Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Mandrake Linux 9.2 PL (https://forum.cdrinfo.pl/f5/mandrake-linux-9-2-pl-28190/)

woitas 09.02.2004 17:56

jak edytować (chodzi mi o usunięcie zbędnych wpisów) oraz zrobić kopię lilo?

woitas 09.02.2004 13:30

znalazłem ciekawą ->> stronkę <<-.

w końcu udało mi się ożywić mojego sagema.

można w prosty sposób sprawić, że opera zarówno pod linuxem jak i windowsem będzie korzystała z tych samych ustawień.
wystarczy wyedytować plik opera6.ini (linux) - trzeba wskazać ścieżkę do katalogu opery z windows..

Patrixs 09.02.2004 12:50

Witam

W kampiuterze mam dwa dyski, na jedym jest WinXP, a na drugin Aurox. Jak odpalam kompa to pojawia się boot menu Aurox'a. W jaki sposób usunąć linuxa, zeby mieć później możliwość uruchomienia Windowsa ??

THX

Patrixs 02.02.2004 13:26

Cytat:

Napisany przez Patrixs
Witam

Mam w komputerze dwie kart sieciowe, zainstalowany jest linux aurox, a teraz pytanko: jak udostępnić internet podłączony do 1. karty, zaby był dostępny dla użytkowników podłączonych do 2. karty sieciowej.

THX

Na jednym forum znalazłem:
łącze udostępnisz dodając jako root do pliku /etc/rc.d/rc.local na końcu taką linijkę:

iptables -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE -t nat

A teraz pytanie do odpowiedzi na moje wcześniejsze pytanie, nie można tego wykonać klikając na ikonki itp ??

Smartek, Patrix Wy macie pingwinki w avatarach, powinniście wiedzieć co jest grane ;)

Patrixs 01.02.2004 15:08

Witam

Mam w komputerze dwie kart sieciowe, zainstalowany jest linux aurox, a teraz pytanko: jak udostępnić internet podłączony do 1. karty, zaby był dostępny dla użytkowników podłączonych do 2. karty sieciowej.

THX

artoor 29.01.2004 19:37

Cytat:

Napisany przez Patrixs
@artoor, U mnie po nagraniu na CD i ustawieniu "first boot" w biosie na CD-ROM odpala się instalacja :) Płyta jest boootowalna.

Pozdrawiam

Ok :) Thx!! Juz znalazlem moj blad ;) Poprostu rar otwieral mi rozszerzenia *iso... heh... no coz... szkoda ze wczesniej nie pomyslalem :D Rzeczywiscie sa to obrazy *iso z cd1 - bootowalnym :)

Patrixs 29.01.2004 17:54

@artoor, U mnie po nagraniu na CD i ustawieniu "first boot" w biosie na CD-ROM odpala się instalacja :) Płyta jest boootowalna.

Pozdrawiam

artoor 29.01.2004 16:57

Zwracam honor!! moj blad i niedopatrzenie... poprostu ustawione mialem w winrar'ze zeby pliki o rozszerzeniu *.iso otwierane byly rarem. Cofam pytanie

Dzieki serdeczne za zaangazowanie

artoor 29.01.2004 16:19

@kraluk ale ja juz rozpakowalem tego rara i jest to normalny folder zawierajacy pliki i foldery nie ma tam tak naprawde zadnego *.iso zadnego obrazu chociaz plik sciagany mial nazwe Mandrake92-cd2-ext.i586.iso tylko ze to iso nic nie znaczy bo tak jak mowie... byl to rar ktory nie zawieral pliku obrazu a pliki i foldery :smutny:

@Patrixs powiedz mi prosze czy z tak nagranej plyty da sie wystartowac kompa jak zmienisz w biosie zeby bootowalo z CDROMU?? Bo jakos mi sie wydaje to niemozliwe... ale moge sie mylic :)

Patrixs 29.01.2004 14:03

@artoor, ja sciągnołem te 3 obrazy (iso) i nagrałem je w WinONCD 6. W ten sposób wszystko mi gra :)

kraluk 29.01.2004 13:44

Jeśli masz WinRAR'a, albo coś podobnego to możesz obraz ISO przeglądać tj. oglądać pliki etc. W Nero musisz znaleść obraz ISO i o normalnie nagra - jeśli jest to płyta bootowalna to jeśli wypalisz to również będzie płyta bootowalna ;)

artoor 29.01.2004 12:13

Cytat:

Napisany przez kraluk
Najlepiej jakbyś nagrał Alcoholem i po sprawie, możesz też Nero. Tylko pierwsza płyta jest bootowalna, reszta jest normalna. Obraz (bootowalny) nagrywasz jak zwykły obraz i tak masz płytę samostartującą. ;)

Tak zgadza sie... tylko ze te plytki to sa tak normalnie pliki spakowane rarem a nie obrazy *.iso. Jak nagram to Nero to nie bedzie bootowalnosci. Trzebaby chyba jakis plik dodac zeby bootowalo i nagrac jako profil plytki bootowalnej... tylko jak?? Skad ten plik sciagnac... i jaki to plik?? Prosze o podpowiedz

kraluk 29.01.2004 10:59

Cytat:

Napisany przez artoor
Patrixs powiedz mi prosze jak to wypaliles?? Bo ja tez sciagam tego lina... ale widze ze nie sa to obrazy *.iso... pytanie moje jest taki... jak to nagrac zeby plytka bylo bootowalna?? Masz juz z tym jakies doswiadczenie??

Pozdrawiam

artoor

Najlepiej jakbyś nagrał Alcoholem i po sprawie, możesz też Nero. Tylko pierwsza płyta jest bootowalna, reszta jest normalna. Obraz (bootowalny) nagrywasz jak zwykły obraz i tak masz płytę samostartującą. ;)

artoor 29.01.2004 10:37

Cytat:

Napisany przez Patrixs

Patrixs powiedz mi prosze jak to wypaliles?? Bo ja tez sciagam tego lina... ale widze ze nie sa to obrazy *.iso... pytanie moje jest taki... jak to nagrac zeby plytka bylo bootowalna?? Masz juz z tym jakies doswiadczenie??

Pozdrawiam

artoor

misz_masz 28.01.2004 17:38

To ja pytanka z innej beczułki ale także traktujące o linuksie.
Potrzebuję polskiej dokumentacji do programów:
- KmyFirewall
- Firewall Builder
- VMWare
ma ktoś może namiary?
Jak mam zrobione dwa swapy na dwóch dyskach to jak zrobić to przeplatanie swapów aby linuks wiedział co i jak?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:46.