![]() |
Cytat:
|
Cytat:
No ja tylko napisałem ze to mój ostatni RICOH w życiu ! A co do kalibracji mocy lasera - moze tu chodzi właśnie o to "podkrecenie" lasera jak to sie robi w przypadku wież CD zeby RW czytały ... Warto by sie przekonać czy to by rozwiazało problem. droga mało inwazyjną czyli rzeczywiscie przydał by sie jakiś soft ... |
Cytat:
Jednak taka kolektywnosc nasza ma doprowadzic do tego jak problem rozwiazac, co niektorzy chca sprawe zalatwic "juz tego nie kupue, wymienie" a to do niczego nie prowadzi... podobno sa programy do kalibracji lasera, co wy na to? |
Ja mam Ricoha 9120A i z moich doświadczeń wynika, że problem jest trochę bardziej złożony. Moim zdaniem jest to wina po części kiepsko opracowanego chłodzenia i po częsci źle dobranej w biosie kalibracji mocy lasera. Mianowicie przy nagrywaniu na płytkach Verbatim Metal Azo (które oczywiście nasz Ricoh lubi) kalibracja po włożeniu płyty trwa krótko i nagrywa się bez problemu, a laser używa małej mocy. Natomiast na badziewnych CD mieli, mieli i nic lub po dłuższej chwili dobiera moc maksymalną. Nagrywamy i okazuję się że płytka cholernie gorąca i w napędzie też piekarnik (zobaczcie, że płyty które lubi są po nagraniu chłodzniejsze). Tak rozgrzany napęd ma małe szanse na nagranie czegokolwiek (oprócz Verbatimów) i trzeba czekać aż ostygnie, inaczej MSE. Po ostygnięciu najczęściej z bólem ale da się nagrać naszą badziewiastą CD. Są też wyjątki na które kalibracja Ricoha nie jest przygotowana i nawet max moc nie wystarcza (u mnie to był czarny Dysan - mieli, mieli i nic bez względu na temp. Napędu.)
Podsumowując uważam, że wina lezy po stronie głównie źle dobranej kalibracji i związanych z tym problemów z przegrzewaniem napędu (chodzi wtedy niewiele ciszej niż mój odkurzacz.) Pozdro MinX |
Witam !
Ja jush za nic RICOHA nie kupie wiec wiedzieć nie bedę ... |
A swoją drogą ciekawe czy ten problem występuje również w najnowszych modelach nagrywarek Ricoh i Aopen.
|
Cytat:
|
Teoria termiczna dziala... tymczasem, jednak jest tutaj jeden wazny szczegol, te plyty ktore powodowaly MSE moge nagrywac na max 12x czyli polowe tego co ta nagrywarka potrafi, a nawet 8x czasem tylko 4x... to mnie tez bardzo zastanawia ???
pozdrawiam:) |
Witam !
Dobra biore te felerne Dysany i sprawdzam nagrywarka stygła od wczoraj ...;) |
Sprawdziłem i u mnie teoria termiczna również się sprawdza. A płytki z którymi nigdy nie mam problemów, to zielone Esperanze, Philips x24 i Sigma (wszystkie były ok, od x16 do x40). A jak kupuje to właśnie te Sigmy, zero problemów i 90gr. 8)
|
Witam !
Ale wiecie co jest ciekawe ze teoria termiczna nie zgadza sie z płytami które pochodzą chociażby do RITECA lub Mitshubishi Chemicals bo je moge nagrywać bez MSE kedys wypaliłem 15 DYSANÓW pochodzacych od RITECA bez problemów jedna po drugiej - moze spostrzezenie nagrywarka / czytaj bebechy sie rozgrzewaja i nie chca nagrywac płyt gorszej jakosci ? Co ciekawe mam dwa dysany od firmy krzak i nie chca sie za chiny wyaplić nawet jak komp stygnie przez noc i rano ma 18 stopni ciepła ! Ciekawe .. |
Cytat:
! pozdrawiam:) |
Witam
Proponuję (w miarę możliwości) wyciągnięcie naszych ricohów na zewnątrz obudowy i tak spróbować nagrywać. Ormianin: ile płytek zdążysz nagrać po ostygnięciu kompa zanim pojawi się MSE? Widziałem gdzieś na giełdzie we Wrocku takiej płaskie wiatraczki na twarde dyski - może one by pomogły na ricohy? Narazie |
Cytat:
pozdrawiam:) |
Witam !
Co do teori termicznej - hmm nie wiem co o tym myslec dlatego ze jak chyba wspomniałem wcześniej miałem pare płyt / dysan normalny 700MB / na których wywalał się MSE - nagrywarka stygła przez parę dni / nic nie wypalałem a nawet zainstalowałem system od nowa i co sie okazało ze zaraz po zainstalowaniu windy płyta nagrała sie bez probemów - niestety wczoraj musiałem wypalić parę płytek tesh dysanów i okazało sie ze 3 / 6 sa nie do nagrania - wypaliłem parę ACOSSÓw / z V = 20x tyle podawał Clone / i nie było ZADNYCH problemów ! paranoja zrestartowalem system i myslalem ze nagrywarka po nagraniu 6 ACOSSÓW zapomniała jush o tamtych dysanach i jakoś z kopa je wypali niestety nic - spróbuje za parę dni na zimno jesli się wypala to dam znać / a to by znaczyło ze teoria ciepłego pieca jest słuszna zobaczymy / A jesli chodzi płyt TITANUM to miałem ich 20 sztuk i WSZYSTKIE wypaliłem bez problemów / pochodziły od RITECA / Pozdrawiam |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:31. |