Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zakup monitora...Problem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zakup-monitora-problem-37605/)

rosol 16.12.2004 01:57

A czy w tych nowych monitach z obudowy wydobywa sie taki charakterystyczny pisk, buczenie transformatora wysokiego napiecia? Bo ja mam F700P od pół roku i od samego poczatku slyszalem buczenie. Teraz gdy wyciszylem kompa bardzo mi to przeszkadza. W serwisie powiedzieli że: "Ten model tak ma"

epol 15.12.2004 23:15

Cytat:

Napisany przez Jan Janicki
Eizo T67S sprzedam używam go od 5 lat.
20 cali, plamka 0,25, wysoki kontrast, odświeżanie 160Hz, 1280x1024(85Hz), przycisk wyboru sygnału D-Sub a RGB na panelu przednim, i wiele innych ciekawostek....
Sam właśnie kupiłem LCD model poniżej
( http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...highlight=eizo )
i ten mój stary stał się zbyteczny.
Czekam na propozycję cenową 0691538868 Jan Janicki inhalacja@poczta.onet.pl

Nie ten dzial.
Daj ogloszenie do dzilu kupie/sprzedam/zamienie

Krzycho83 27.11.2004 19:16

Moze ktos z uzytkownikow ma taki monitor i moglby sie wypowiedziec na jego temat?

andy 26.11.2004 17:48

No troche nie bardzo na tej rozdzialce co podales ma 60Hz ehh I jezeli na niej kcesz pracowac to odradzam jego zakup. Ale jezeli bys pracowal na 1024x768 ma on wtedy 85Hz to za te 300zl sie oplaca. Zawsze mozesz go dalej sprzedac dolozyc i kupic cus lepszego.

Pozdro

Krzycho83 26.11.2004 12:08

Witam! Zastanawiam sie nad kupnem monitora, w planach mam LCD ale to odlegla przyszlosc. Za nim co mam mozliwosc kupna rocznego LG700B. Obawiam sie tylko o jego niska czestotliwosc odswiezania przy 1280x1024. Dodam ze monitor jest na gwarancji a koles (pewne zrodlo) chce za niego 300zl. Zastanawiam sie czy w to wchodzic.. :|

Moj obecny monitor ma juz spore problemy z geometria obrazu, ktory troszku sie trzesie i jest rozciagniety tu i tam ;)

Grzegorz75 18.08.2004 00:07

Cytat:

Napisany przez @ndy
A na obrazku jest wszystko wyjasnione co do niemoznosci ustawienia geometrii.

Dzięki @ndy :spoko: Widzę, że podszedłeś do sprawy zawodowo. :taktak: Niby prosty rysunek a jednak trzeba go było zrobić. Poćwiczę z tym jutro o dzisiaj jest jutro :spie: Teraz patrzałki mi wymiękają :O
A co do migotania. To jak pisałem kwestia mojego egzemplarza karty. Na innych wcześniej podanych kartach tego "efektu" niebyło. Jakoś nielubi się z tym LG a szkoda.

PS. Naprawdę nie jest moim zamiarem krytykowanie 700P. Szukałem porad różnych opcjii. Może trafiłem na wadliwą serię /czerwiec 2004/ Majonez kupił 2 lata temu. Według sprzedawców wtedy te monitory to było to za co zbierał nagrody. Może teraz by ich tyle niedostał. W każdym razie dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Grzegorz75 17.08.2004 23:39

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Grzesiu szczere kondolencje związane z zakupieniem "trefnego" egzemplarza.
Szkoda, że nie dołączyłeś do grona zadowolonych użytkowników F700P, a jest ich wielu np. Majonez jedzie na Flacie z dwa lata już i ogólnie "Bawmy Się".
Ja jestem ciągle zadowolony. Skala od 1 do 10 daje 9.

Dwóch egzemplarzy /wymiana/ Dostarczyli chyba całą taką paletę.

andy 17.08.2004 23:21

Ilość załączników: 1
A na obrazku jest wszystko wyjasnione co do niemoznosci ustawienia geometrii.

CIAPEK 17.08.2004 14:54

Grzesiu szczere kondolencje związane z zakupieniem "trefnego" egzemplarza.
Szkoda, że nie dołączyłeś do grona zadowolonych użytkowników F700P, a jest ich wielu np. Majonez jedzie na Flacie z dwa lata już i ogólnie "Bawmy Się".
Ja jestem ciągle zadowolony. Skala od 1 do 10 daje 9.

Grzegorz75 17.08.2004 11:38

Już niemogę wytrzymać. Nawet dorwałem modem /jestem na pseudo urlopie w kratkę :( /. Wymieniłem poprzedniego 700P i dalej to samo GEOMETRIA FATALNA. Nawet na środku ekranu skrzywienia, krawędzie boczne też nie do ustawienia ale tego środka to niewytrzymam. Obraz migota nawet przy 100 Hz a na 85 Hz dla masochistów - to powiedzmy wina karty /Prolink GF 2 Ti/ sprawdzałem na jakiejś starej ATI i Prolinku GF FX 5200 i jest ok. Wiekowe ATI daje lepszy obraz. @ndy sprawdź czy masz problem tylko z krawędzią o której pisałeś. Otwórz jakieś małe okienko i ustaw w okolicach środka ekranu. Im więcej się przyglądam tym więcej dziadostwa widzę, nawet jak to piszę. Ma!!! giga krzywicę. Tak zwalonych monitorów jeszcze niewidziałem. Sprzedawcy mówili w innych sklepach. To już nie ten sam monitor.
Jeżeli się da postaram się chyba wymienić na Samsunga 757MB.
Muszę targać kumpla z samochodem, opłacać paliwo i parking a to kosztuje.

nimal 11.08.2004 13:39

glosny dziwiek przy wlaczaniu to dobra oznaka - na pewno nie nalezy sie tym martwic
"dochodzenie" do sibie monitora przez chwile to tez nic nienormalnego,moze zajac od kilkunastu sec do kilku minut, choc 10 to juz sporo
za to to ze @ndy nie mozesz idealnie ustawic to juz zle... jakie znieksztalcenie Ci pozostalo? regulowarne czy nie?
Ciapek - ustaw sobie ten monitor ;) warto ;)

btw mi sie przypomnialo: wiem ze rozmowa tu dotyczy CRT, ale jesli ktos z Was ma LCD - niech Was bog broni od zmieniania kontrastu na takim monitorze - spada wtedy szybkosc reakcji! wiec jesli nie jest to absolutnie konieczne to nie regulujcie tego tylko zostawcie wartosc fabryczna - a jak wybieracie w sklepie to uwaznie sie temu przypatrzcie!

andy 11.08.2004 13:27

U mnie przy włączeniu od razu rogi sa tak samo ustawione jak wcześniej. Tylko kurde nie da ich się idealnie ustawić a szkoda. A i gdy wlaczam monitor przyciskiem to on sie rozmagnesowuje ale troche dziwny ten dzwiek jest i troche przy glosny tez dziene. U was tez tak jest ?

CIAPEK 11.08.2004 12:57

temp - 9300 K, a kolory i ich ustawienia są tylko wtedy aktywne gdy na nich zamkniesz menu ja mam ustawione pod temp czyli te 9300 K, a tam mam coś ogólnie nie wiem co:
czerw 80
ziel i nieb 71 - nie są to ustawienia dopracowane więc nie sugeruj się tym.

Co do opinii użytkowania po czasie denerwuje mnie jedno i jestem ciekaw czy też to macie.
Mój monit potrzebuje ok. 10 min od rozruchu aby geometria/boki/kanty ładnie dostowowały sie do krawędzi. Bardzo mnie to wkurza kiedy włączam sprzęt a wszystko jest jakoś przesunięte o pare mm.
Macie też takie coś?

Grzegorz75 11.08.2004 12:23

Drobna uwaga. Niepodoba mi się to iż kabel sygnałowy jest mocowany na stałe do monitora. Mało tego, wprawdzie kabel ma dwa filtry to jest cienki w moim starym OptiView był masywniejszy. Przy rozdziałce 1024x768 i odświeżaniu 85 Hz mam niesamowite falowanie/drganie/migotanie. Gdy ustawię na 100 Hz jest praktycznie ok. Zauważyłem to w domu. MOże mi coś sieje na poprzednim monitorku tego niebyło. Poodpinam parę urządzeń w kompie np. napędy optyczne i sprawdzę.
A i czekam na "ranking" ustawień monitora. Dzięki @ndy i czekam na ciapka.

andy 11.08.2004 10:39

Jednak się zdecydowałeś na LG, myślę że dobrze zrobiłeś:spoko:. A co do tych wartości:

Kolor czerwony 83
Zielony 63
Niebieski 59
Temp9600K

Jaskrawość 72
kontrast 86

Pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:31.