![]() |
Bac sie czy nie bac? juz niedlugo UE!
Czy bedziemy mieli takie same zarobki jak obywatele Unii. Czy zarobki beda takie same jak teraz. Bo np. litr benzyny srednio kosztuje w Unii 0,9 Euro przy ich srednich zarobkach 1000 Euro. A np. przy moich dochodach 1000zl litr paliwa 3,50 zl.
Ceny beda takie same wszedzie, jedno moze u nas bedzie drozsze, drugie tansze ale ogolnie "koszyk zakupow" bedzie kosztowal tyle samo. Natomiast zarobki beda takie same kwotowo, tyle ze tam w euro a u nas w zlotowkach. Wejscie nasze do Unii wywola kryzys bezrobocia i tak dlugo jak bedzie trwal ten kryzys, zarobki nie podniosa sie. Trwac to bedzie okolo 2 lat, jak Polacy wszelkimi sposobami beda chcieli zatrudniac sie w krajach Unii. Unia sie bedzie bronila i nie dopuszczala nas do rynku pracy, to u nas bedzie nadmiar rak do pracy i bezrobocie. Przez 2 lata ludzie przyzwyczaja sie, stwierdza ze zamiast snuc mrzonki o zyciu na zachodzie, trzeba jakos zyc tutaj, chocby pracujac na czarno. Zniecheca sie do szukania pracy na zachodzie za wszelka cene,a wtedy tam na zachodzie okaze sie ze polski pracownik robi ta sama prace za mniejsza cene i wtedy stopniowo, w niezauwazalny sposob zaczna z Polski odplywac specjalisci. Bedzie ich brakowalo w Polsce, wiec u nas podniosa sie dla nich zarobki. Jak sie dla nich podniosa, oni beda miec wieksze wymagania, nakreca konsumpcje i stopniowo rusza ta cholerna polska gospodarke. Tak wiec zarobki u nas zaczna rosnac gdzies za 2 lata, poczatkowo powoli, potem nieco szybciej, by gdzies okolo roku 2010 dojsc do polowy tego co w Niemczech. Ma ktos lepsze prognozy? |
tia.
marzyciel z ciebie. dopóki będą nami rządzić ludzie pokroju Andrzeja L. czy Leszka M., będą tworzone sprzeczne ze sobą i zdrowym rozsądkiem ustawy, rozporządzenia etc, nie zmieni się systemu głosowania w wyborach i nie oddzieli biznesu od polityki, dopóki najważniejszym kryterium w obsadzaniu dobrze płatnych stanowisk będą koneksje rodzinne i powiązania partyjno-koleżeńskie, to NIGDY w tym kraju nie będzie dobrze. jak to się mówi, za głupotę się płaci. szkoda tylko, że dotknie to również nas. tak na marginesie, polecam ten ->>artykuł<<- |
Ja mam prognozę - w najbliższym czasie będe musiał rzucić palenie, bo fajki podrożeją pewnie znacznie. :)
|
Widze juz dawno zamieszania nie bylo ... nie rozumiem tylko po co probujesz robic jakies przepowiednie jak sami zobaczymy jak bedzie za 3 miesiace i dalej, niezaleznie od tego jakie wyjda te przepowiednie. Chyba juz za pozno na takie rzeczy.
A co do poprawy sytuacji to moim zdaniem najbardziej by pomogl jakis rozsadny wyksztalcony gospodarczo rzad autorytarny ekspertow i cenzus majatkowy. |
ormi - jak bardzo ci sie zycie musi walic ze jeszcze innym je obrzydzasz - napisz cos optymistycznego - zapewniam ze sie da...
ja sie UE nie boje |
Paput to akurat wyjdzie ci na zdrowie :D
Pawelblu - moze dziadka Pilsudskiego nalezy wskrzecic. Zrobic 2 Bereze Kartuska i bedzie kraj miodem i mlekiem plynacy. Ormianin a dlaczego z powodu wejscia Polski do UE ma sie zwiekszyc bezrobocie. Przeciez ludzie z UE nie beda podbierac nam pracy :D. Raczej odwrotnie to Polacy wyjada za granice do pracy i tam zajma miejsca Niemcow czy Hiszpanow. Oczywiscie, ze po wejsciu do UE kraje czlonkowskie beda sie bronic przed naplywem taniej sily z Polski. Jednak problem dotknie tych co szukaja pracy przy lopacie. Specjalisci bez problemow znajda prace w kazdym kraju UE. Oczywiscie, ze specjaliscy wyjada z Polski bo nikt normalny w tym kraju nie chce zyc i mieszkac. Ja sie im nie dziwie ze wyjada i beda ukladac sobie zycie za granica. Zycze im powodzenia i niech maja lepiej niz reszta. Sam mysle o tym by wyjechac i osiedlic sie w jakims spokojnym kraju gdzie nie ma kazdego dnia nowej afery albo nie mowi sie o nowym genialnym pomysle. Przy mojej pracy spokojnie moge to robic w kazdym miejscu na ziemi a jedyne czego mi trzeba to komputer + internet. Na poczatek moge pisac ksiazki i wydawac je w Polsca a jak wprawie sie w jezyku to moge rowniez wydawac za granicami :D PS Nie wiem czy jest sens ale sie pochwale bo sie dowiedzialem, ze mnie (jedna z ksiazek) tlumacza na czaski :D |
Witam!
Ja tez sie UE nie boje, ale zdaje sobie sprawe z tego, ze dopiero za 50 lat bedziemy mieli taki poziom zycia jak w Niemczech (na przyklad). Ale poki co jestesmy skazani na tych skur**** co nami rzadza :( Ja to bym osobiscie wywalil wszystkich co maja wiecej niz 40 lat! (zostawilbym tylko Dziewulskiego i Mikke) |
Cytat:
Mamy wielu bardzo madrych ludzi w wieku ponad 40 lat wiec to troche zbyt ryzykowne... Tym bardziej ze ktos musi na nasza edukacje pracowac ;) Cytat:
|
Pawelblu wiesz ja sie pod tym podpisze obiema rekami zeby dziadka Pilsudskiego wskrzesic. Ten mial charakter i nie dal sobie dmuchac w kasze :)
A i druga Beraza by sie przydala ... wlasciwie to kilka bo jedna to za malo ... |
remix, a gdzie byś mnie wywalił, mam powyżej 40-tki 8-) :o :(
|
Cytat:
|
Unia...
będzie co będzie, jak będziemy się nawzajem tak wszyscy straszyć to wogóle będzie kaszana w naszych głowach, no zobaczymy jak będą nami zarządzać w Brukseli. Ja też się nie boja i staram się nie ulegać żadnych fobiom ;) Fajki? U mnie ciągle jakieś tanie fajki się pojawiają, teraz Level'e (mowia Lelewele hehe) za 3,25 zł :). Nie wierze także w natychmiastowy skok papierosów. Wzrośnie przemyt, skarb państwa będzie tracił. I taka sprawa...byłem w Niemczech, kupiłem najtańsze fajki w dyskoncie chyba Penny Markt czy Aldi i jak wszystkie fajki w Polsce mają być takie dobre jak tam tanie faje z biedronki to tylko się cieszyć. (Boston, 19 szt. wtedy chyba z 3,95 marki). Bądźmy dobrej myśli! Dajmy się zadomowić UE! |
i tak nie mamy wyjscia
gospodarka nam lezy i kwiczy, spoleczenstwo wybiera coraz glupszych politykow, bezrobocie galopuje, tylko zlotowka jakos sie trzyma (choc od paru dni i tu nie jet dobrze) pewnie ze bedzie trudno zaraz po wejsciu, ale nie mamy wyjscia - jedyna szansa dla nas i naszych dzieci to UE |
Co do cenzusu majatkowego - to jest komunistyczny pomysl: odebrac tym co
maja i rozdac biednym, bo przeciez z zalozenia ten kto sie dorobil to dorobil sie na krwi innych. Szczegolnie w polskiej rzeczywistosci ostatnich 15 lat (dawniej tez, ale te majatki, nawet rozwazywszy komunistycznych notabli sa smiesznie malutkie w porownaniu z tymi z okresu III RP). Ja problem widze w stosowaniu obecnego systemu podatkowego, ktory stwarza ogromne pola do naduzyc. Gdybym to ja mial decydowac, podatek CIT obnizylbym do 10% - niech nie hamuje rozwoju firm, podatek VAT zastapilbym 10% podatkiem obrotowym - zeby nie gospodarka nie karmila calej rzeszy posrednikow darmozjadow, PIT obnizylbym takze do 10% i zlikwidowal wszystkie ulgi, zlikwidowal roczne rozliczenia - od kazdego przychodu placiloby sie stale 10% i szlus, natomiast wieksze obciazenie podatkowe bogatych uzyskalbym nie przez progresywna stawke podatku lecz przez podatek od posiadanego mienia. Masz wiec Lanosa - zaplacisz 300 zlotych podatku ze go posiadasz, ale jesli masz Jaguara - zaplacisz 1500 zl. Masz 50 metrow mieszkanie w pipidowie - zaplacisz 300 zlotych, masz takie samo w Warszawie - zaplacisz 1200, a jak masz 100 metrow - zaplacisz 2500. Nie masz daczy nad jeziorem, zaplacisz zero, a bogaty ma i zaplaci nastepne 2500 zlotych od tego. Nie chce bogaty placic podatkow - niech nie posiada zbednego mu mienia, tylko bawi sie i hula, napedzajac w ten sposob koniunkture i tworzac miejsca pracy dla innych - i posrednio placac 10% podatek obrotowy. pozdrawiam |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:48. |