![]() |
Cytat:
Ale jeśli ustawisz ręcznie na 100% to czy cały film zmieści ci się na 1 DVD-R? Jeśli oryginał filmu jest na płytce jednowarstwowej to żadnej kompresji czegokolwiek nie trzeba przeprowadzać. A filmy z płyt dwuwarstwowych trzeba poddać kompresji. Jeśli twoim celem jest upchanie płyty na 1 DVD-R to niemalże zawsze będzie mniej niż 100%. Niemalże bo są jednak wyjątki. Film jest na tyle krótki że to tylko duża ilość dodatków powoduje że umieszczany jest na płytach DVD9. W takim przypadku wybranie dla filmu opcji 'Custom' (a dla pozostałości materiału pozostawienie 'Auto') i przesuwanie suwaka w prawo może dać 100% ale w większości przypadków będzie to wskazanie poniżej. Robiąc tak trzeba również zwracać uwagę czy górny pasek nie staje się przy końcu czerwony. Bezpieczniej byłoby opcję 'Custom' wybrać w przypadku dodatków i przesuwać suwak skrajnie w lewo a dla filmu procenciki ustawiać się będą automatycznie i cieszyć się tą wartością jaka wyjdzie. Czyba że twoim celem w Shrinku jest tylko reautoring, po to aby pozbyć się dodatków i menu (tego za czym sam nie przepadam) a później podział na 2 DVD-R. |
a w clonie też można zmienic jakosć kompresji?? (tym suwaczkiem sie da?)
|
Cytat:
zresztą nad czym sie tu rozwodzić skoro i tak trwa to kilkanascie minut |
Cytat:
|
Cytat:
100% to 100% jakości oryginału, 70% to 70% jakości oryginału, czyli inaczej film jest skompresowany o 30%. |
Mr. Groch jak ty to robisz, ze ciagle masz ilosc postow ustawione na "22"?
Powiedzcie mi o co chodzi z tym stopniem kompresji filmow? Jesli chce film skopresowac w DVD SHrinku to ile procent mam ustawic? Jaka jest roznica filmu jesli ustawie np. 70% a 100%? Ktory procent jest lepszy pod wzgledem jakosci? Prosze o odpowiedz. |
dzięki
|
Ja unikam TDK plytek DVD+R bo sie ostro nadzialem na ten szajs...
CloneDVD - powinien nagrywac dobrze plytki DVD-Video, w koncu do tego sluzy ;) Jezeli cos wiecej cchesz w tym teamcie do wal do mnie na GG 129799 bo to nie ten topic... |
a co ciekawsze jak nagrałem film na TDK DWD+RW to tak samo nie widzi płyty!! nagrałem 4x
ale clon to dobry wybiera format? |
Sprobuj nagrac na innym nosniku (Verbatin czy innym dobrym) i
z mniejsza predkoscia - mozliwe, ze czytnik LG jest bardziej wyczulony na slabasz jakosc plytek... Moj DVD Samsung np nie czyta wiekszosci nagranych przeze mnie plyt, a stacjonarne odtwarzacze DVD nie maja z tym problemu... |
raczej film to nagrywałem Clonem więc on chyba dobry wybrał system
ale problem dotyczy też danych wybrałem DVD-dane i nagrałem MP# i też mi nie widzie tego!! |
Mam ten sam naped...
Jak nagrywac? Nie ma wielkiej roznicy - ja nagrywam Nero, chociaz niektorzy mowia, ze jest be ;) Wazne jest na czym nagrywasz - najlepiej nagrywac na lepszych jakosciowo nosnikach, a nagrywanie z predkoscia 2x tez nie zaszkodzi... Ja nagrywam na 4x na plytach Verbatim, Memorex i paru innych i moj odtwarzacz DVD (PlayStation 2), odtwarzacz kolegi (Eltax) i odtwarzacz chrzestnego (Thomoson) nie maja z nimi klopotow... P.S. A czy aby napewno nagrywasz plytki w dobrym formacie? Moze zamiast DVD-Video nagrywasz je jako zwykle dane DVD-ROM ? ;p |
ok to moze wiesz jak mam nagrywać Liteonkiem 451 na płytce DVD+R czy na DVD-R?
bo jak nagrałem 4x DVD+R to mi napęd LG nie widzi płytki i tylko nagrywarka widzi! (nie wiem czy bedzie idział stacjonarny) ??? |
Cytat:
moze byc znaczna (jezeli uzywasz CloneDVD)... Dlatego przy "ciezszych" plytach polecam DVD Shrinka - mozesz wtedy ustawic stopien kompresji dla filmu glownego ok. 70 % (jak dla mnie roznice sa niezauwazalne na 28' TV z odleglosci 5m, a dodatki, czy inne materialy skompresowac mocniej.. CloneDVD wszystko kompresuje tak samo - dlatego kiesko sie nadaje do obrobki filmow z duzo iloscia materialu dodatkowego... Mozesz tez wyciac niepotrzebne sciezki dzwiekowe, co takze korzystnie wplynie na jakosc obrazu... Ale jezeli nie masz zamiaru analizowac filmu klatka po klatce i ogladac go na monitorze kompa w wysokiej rozdzielczosci to nawet prawie 3 godzinny film z materialem dodatkowym i 2 sciezkami dzwiekowymi upakujesz DVD Shrinkiem w ten sposob, ze na TV roznic praktycznie nie dostrzezesz przy zwyklym ogladaniu (dzis tak obrobilem Gladiatora dla kumpla - koles byl bardzo zadowolony z jakosci)... |
to jaka jest utrata jakości przy przegrywaniu clonemDVD?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:51. |