![]() |
Toshiba SDR-5112
Witajcie Panowie i Panie.
Mam taki maly problemik. Porzyczylem sobie wlasnie palnik DVD-r jak w temacie. Niemniej mam z nim maly problem. Niewiedziec dlaczego, moje plytki DVD-r x4 Esperanza pali jako x1 (!). Do nagrywanie uzywam nero 6.0.0.11. Mimo, ze wybieram w programie szybkosc na x4. Nagrywanie trwa okolo godziny!? Co to moze byc? Firmware nie taki? Nero nie odpowiednie? Zaraz zobacze czy sa jakies latki i dam znac. Niemniej moze ktos z was ma jakies sugestie? |
No wiec tak. Zaktualizowalem nero do najnowszej wersji 6.0.0.15 oraz przepielem nagrywarke do kontrolera ide w mostku poludniowym. Zadnych rezultatow. Nero nadal twierdzi, ze "Burn proces started at 4x..." ale w tej chwili mam 32% po 17min palenia! Zaraz mnie szlak normalnie trafi. Jedyne firmware jakie znalazlem, twierdzi - lamana angielszczyzna (!?) ze nie moze odnalesc napedu. System to win2k + sp4 + wszytkie dostepne latki. Wczesniej mialem porzyczonego Pioneera A05 i nie mialem zadnych problemow z paleniem x4. Co to moze byc....????
|
Only bios toszyby winny jest.
|
A skad mam zassac nowy bios? Bardzo sie staram i jakos mi nie za bardzo wychodzi znalezienie :( Heh. Wlasnie prubuje palic plytke w WinOnCD 6 PE. Tak na probe ustawilem 2x. Pokazuje wlasciwy czas do konca - ale sekundy ubywaja 2x wolniej! Esz... Chyba bede musial poszukac tego biosu, albo pojechac jutro wymienic ten palnik - bo mnie szlak trafi z tym 1x ;)
Kod:
Media Information |
re
ja mam ten palnik i chodzi poprawnie a mam nero 5.42 albo 43 jakos tak
a nowy bios nic nie da bo narazie jest ale zalatwia tylko sprawe codow regionalnych. |
Witam
Jest to typowy objaw taki sam jak w nagrywarkach CD-RW . Jeżeli urządzenie DVD nie ma w swoim firmwarze informacji o danym nośniku to nagrywa go z bezpieczną prędkością. W twoim przypadku x1. Proponuje wgrać nowy firmware. Pozdrawiam Tomek |
Toshiba SD-R 5112
podobno sa problemy z ta nagrywarka nie rozpoznaje nosnikow i plyty 4x nagrywa 1x czy ktos juz moze rozwiazal ten problem?Kolega jest nieszczesliwym :) posiadaczem tej nagrywarki.
|
Jakie płytki nagrywa Toshiba 5112 z cztero krotną predkością.Płyt Princo niestety nie nagrywa.
|
Witam
Prędkość zapisu płyty jest uzależniona od rodzaju użytej płytki. Polecam stosowanie markowych nośników, które są przystosowane do zapisu x4 i odwiedzenie strony Toshiby gdzie można znaleźć listę kompatybilnych płytek DVD-R. Pozdrawiam Tomek |
---------------------------------------------------------
These media are fully approved for the use in SD-R5112: (DVD-R Media): Taiyo-Yuden TDK Mitsubishi Chemical Hitachi Maxell Fuji-Film PVC (Pioneer) Ritek Panasonic Mitsui Chemical Sony CMC These cover almost all brandnames for DVD-R media, all other media are burned with 1x for safety reasons. ---------------------------------------------------------- Zostawie bez komentarzy te ich x4.Najtańszą płytke znalazłem za 14zł(TDK) |
toshiba 5112
witam
mój kolega posiada taką nagrywarke ale ma problem z nagrywaniem płyt prawdopodobnie wina biosa ,ale czy jest jakaś wersja ktora naprawi ten kłopot prosze o opinie fachowców i użytkowników |
Witam
A możesz opisać ten problem z nagrywaniem ? Pozdrawiam Tomek |
Problem Toshiba Sdr 5112
mam problem gdyż moja toshiba nagrywa płyty x4 z prędkkościa 1x.JEdyna płyte jaką nagrała 4x to była DVD dostarczona razem z toshibą reszta jakie kupiłem ,medistore for general i giga master ,Mediasonic, (jeszcze jakaś była ale nie pamietam ) nagrywają sie 1x .Odpoweidzi typu źle ustawione DMA itp odpadaja.Dodam iż sprzet był testowany na 3 róznych komputerazch o różnych parametrach (C 1.7 p4x333 , c 1.7 i845PE , diuron 1.0 abit).Nagrywarka jest teżna master , ale była na slave , jako sama na master i jako sama na slave.nieiem co jest nie tak.Była już na gwrancje bo podczas nagarnia wywalała płyte to jaoddałem no i teraz mam taki kwach(wczesniej też wypalała 1x).Moje pytanie:1.czy ktoś miał już ten model.2.czy płyty jakie miałem są moze jednak 1x szkoda ze nie mam możliwosci testu tych płyt na innej nagrywarce.
|
Cóż, Toshiby to bardzo wybredne nagrywarki. Spróbuj płyty TDKx4, lub Verbatimx4. O niemarkowych płytach to zapomnij żeby się dobrze nagrywały, tzn. z wyższymi prędkościami nagrywania.
|
tak tto wiem ze na maxa to nie bede walił ale czy np esperanza albo princo to w miare dobre nośniki??bo mam je taniej.ale musze wziac z kija pakiet(50szt)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:07. |