![]() |
chyba działa! :)
Siemano kolano ;)
Browar (reputacje już poszły ;) ) dla tych co polecili InterVideo WinDVD 6 i wierzyli, że mój staruszek pociągnie DVD. Filmy odtwarzają się tak samo jak DivXy ;) jedynie czasem trafi się mała laga przy "dynamicznej akcji filmu". Więc w sumie jest norma :) Bo jeśli chciałbym płynność jak po masełku - wiadomo troszke lepsza grafa by się przydała. Power DVD może się brzydko mówiąc schować - przynajmniej u osób mających taki problem jak ja. Pytania do użytkowników WinDVD! ... 1. Jakieś szczególne zalecenia co do konfiguracji programu? 2. Czy to co siedzi w pasku systemowym (jakiś menedżer WinDVD) jest potrzebne? 3. Przy instalacji program kazał mi ściągnąć Quick Time'a i Real Playera dla lepszego działania trele morele. Nie ściągnąłem. Nie skzodzi? 4. Czym różni się wersja trial od full tego odtwarzacza? Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc. Na koniec napisze tylko, że każdy miał po trochu racji. Bo lepszy sprzęt rozwiązałby problem, bo Rivka jest słaba, bo jednak win 2003 może zżera troche pamięci, ale nie aż tak jak XP czy zawalony win98, a mam 2003 bo jest rewelacyjny. Kodeki? Wiadomo chłopaki pomylili się bo kodekiem dla DVD jest sam odtwarzacz. Ustawienia karty graficznej, stery itp.... no być może też możnabyło tu szukać rozwiązania, ale to już wyższa szkoła jazdy, jak na razie jakoś to działa ;) :piwo: |
@CIAPEK
chcesz ta "trialowa" wersje powerDVD4 ??? |
Post scriptum
w pkt.2 chodziło o odtwarzanie filmów DVD
|
Ludzie co wy piszecie !!!
1.PowerDVD do odtwarzania filmów DVD nie używa ŻADNYCH kodeków systemowych - ma własne wewnętrzne - MUSI za to mieć prawidłowo zainstalowane sterowniki ASPI
2.Windows Media Player również nie korzysta ze sterowników systemowych i nie musi mieć sterowników ASPI 3.Moim skromnym zdaniem winę tu ponosi tandem Win2K3 + Celeron 533 - masz przeciążony system, mnóstwo usług serwisowych chodzących w tle, oprogamowanie antyirusowe i cholera wie co jeszcze. PowerDVD 4 nie pójdzie pod WIN2K3. Najlepiej jakbyś doinstalował sobie na niewielkiej partycji Win98 |
Ciapek u znajomej ktora ma PII 350 128 ramu i Rive TNT 2 M64 pieknie chodzi dvd.
|
Wywal ten PowerDVD i zainstaluj WinDVD jest lepszy i nic się nie dzieje z dźwiękiem. Z tym problemem bulgotania już sie spotkałem i jest to prawdopodobnie problem tej wersji. WinDVD jest trialem można nim sprawdzić jak będzie dobrze to dalej kombinuj sam.
|
Cytat:
@Ciapek, w PowerDVD wlacz opce "Akceleracja sprzetowa". do plynnego odtwarzania dvd konieczna jest obsluga DirectDraw overlay przez Twoja grafe, pogrzeb w sterach, Riva TNT obsluguje overlay. bez overlaya obciazany jest mocno proc, i wtedy potrzebny bylby znacznie silniejszy wspomniano tu o redukcji rozdzielczosci - przy braku obslugi overlaya to rzeczywiscie moze skutkowac zwiekszeniem plynnosci (wraz z dodatkowa redukcja glebi kolorow) region IMO nie stanowi tu problemu. odpalalem filmy dvd na celku400 i 16mb rivie, czasem przycielo na dynamicznej scenie, na 533 juz sie to nie zdazalo, musi chodzic, IMO qwestia ustawien, powodzenia! |
... żadne codeki nie są potrzebne, przecież odtwarzasz film DVD a nie jakiś vcd czy inny mpeg. Ja sądzę, że po prostu Riva już nie wydoli, chociaż Gforce2 MX by napewno rozwiązał sprawę.
|
wyjaśnijmy coś...
wróciłem właśnie z pracy, a jakoże pracuje w środowisku komputerowym i nie tylko ;) popytałem znajomych co sądzą o mojej sprawie. Diagnoza była wszędzie prawie taka sama - mój komp po prostu nie wydala. Grafa 16 MB i procek pół gigowy wiecie... :rotfl:
Mimo tego, że niektórzy z Was pisali, że konfig jest spoko to pytam teraz jasno... kto widział, że na takim sprzęcie filmy bujają się jak ta lala? Nie musze patrzeć w Wasze profile, ale domyślam się, że wszyscy wypowiadający się w tym temacie jadą na ponad gigowych rakietach z grafą ponad 100 MB. Chyba, że stawiacie diagnozy na podstawie wiedzy i doświadczeń to sory.... @mbar - zjechanie z roździałki 1152 na niższe nic praktycznie nie dało, ale dzięki za spostrzeżenie. Sprawa kodeków ... Jabba nie jest pierwszym od którego słyszę, że odwtarzanie DVD nie ma nic wspólnego z kodekami, ale z playerem. To jak to wreszcie jest? Proszę o, że tak powiem "pewne" odpowiedzi. Sprawa playerów, która może w czymś nam pomóc.... Odtworzyłem kolejny film i... w Power DVD 5 - dźwięk się tnie, obraz jest prawieże idealny-->ten sam film w Media Playerze - dźwięk jest idealny, obraz żabkuje. Czy to nie jest zastanawiające? Będę szukał Power DVD 4. Kodeki chyba na razie zostawie w spokoju. Dma jak mówiłem włączone Aspi myśle, że nie grają tu roli. Pozdrawiam! |
sprubuj zainstalowac powerDVD4, bo ja z piatka (5) mialem podobne problemy obraz sie cial, dziek tez wiec zostalem przy 4
|
Cytat:
|
ejjj ja już nie wiem...
Znalazłem jeszcze jeden film DVD - tnie się na takich samych zasadach - lekko obraz, dźwięki się przycina co sekunde. To w Power DVD. Otworzyłem Media Playera a tam następne cuda - dźwięk normalnie :), nie widać obrazu, pasek przesuwu stoi w miejscu nie da się wybrać scen. Może jeszcze spróbuje jakiegoś innego playera? Polecicie coś? Nie reinstalowałem także systemu od stycznia więc może to jest po prostu związane z "zawaleniem systemu"? DMA włączone. Jabba napisał właściwie można to nazważ "rewolucyjną wypowiedź". Bo jeśli to nie zalezy od kodeków to... kicha. Ale dzis po pracy i tak przeinstaluje te kodeki. Dzięki za ciągłą pomoc, licze na Was ;) |
Moze to kwestia podpięcia czytnika DVD pod płytę (kontroler) ? Jakieś DMA nie włączone (skoro film się tnie)...
Mam player stacjonarny więc Power DVD służy mi wyłącznie do sprawdzenia czy film/backup chodzi... Ale wydaje mi sie (mogę się mylić),że Power DVD nie powinien potrzebować paczek kodeków . Ona sam chyba załatwia wszystko. Jakby co ma swoje upgrady. Kodeków potrzebują programy służące głównie do odtwarzania divx/xvid. Zmiana Region to jakieś Region Free czy Any DVD trzeba zastosować. Jabba |
no własnie chyba wgram taki zestaw jaki ty masz. Słyszałem, że paczki mają swoje minusy.
Zestaw proponowany przez Ciebie jest "jasny". Czy starczy jak wedje na divx.pl i pościągam najnowsze wersje tych kodeków? Czy jakoś specjalnie patrzeć na wersje? |
Cytat:
Cytat:
Ale od razu szczerze powiem Że nie z autopsji lecz z postów to wiem Sam nigdy nie musiałem instalować żadnych paczek :nie: Tylko DivX, Xvid, AC3, ... - no i nic mi nie skacze :mruga: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:25. |