Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   [CrashTest!] Tania cyfrówka - (przed)ostatnie starcie! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/crashtest-tania-cyfrowka-przed-ostatnie-starcie-22908/)

pepperman 18.08.2003 19:08

skoro o cyfrowkach... sa pierwsze informacje o nastepcy sony dcs f717
http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=4&lewa=1&e=1320
http://www.imaging-resource.com/PRODS/F828/F82A.HTM
zapowiada sie bardzo interesujaco. gdyby nie cena choc ta nie jest jeszcze pewna.

pepperman 17.08.2003 23:11

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)
Jednak liczba pixeli jest tu dosyć ważna, jeśli nie najważniejsza. Nigdy bym np. nie kupił 1 mpix, pomimo że przy oglądaniu na ekranie wygląda to całkiem dobrze. Dla mnie liczy się jak to wszystko wyjdzie na druku. A co do optyki - na pewno są lepsze obiektywy, ale już sama jakość zdjęć z HP 850 wywołuje u mnie okrzyk zachwytu. Ceny - fakt, kosmiczne, HP 850 u nas w detalu za 2200 zł, w USA w przeliczeniu 1800 :(

Myślałem również o aparacie Olympus C-750 Ultra Zoom - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7405
co sądzicie o tym sprzęcie?

pewnie, ze lepiej brac 4 MP niz 1 MP, ale juz 5MP w porownaiu do 4 MP nie robi juz takiej roznicy. tylko format zdjec bedzie wiekszy.

ZiP 17.08.2003 21:08

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
liczba pikseli to nie wszystko. liczy sie jeszcze optyka, a ta w aparatach tej klasy jest raczej kiepska. druga sprawa to ceny w Polsce. nigdy w zyciu nie dalbym za ten aparat tyle pieniedzy.
Jednak liczba pixeli jest tu dosyć ważna, jeśli nie najważniejsza. Nigdy bym np. nie kupił 1 mpix, pomimo że przy oglądaniu na ekranie wygląda to całkiem dobrze. Dla mnie liczy się jak to wszystko wyjdzie na druku. A co do optyki - na pewno są lepsze obiektywy, ale już sama jakość zdjęć z HP 850 wywołuje u mnie okrzyk zachwytu. Ceny - fakt, kosmiczne, HP 850 u nas w detalu za 2200 zł, w USA w przeliczeniu 1800 :(

Myślałem również o aparacie Olympus C-750 Ultra Zoom - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7405
co sądzicie o tym sprzęcie?

pepperman 17.08.2003 15:19

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)
...ale reszta to same zalety - rozdzielczość 4 mpix i zoom optyczny 8x mówią same za siebie. Cóż, cena sklepowa (2200-2500 zł) odbiega znacznie od tej początkowej, którą ustaliłem jako limit, ale aparat jest z pewnością warty swej ceny. Brakuje mi jeszcze kilkaset złotych do niego, jak ktoś chce sponsorować to oferty kierować na mail ^_^
liczba pikseli to nie wszystko. liczy sie jeszcze optyka, a ta w aparatach tej klasy jest raczej kiepska. druga sprawa to ceny w Polsce. nigdy w zyciu nie dalbym za ten aparat tyle pieniedzy.

ob@r 17.08.2003 11:52

w sierpniowym PC WORLD COMPUTER tez wygrał ten pentagram photon 33 zoom jako 1 z 10 zostawil konkurencje z dala wsród tanich cyfrówek...

krzypaw 12.08.2003 12:40

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)
Kiedyś również myślałem o zakupie aparatu za 600-900 zł. Niestety parametry tanich cyfrówek były wręcz śmieszne i zacząłem myśleć o czymś nieco droższym (=lepszym), początkowo jakiś Kodak za ok. 1200 zł. Jednak przejrzałem dokładnie wszelkie informacje, testy, czasopisma i doszedłem do wniosku, że naprawdę warto kupić HP PhotoSmart 850. Pewną wadą jest mała pojemność pamięci (16 MB) i bardzo wysokie zużycie prądu (starczy na kilkadziesiąt/kilkaset zdjęć), ale reszta to same zalety - rozdzielczość 4 mpix i zoom optyczny 8x mówią same za siebie. Cóż, cena sklepowa (2200-2500 zł) odbiega znacznie od tej początkowej, którą ustaliłem jako limit, ale aparat jest z pewnością warty swej ceny. Brakuje mi jeszcze kilkaset złotych do niego, jak ktoś chce sponsorować to oferty kierować na mail ^_^
Jak sam napisałeś kiedyś, teraz można kupić minolte dimage E 223za 900w sklepie lub 750 na allegro lub HP 620 za 750 w sklepie. Oba aparaty mają 2 MPI zoom optyczny 3X. myśle ze dla mnie są wystarczające ich parametry. A kwoty powyżej 1000 w ogóle nie wchodzą w rachubę, szkod mi tyle kasy na aparat chodzby był nie wiem jak dobry.

ZiP 12.08.2003 11:18

Kiedyś również myślałem o zakupie aparatu za 600-900 zł. Niestety parametry tanich cyfrówek były wręcz śmieszne i zacząłem myśleć o czymś nieco droższym (=lepszym), początkowo jakiś Kodak za ok. 1200 zł. Jednak przejrzałem dokładnie wszelkie informacje, testy, czasopisma i doszedłem do wniosku, że naprawdę warto kupić HP PhotoSmart 850. Pewną wadą jest mała pojemność pamięci (16 MB) i bardzo wysokie zużycie prądu (starczy na kilkadziesiąt/kilkaset zdjęć), ale reszta to same zalety - rozdzielczość 4 mpix i zoom optyczny 8x mówią same za siebie. Cóż, cena sklepowa (2200-2500 zł) odbiega znacznie od tej początkowej, którą ustaliłem jako limit, ale aparat jest z pewnością warty swej ceny. Brakuje mi jeszcze kilkaset złotych do niego, jak ktoś chce sponsorować to oferty kierować na mail ^_^

krzypaw 12.08.2003 08:36

Re: [CrashTest!] Tania cyfrówka - (przed)ostatnie starcie!

Cytat:

matteo napisa***322;(a)
Witam ponownie :D

PROLOG:

Ileż ja już ofert przejrzałem, ile sił witalnych straciłem, ile długopisów zjadłem ...
Zakup aparatu cyfrowego w stosunku jakość/cena wcale nie jest taki łatwy !!!

Większość z nich niestety nie spotkała się z moim uznaniem, ponieważ nie mogę
sobie pozwolić na zakup bubla i nic nie wartego produktu za ciężkie pieniądze !!!

CECHY PRODUKTU:

=> Cena maksimum 900zł
=> Minimum 2 megapiksele ...
=> Wyświetlacz LCD
=> Stonowany wygląd (srebrny, czarny, szary ...)
=> Absolutne minimum ... 8MB pamięci wewnetrznej

NA START!

Wyłoniłem sobie TRZY urządzenia, które mnie do siebie przekonały na tyle, że jestem skłonny do zakupu jednego z nich ... oferty te są dość zróżnicowane ...

NA PLACU BOJU:

PENTAGRAM Photon 33 zoom-3
MINOLTA Dimage E223
HP Photosmart 320

Może napisałbyś na co się w końcy zdecydowałeś bo ja mam teraz podobny dylemat, tylko pomiędzy minoltą dimage 223(900 zł) a HP 620 (750 zł) ceny brutto w sklepach. No i jak ci się sprawuje ten twój nowy aparat.

pepperman 26.07.2003 13:38

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Kiedy trzy lata temu w stanach kupowalem aparat forograficzny, to za niewielka oplata (okolo 15 dolarow, przy cenie aparatu prawie 300) moglem otrzymac dodatkowe 7 lat gwarancji miedzynarodowej. Skorzystalem naturalnie z tej oferty, ale na szczescie nie musialem sie jeszcze przekonywac, czy moglbym cos z nia zrobic w Polsce. Najlepiej zadzwon do dystrybutora danej firmy w Polsce i zapytaj sie, jak to jest. Mysle, ze gdyby sie uprzec to nie byloby problemu z wyegzekwowaniem takiej gwarancji, ale lepiej najpierw sie dowiedziec, jaki jest oficnalny stosunek dystrybutorow do tego.
hechh... oplata za dodatkowa gwarancje jest chyba zwiazana z modelem i producentem, bo ja widzialem 3 letnia gwarancje za ponad 100 dolarow. na szczescie dzisiejszy sprzet jest praktycznie bezawaryjny.

andrzejj9 26.07.2003 13:29

Cytat:

pepperman napisał(a):

PS. kupowales kiedys z opcja miedzynarodowej gwarancji? ja nigdy nie korzystalem z takiej opcji (troche to kosztuje) i jestem ciekawy jak jestes z jej uznawaniem u nas (wiem, ze uprzedzaja, iz nie w kazdym europejskim kraju jest akceptowana).

Kiedy trzy lata temu w stanach kupowalem aparat forograficzny, to za niewielka oplata (okolo 15 dolarow, przy cenie aparatu prawie 300) moglem otrzymac dodatkowe 7 lat gwarancji miedzynarodowej. Skorzystalem naturalnie z tej oferty, ale na szczescie nie musialem sie jeszcze przekonywac, czy moglbym cos z nia zrobic w Polsce. Najlepiej zadzwon do dystrybutora danej firmy w Polsce i zapytaj sie, jak to jest. Mysle, ze gdyby sie uprzec to nie byloby problemu z wyegzekwowaniem takiej gwarancji, ale lepiej najpierw sie dowiedziec, jaki jest oficnalny stosunek dystrybutorow do tego.

pepperman 25.07.2003 23:09

Cytat:

krzpac napisa***322;(a)
wczoraj w łodzkiej Hypernowej widziałem aparat - 4Mpix oraz 3x optyczny zoom za 1199 zł... nie pamietam marki... :)

----

czy ktoś z Was posiada adresy amerykanskich stron sklepów internetowych gdzie mozna posprawdzać jakie są aparaty i w jakiej cenie ?

rozdzielczosc ccd to jedno, a jakosc optyki to drugie.

szukaj przez www.bizrate.com i www.epinions.com

krzpac 25.07.2003 22:05

wczoraj w łodzkiej Hypernowej widziałem aparat - 4Mpix oraz 3x optyczny zoom za 1199 zł... nie pamietam marki... :)

----

czy ktoś z Was posiada adresy amerykanskich stron sklepów internetowych gdzie mozna posprawdzać jakie są aparaty i w jakiej cenie ?

puch 25.07.2003 21:26

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)

kupowales kiedys z opcja miedzynarodowej gwarancji? ja nigdy nie korzystalem z takiej opcji (troche to kosztuje) i jestem ciekawy jak jestes z jej uznawaniem u nas (wiem, ze uprzedzaja, iz nie w kazdym europejskim kraju jest akceptowana).

Kilka lat temu pytałem w firmowym serwisie Nikona w Warszawie czy honorują gwarancję międzynarodową Nikona. Odpowiedzieli, że tylko w przypadku cudzoziemca, który taki aparat wwiózł legalnie do Polski i zamierza wywieźć, lub gdy przedstawi im się dowód odprawy celnej. W ten sposób firma chroni się przed "szarym importem".

Dokładnie tę samą politykę stosuje większość firm w USA - honorują wyłącznie gwarancję amerykańską, a gwarancja międzynarodowa dołączana jest tylko na wypadek awarii w czasie podróży zagranicznej, itd. Rynek amerykański, choć tani, zalany jest jeszcze tańszymi aparatami sprowadzanymi z Dalekiego Wschodu (Singapur, HK, itd.) z pominięciem oficjalnych importerów. Walka z tym szarym importem to także jeden z powodów dla których znakomita większość aparatów fotograficznych w USA ma inną nazwę niż ich odpowiedniki w reszcie świata.

pepperman 25.07.2003 20:21

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Widze, ze ktos powrocil do tematu. Juz wiem, ze cena, ktora podalem powyzej jest zupelnie nieprawidlowa. Rzeczywista wynosic bedzie okolo 1900$, a to juz niestety duuuuzo wiecej (i duuuzo za duzo ) :)
tez jestem zawiedziony, bo malo jest dobrych lustrzanek cyfrowych za przystepna cene (raczej bardzo malo), a to juz nie te peinadze - zreszta za taka kase wolalbym cos innego.

PS. kupowales kiedys z opcja miedzynarodowej gwarancji? ja nigdy nie korzystalem z takiej opcji (troche to kosztuje) i jestem ciekawy jak jestes z jej uznawaniem u nas (wiem, ze uprzedzaja, iz nie w kazdym europejskim kraju jest akceptowana).

andrzejj9 25.07.2003 19:22

Widze, ze ktos powrocil do tematu. Juz wiem, ze cena, ktora podalem powyzej jest zupelnie nieprawidlowa. Rzeczywista wynosic bedzie okolo 1900$, a to juz niestety duuuuzo wiecej (i duuuzo za duzo ) :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:29.