![]() |
LITE-ON 40x Czemu mi nagrywa 8 minut!!!
Wczoraj kupiłem sobie nagrywarkę LITE-ON LTR-40125S BOX. W pidełku były dwie płyty jedna CD-R Multisped oraz CD-RW 12x.
Jak bym jej nie podłanczał czy to na secondary pod master a hdd na primary na master, czy też nagryware razem z cd-romem a hdd sam i inne mozliwości cały czas 700MB nagrywa mi w 7-8 minut. (symulacja). Patrzyłem przy włączonym DMA jak i przy wyłączonym - przy właczonym 7-8m przy wyłaczonym z 10m. Nagrywałem (symulacja) w Nero 5.5.8.3PL oraz CloneCD 4.0.1.10. Nie wiem może to wina nośnika bo mam tylko te które były dołączone do Nagrywarki, czyli LITE-ON 700MB Multispeed. U kolegi ta sama nagrywarka nagrywa w tym samym nero 701MB w 2 minuty 58s na płyte PLATINUM 700MB z indexem 40x. Nie wiem cholera co mam mysleć!!!, czy to wina nośnika czy co!!. Płytki kupię dopiero w niedziele na giełdzie to się dowiem. Ale może wiecie coś na ten temat. Proszę o pomoc!!!!. Dodam że dysk mam szybki bo Maxtor 80GB 7200 U133, ale chodzi mi niestety na U66 bo mam antyczną płyte główną. Ale to nie moze byc tego wina gdyż kolega ma identyczny zestaw PC jak ja (różni sie kartą graficzną) i u niego jak juz wspomniałem wczesniej wypala w 2m 58s. Jak myślicie w czym problem ???? |
To znowu ja.
Dodam że płyte mam na ALI - mam zainstalowane ALI_V3.56. Zainstalowane mam ASPi 4.71 |
Zmień na 4.60 i sprawdź. Poza tym, czasami nagrywarka nie lubi być na jednej tasmie z czyś innym. A upgrade firmware'u też mógłby polepszyć kompatybilność z różnymi płytkami. Co nie znaczy, że polepszy, ale sprawdź też wersję firmware'u u kumpla.
|
Cytat:
|
u mnie sie nic takiego nie dzieje a plytki ktore byly z nagrywarka nagrywaja sie normalnie a nagrywarke mam pod jedna tasma z cdromem ata33
|
Mam ten sam sprzęt (LTR48125W przerobiony z 40-tki) i ForceASPI 4.60.
Dołączoną płytkę RW nagrywa bez problemu, a tą CD-R nie wiem jak bo ją spie%$#liłem przy pierwszej próbie nagrywarki, ale to była moja wina. Początkowo nagrywarka była podłączona na jednym kanale z DVD Hitachi GD2500. Płytki się wypalały ale po odłączeniu DVD wypalały się lepiej (szybciej). Ale aż tak dużych różnic w czasie nie było. Ale jak wiadomo co sprzęt to inaczej działa więc odłączenie 2 napędu może pomóc. No i instalacja forceASPI 4.60 (do ściągnięcia na cdrinfo). Niby wersja niższa ale np. u mnie 4.71 nie działała dobrze pomimo informacji aspichk że jest OK (w Win XP Pro). |
Przykro mi to powiedzieć ale na 99% winnna jest płyta główna. Miałem kiedyś do czynienia z płytą na tym samym chipsecie. Instalowałem sterowniki IDE w różnych wersjach (v354,v355)Problem był w tym że ta płyta nie potrafiła pracować wogóle w trybie UDMA !!! Owszem, kiedy zainstalowało się jej firmowe sterowniki ALI to uaktywniało się UDMA ale Windows zaraz głupiał, i to na różne sposoby ;-) Czasem wyskakiwały niebieskie ekrany, krytyczne wyjątki ,ale najczęściej system wyglebiał się już przy starcie ("błąd ochrony"). Nie dawało się nic z tym zrobić. Musiałem odinstalować firmowe drivery ALI i puścić wszystko na domyślnych sterownikach Windowsa. U ciebie jak widzę nie jest aż tak źle ale problem chyba jest również w kontrolerze IDE płyty głownej.
Jedno co mnie zastanawia to fakt, że u twojego kumpla na tej samej płycie wszystko działa... Sprawdź jakie kumpel ma sterowniki IDE i czy pracuje w trybie UDMA. Może się paradoksalnie okazać ze w trybie PIO ta płyta chodzi lepiej niż w UDMA. Tak czy inaczej w miarę możliwości radzę wymienic sobie płytę. |
Jeszcze jedno pytanie - Czy ta płyta to nie jest czasem "PC Chips" ?
|
Strefadivx
Dzięki Wam za odpowiedź!. Największe dzieki dla Sebastian997.
TAM MAM PC CHIPS !!! - ten szmelc!!. Tzn teraz już jej nie mam bo spaliła mi się i musze kupic narazie cos innego. Nie stac mnie narazie na wymiane ALL czyli płyty + procek + ram, więc kupie cos starszego pod mojego starego celerona. Jeśli chodzi o kolegę to pomyliło mi sie on nie ma Pc Chips tylko Gigabyte. Jedno jest pewne podłączyłem moja nagryware u niego i jest OK nagrywa ok 3m czyli spoks. Więc pozostaje kupic mi jakąś inna płyte główą. Jeszcze raz wam wszystkim dziękują!!!. 3mTaSie |
Jeśli będziesz kupował coś używanego na giełdzie to okaże się pewnie, że nawet płyty "Abita", "MSI" czy "Asusa" będą dość tanie. Jednak prawie wszystko co wybierzesz będzie lepsze od "PC Chips'a" :) Zreszta sam widzisz, że u kumpla na Gigabyte wszystko chodzi. Przemyśl ten zakup dobrze bo od płyty zależy baaaaaardzo dużo. Pozdrawiam i życzę udanego zakupu :)
|
Hej.
Postanowiłem odświeżyć ten temat, ponieważ także mam problem z szybkim nagrywaniem LiteOn'em LITE-ON LTR-40125S opisywanym na http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/liteon-x40/1.php3 . Otóż problem podobny do tego 'pierwotnego', ale... nie nagrywa 8 minut, tylko jeszcze gorzej - 12 minut... tak samo Clon'em 3 czy 4 (różniste wersje) jak i Nero dołączonym do nagrywarki (5.5.3.8)... Dziwię się... 12 minut przy nagrywaniu 40x?! Coś strasznego... co może być tego przyczyną? Nie zmieniałem żadnych sterowników, BIOSów... nic. Przecież po to kupuję nagrywarkę, żeby od razu się zabrać do porządnego wypalania, a nie do zabaw w BIOSY, ustawienia itp... Nie wiem czy to coś pomoże, ale dodatkowo może podam mojego config'a: Celeron 800, 256MB SDRAM, płyta główna Abit (nie z giełdy) VH6 i dysk Samsung 40GB 5600 (nie 7200... nie wiem czy dobrze piszę)... więcej info się raczej Wam nie przyda... jeśli jednak coś jeszcze byłoby potrzebne do ustalenia przyczyny - piszcie :) Na koniec bardzo proszę o pomoc! |
"jeśli jednak coś jeszcze byłoby potrzebne do ustalenia przyczyny" - ustaw w rejestrze zeby nero wyswietlalo realna predkosc nagrywania (uzyj wyszukiwarki) - recorder: showsinglerecorderspeed ustaw na 1 i zobacz co bedzie pokazywalo nero podczas palenia.
|
Prędkości najczęściej były w granicach 9-10x, ale na krótki czas zdarzało się też, że było 8x albo 11x.
Co dalej? |
A bufor ?? Bo jezeli DMA masz wlaczone i takie cyrki to pewnie jest to spowodowane zagraconym systemem (ASPI moze cos pomoc - ale na to bym nie liczyl). Ogolnie defrag dysku, wylaczenie programow w tle i z traya, skaner antywirusowy obowiazkowo off. JAk nie pomoze to zostaje chyba ostateczne narzedzie czyszczace ...
|
problem prawdopodobnie z DMA albo naprawde paskudnymi nosnikami
sprawdzilbym tez tasme IDE |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:41. |