![]() |
AC97 zintegrowana
Witam
Na płycie głównej mam zintegrowaną kartę ac97. Jak można ustawić głośność dla poszczególnych kanałów (LP,LT,PP,PT,itp.) i skąd się dowiedzieć do którego gniazdka w płycie podłączyć które głośniki ?? Potrzebny jest jakiś dodatkowy soft czy wystarczy Winmenda?? Instrukcji do płyty i czegokolwiek: brak. |
Witam!
Błagam, może chociaż producent płyty (o modelu nawet nie marzę) Pozdrawiam. D. |
Cytat:
Myślałem że AC97 to jeden model, instalowany do wszystkich płyt :) :) |
AC 97 to tylko standard, a kostki są produkowane przez różnych producentów.
Jeżeli chodzi o intela: http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/ Pozdrawiam. D. |
Zobacz TO stery od realteka alc650 podobno sa dosc dobre i maja mozliwosc sprawdzenia/ustawienia kanalow. Dokladnie nie wiem bo nie uzywam - znalazlem to na jakiejs stronie.
Wedlug tego co znalazlem to: 1. zielone gniazdko - przednie glosniki 2. rozowe gniazdko - srodkowy glosnik lub digital out 3. niebieskie gnizadko - tylne glosniki Jak chcesz moge podeslac Ci na maila zestawik 5 wav kazdy slyszalny w innym kanale waga ok 2mb. Cos takiego mozna bylo znalesc na stronie Creative badz SoundBlaster, ale bylo to dosc trudne - te strony sa wyjatkowo userunfriendly :mruga: . |
Cytat:
|
Problem w tym że nie mam CD ze sterownikami do tej płyty głównej :(. Szukam jakiegoś zastępszego programu do sterowania kartą.
Pozdrawiam |
ja jak mialem zintegrowana relateka ac97 na plycie to za chiny nie moglem podlaczyc glosnikow 5.1 zeby all graly! Kupilem nawet przejscie (D-SUB? chyba nie, nie pamietam nazwy) i tez nic nie pomoglo.. wkoncu sie wkurzylem i sobie soundblasterka osobno kupilem :)
pozdro ;) |
A jaki to model płyty ???
|
Poszukaj postów nt. BIOSu. Potem ściągnij sobie programik do identyfikacji BIOSu. Będziesz wiedział po BIOSie jaką masz płytę i kto jest jej producentem. Potem znajdziesz stronę producenta, najnowszy BIOS (przy okazji) i ściągniesz drivery do swojej MOBO. 8)
|
Ostatnio w celu identyfikacji płyty, procka,pamięci itd. używałem tego programu:
http://www.cpuid.com/cpuz.php nie instaluje się do systemu ani do rejestrów bardzo przydatny do określenia np. procków podkręconych - jakie są faktycznie bez zaglądania do środka kompa |
@adixo dzięki za link, odjechany program.
Model: i810-W83627HF Jest to płyta jest nie młoda, pod PIII 633MHz. Komputer skołowałem w celu dzielenia internetu na kilku użytkowników, ale jak już jest to niech będzie użyteczny w 100%, mam tu na myśli działąnie AC97 :) Na stronie Intla :) chyba nic nie ma, a przynajmniej mi nic nie udało się znaleść :( Pozdrawiam Ops, chyba dałem dupy... |
Cytat:
|
Cytat:
znajdź model płyty hmmm komu dałeś dupy ??? he he he |
Ilość załączników: 1
foto'n :)
A z tą dupą to długa historia :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:49. |