Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   jakiego koloru płyty są najlepsze do nagrywania? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jakiego-koloru-plyty-sa-najlepsze-nagrywania-30781/)

VIZZARD 08.02.2004 00:49

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Hm... oszukiwac czyms o ktorym nawet laik wie ze jest niemozliwe :D :D :D :D :D
To raczej byla ironia, bo wszyscy wiedza ze plyt "bezblednych" nie ma, wiec czepianie sie czyjegos sformulowania potocznie slusznego jest smieszne, a wrecz zalosne.

Święte słowa przyjacielu... Gdybym takiego drania dostał w swoje ręce to bym mu nogi z du...y powyrywał!!!:boks:

ApproachingEvil 07.02.2004 14:23

Cytat:

Napisany przez pawelblu
To raczej byla ironia, bo wszyscy wiedza ze plyt "bezblednych" nie ma, wiec czepianie sie czyjegos sformulowania potocznie slusznego jest smieszne, a wrecz zalosne.

Ale musicie przyznac,ze byloby ciekawie gdyby faktycznie nie mial zadnych C1 :D

a swoja droga wiecie co sie stalo ze zlotymi plytkami? kiedys maxell takie robil (obustronnie doslownie zlote) i calkiem fajno wygldaly ;) i sie sprawuja do dzis ladnie

pawelblu 07.02.2004 14:10

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ładnieee... to tak oszukiwać kolegów???

RafeQ 07.02.2004 01:44

Proponuję zakończyć tą dyskusję na temat kolorków. Fakt, że Verbatimki są płytkami naprawdę dobrymi (szczególnie podchodzą mi AZO, MetalAZO i SuperAZO - wspaniały w/g mnie materiał) i używałem ich do archiwizacji (czego teraz nie żałuję) lecz w sumie to nigdy nie odważyłem się użyć ich do nagrywania Audio. Powód był w sumie prosty: 1. Coraz ciężej jest dostać AZOka 2. Zazwyczaj płytki były w Slimpacku (a ja muszę mieć grube pudło) 3.Nie lubię mieć w swojej kolekcji płyt audio zbyt wielkiej mieszaniny różnych marek, więc jezeli już zaczęłem nagrywać na TDK to robię to. Choć ostatnio przerzuciłem się na Fuji CD-R 52x. Co do TDków to wypowiedziałem się już wcześniej co sądze o konkretnych modelkach. Co do tych błędów C1 i C2 to na chłopski rozum faktem jest, że co inny sprzęt to inny wynik, no i na Boga ludzie!!! Przecież my nie nagrywamy płyt na jakiś tłoczniach czy profesinalnych nagrywarach za 9000zł (o ile takie w ogóle istnieją :)) Dajmy temu już spokój, bo temat zejdzie zaraz do "wpływu pyłku kurzu na czystej płycie CD-R na jakość zapisanego na niej materiału :)".

--------------
Pozdrawiam i idę w kimo.

VIZZARD 07.02.2004 00:19

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez RafeQ
Ale nie mam sprzętu, który pokazuje C1 :(

Buuuu...:buu:

W zasadzie LG od CMC wychodzi tak samo

VIZZARD 07.02.2004 00:12

Cytat:

Napisany przez pawelblu
To jest oczywiscie FAKE ;)

Ładnieee... to tak oszukiwać kolegów???

RafeQ 06.02.2004 22:42

Cytat:

Napisany przez Maciej
RafeQ ...możesz zrzucić jakiś screen z programu testującego na błędy C1/C2 ?

Jak chciał to ma :) Ale nie mam sprzętu, który pokazuje C1 :(

pawelblu 06.02.2004 22:13

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ładnieeee:o ...

To jest oczywiscie FAKE ;)

VIZZARD 06.02.2004 20:40

Masz rację, a moje zdanie na ten temat jest takie:
Mają sens takie testy nośników jak przyklejony na samej górze, gdzie userzy na różnych konfigach i na różnych egzemplarzach takiego samego modelu nagrywary potrafią uzyskać podobne - dobre wyniki - na różnych egzemplarzach płyty takiej samej marki.

Dlaczego?

Ano dlatego, iż każda spawarka różni się od drugiej podobnej i nie uzyska się na dwóch egzemplarzach takich samych wyników. To samo z czystymi płytkami - na jednej wyjdzie mniej błędów, na drugiej więcej. Ale jeżeli wyniki te są powtarzalne - świadczy to o większym prawdopopdobieństwie obiektywnego pojęcia jakości nośników danej serii i firmy, bla, bla, bla .....

Natomiast takie testy jak w Chipie nie są zbyt dobrym rozwiązaniem.

Dlaczego?

Ano dlatego, iż zaraz pojawią się zarzuty o sponsorowanych testach (i całkiem możliwe że tak jest) oraz z prostej przyczyny - niepowtarzalności wyników w różnych warunkach i konfigach - czyli to co napisałem wyżej. Ponadto wydaje mi się, że Chip sam pracuje sobie na miano nierzetelnego testera biorąc pod uwagę chociażby test chłodzenia AC i WC - jak ktoś nie wierzy - to niech przeglądnie forum tweak.pl - gdzie zapoznać się można z fachowymi opiniami na ten temat od ludzi, którzy mają taką wiedzę i praktykę, że sami mogli by pływać w instalacji WC miast wody...;)

To moje skromne zdanie na ten temat, dlatego w miarę możliwości trochę przyczyniam się do rozwoju topica:

NOSNIKI [eg. Verbatim Pastel Disc] i wszystkich do tego namawiam, bo to dzięki niemu zainwestowałem i sprawiłem sobie niewiele, aczkolwiek sprawdzone Verbatim Pastel

extorris 06.02.2004 20:20

Vizzard :) zrozumiałem, przyjąłem do wiadomości.

Ale nie sądzisz, że można by czasami trochę konkretniej, opierając się faktach, a nie jak przekupy z targowiska?

Zauważyłeś, że jeszcze nikt w Polsce nie przeprowadził porządnego testu na media? Powód jest prosty, nie mamy sprzętu, więc rzeźbimy byle co i próbujemy wierzyć w jakiś amatorski bełkot.

VIZZARD 06.02.2004 20:15

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Prosze ;)

Ładnieeee:o

Aczkolwiek....

Gdyby tak...

End Adress ....

~ 80:00:00 ....

Tak tylko ...

Się czepiam .... :idea:

extorris 06.02.2004 19:48

Panowie, C1 i C2 to nie są błędy, tylko fakt konieczności poprawienia informacji na jednym z tych poziomów. Błędy są oznaczone jak E01, E12, E332 (jak error). C jest jak correction. Wiem, wiem, przecież w menu napisane jest error. Korekcja, czy też niech wam będzie błąd C1 i C2 powinny służyć do sprawdzania napędu przy użyciu referencyjnej płyty. Autor CD/DVD Speed w swoim manualu bardzo wyraźnie to zaznacza. Na fakt wystąpienia korekcji C1/C2 skłądać się może zła płyta, jednak dochodzi do tego optyka oraz mechanika napędu. Ponieważ żaden popularny napęd bez przeróbek nie potrafi zmierzyć prawdziwych błędów Exx, czy też BLER dostajemy na otarcie łez programiki z badaniem C1/C2, jednak z interpretacją wyników byłbym trochę powściągliwy. Tak a propos wystąpienia C1 i C2 można zliczać wprost na nóżce jednego z układów scalonych, nawet w discmanie.

pawelblu 06.02.2004 17:36

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ha, Ha!
Jasne!
Chciałbym to zobaczyć:
C1=0
C2=0

Prosze ;)

Maciej 06.02.2004 17:29

RafeQ ...możesz zrzucić jakiś screen z programu testującego na błędy C1/C2 ?

RafeQ 06.02.2004 16:49

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ha, Ha!
Jasne!
Chciałbym to zobaczyć:
C1=0
C2=0

No to zapraszam do siebie ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:27.