Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   [PS2] Jaki dysk twardy dla OPL? (https://forum.cdrinfo.pl/f105/ps2-jaki-dysk-twardy-dla-opl-98578/)

misiozol 28.12.2021 16:33

Instaluj paczowany obraz, potem zmieniasz na 48bit i masz pelna pojemnosc. Wszystko idzie z hdd zadnych memorek i innych zeczy nie potrzeba.

marioxxxx 28.12.2021 15:18

Więc podjadę i popatrzę za jakimś SSD, zostaje czekać na adapter i można cofać się w czasie ;)

misiozol 28.12.2021 13:03

Tania chinszczyzna 480gb asenno z amazona, kosztowala mnie 30-40e, ale z tego co widze to kazdy ssd bedzie lepszy niz jakikolwiek hdd ze wzgledu na specyfike tego jak konsola robi spin up i down, no i do tego czasy odczytu. Wiec zdecydowanie jak masz kase to ssd ;)

Gdzies na forum wrzucilem test tego ssd

marioxxxx 28.12.2021 09:16

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1449678)
Dobra ssd zainstalowany :D

Edit:

Przetestowane, widzac roznice w starcie, ladowaniu gier, filmiki sie nie scinaja, wiec same pozytywy na chinczyku ssd.

Masz na myśli dysk z Ali czy najtańszy z tych elektrosieciówek?

misiozol 27.12.2021 23:53

Dobra ssd zainstalowany :D

Edit:

Przetestowane, widzac roznice w starcie, ladowaniu gier, filmiki sie nie scinaja, wiec same pozytywy na chinczyku ssd.

misiozol 27.12.2021 18:55

Jeszcze nie mialem okazji

KaiQ 27.12.2021 18:45

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1449667)
testowalem co ?

jak się sprawuje SSD, czy widać znaczącą różnicę?

misiozol 27.12.2021 18:37

testowalem co ?

KaiQ 27.12.2021 17:10

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1449662)
Zdecydowanie w tych czasach warto kupic jakiegos chinczyka ssd i tam upchnac gry, co do samego NA najlepiej oryginal z dokupiona zlaczka na sata. Tutaj raczej nie ma co juz dopowiadac bo wszystko bylo mielone setki razy na forum kwestia poszukania.

testowałeś może?, ja muszę sobie ten adapter kupić najpierw.

misiozol 27.12.2021 12:48

Zdecydowanie w tych czasach warto kupic jakiegos chinczyka ssd i tam upchnac gry, co do samego NA najlepiej oryginal z dokupiona zlaczka na sata. Tutaj raczej nie ma co juz dopowiadac bo wszystko bylo mielone setki razy na forum kwestia poszukania.

KaiQ 27.12.2021 00:52

oczywiście tematu nie zakopuj i na forum się pojawiaj jak byś tylko miał jakiekolwiek pytania, ja potrzebuję trochę czasu by się samemu odrobić z kilkoma tematami z pracy i coś do PS2 usiąść i sobie przypomnieć co nieco, chcę w końcu moją doprowadzić do ładu. Myślę że będzie o czym popisać i wymienić się spostrzeżeniami.

marioxxxx 27.12.2021 00:45

Będę musiał bo jest kilka serii i tytułów których już nigdy nie zobaczymy. A te wspomnienia a gdy się grało na komunię, bezcenne. Taki mam plan żeby właśnie zainstalować boota na dysku i obie wersje- OPL i HDL. Zacznę szukać jakiegoś ATA zanim adapter przyjdzie i zobaczymy co czas przyniesie. Pozdrawiam :)

KaiQ 27.12.2021 00:16

na chwile obecną myślę że najlepiej jak ogarniesz sobie jakikolwiek budżetowy dysk do kilkudziesięciu złotych tak by się samemu pobawić z tym wszystkim i znaleźć najlepsze rozwiązanie. Jak Ci wcześniej napisałem jest część gier, która nie radziła sobie w przypadku zbyt dużej szybkości dysku. Wiem to niestety bardziej z teorii a nie praktyki, co znaczy że nie rozwiązywałem tego problemu (choć na moim dysku była część gier, która nie chciała kompletnie odpalić z HDD, a oryginały jakoś tam startowały z płyt)

Oczywiście warto zainteresować się też rozwiązaniem takim jak FHDB gdzie instalujesz FreeMCBoot na dysku a nie na memorce (stąd nazwa nie FMCB a FHDB tak w skrócie) co oczywiście przekłada się też na inny start konsoli.
Inaczej ma się kompatybilność z HD Loader a inaczej z OP Loader, więc i tutaj by przysiąść. Ja niestety z racji czasu odłożyłem temat PS2, (choć nie na wieki) ale też dla tego nie jestem w stanie udzielić Ci wszystkich odpowiedzi. Jeśli szybkość nie była by problemem w odtwarzaniu z perspektywy przyszłości, to nie ukrywam że tak jak sugeruje misozol, a mając adapter na SATA też zakładał bym SSD :taktak:

a tak na marginesie...
przeglądnij wątki w tym dziale, jest tu bardzo dużo cennych informacji od paru kolegów z forum w dziale konsole/hardware np:
Adapter IDE2SATA do PS2 Network Adaptora

marioxxxx 26.12.2021 23:59

Cytat:

Napisany przez KaiQ (Post 1449598)
była kiedyś taka lista kompatybilnych dysków, ale ja jej nie rekomenduję z kilku względów (robiona bardziej jako procentowy wynik sukcesywnego podpięcia, czyli jak kto zgłosił że mu dany dysk zadziałał, a dwa dyski w większości małe bo i na tamte czasy takie były wielkości na topie)
jeśli kupujesz dysk na IDE to ma to sens by patrzeć na markę (o ile nie grzebiesz w NA) a jeśli już zamówiłeś adapter, to raczej większość dysków na SATA, patrzeć by raczej czy znajdziesz taki ze zworkami do ograniczenia prędkości.

Co do ostatniego pytania... Kompatybilności raczej mniejsze nie będą, tu problem był w większości z podpięciem i właśnie tymi prędkościami.

Więc szukać taki który ma jak największą prędkość?

misiozol 26.12.2021 16:18

Testowalem rozne 500gb i 1tb, rozne seagate/wd itd. kazde dzialaly jak trzeba. A teraz mnie korci na tani SSD 500gb testowo ;) a mam taki od kingspec czy jak im tam i lezy w pudelku :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:40.