Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Windows czy Linux ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/windows-czy-linux-35282/)

Calme 01.01.2006 21:27

Dom - Windows XP + Suse
Praca - Suse + Windows Server 2003

sztanc 01.01.2006 21:07

win

Co do wykopalisk, to słuszne jest drążyć temat Lin vs. Win. Moje doświadczenie wskazuje, że na razie panaceum jest stosowanie obydwu. Spróbujcie np. pod Linem skonfigurować modem ADSL pracujący na USB u innego dostawcy niż TP...lub Netia. Powodzenia, a jakby się udało to chcę być pierwszym który się o tym dowie:) Sztanc

Neo 01.01.2006 18:32

eee to zalezy do czego ten system ma sluzyc.. ja uzywam win2003 i jestem z niego zadowolony... jak na jeden z nielicznych systemow microsoftu

andy 01.01.2006 18:31

Witam. Może temat jest odkopany ale wart uwagi. Bo napewno dużo się zmieniło od ostatniej wypowiedzi;)
Jeżeli chodzi o system operacyjny to mam na kompie WindowsaXP SP2 + najnowsze łatki i Ubuntu Linux 5.04.

@mgit coś czuje ze niezłą miałeś impreze :P:)

mallow 01.01.2006 15:58

o moj boze, 3 temat na offtopie patrze i 3 odkopany przez mgita? cos z Toba nie tak?
Ale skoro juz odkopany, to czy dalej trzeba 2k3 przerabiac zeby byl do giercowania? czy sa juz jakies modyfikowane genetycznie? ||

mgit 01.01.2006 11:26

Cytat:

Napisany przez ed hunter
Archeolog....trzeźwyś? ||

takie wykopaliska Robisz jak na krakowskim rynku... :P

A no trzeźwy ;)

A wykopaliska trzeba robić, nie można zapominać o starych tematach ||

ed hunter 01.01.2006 11:03

Cytat:

Napisany przez mgit
A ja zaznaczyłem Linuxa, a czemu a bo tak ;) Linux ładniej wygląda aniżeli Windows ;)

Archeolog....trzeźwyś? ||

takie wykopaliska Robisz jak na krakowskim rynku... :P

mgit 01.01.2006 10:33

A ja zaznaczyłem Linuxa, a czemu a bo tak ;) Linux ładniej wygląda aniżeli Windows ;)

epol 31.05.2004 15:37

Oj nie. Na pewno są tutaj i pzeciwnicy i zwolennicy obu systemów. Ja znam obydwa. Częściej jednak używam win98se bo na nim chodza mi wszystkie progamy do fonów.

Ten temat jest podobny do AMD vs Intel lub ATI vs nVIDIA

esem 31.05.2004 12:35

Wybrałem Windows: mam dobre zdanie o 2k i XP.
Linux mnie korci ale potrzebuję w domu drugiego kompa aby poeksperymentować. 8)

memorando 31.05.2004 08:30

Ja chcę linuxa ale niemogę zmienić tego cholernego adresu mac w mandarynie 10.00 :(

przemo_one 31.05.2004 07:23

mam ten dylemat od dawna - niestety nie ma zlotego srodka

Majonez 30.05.2004 00:37

Zaznaczyłem linux chociaz siedze na windzie. Na linuchu (debian) swego czasu zjadlem zeby probowajac odpalic serwer dhcp dalsza zabawa konczyla sie formatem i ponowna instalacja (ktorego dnia chyba nawet z 5 albo i 6 razy). Ale mimo wszystko staram sie powoli przesiasc na jakiegos linuxa. Jakos specjalnie nie gram a jak juz to w q3 albo mohaa a do pisania i siedzenia w necie nic lepszego za free nie dostane - i to jest najwiekszy plus linuxa - jego darmowosc - jego upowszechnienie bylo by tez zbawienne dla reszty bo moze wtedy pare firm (a zwlaszcza jedna) opamietaloby sie i ich systemy/programy beda dostepne po normalnych cenach
Druga sprawa ze tak na prawde kazdy system wymaga posiedzenia nad nim - linux wymaga tego od poczatku winda niestety nie. Mowie niestety bo czesto mam przypadki Majonez ratuj cos mi nie dziala - a wszystko przez to ze kliknac next kazdy potrafi - gorzej jak pozniej trzeba wejsc w opcje lub przeczytac helpa - to juz za duza filozofia.

A tak na marginesie mialem w2k3 triala i pewnie mialbym do tej pory ale jedna blaha rzecz spowodowala ze bez mrugniecia okiem zrobilem formata i wrocilem do xp - w 2k3 (bodajze trial to wersja enterprise) nie przewidzieli obslugi irdy - jest milion innych ******* egzotycznych sterownikow itd ale nie ma irdy - bo pewnie jest niebezpieczna dla systemu - tylko dlaczego w pozostalych dwoch wersjach jest (a przynajmniej wyczytalem ze jest) - na swoim xpeku mam taka sama stabilnosc jak w 2k3 (kwestia odpowiedniego dostrojenia systemu - zreszta nie wiem czy nie mniej z tym roboty niz z dodaniem "multimediow" do 2k3) fakt 2k3 jest szybszy itp ale ja jestem cierpliwy :D

a teraz spadywuje spac bo ledwo zyje po calym dniu robotania
dobrej nocy

pawelblu 28.05.2004 23:22

Hehe a ja wlasnie musialem pisac program zaliczeniowy pod TP7+windows bo z trybem graficznym pod FPC bywa roznie - bardzo trudno byc 'kompatybilnym' na roznych sprzetach z roznymi dystrybucjami, wiec uleglem staremu tp7. No ale zauwazylem smieszna rzecz - windows + tp7 to tak glupie polaczenie ze az strach sie bac. tp7 po uruchomieniu programu stwierdza ze myszka nie powinna byc uzytkownikowi potrzebna i ja odlacza. Trzeba wiec calego tp7 zamykac i uruchamiac od nowa. Boze - i to najnowsza wersja jednego z popularniejszych kompilatorow i jedna ze stabilniejszych wind (NT workstation).

Co do linuxa - to troche takie bledne kolo - nie ma sterownikow, nie ma gier, wiec uzywam windowsa. W ten sposob na pewno nie zmotywuje sie producentow sprzetu i softu do supportowania lina.

A co do minusow linuxa, to za NAJWIEKSZY minus uwazam trudna instalacje - niekiedy WYJATKOWO pokretna i chora. A to wlasnie pierwszy kontakt czesto decyduje o przyszlym losie systemu (sutuacje ratuje tu mandrake i dystrybucje bezinstalacyjne 1 plytowe)

Piterniel 28.05.2004 22:10

Cytat:

Napisany przez REi
Piterniel - jezeli to bylo do mnie to win wywalal sie z absurdalnych powodow np.: przegladam sobie allegro w IE zamykam okienko i... ekran tylko mignol na niebiesko, reboot i komunikat wina "System odziskal sprawnosc po powaznym bledzie", sprawdzam logi systemowe i okazuje sie ze to zamkniecie IExplore bylo tym bledem. No i fakt blad byl po stronie Usera... od tego czasu uzywam Opery
PS. nie zamykajcie IE - to jest BŁĄD !!!!!!! ^_^

No na szczęście u mnie to nie występuje :D:D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:55.