Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Chce zmienic Win98SE na WinXP Pro - prosze o rady... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/chce-zmienic-win98se-winxp-pro-prosze-o-rady-20807/)

Remix 06.05.2003 01:00

Chce zmienic Win98SE na WinXP Pro - prosze o rady...

Witam!

wiem, ze temat byl wiele razy poruszany, przejrzalem forum (nie tylko to), przegladam caly czas stronki o WinXP, ale potrzebuje najwazniejszych rad.

Wiem, ze musze sobie sciagnac nowe detonatorki do karty graf. pod XP...
ale co potrzebuje jeszcze zrobic, aby rozpoczac prace z XP?
nie smiejcie sie ze mnie... dla mnie to powazny problem (jestem przyzwyczajony do 98, nigdy nie uzywalem win2000)

nawet nie wiem, jak zrobin NTFS zamiast FAT32, ale doczytalem sie ze to przy onstalacji wina mozna...

no dobra... macie jakies praktyczne rady dla mnie dotyczace zmiany win98 na XP?

pali 06.05.2003 02:52

Wydaje mi się, że przede wszystkim musisz zarchiwizować dane na cdr :) i zastanowić się, czy uruchomisz sieć. XP ma wszystkie podstawowe sterowniki i powoli go sobie dostosujesz, w/g mnie nic nie musisz robić na win98.

- jeśli masz modem analogowy to możesz mieć problemy. Nie wiem dlaczego, ale z jednym xp długo walczyłem - po prostu pewnych modemów za nic nie chciał obsługiwać (m.in. zewnętrzny Asmax).

- możesz przygotować sobie płytę z SP1, jesli jeszcze nie masz

- zawsze możesz przetrenować XP navmware :)

NTFS rzeczywiscie zrobisz podczas instalacji (partycje też), ale wcale nie musisz go używac, do wyboru jest też FAT. NTFS zapewnia większe bezpieczeństwo, ale jest wolniejszy.
Osobiscie polecam NTFS

Smartek 06.05.2003 06:58

Co to do "poradowania" jest? :), zrob kopie bezpieczenstwa wszystkich waznych plikow (progsy itd.) i instaluj :D
pozdro ;)

ps - ja mam FAT32 i wszystko zapiernicza i nic sie ZLEGO nie dzieje ;)

esem 06.05.2003 07:49

Postępujesz dokładnie tak samo jak w win9x: takie smae sterowniki (oczywiście w wersji dla XP). Najważniejsza jest grafa: ta z XP nie ma OpenGL. VIA4in1, itd. Jak czegoś Ci zabraknie to się pytaj.
Ale wszystko pójdzie Ci bezbłędnie: XP ma wszystkie (no prawie wszystkie) sterowniki w sobie. Aha, pamiętaj o SP1.
Powodzenia. 8)

CIAPEK 06.05.2003 08:22

wiadomo jak przy każdym formacie. Przenieś wszystko z C na inną partycje, a jak nie masz partycji to zarchiwizuj dane.

I pamiętaj, że na XP będziesz potrzebował więcej miejsca na dysku, wiele więcej niż win98.

O ile pamiętam to ważne są własnie te detonatorki, jeśli masz bardziej rozwiniętą kartę to sterowniki nowe. Bo te z 98 na bank Ci nie pójdą.
Nie ma dużycz problemów, zresztą myśle, że sam sobie poradzisz:3msie:

mallow 06.05.2003 09:01

koniecznie zainstaluj sysworks . w xp sie tworza tzn protected filses ktore czasami zajmuja baaardzo duzo miejsca ... a sa pratkycznie niepotrzebne ... a jak masz sysworks to latwo je usuniesz naciskajac ppm na kosz :)

Sorty 06.05.2003 10:22

Ja tesh mysłem że bedzie trudno przesiąść sie z Win 98 ma Win Xp bez przejściówki Win2000. Ale poszło wszystko OK. Jeżeli Win 98 masz obtrzaskany z Xp nie powinno byc problemów. Aha na poczatku zmnien sobie interfejs na standardowy windows. Bajerki z interfejsu Win XP są ładne ale spowalniaja kompa i trudno sie do nich przyzwyczaić. I niech cie nie przeraża widok samego kosza na pulpicie po instalacji.
Z mojego doświadczenia wiem ze warto sie przesiąść z Win 98 na Xp.
Powodzenia i miłej pracy.:) :) :) :)

-=Shade=- 06.05.2003 10:48

No wiadome ze warto sie przesiasc. Win 98 to juz historia ^_^ . Na poczatku zesmy instalowali z kumplam win xp jak tylko sie ukazal. Ale byly wtedy jaja - zadnych sterownikow do niczego nie bylo. A najgorsze bylo to 60 Hz ... jak to wspominam to mnie krew zalewa. Ile ja sie nameczylem zeby to wyprostowac. Co do tego odswiezania to uwazaj bo moze sie okazac ze po zainstalowaniu detonatorow i wlaczeniu jakiejs gierki bedziesz mial czestotliwosc odswiezania monitora 60 Hz. Tak sie nie da oczywiscie pracowac i trzenba sobie jakos radzic. Z tego co widze to masz karte od Nvidii wiec bedzie trzeba to ustawic. W co nowszych detonatorach jest wbudowany refresh rate fix ale nie wszystkim on dziala ( np mnie nie dziala ) i trezba sie posilkowac zewnetrznymi programami. Jak zainstalujesz detonatory 42.01 to jedyne co dziala to NVRefreshTool ver 2.1. Jak zainstalujesz inne no to bedziesz mial jazde, bo trzeba bedzie szukac odpowiedniego fixa :)

Zalety win xp odkryjesz juz po kilku godzinach pracy. Ogolnie wszystko dziala duzo sprawniej, szybciej. W tle moze pracowac defragmentator a Ty mozesz sobie rownoczesnie ogladac film i nie bedzie zadnych przyciec . Kopiowanie duzych plikow po dysku rowniez nie przeszkadza. Nie trezba reinstalowac systemu co tydzien, sam rowniez nie powinien sie wysypac "od niczego" jak to robil win 98.
Ale co tu duzo gadac, zainstaluj a sam sie przekonasz;)

jasut 06.05.2003 10:55

Re: Chce zmienic Win98SE na WinXP Pro - prosze o rady...

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!
nawet nie wiem, jak zrobin NTFS zamiast FAT32, ale doczytalem sie ze to przy onstalacji wina mozna...

Jeżeli robisz nakładkę na win98 to przyjmie ci automatycznie system plików FAT32, dopiero po zainstalowaniu XP możesz przekonwertować na NTFS.

memorando 06.05.2003 11:19

Re: Chce zmienic Win98SE na WinXP Pro - prosze o rady...

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

wiem, ze temat byl wiele razy poruszany, przejrzalem forum (nie tylko to), przegladam caly czas stronki o WinXP, ale potrzebuje najwazniejszych rad.

Wiem, ze musze sobie sciagnac nowe detonatorki do karty graf. pod XP...
ale co potrzebuje jeszcze zrobic, aby rozpoczac prace z XP?
nie smiejcie sie ze mnie... dla mnie to powazny problem (jestem przyzwyczajony do 98, nigdy nie uzywalem win2000)

no dobra... macie jakies praktyczne rady dla mnie dotyczace zmiany win98 na XP?

podczas instalki wybierasz formatuj w ntfs albo fat 32 wyłaczasz uslugi po instal;ce typu rejestr zdalny systemową daj w ntfsie a tam gdzie masz sklad plików fat 32

memorando 06.05.2003 11:21

usuń caly dllcache driver cachce nie ruszaj i tyle

Smartek 06.05.2003 11:29

Shifu, ja mam xp od miesiaca po ukazaniu sie jego i nic mu nie bylo... NVIDIA TNT 2 bez zadnych detonatorkow ani sterow dzialalo na nromalnym odswiezaniu, wszystko mi xp wykrywal itd. i mam go az do dzis... mysle, ze jest najlepszym system micro$oftu ;). Jescze nie testowalem windows'a 2000..., ale i na niego przyjdzie pora :)
pozdro ;)

memorando 06.05.2003 12:10

Cytat:

Smartek napisa***322;(a)
Shifu, ja mam xp od miesiaca po ukazaniu sie jego i nic mu nie bylo... NVIDIA TNT 2 bez zadnych detonatorkow ani sterow dzialalo na nromalnym odswiezaniu, wszystko mi xp wykrywal itd. i mam go az do dzis... mysle, ze jest najlepszym system micro$oftu ;). Jescze nie testowalem windows'a 2000..., ale i na niego przyjdzie pora :)
pozdro ;)

ja uznaję windowsa 2000 ze względu na super stabilność xpeka mialem po glupim nortone 2003 się wieszal więc odpada mi xpek bo jest może ladny:) ale denny nielogiczny to wszystko

Pawel_k 06.05.2003 12:30

zorob tak: botowalna plyta Winxp+sp1 -> format c: -> instalacja z plyty -> szukanie sterownikow na sieci jesli sa jakiekolwiek problemy
metoda stosowana, sprawdzona, skuteczna 8)

memorando 06.05.2003 12:42

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
zorob tak: botowalna plyta Winxp+sp1 -> format c: -> instalacja z plyty -> szukanie sterownikow na sieci jesli sa jakiekolwiek problemy
metoda stosowana, sprawdzona, skuteczna 8)

no dobrze a jak da zlego serialka czytaj korp to co mu polecasz po zintegrowanym xpku z sp 1:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:10.