modeli 700xx to wada konstrukcyjna, ale lepiej obwinić chipa jak znaleźć przyczynę. xD
No ale na poważnie, właśnie przez takich znawców jak zacytowany, rozszedł się mit, że chipy psują konsolę, chip nie wpływa na trwałość konsoli. Sposób i jakość wlutowania może już na starcie uwalić sprzęt. Fixy lasera to bzdura, dla pierwszych slimów stosowane bo samo Sony zje**ło konstrukcje, te rzekome 'fixy' spowalniają pracę napędu, mam tylko w mojej 70004, bo ryzyko zjarania napędu było 100%. Tylko któraś seria powodowała 'zjaranie' konsoli ale to przez samego badziewnego 'twórcę', no i na podstawie jednego przypadku, większość uważa, że chipy to zło. Co do samej memorki, wkładając samą memorkę do konsoli możesz ją usmażyć i sam port, ale w takim przypadku też będziesz winić twórcę FMCB i Sony, że niedopilnowali, żeby jeszcze większymi i najlepiej DRUKOWANYMI było w instrukcji, że tak się może stać? Przechodzenie w stan uśpienia, śmiechłem, modchipy zaczęły to oferować tylko dlatego, że ludzie narzekali na szybkiego bana ze strony Sony, nie, że ma to jakieś znaczenie, prosty przykład, dobry klon DMS4 czyli ripper 3.2u, nie przechodzi w stan uśpienia i nie smaży konsol użytkownikom, sam DMS4 też nie przechodzi (co prawda nigdy nie miałem ale ta seria nie przechodzi w stan uśpienia z tego co znalazłem na martwej stronie producenta). @Fera2, po tobie to się spodziewałem dokładniejszego research'u. ;) |
Jest "PSXLauncher.elf" który wymaga chociaż jednej org gry PS1 i zablokowana czujników otwarcia klapki.
Za jego pomocą można bez problemu uruchomić nawet importy. Zacytuje tomx1989: Cytat:
|
No to fera2, nie przetłumaczysz, że chip nie szkodzi XD (te dostępne dziś nawet nie gryzą się z FMCB nawet 1.8c i apkami i nie wpływają na zużycie lasera bo jak?).
|
ale problem kupic chip za doslownie 5zl i wlutowac do ps2 :P
|
No a importy też się odpali mając tylko FMCB? No raczej nie. ;) Moje 2 ps2 są zmodchipowane bo mam w **uj importów a ściąganie konsoli NTSC, jak kupowałem, mijało się z celem, a teraz to już mi się nawet by nie chciało kupować ps2 w wersji NTSC.
|
Jaki wymóg? Przecież nie trzeba wlutowywać chipa aby grać w gry z PS1.
Wiele (używanych) org gier można kupić na aledrogo, OLX, ebay, sklepie z konsolami, etc i nie powinny one "katować" lasera jak obecnie sprzedawane płyty. Już nie pamiętam jak to jest z kompatybilnością POPStarter ale na pewno nie jest niższa niż 50%. Więc tragicznie nie jest. |
Jak chce się grać w gry z ps1 na ps2 to niestety nadal wymóg, POPS już nieaktualizowany a kompatybilność pozostawia wiele do życzenia, FMCB z ESR odpalają tylko DVD, to mogłoby działać gdyby nie fakt, że ps2 rozpoznając grę z ps1 odłącza wszystkie ficzery dla ps2 czyli USB/ETH/DVD i zmniejsza RAM pod wymogi ps1. Nie ma i już nie będzie możliwości grania we wszystkie gry z ps1 na ps2 inaczej jak z płyt CD.
|
Nie wiem czy dzisiaj instalowanie chipa to dobry pomysł.
Chodzi mi o granie na kopiach. Dzisiejsze płyty nie są zbyt dobrej jakości, również dzisiaj dobre nagrywarki to chyba rzadkość a lasery w PS2 mają swój wiek. |
Już od dawna nie korzystam, od wszystkiego mam odpowiednich znajomych. ;)
Chociaż tyle, że ps2 coraz tańsze ale chyba i to się zmieni, więc jak sie nie uda to nic tylko brać golasa i skoro masz umiejętności, to chip we własnym zakresie. :) |
Ten temat został poruszony na elektrodzie, ale chyba coś nie pykło:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2311870.html. |
Akurat aż tak się nie znam na hardware, ale wiem, że swego czasu na elektrodzie mi pomogli, także mogę polecić ci @admunt1 tam zapytać albo ktoś tu wie, może ber... -kaszel- @MasterPopsuj. ;)
|
tak sprawdzałem, usterka jest po stronie konsoli.
Myślisz, że obstawiłem właściwy bezpiecznik do wymiany ? |
Ale co działa?
Sprawdzałeś pada na innym plejaku? W tym programie (PadTest) też możesz przetestować wibrację wciskając trójkąt i wychylając lewą gałkę analogową lub zamiast analoga można wcisnąć krzyżaka (też góra\dół) dla "słabszych" wibracji. |
Dzięki za info. Pad jednak działa.
POPStar tu nie zawinił. Prawdopodobnie mam uszkodzoną płytę główną. Tak ściślej bezpiecznik przepalony, chyba PS7 (0.7A) bo ma dużą rezystancję rzędu Mega OHm co wskazuje na jego przerwę. Schemat przesyłam poniżej. Myślisz, że to właściwe podejrzenie dlaczego nie działają silniczki w padzie ? |
Test pada.
Nie wiem co to ma wspólnego z POPStarterem ale...
http://psx-scene.com/forums/content/...-pad_test.png/ https://forum.cdrinfo.pl/f105/progra...5/#post1066706. |
Koledzy czy znacie program do pełnego testowania funkcjonalności gamepada na PS2, który można uruchomić w formacie .elf ?
|
Rayman 2 zawiesza się po wyjściu z portalu. Już nie pamiętam w jakiej planszy\etapie to następuje,
ale jest to stosunkowo wcześnie, więc nie do końca działa. Jednakże wibracje w tej grze działają. |
To Rayman 2 działa przez POPSa? Coś mnie chyba ominęło. Co do Medievil, u mnie nie działają gałki do czasu aż nie włącze analoga a wibracje niezależnie czy analog on/off na padzie.
|
Cytat:
Próbowałeś włączyć wibrację w opcjach gry? W opcjach POPStarter nie znalazłem opcji aby włączyć\wyłączyć wibrację. |
To jest po pierwsze dla PS3, po drugie szmelc, a po trzecie POPS pracuje na obrazach kart (ponieważ nie zapiszesz save'a na PSX na karcie dla PS2 w taki sam sposób jak na karcie dla PSX). ;) Tylko oryginał ma sens.
|
Załącznik 117255Mam pytanie: Czy ktoś próbował przenosić save gry zapisany wirtualnie przez POPStara na starej karcie pamięci za pomocą adaptera USB ?
|
Ostatnio grałem na PS2 pod POPStarterem w Medievil 1.
Zauważyłem, że na sprawdzonym padzie DualShock nie działają wibracje. (Oczywiście Medievil obsługuje DS.) Czy są wymagane jakieś ustawienie w opcjach POPStara ? |
Sprawdziłem Tomb Raider 1 SLES_000.24 i Tomb Raider 2 SLES_007.18 z PSXVCD 1.9,
u mnie wszystko bangla, łącznie z CDDA na r13_RIP_06. |
Czy Tomb Raider 1 działa już na tym? :P
|
PSXVCD by englishl1989 ver. 1.9
PSXVCD by englishl1989 ver. 1.9.
Changelog: Kod:
1.9http://www.mediafire.com/file/ahn2q9...psxvcd_v1.9.7z. 7z MD5: 7fa0abebb446d75981df2ed5d25e60da Co to jest PSXVCD: https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-po...ml#post1383731. |
Nie każda gra obsługuje drążki analogowe i wibracje.
W niektórych jak włączysz tryb analog, to gra wyrzuca komunikat o niepodpiętym padzie, ale nie jest to problem z POPStarterem, tylko z grą, która nie obsługuje Dual Analog Controller. Można zamienić lewą gałkę analogową z krzyżakiem wpisując: Kod:
$D2LSJest jeszcze: Kod:
$D2LS_ALT |
DualShock 1 czy 2? Mam oba, DS2 śmiga na pewno, DS1 mogę sprawdzić.
|
Zauważyłem, że na PS2 nie działa w pełni dualshock jeśli gramy w gry PSX pod POPStarterem.
Czy coś trzeba zmienić w ustawieniach konsoli, czy w opcjach POPStartera ? |
PS2 nie jest w stanie emulować, ani wirtualizować PSP. Choćby tylko ze względu na ilość RAM.
|
Spotkaliście się z -odpowiednikiem Popstartera, który pozwala na save gry na karcie pamięci ?
Wcześniej fera2 słusznie zauważył, ze jednak stan gry jest zapisywany do wirtualnej pamięci na pendrivie a nie fizycznie do karty. Druga sprawa ***8211; czy PS2 jest w stanie uruchomić gry z konsoli PSP ? - oczywiście po jakiej czarodziejskie obróbce, ktoś coś widział na ten temat ? Pozdrawiam : ) |
Cytat:
|
@dew20177
Osobiście mnie już dawno przestało dziwić przelewanie frustracji i własnych porażek na innych. ;] Tylko przypomnę, że POPS napisało Sony dla... Procesora 300MHz R5900 i 32MB RAM? Nie, bo to nie jest emulator. CPU jest wirtualizowany, RAM limitowany etc. I jak go nazywasz, emulator ten miał obsługiwać dosłownie... trzy gry. Naprawdę niebywałym cudem jest, że nadaje się także do innych i jeszcze większym cudem inżynierii wstecznej i kunsztem wiedzy programistycznej PS2PSXe (to już jest emulator, ale pewnie także zawiedzie takiego znamienitego "dewa" jak Ty). POPStarter choć to "tylko" loader, także jest owocem krwi i potu. Ale to wszystko **** i nie ważne bo "randomowi z internetu gierki nie działajo". Widzisz, wielkie umysły mają swoje pasje i ambicje, robią fantastyczne rzeczy dla idei, dlatego że to lubią, dlatego że chcą przekraczać postawione przed nimi bariery, które wydają się nie do pokonania. Nie robią tego dla Ciebie, dla Twojej przyjemności, kaprysu, potrzeby chwili czy poklepania po ramieniu. Na Twoim miejscu bym to docenił, a przynajmniej zaczął od pokory. Przydatnej w życiu... |
popstarter to jaks parosia
Przepraszam ale jeszce z takim g. nie mialem doczynienia, tylko zepsulem sobie przez to pliki hdd w konsoli, zadna gra sie nie odpala przez ten zs popstarter, na forach zagranicznych wd instrukcji takze probowalem a tu w pl na forum tez nikt nie po moze, gowno nie emulator i tyle, pozdrawiam wszystkim i odradzam poczatkujacym sie w to bawic....
|
Okładki do OPL
Wrzucam okładki (140x200) do kilku gier z PS1.
Mogą się przydać osobom uruchamiającym POPStartera za pomocą OPL. Lista okładek gier: Kod:
AlundraKod:
DOSboxKod:
BallionKod:
Alundra=mass:/POPStarter/r13 RIP 06/XX.Alundra.ELFJeśli ktoś korzysta z innego urządzenia należy zmienić prefiks na: - SB dla SMB (SB.Nazwa gry.ELF_COV.png) - bez prefiksu dla HDD (Nazwa gry.ELF_COV.png) Wrzucić do katalogu ART w wybranym urządzeniu. |
POPStarter jest zamknięty, więc ktoś musiałby zrobić swój loader POPSa od nowa. Szanse bliskie zeru. I tak naprawdę po co? Nawet telefon lepiej sobie radzi z emulacją PSX niż tak antyczny sprzęt. ;) To trochę tak samo jak SMS - kto ogląda na nim filmy i słucha muzyki? Mam ogromny szacunek do Krakena że ciągnął tak długo ten projekt.
|
W sumie to nie jest problem.
Wydaje mi się, że po prostu wymagało by to sporej ilości czasu do zaimplementowania i przetestowania. Przy obecnej ilości ludzi dającej swe wsparcie (feedback) jakoś tego nie widzę. Poza tym wyszła już ostatnia wersja (zrobiona przez kHn). Może ktoś będzie kontynuował, ale zanim się połapie co i jak, to minie sporo czasu. Ja bym bardziej celował w kompatybilność a nie w dodatkowe możliwości. Choć nie ukrywam, że sam mam kartę pamięci z pierwszego plejaka. Może kiedyś... |
Pełen szacun Tobie fera2 za opis działa POPStartera.
- Próbowałeś rozwiązać problem jak zapisywać stan gry (save) na karcie pamięci konsoli ??? Słusznie zauważyłeś, że stan gry zapisywany jest jednak do wirtualnych kart pamięci (VMC) na pamięci przenośnej. |
Zapomniałem dodać, że teraz POPStarter obsługuje również płyty (PS1) z grą.
Dzięki tej opcji możemy korzystać z wirtualnych kart pamięci (VMC), jeśli nie mamy zwykłej karty. Jeśli nasz telewizor nie obsługuje 240\280p można dodać "$HDTVFIX" do "CHEATS.TXT" i cieszyć się obrazem w 480\576i. Można też dodać "$SMOOTH", aby wygładzić tekstury i wiele innych. Niestety kompatybilność może być mniejsza niż z ta HDD\USB\SMB. Mogą być również problemy z CDDA. Aby tego dokonać należy: 1) Uruchomić POPStartera z danym prefiksem: - "XX.Nazwa_Gry.ELF" (dla zapisu VMC na USB) - "SB.Nazwa_Gry.ELF" (dla SMB) - "Nazwa_Gry.ELF" (bez żadnego prefiksu dla HDD) np "XX.THPS2_CD.ELF" "SB.THPS2_CD.ELF" "THPS2_CD.ELF" Można też korzystać z jednej VMC dla wszystkich gier z CD (np tworząc "XX.PS1CD.ELF") . Należy pamiętać, że pojemność takiej karty to 128kB. 2) Jeśli POPStarter nie znajdzie "Nazwa_Gry.VCD" na naszym urządzeniu uruchomi grę z CD. 3) POPStarter utworzy katalog z VMC w folderze (np "mass:/POPS/Nazwa_Gry") na danym urządzeniu. Możemy ten folder ("Nazwa_Gry") również utworzyć sami i dodać do niego "CHEATS.TXT" z interesującymi nas kodami. Tu jest również poradnik jak coś koślawię napisałem: https://bitbucket.org/ShaolinAssassi...iki/ps1cd-mode. W razie czego link do translatora: https://www.deepl.com/translator. Ostatnio również pojawiła się lista gier z różnymi poprawkami zintegrowanymi w najnowszego POPStarera 13 RIP 06: https://bitbucket.org/ShaolinAssassi...wiki/automated. |
To zeby uzupelnic ta wiedze:
http://consolecopyworld.com/psx/psx_...otection.shtml https://www.epforums.org/showthread....atches-Archive |
A to je ciekawe, bowiem europejskie wersje gier nie miały zabezpieczenia antimodchipowego. Co więcej - wkładając do napędu europejskiej konsoli grę amerykańską z antimodem - zabezpieczenie sprawdzało region konsoli i nie uruchamiało się (za wyjątkiem pierwszych gier z tym zabezpieczeniem). Generalnie rozumiem z tego, że plan był taki - SCEE uznało, że antimod to przegięcie (blokował nawet uruchamianie oryginalnej gry), wprowadziło w regionie PAL Libcrypt (zmodyfikowany SecuROM). Przypomnę, że w tamtych czasach nagrywarki z trybem RAW-DAO nie były oczywistością. :D
Co do FF8 - PAL ma Libcrypt na wszystkich czterech płytach, NTSC ma antimoda. Antimod objawia się ładnym obrazkiem: http://oi62.tinypic.com/33bfmg3.jpg Prawdopodobnie miałeś wersję PAL niespatchowaną, źle skopiowaną. Antimod FFVIII nie działa na europejskich konsolach. |
I dlatego powstał m.in Mayumi Stealth. ;)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:00. |