Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Update biosa Ricoh przez bios Aopen (https://forum.cdrinfo.pl/f2/update-biosa-ricoh-przez-bios-aopen-13374/)

Ormianin 11.12.2002 10:07

Cytat:

Laser napisa***322;(a)

Warto by sie przekonać czy to by rozwiazało problem. droga mało inwazyjną czyli rzeczywiscie przydał by sie jakiś soft ...

prywanie nie posiadam Ricoha, wiec niby problem moze mnie nie dotyczyc, jednak sluzbowo go posiadam i potrzebuje jego poprawnego fukcjonowania... chetnie zainteresuje sie wszelkiego rodzaju softem do kalibracji mocy lasera, jednak brak mi podstaw w tym temacie,... bede kontent za kazda interesujaca porade

Laser 10.12.2002 16:24

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)

"juz tego nie kupue, " a to do niczego nie prowadzi... podobno sa programy do kalibracji lasera, co wy na to?

Witam !

No ja tylko napisałem ze to mój ostatni RICOH w życiu !

A co do kalibracji mocy lasera - moze tu chodzi właśnie o to "podkrecenie" lasera jak to sie robi w przypadku wież CD zeby RW czytały ...

Warto by sie przekonać czy to by rozwiazało problem. droga mało inwazyjną czyli rzeczywiscie przydał by sie jakiś soft ...

Ormianin 09.12.2002 20:02

Cytat:

MinX napisa***322;(a)
Ja mam Ricoha 9120A i z moich doświadczeń wynika, że problem jest trochę bardziej złożony. Moim zdaniem jest to wina po części kiepsko opracowanego chłodzenia i po częsci źle dobranej w biosie kalibracji mocy lasera. Mianowicie przy nagrywaniu na płytkach Verbatim Metal Azo (które oczywiście nasz Ricoh lubi) kalibracja po włożeniu płyty trwa krótko i nagrywa się bez problemu, a laser używa małej mocy. Natomiast na badziewnych CD mieli, mieli i nic lub po dłuższej chwili dobiera moc maksymalną. Nagrywamy i okazuję się że płytka cholernie gorąca i w napędzie też piekarnik (zobaczcie, że płyty które lubi są po nagraniu chłodzniejsze). Tak rozgrzany napęd ma małe szanse na nagranie czegokolwiek (oprócz Verbatimów) i trzeba czekać aż ostygnie, inaczej MSE. Po ostygnięciu najczęściej z bólem ale da się nagrać naszą badziewiastą CD. Są też wyjątki na które kalibracja Ricoha nie jest przygotowana i nawet max moc nie wystarcza (u mnie to był czarny Dysan - mieli, mieli i nic bez względu na temp. Napędu.)
Podsumowując uważam, że wina lezy po stronie głównie źle dobranej kalibracji i związanych z tym problemów z przegrzewaniem napędu (chodzi wtedy niewiele ciszej niż mój odkurzacz.)

Pozdro
MinX

Mysle ze bylo to najbardzej fachowe wyjasnienie problemu...
Jednak taka kolektywnosc nasza ma doprowadzic do tego jak problem rozwiazac, co niektorzy chca sprawe zalatwic "juz tego nie kupue, wymienie" a to do niczego nie prowadzi... podobno sa programy do kalibracji lasera, co wy na to?

MinX 09.12.2002 17:31

Ja mam Ricoha 9120A i z moich doświadczeń wynika, że problem jest trochę bardziej złożony. Moim zdaniem jest to wina po części kiepsko opracowanego chłodzenia i po częsci źle dobranej w biosie kalibracji mocy lasera. Mianowicie przy nagrywaniu na płytkach Verbatim Metal Azo (które oczywiście nasz Ricoh lubi) kalibracja po włożeniu płyty trwa krótko i nagrywa się bez problemu, a laser używa małej mocy. Natomiast na badziewnych CD mieli, mieli i nic lub po dłuższej chwili dobiera moc maksymalną. Nagrywamy i okazuję się że płytka cholernie gorąca i w napędzie też piekarnik (zobaczcie, że płyty które lubi są po nagraniu chłodzniejsze). Tak rozgrzany napęd ma małe szanse na nagranie czegokolwiek (oprócz Verbatimów) i trzeba czekać aż ostygnie, inaczej MSE. Po ostygnięciu najczęściej z bólem ale da się nagrać naszą badziewiastą CD. Są też wyjątki na które kalibracja Ricoha nie jest przygotowana i nawet max moc nie wystarcza (u mnie to był czarny Dysan - mieli, mieli i nic bez względu na temp. Napędu.)
Podsumowując uważam, że wina lezy po stronie głównie źle dobranej kalibracji i związanych z tym problemów z przegrzewaniem napędu (chodzi wtedy niewiele ciszej niż mój odkurzacz.)

Pozdro
MinX

Laser 09.12.2002 17:27

Witam !

Ja jush za nic RICOHA nie kupie wiec wiedzieć nie bedę ...

Przemo1980 09.12.2002 17:23

A swoją drogą ciekawe czy ten problem występuje również w najnowszych modelach nagrywarek Ricoh i Aopen.

Przemo1980 09.12.2002 17:20

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
Teoria termiczna dziala... tymczasem, jednak jest tutaj jeden wazny szczegol, te plyty ktore powodowaly MSE moge nagrywac na max 12x czyli polowe tego co ta nagrywarka potrafi, a nawet 8x czasem tylko 4x... to mnie tez bardzo zastanawia ???

pozdrawiam:)

U mnie jest to samo. Jednak zawsze to lepiej móc nagrać x4 niż wogóle.

Ormianin 09.12.2002 16:21

Teoria termiczna dziala... tymczasem, jednak jest tutaj jeden wazny szczegol, te plyty ktore powodowaly MSE moge nagrywac na max 12x czyli polowe tego co ta nagrywarka potrafi, a nawet 8x czasem tylko 4x... to mnie tez bardzo zastanawia ???

Laser 09.12.2002 15:21

Witam !

Dobra biore te felerne Dysany i sprawdzam nagrywarka stygła od wczoraj ...;)

Przemo1980 09.12.2002 15:12

Sprawdziłem i u mnie teoria termiczna również się sprawdza. A płytki z którymi nigdy nie mam problemów, to zielone Esperanze, Philips x24 i Sigma (wszystkie były ok, od x16 do x40). A jak kupuje to właśnie te Sigmy, zero problemów i 90gr. 8)

Laser 09.12.2002 14:23

Witam !

Ale wiecie co jest ciekawe ze teoria termiczna nie zgadza sie z płytami które pochodzą chociażby do RITECA lub Mitshubishi Chemicals bo je moge nagrywać bez MSE kedys wypaliłem 15 DYSANÓW pochodzacych od RITECA bez problemów jedna po drugiej - moze spostrzezenie nagrywarka / czytaj bebechy sie rozgrzewaja i nie chca nagrywac płyt gorszej jakosci ?

Co ciekawe mam dwa dysany od firmy krzak i nie chca sie za chiny wyaplić nawet jak komp stygnie przez noc i rano ma 18 stopni ciepła !

Ciekawe ..

Ormianin 09.12.2002 09:12

Cytat:

Proximity napisa***322;(a)
Witam

Proponuję (w miarę możliwości) wyciągnięcie naszych ricohów na zewnątrz obudowy i tak spróbować nagrywać.

Ormianin: ile płytek zdążysz nagrać po ostygnięciu kompa zanim pojawi się MSE?

Widziałem gdzieś na giełdzie we Wrocku takiej płaskie wiatraczki na twarde dyski - może one by pomogły na ricohy?

Narazie

Nagrywam okolo 2 plytki i sa MSE... znowu czekam na "az wystygnie", nagrywam ponownie, czasem znowu 2 przejda czasem tylko jedna... zastanawiajace to wszystko... mechanika nagrywarki czy elektronika?
!

Proximity 09.12.2002 01:00

Witam

Proponuję (w miarę możliwości) wyciągnięcie naszych ricohów na zewnątrz obudowy i tak spróbować nagrywać.

Ormianin: ile płytek zdążysz nagrać po ostygnięciu kompa zanim pojawi się MSE?

Widziałem gdzieś na giełdzie we Wrocku takiej płaskie wiatraczki na twarde dyski - może one by pomogły na ricohy?

Narazie

Ormianin 08.12.2002 18:52

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Co do teori termicznej - hmm nie wiem co o tym myslec dlatego ze jak chyba wspomniałem wcześniej miałem pare płyt / dysan normalny 700MB / na których wywalał się MSE - nagrywarka stygła przez parę dni / nic nie wypalałem a nawet zainstalowałem system od nowa i co sie okazało ze zaraz po zainstalowaniu windy płyta nagrała sie bez probemów [...]
Pozdrawiam

Teoria termiczna sprawdza sie, wylaczam kompa na noc, rano wracam i te plyty ktore nie chodza, nagrywam, potem znowu MSE i znowu komp stygnie i znowu nagrywam... tak sie zastanawiam, czyzby opytka, mechanika, gdzie tutaj jest problem? mysle ze to nie bios nagrywarki

Laser 06.12.2002 16:59

Witam !

Co do teori termicznej - hmm nie wiem co o tym myslec dlatego ze jak chyba wspomniałem wcześniej miałem pare płyt / dysan normalny 700MB / na których wywalał się MSE - nagrywarka stygła przez parę dni / nic nie wypalałem a nawet zainstalowałem system od nowa i co sie okazało ze zaraz po zainstalowaniu windy płyta nagrała sie bez probemów - niestety wczoraj musiałem wypalić parę płytek tesh dysanów i okazało sie ze 3 / 6 sa nie do nagrania - wypaliłem parę ACOSSÓw / z V = 20x tyle podawał Clone / i nie było ZADNYCH problemów ! paranoja

zrestartowalem system i myslalem ze nagrywarka po nagraniu 6 ACOSSÓW zapomniała jush o tamtych dysanach i jakoś z kopa je wypali niestety nic - spróbuje za parę dni na zimno jesli się wypala to dam znać / a to by znaczyło ze teoria ciepłego pieca jest słuszna zobaczymy /

A jesli chodzi płyt TITANUM to miałem ich 20 sztuk i WSZYSTKIE wypaliłem bez problemów / pochodziły od RITECA /

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:31.