Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ktora plyte glowna wybrac?? A moze jeszcze inna?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ktora-plyte-glowna-wybrac-moze-jeszcze-inna-17045/)

ZbigNieff 17.02.2003 23:21

Ktora plyte glowna wybrac?? A moze jeszcze inna??

Zastanawiam sie przy zakupie plyty glownej pod ahlona XP i nie wiem
dokladnie co wziac!! Dylemat mam pomiedzy
- MSI KT4 ULTRA
- Epox 8RDA

A moze polecacie jeszcze cos innego???

Druss 17.02.2003 23:23

Ja mam Gigabyte Ga-7vax jest rewelacyjna.

Y@nkee_PL 18.02.2003 00:12

MSI bez chwili zastanowienia
plyty sa bardzo dobre, bogato wyposazone i do tego dochodzi bardzo rozsadna cena
sam posiadam MSI K7T Pro-2 i do tego nawet grafe od MSI
tej marce bede dlugo wierny :)

Pozdrawiam.

Ormianin 18.02.2003 00:32

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
MSI bez chwili zastanowienia
plyty sa bardzo dobre, bogato wyposazone i do tego dochodzi bardzo rozsadna cena
sam posiadam MSI K7T Pro-2 i do tego nawet grafe od MSI
tej marce bede dlugo wierny :)

Pozdrawiam.

A ja tam mam teraz ECSa i rowniez jest spoko :)

bartoldzik 18.02.2003 01:33

Ja mam MSI K7T Pro2 i jest super, ale teraz wzialbym Gigabyte bo moze byc jeszcze lepiej. :cool:

sorbo 18.02.2003 01:35

tez jestem tego zdania ze nie warto ladowac kasy w jakies kosmiczne plyty glowne (czesto placimy tylko za sama nazwe a za 1,5 roku lub 2 i tak bedziemy mieli ochote to zmienic), sam mam ECS-a K7VZA i nie mam z nim zadnych problemow , jadnak zawsze tak jest ze kazdy woli kupic sprzet drozszy :) , osobiscie nie wiem jaka kupie nastepna plyte glowna ale bedzie musiala obslugiwac RAID

+++LeWaP+++ 18.02.2003 07:07

ASUS A7V8x
Polecam gorąco świetna płyta !!!

na chipsecie Via KT 400
agp8x / usb 2.0 / lan 10/100 broadcoma / sound 6ch realteka / ddr pc400 /niezawodna :)

506 PLN

są też droższe modele z raidami / sata / ieee, do 661 pln

http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=554

jeszcze co do tego Asusa o wydaje mi się (z doświadczenia), że na tych płytach o wiele mniej się grzeje CPU niż na MSI np. :( na prawdę... athlon xp 2000+ ma chyba po włączeniu max 35stopni a przy pracy nie przekracza 50 (na coolerze minta za 25 pln :))

+++LeWaP+++ 18.02.2003 07:11

Cytat:

sorbo napisa***322;(a)
tez jestem tego zdania ze nie warto ladowac kasy w jakies kosmiczne plyty glowne (czesto placimy tylko za sama nazwe a za 1,5 roku lub 2 i tak bedziemy mieli ochote to zmienic), sam mam ECS-a K7VZA i nie mam z nim zadnych problemow , jadnak zawsze tak jest ze kazdy woli kupic sprzet drozszy :) , osobiscie nie wiem jaka kupie nastepna plyte glowna ale bedzie musiala obslugiwac RAID
ecs nie jest najlepszą firmą i zdarza się często że sprzęt się na tym muli... nie twierdzę że twój ale to prawda... na szczęście mają support www :) dfi / ecs / i inne są wybierane do składaków :D optimusa co może być dowodem na ich korzyść, bo optimus umie wybrać dobre (ale nie bdb) tanie płyty, które pcha do swoich pseudo super zestawów, które potem opycha za kosmiczne ceny... a ci ludzie sie nabierają...

sayan 18.02.2003 07:52

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Ja mam Gigabyte Ga-7vax jest rewelacyjna.

gdybym mial kase ..to bym sie niezastanawiał teraz nad jakimś Shuttle tylko brał tego Gigabyte !!
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3830
w komputroniku 420zł
a widziałem juz za 355zł :)

tylko ze są wersje z sieciówką i bez..

Pawel_k 18.02.2003 08:46

Bierz MSI ja mam od ponad roku K7T Turbo LE (chip KT133A) :) i jak dotad dziala wzorowo, no moze poza 2 wycieczkami do serwisu przez :boks: zasilacz ((

Przem 18.02.2003 08:58

witam
moi znajomi kupuli płyty Gigabite Ga-7vax i zachwalaja ją
poza tym ja niedługo mam zamiar modernizować swojego kompa i
prawdopodobnie sprawię sobie taka a na stonie www.proline.com.pl jest bodajże za 385 zł

Druss 18.02.2003 09:24

Ga-7va-c - to jest ten najtanszy co podaja ale to jest na kt333 dlatego jest taki tani jak barszcz, a my chcemy przeciez kt400 :) 339zl kosztuje ta plyta
Ga-7va - golas z muzyka tylko - 379
Ga-7vax - dodatkowo sieciowka - 424
Ga-7vaxp - do tego wszytskiego dodatkowo raid i kontroler firewire - 545 zl , a do wszytskich modelow dolozone bogate oprogramowanie

bartoldzik 18.02.2003 09:48

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
ASUS A7V8x
Polecam gorąco świetna płyta !!!

na chipsecie Via KT 400
agp8x / usb 2.0 / lan 10/100 broadcoma / sound 6ch realteka / ddr pc400 /niezawodna :)

506 PLN

są też droższe modele z raidami / sata / ieee, do 661 pln

http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=554

jeszcze co do tego Asusa o wydaje mi się (z doświadczenia), że na tych płytach o wiele mniej się grzeje CPU niż na MSI np. :( na prawdę... athlon xp 2000+ ma chyba po włączeniu max 35stopni a przy pracy nie przekracza 50 (na coolerze minta za 25 pln :))

Wez pod uwage jedna rzecz. bardzo mozliwe , ze ktoras z tych plyt zawyza albo zaniza temperaturke. Bylo juz tak np z Asusami tylko nie pamietam, z ktorym modelem (cgyba na KT 333). Przez dluzszy czas Asus nie mogl sobie poradzic z tym dopiero ktoras z kolei aktualizacja biosu pomagala.

ap67 18.02.2003 10:17

Cytat:

bartoldzik napisa***322;(a)
Wez pod uwage jedna rzecz. bardzo mozliwe , ze ktoras z tych plyt zawyza albo zaniza temperaturke. Bylo juz tak np z Asusami tylko nie pamietam, z ktorym modelem (cgyba na KT 333). Przez dluzszy czas Asus nie mogl sobie poradzic z tym dopiero ktoras z kolei aktualizacja biosu pomagala.
A ja i tak wiem, ze Asus jest najlepszy :P

+++LeWaP+++ 18.02.2003 10:55

Cytat:

bartoldzik napisa***322;(a)
wiem o tym bo na moim CUSL2-C zawyża temp ! :(

ale można spr. miernikiem i wówczas się okaże :)

a7v8x jest jedną z nowszych płyt i wątpię żeby w niej był taki błąd... ale nie wykluczam :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:20.