Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zagadka Einsteina (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zagadka-einsteina-26956/)

nimal 03.11.2003 21:59

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
W zasadzie to sam juz odpowiedziales komentujac zagdke przemasa ;p
ale nie napisalem na ktory przypadek udzielilem odpowiedzi, pozatym podalem jedna odpowiedz, a zadalem trzy pytania ;)

merowing 03.11.2003 20:53

Cytat:

Pewnie chodzi o to:
Z pierwszego worka bierzesz 1 monete z drugiego 2 z ..... z piecdziesiatego siodmego 57. Wazysz wszystko i obliczasz w/g wzoru:
wskazanie wagi=9x+57*29*10-10x a wiec x=57*29*10-wskazanie wagi
Otrzymujemy ilosc falszywych monet, czyli numer worka :)

Tak dla rozjaśnienia sprawy :
9x + 10y = wskazanie wagi
(x - ilość wyciągniętych monet 9 gramowych, y - ilość wyciągniętych monet 10 gramowych)

x + y = całkowita ilość wyciągniętych monet (czyli 1+2+3+4+... albo inaczej 57*29) -> po przekształceniu :
y = 57*29 - x -> podstawiamy to do pierwszego równania z 2 niewiadomymi i wychodzi wzór zaprezentowany przez pawelblu, czyli

9x + 10(57*29 - x) = wskazanie wagi -> 9x + 10*57*29 -10x = wskazanie wagi -> -x = -10*57*29 + wskazanie wagi -> a ostatecznie :
x = 10*57*29 - wskazanie wagi

Przyjemnego ważenia ;)

pawelblu 03.11.2003 19:45

Cytat:

nimal napisa***322;(a)
btw: zapraszam do mojej zagadki z kulkami ;)
W zasadzie to sam juz odpowiedziales komentujac zagdke przemasa ;p

kokosz 03.11.2003 19:20

W końcu po 25 min znalazłem rozwiązanie zagadki Przemasa(3 ważenia, 12 bil). Czy mogę podać juz rozwiązanie:)

nimal 03.11.2003 18:32

Cytat:

Pewnie chodzi o to:
Z pierwszego worka bierzesz 1 monete z drugiego 2 z ..... z piecdziesiatego siodmego 57. Wazysz wszystko i obliczasz w/g wzoru:

big LOL - zadanie jest tak sformulowane ze nawet nie zaczolem nad nim myslec ^_^ a tu patrz - istnieje rozwiazanie, logiczne i czysto matematyczne ^_^ starzeje sie chyba ^_^

btw: zapraszam do mojej zagadki z kulkami ;)

pawelblu 03.11.2003 16:42

Cytat:

nimal napisa***322;(a)
Y@nkee_PL no to pojechales ^_^ ki diabel w tym siedzi to ja nie wiem ^_^
Pewnie chodzi o to:

nimal 03.11.2003 08:46

Y@nkee_PL no to pojechales ^_^ ki diabel w tym siedzi to ja nie wiem ^_^

ale mam cos dla Was - proscizna w sumie ;)

Mamy wage szalkowa, na ktorej mozemy dwa razy wazyc (dla trzech to jazda by byla nieziemaska, wiec dwa ;) ). Naszym zadaniem jest okreslenie liczby kulek spelaniajacych kazdy z ponizszych podpunkow (trzy podpunkty to trzy zadania - czyli 3 rozwiazania). Generalnie wszystkie kulki sa identyczne, tylko jedna ma inna mase (nie wiemy czy jest ciezsza czy lzejsza):
1. dla ilu kulek w dwoch wazeniach jestes w stanie wskazac ta inna i podac czy jest ona lzejsza czy ciezsza?
2. dla ilu kulek w dwoch wazeniach jestes w stanie wskazac ta inna bez koniecznosci podawania czy jest ona lzejsza czy ciezsza?
3. dla ilu kulek mozesz podac czy szukana kulka jest ciezsza czy lzejsza, nie musisz za to jej wytypowac?

pozdro i powodzenia ;)

Y@nkee_PL 03.11.2003 01:25

hehe, panowie, normalnie padniecie :P

znalazlem oto taka zagadke, na ktora nie znam rozwiazania i nie wiem czy takie jest, ale moze wam sie uda cos z tego zrobic ;)

Jest 57 worków. W każdym 300 złotych monet. Jeden worek zawiera same fałszywe monety. Reszta worków jest dobra.
Moneta prawdziwa waży 10 gram, a fałszywa 9 gram. Masz wagę taką jak w sklepie, że kładziesz przedmiot a ona wyświetla ile ona waży. Masz w jednym ważeniu powiedzieć, który worek zawiera fałszywe monety.

taaaaa... 57 workow i jedno wazenie :fiu:

POWODZENIA :3msie:

nimal 02.11.2003 23:46

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Zaraz ja zobacze :)
Myslalem, ze na stronie Mensy bedzie mozna cos znalezc, ale albo nie moge tam wejsc, albo pojawia mi sie napis, ze strona w budowie, wiec chyba trzeba bedzie poszukac gdzie indziej.

stronka mensy dziala, podawalem zreszta wczesniej jej ades jako zrodlo paru fajnych zagadek
www.mensa.org.pl
sa tam tez odnosniki do innych stron narodowych i do strony ogolnej calej mensy
www.mensa.org
milego lamania glowy ;) choc spodziewalem sie trudniejszych ;)

andrzejj9 02.11.2003 20:55

Cytat:

przemas napisa***322;(a)
mi sie wydaje ze ta moja powinna cie zadowolic.
Zaraz ja zobacze :)
Myslalem, ze na stronie Mensy bedzie mozna cos znalezc, ale albo nie moge tam wejsc, albo pojawia mi sie napis, ze strona w budowie, wiec chyba trzeba bedzie poszukac gdzie indziej.

przemas 02.11.2003 18:29

Cytat:

... Wiecej takich! :)
mi sie wydaje ze ta moja powinna cie zadowolic.

eloise 02.11.2003 18:15

a mógłby ktoś przytoczyć zagadkę jaką wypowiedział Szwejk na komisji lekarskiej czy wojskowej w książce "Przygody Dobrego Wojaka Szwejka" - Jaroslav Hasek

andrzejj9 02.11.2003 17:12

Cytat:

nimal napisa***322;(a)
cos mi sie zdaje ze pomyliles zagadki - cytujesz przemasa (ktory podal zagadke z wazeniem kulek) a piszesz o wskazowkach (czyli o zagadce Einsteina)

zagadka Einsteina ma tylko jedno rozwiazanie i jest podane wyzej ;)

pozdro

Fakt, ze najpierw napisalem odpowiedzi, a potem przejzalem jeszcze raz topic. Chociaz ciagle wydawalo mi sie, ze ostatnie wypowiedzi dotycza pierwszej zagadki. No niewazne, w kazdym razie nie zmienia to faktu, ze rozwiazujac zagadke mialem wrazenie, ze mozliwe jest kilka rozwiazan. Co oczywiscie nie znaczy, ze tak jest w rzeczywistosci. Dzieki za sprostowanie :)

nimal 02.11.2003 16:45

Cytat:

A co do mozliwosci roznych rozwiazan, to tez podczas rozwiazywania mialem kilka razy wrazenie, ze mozliwe sa rowniez inne warianty. Mozemy za jakis czas porownac rozwiazania. Okaze sie, ile ich faktycznie jest :)
cos mi sie zdaje ze pomyliles zagadki - cytujesz przemasa (ktory podal zagadke z wazeniem kulek) a piszesz o wskazowkach (czyli o zagadce Einsteina)

zagadka Einsteina ma tylko jedno rozwiazanie i jest podane wyzej ;)

pozdro

andrzejj9 02.11.2003 15:55

Cytat:

przemas napisa***322;(a)
update:
wlasnie sie konsultowalem z kumplem ktory zadal mi ta zagadke i sie okazuje ze on ma inne rozwiazanie. tak wiec sa conajmniej dwa. to zwieksza szanse rozwiazania :P

Wczoraj sie za to wzialem i kurcze, musze przyznac, ze zajelo mi to o wiele wiecej czasu, niz sie spodziewalem. Myslalem, ze siade, rozpisze sobie dane i za gora dziesiec minut bede mial rozwiazanie, a meczylem sie ponad pol godziny. Fakt, ze jesli chodzi o czas, to duze znaczenie mialo rowniez szczescie, bo nie wszystkie dane mozna bylo od razu wywnioskowac (ale bylo ich calkiem sporo - dla podpowiedzi napisze, ze 12 rzeczy wiadomo od razu, trzeba tylko uwaznie przeczytac wskazowki. zostaje 13, czyli prawie polowa) i trzeba juz bylo po prostu o cos sie zaczepic, a to nie zawsze okazywalo sie prawdziwe.

Ale po chwili zwiatpienia (chcialem to juz rzucic w cholere ;) ) w koncu sie udalo i musze przyznac, ze zagadka jest niezla. Wiecej takich! :)

A co do mozliwosci roznych rozwiazan, to tez podczas rozwiazywania mialem kilka razy wrazenie, ze mozliwe sa rowniez inne warianty. Mozemy za jakis czas porownac rozwiazania. Okaze sie, ile ich faktycznie jest :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:17.