![]() |
Cytat:
|
Cytat:
9x + 10y = wskazanie wagi (x - ilość wyciągniętych monet 9 gramowych, y - ilość wyciągniętych monet 10 gramowych) x + y = całkowita ilość wyciągniętych monet (czyli 1+2+3+4+... albo inaczej 57*29) -> po przekształceniu : y = 57*29 - x -> podstawiamy to do pierwszego równania z 2 niewiadomymi i wychodzi wzór zaprezentowany przez pawelblu, czyli 9x + 10(57*29 - x) = wskazanie wagi -> 9x + 10*57*29 -10x = wskazanie wagi -> -x = -10*57*29 + wskazanie wagi -> a ostatecznie : x = 10*57*29 - wskazanie wagi Przyjemnego ważenia ;) |
Cytat:
|
W końcu po 25 min znalazłem rozwiązanie zagadki Przemasa(3 ważenia, 12 bil). Czy mogę podać juz rozwiązanie:)
|
Cytat:
btw: zapraszam do mojej zagadki z kulkami ;) |
Cytat:
Z pierwszego worka bierzesz 1 monete z drugiego 2 z ..... z piecdziesiatego siodmego 57. Wazysz wszystko i obliczasz w/g wzoru: wskazanie wagi=9x+57*29*10-10x a wiec x=57*29*10-wskazanie wagi Otrzymujemy ilosc falszywych monet, czyli numer worka :) |
Y@nkee_PL no to pojechales ^_^ ki diabel w tym siedzi to ja nie wiem ^_^
ale mam cos dla Was - proscizna w sumie ;) Mamy wage szalkowa, na ktorej mozemy dwa razy wazyc (dla trzech to jazda by byla nieziemaska, wiec dwa ;) ). Naszym zadaniem jest okreslenie liczby kulek spelaniajacych kazdy z ponizszych podpunkow (trzy podpunkty to trzy zadania - czyli 3 rozwiazania). Generalnie wszystkie kulki sa identyczne, tylko jedna ma inna mase (nie wiemy czy jest ciezsza czy lzejsza): 1. dla ilu kulek w dwoch wazeniach jestes w stanie wskazac ta inna i podac czy jest ona lzejsza czy ciezsza? 2. dla ilu kulek w dwoch wazeniach jestes w stanie wskazac ta inna bez koniecznosci podawania czy jest ona lzejsza czy ciezsza? 3. dla ilu kulek mozesz podac czy szukana kulka jest ciezsza czy lzejsza, nie musisz za to jej wytypowac? pozdro i powodzenia ;) |
hehe, panowie, normalnie padniecie :P
znalazlem oto taka zagadke, na ktora nie znam rozwiazania i nie wiem czy takie jest, ale moze wam sie uda cos z tego zrobic ;) Jest 57 worków. W każdym 300 złotych monet. Jeden worek zawiera same fałszywe monety. Reszta worków jest dobra. Moneta prawdziwa waży 10 gram, a fałszywa 9 gram. Masz wagę taką jak w sklepie, że kładziesz przedmiot a ona wyświetla ile ona waży. Masz w jednym ważeniu powiedzieć, który worek zawiera fałszywe monety. taaaaa... 57 workow i jedno wazenie :fiu: POWODZENIA :3msie: |
Cytat:
www.mensa.org.pl sa tam tez odnosniki do innych stron narodowych i do strony ogolnej calej mensy www.mensa.org milego lamania glowy ;) choc spodziewalem sie trudniejszych ;) |
Cytat:
Myslalem, ze na stronie Mensy bedzie mozna cos znalezc, ale albo nie moge tam wejsc, albo pojawia mi sie napis, ze strona w budowie, wiec chyba trzeba bedzie poszukac gdzie indziej. |
Cytat:
|
a mógłby ktoś przytoczyć zagadkę jaką wypowiedział Szwejk na komisji lekarskiej czy wojskowej w książce "Przygody Dobrego Wojaka Szwejka" - Jaroslav Hasek
|
Cytat:
|
Cytat:
zagadka Einsteina ma tylko jedno rozwiazanie i jest podane wyzej ;) pozdro |
Cytat:
Ale po chwili zwiatpienia (chcialem to juz rzucic w cholere ;) ) w koncu sie udalo i musze przyznac, ze zagadka jest niezla. Wiecej takich! :) A co do mozliwosci roznych rozwiazan, to tez podczas rozwiazywania mialem kilka razy wrazenie, ze mozliwe sa rowniez inne warianty. Mozemy za jakis czas porownac rozwiazania. Okaze sie, ile ich faktycznie jest :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:17. |