Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Internet przez LAN - triki (https://forum.cdrinfo.pl/f5/internet-przez-lan-triki-35668/)

imola 14.06.2004 12:37

Cytat:

Napisany przez Loczek
Ktoś tu podpada coraz większej ilości userów. A może zaczniemy ignorować na full tego kogoś. Ja wpisuje sie pierwszy na listę.

Jestem drugi :bicz: .
Jak ktoś chce się popisywacć swoja wiedzą to niech poda konkretne metody i nie pisze pustych przechwałek. Ogólnie to topic się rozmył i uciekł od pierwotnego tematu.

Loczek 13.06.2004 03:06

Ktoś tu podpada coraz większej ilości userów. A może zaczniemy ignorować na full tego kogoś. Ja wpisuje sie pierwszy na listę.

imola 12.06.2004 16:28

Cytat:

Napisany przez AleX69
wiem ze swietnosc tego forum juz przeminela ... ale panowie - glupota siegnela zenitu!!!
sugestie podlaczenia wpinania dwoch sieciowek <- :D malpa z brzytwa
a potraficie tak sterowac zeby na jednej bylo to a na drugiej tamto - brak wam wiedzy

do tych co "troche nieprecyzynjie się wyrazaja" - "identyfikator urządzenia dostępowego" to nic innego jak nr ip a nie "...cos w stylu adresu mac karty sieciowej" :D

Jaki numer ip mądralon w zapisie hexadecymalnym. Nie przeginaj bo nie jestem nastolatkiem i w sieciach juz trochę siedzę. A numer modemu kablowego jest adminowi jak najbardziej znany.

Loczek 12.06.2004 15:18

Bez komentarza :)

AleX69 12.06.2004 11:21

Cytat:

Napisany przez -=AgoNy=-
... Zastanawiam się jednak jak to zrobić pod windą.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Edwardo 12.06.2004 10:49

Cytat:

Napisany przez -=AgoNy=-

:haha: ^_^

-=AgoNy=- 12.06.2004 10:37

Postu AleXa http://www.wpk.p.lodz.pl/~jsuch/emots/4/sex_69.gif , ze względu na czystość języka może komentował nie będę. Jeżeli chodzi o sterowanie to pod linuxem nie ma problemu (bonding). Zastanawiam się jednak jak to zrobić pod windą.

AleX69 11.06.2004 23:25

wiem ze swietnosc tego forum juz przeminela ... ale panowie - glupota siegnela zenitu!!!
sugestie podlaczenia wpinania dwoch sieciowek <- :D malpa z brzytwa
a potraficie tak sterowac zeby na jednej bylo to a na drugiej tamto - brak wam wiedzy

do tych co "troche nieprecyzynjie się wyrazaja" - "identyfikator urządzenia dostępowego" to nic innego jak nr ip a nie "...cos w stylu adresu mac karty sieciowej" :D

-=AgoNy=- 10.06.2004 14:29

Cytat:

Napisany przez Edwardo
AgoNy: wpinasz np dwie sieciowki w mobo, podpinasz kableki, odpwoiednie maci ustawaiasz i na przykald ustawiasz zeby IE dziala przez polaczeni nr 1 a p2p przez 2 :)
i juz :)
a nie wiem jak z tym softem, ale cos mi tu pachnie polaczeniem mostkowym aczkowliek moge sie mylic.
do czego to polaczenie mostkowe w XP jest?

Thx. Po sesji trzeba bedzie popróbować

AleX69 09.06.2004 20:53

edwardo@ bridge (mostek sieciowy

Cytat:

Napisany przez imola
...na łączu telewizji kablowej i ogólnie każde (prawie) aktywne urządzenie (wszystko oprócz kabli i wtyczek) ma swój numer, cos w stylu adresu mac karty sieciowej.

i nikt ich nie podaje adminowi :D

jak ktos ma jakies pytania niech najpierw poczyta ... TU

kraluk 09.06.2004 17:24

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
Jezeli chodzi o podkrecanie neo512@1mbit cos tez slyszalem ale tak jest zawsze. Ktos zarzuci plote i caly net gada - nie powiem bo z checią bym taki tuning zrobil

Ja powiem z własnego doświadczenia na ten temat. NIE DA RADY tego zrobić... Na centrali w tepsie są porobione ograniczenia. No chyba, że masz jakiegoś znajomego, który jest jakimś głównym adminem central i ma full dostęp, bo innego sposobu nie ma...

Zelea 09.06.2004 17:17

witam...

ja kiedys zrobilem fajny test... :) hehe

mianowicie mialem LAN na osiedlu na 200 osob i na koncowce kabla w moim domu podlaczylem nie moj komputer bezposrednio tylko wpialem go do switch'a i dalej 2 kabelki do mnie i do brata do pokoju do 2 komputerow... zeby bylo smiesznie... ustawilem na obu identyczne moje IP i adres MAC i wszystko fajnie dzialalo... musialem tak zrobic zeby byl net 24 h na dobe... co by nie zmieniac co chwile MAC'ow i IP jak ktos wlaczy komputer czy cos... tylko niestety ale nie wiem czy to przez system bo niedlugo potem zrezygnowalem z tego LAN'u po 2 latach... ale niedlugo po zalaczeniu tak tego internetu zaczelo sie sypac ze raz ja mialem internet raz brat... tak dziwnie bo najpierw przez ja wiem pierwszy tydzien dwa wszystko bylo naprawde elegancko... do dzis jest to dla mnie interesujaca zagatka...

Edwardo 09.06.2004 16:17

AgoNy: wpinasz np dwie sieciowki w mobo, podpinasz kableki, odpwoiednie maci ustawaiasz i na przykald ustawiasz zeby IE dziala przez polaczeni nr 1 a p2p przez 2 :)
i juz :)
a nie wiem jak z tym softem, ale cos mi tu pachnie polaczeniem mostkowym aczkowliek moge sie mylic.
do czego to polaczenie mostkowe w XP jest?

-=AgoNy=- 09.06.2004 15:56

U mnie w sieci jest też identyfikacja po adresie MAC - do każdego MACa serwer przydziela IP. Po wklepaniu MACa osoby z sieci (adres te można zdobyć poprzez przeskanowanie sieci np. LANGUARDEM- polecam wyłączyć skanowanie portów itd. żeby się nikt nie rzucał. Adres pod winda wpisuje się we właściwościach portokolu TCPIP.) dostajesz IP tej osoby.
Zastanawiałem się jakby końcówkę skrętki rozgałęzić switchem lub hubem, następnie wsadzić kilka sieciówek np 3. Każdej z nich przydzielić inny MAC z sieci. U mnie w sieci dałoby to 3 x 128kbps (Podział łącza ustawiony na sztywno, każdy ma do wykorzystania 128kbps). Wydaje mi sie, że jest to możliwe, słyszałem że ktoś robił podobne rzeczy z modemem. Problem jest w tym, że nie można znaleźć (może nie istnieje) softu żeby te sieciówki jakoś zgrać .... Wie ktoś może coś na ten temat???

imola 09.06.2004 13:33

Cytat:

Napisany przez Edwardo
identyfikator urządzenia dostępowego - a co to jest? tak na chlopski jezyk?

czy ja wiem... prgramik TCPNV dziala chyba na takiej samej zasadzie jak "wyszukaj komputer" albo program superscan.
jeszcze nie przyszli to nie przyjda, nie chce sie im pewnie. a skanowalem juz jakis czas temu...

troche nieprecyzynjie się wyraziłem, modem kablowy przy sieciach opartych na łączu telewizji kablowej i ogólnie każde (prawie) aktywne urządzenie (wszystko oprócz kabli i wtyczek) ma swój numer, cos w stylu adresu mac karty sieciowej.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:45.