![]() |
Cytat:
Cytat:
Pewnie jedna ta sam partia( można się domyślać) Dlatego wymieniłem na innej firmy. I działa. |
Oczywiście temperatura 35deg to temperatura otoczenia a nie HDD. 8)
|
Dysk powinien pracowac w temperaturze do 35 stopni C, tzn. taka jest
norma. Faktycznie kazdy producent daje spory zapas, bo gdyby dyski tylko ledwie spelnialy norme, to producent nie obrobilby sie z opedzaniem reklamacji. Pozatem norma na USA wynosi 100 stopni F, a to jest nieco wiecej (37,8 C) i producenci robia dyski tak zeby spelnialy obie normy; jesli spelnia amerykanska to tym samym dostaje europejskie CE. 45 stopni to jest podniesiona temperatura - pytanie tylko czego dotyczy, jak byla mierzona, a jaki jest "zapas" producenta to zagadka, tym bardziej ze ten "zapas" moze sie roznic od jednego egzemplarza dysku do drugiego. Czasy kiedy dyski testowano fabrycznie, dawno minely, montuja je, pakuja i sprzedaja. Cala kontrola jakosci polega na wybraniu co setnego czy piecsetnego dysku i tylko te sa testowane, jesli test wypada zle, poszukuje sie problemu a cala partia dyskow jest sprzedawana okazyjnie pokatnym dostawcom ktorzy rozprowadzaja to po gieldach w krajach takich jak pewien oglupialy kraj nad Wisla. |
Cytat:
|
nigdzie nie znalazlem opcij SMART w biosie, aczkolwiek czytalem ze dyski SATA maja ja...
|
SpeedFan pięknie czyta wszystkie możliwe czujniki temperatur - o ile są.
Jeżeli chodzi o HDD to dobrze jest mieć włączoną opcję S.M.A.R.T w BIOSie. 8) |
SiSoft Sandra 2004 też ma możliwość sprawdzenia temperatury dysku.
|
Szukam innego programu:
MBM -MotherBoardMonitor (tak sie pisze) albo dedykowanego. SATA moga byc zle wykrywane przez DTempa. SATA maja wyzsza temperature niz ATA. |
Dtemp - gdy wezme "show drivers info" pokazuje "physical drive 0: error reading device id information"
no i wciaz nie ma okrzyku przerazenia... moze dodam ze mam mb: Abit NF7 - SL v2.0 |
Cytat:
-wpisuje w wyszukiwarke DTemp -instaluje a raczej zapisuje na dysk -odpalam -wydaje okrzyk przerazenia, bo temperatura osiagnela szczyt:) i tyle:D |
a znacie jakas metode oczytania temp z dysku Seagate Baracuda 120GB 7200.7 SATA?
|
No nie wiem czy takie wytłumianie (docieplanie) dysków nie zaszkodzi. Lepiej dmuchać na... HDD
|
Mam dwa dyski Cawiar i Bara bara... mam to 4D ile maja temperatury... nigdy sie tym nie interesowalem i nie mam zamiaru, a co wiecej, zamierzam wyciszyc kompa ile sie da wiec, wloze jeszcze gabki pomiedzy dyski, aby stlumic jakikolwiek odglos... dyski sa twardo przykrecone do obudowy to jest dla nich radiator, ktory doskonale odprowadza cieplo, a wydawanie i nabijanie kasy tym z allegro to uwzam za paranoje... tak samo jak dodatkowe wiatraczki i wiatraki... nie ma to jak ciche pasywne chlodzenie
|
Witam!
ponizej 29 dBA |
Pewnie spory. Ja mam podwieszony pod dyskiem wiatrak z zasilacza. Wogóle go nie słychać bo idzie na 5V i chłodzi bardzo dobrze... 30*C.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:09. |