Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Chce zmienic Win98SE na WinXP Pro - prosze o rady... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/chce-zmienic-win98se-winxp-pro-prosze-o-rady-20807/)

Remix 08.05.2003 22:05

Witam!

no niestety.. porobily sie te dziwne nazwy :(

ale nie mialem wyboru... w przeciwnym razie stracilbym wszystkie dane

juz win XP widzi wszystkie partycje i jest OK :) nie umiem tylko udostepnic poprawnie polaczenia sieciowego w lanie :( tamtemu komputerowi wyskakuje informacja o tym, ze proxy nie jest dostepne :( (win98se)... zainstalowalem WinGate 5.0.2 i jest OK :)

Pawel_k 08.05.2003 14:27

Cytat:

Smartek napisa***322;(a)
No, ale tylko w przyadpku gdy folder/plik zawiera spacje... np. Program Files bedzie Program~1 :)
pozdro ;)

a ile plikow/folderow na twoim kompie Smartek ma spacje w nazwie, he ??? :jezyk:
DOS suxx (no chyba ze chcemy sie fdisk'kiem pobawic albo formata zrobic :P)

byl bym zapomnial - dyskietki suxx ;)

Smartek 08.05.2003 14:17

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
ja tam tobie odradzam kopiowana wszystkich plikow w DOSie - gnoj pobcina koncowki i mozesz miec zamiast super_fajnego_programu.exe cos w stylu super~1.exe :blee:
No, ale tylko w przyadpku gdy folder/plik zawiera spacje... np. Program Files bedzie Program~1 :)
pozdro ;)

Pawel_k 08.05.2003 13:59

ja tam tobie odradzam kopiowana wszystkich plikow w DOSie - gnoj pobcina koncowki i mozesz miec zamiast super_fajnego_programu.exe cos w stylu super~1.exe :blee:

Remix 08.05.2003 13:55

Witam!

po dlugich zastanowieniach robie tak:

zostawiam partycje systemowa w FAT32

co juz zrobilem: wlazlem do DOS'a, odpalilem sobie NC i przekopiowalem wszytko co najwazniejsze z partycji E na D... teraz sformatuje partycje E tak jak chce winXP... pozniej przekopiuje ta sama metoda wszystko z D na E i sformatuje D :)

widac.. windowsowi XP nie starcza tamto sformatowanie.. on chce po swojemu :)

dam rade... ogolnie wszsytko dziala git... pracuje nad przyspieszeniem laczenia z netem i nad tym, ze po uruchomieniu jeszcze cos robi przez chwilke.. musze sprawdzic co laduje...

update:

juz zrpobilem formacik szybki na FAT32 partycji E - wynik: POMOGLO system ja widzi :)

mallow 08.05.2003 11:40

skocz do kogos z tym dyskiem ... i wtedy pokopiuj ... :)

memorando 08.05.2003 08:50

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

sluchajcie mam 3 partycje... pierwsza winxp widzi, a druga i trzecia widzi (w mojim komputerze) ale wedlug systemu one maja 0 MB, sa niesformatowane i trzeba jes sformatowac, jak dam "pokaz woluminy" w ustawieniach to pokazuje poprawnie wiekosci partycji

w DOS'ie partycje dzialaja normalnie i sa widoczne poprawnie.. to jest kwestia jakiegos ustawienia w winXP... zainstalowalem via4in1 i nie pomoglo :( mam zainstalowac ASPI?

Zeby zainstalowac jakikolwiek potrzebny mi program/sterownik itp latki, ktore wczesniej posciagalem musze miec dostep do tych partycji!

pomozcie prosze...

ps. dlaczego tak dlugo sie lacze z internetem (SDI) - w win 98 tez tak bylo, ale po wylaczeniu kilku opcji we wlasciwosciach polaczenia, laczenie trwalo 6 sek. - tutaj nie moge tych opcji odnalezc

ps2. SYSTEM WINXP - rewelacja :)

Użyj parttion magic 8 nim to zrobisz

Zelea 08.05.2003 08:50

Cytat:

memorando napisa***322;(a)
:glaszcze: przepraszam
dobra spoko w sumie nic wielkiego sie nie stalo...
ale prosbe mam o pochamowanie na nastepny raz...

memorando 08.05.2003 08:46

Cytat:

Zelea napisa***322;(a)
ej no o co Ci chodzi ???
:glaszcze: przepraszam

memorando 08.05.2003 08:45

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
memo - nie obrazaj userow
Wybacz Sid przepraszam Ciebie panie user za chamstwo. Dziękuję Sid za ostrzeżenie :glaszcze:

Zelea 08.05.2003 08:45

Cytat:

memorando napisa***322;(a)
Sformatuj sobie mózg do ntfsu...
ej no o co Ci chodzi ???

-Sid-The-Rat=> 08.05.2003 08:42

memo - nie obrazaj userow

memorando 08.05.2003 08:37

Cytat:

Zelea napisa***322;(a)
ja to sie na tym nie znam w sumie bo ntfs'a nie robilem ale wydaje mi sie ze na poczatku to chyba trzeba formatowanie ntfs ale nie szybkie jesli wczesniej ta partycja byla fat32 ale to moze nie ma roznicy ale tak mi sie wydaje przynajmniej a druga sprawa jest taka ze jestem juz niezle zmeczony w sumie od 20 godzin na nogach wiec juz srednio sie czuje.... wiec nie dam rady wymyslec czegokolwiek....

pozdro

Sformatuj sobie mózg do ntfsu. Jeżeli sforamtowal raz systemową a nie czyta dalszych to trzeba te dalsze partycje nie polecaj mu format szybki na ntfs tych dalszy. Niech sformatuje normalnie w fat 32 dalsze. Bo win xp wlaśnie ma tego zonka że partycje dalsze trzeba i tak formatować nim dlaczego? nie wiem ale wiem że u mnie na win 2000 formatuje się tylko systemową jak na świeżo i dalszych nie rząda formatowania.

Zelea 08.05.2003 01:59

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

sluchajcie mam 3 partycje... pierwsza winxp widzi, a druga i trzecia widzi (w mojim komputerze) ale wedlug systemu one maja 0 MB, sa niesformatowane i trzeba jes sformatowac, jak dam "pokaz woluminy" w ustawieniach to pokazuje poprawnie wiekosci partycji

w DOS'ie partycje dzialaja normalnie i sa widoczne poprawnie.. to jest kwestia jakiegos ustawienia w winXP... zainstalowalem via4in1 i nie pomoglo :( mam zainstalowac ASPI?

Zeby zainstalowac jakikolwiek potrzebny mi program/sterownik itp latki, ktore wczesniej posciagalem musze miec dostep do tych partycji!

pomozcie prosze...

ps. dlaczego tak dlugo sie lacze z internetem (SDI) - w win 98 tez tak bylo, ale po wylaczeniu kilku opcji we wlasciwosciach polaczenia, laczenie trwalo 6 sek. - tutaj nie moge tych opcji odnalezc

ja to sie na tym nie znam w sumie bo ntfs'a nie robilem ale wydaje mi sie ze na poczatku to chyba trzeba formatowanie ntfs ale nie szybkie jesli wczesniej ta partycja byla fat32 ale to moze nie ma roznicy ale tak mi sie wydaje przynajmniej a druga sprawa jest taka ze jestem juz niezle zmeczony w sumie od 20 godzin na nogach wiec juz srednio sie czuje.... wiec nie dam rady wymyslec czegokolwiek....

pozdro

Remix 08.05.2003 01:46

Witam!

pomozcie prosze...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:46.