Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Piski/buczenie monitora LG Flatron F700P (https://forum.cdrinfo.pl/f5/piski-buczenie-monitora-lg-flatron-f700p-40306/)

rosol 26.09.2004 02:00

Piski/buczenie monitora LG Flatron F700P

Około 3 miesiecy temu kupilem monitor. Wszystko bylo w porzadku i jest. Wymienilem sobie wentylatory w komputerze i zaczalem slyszec charakterystyczne piski, buczenie dochodzace z wnetrza monitora. Kiedy wylacze monitor przestaje piszczec. Czytalem gdzies ze moze byc to spowodowane nieuziemieniem komputera i monitora. Czy to prawda? Prosze o rady na ten temat.

memorando 26.09.2004 02:25

Cytat:

Napisany przez rosol
Około 3 miesiecy temu kupilem monitor. Wszystko bylo w porzadku i jest. Wymienilem sobie wentylatory w komputerze i zaczalem slyszec charakterystyczne piski, buczenie dochodzace z wnetrza monitora. Kiedy wylacze monitor przestaje piszczec. Czytalem gdzies ze moze byc to spowodowane nieuziemieniem komputera i monitora. Czy to prawda? Prosze o rady na ten temat.

mi tak zaczął

773 n robić potem siadł wymienili mi synchronizację i dzialal potem poszedl wont pozatym wentyl odepnij jak bedzie dalej buczal wykluczysz wentyla ale sądzę ze zrodlem problemu może byc zasilacz pozdrawiam

gallus 26.09.2004 09:41

TO ja sie podłącze pod temat :cool:
Podczas rozruchu kompa, cały obraz wyświetlaniy na monitorze zaczyna lecieć z lewego d oprawego boku lub odwrotnie, jest tak prawie zawsze... zdaża się tak (nieraz) podczas uruchamianiajakies gry, wtedy musze wyłączyć go na jakies 10s i znowu włączyć.
Co mu jest czy to jego powolna śmierć??

Air 26.09.2004 09:52

Cytat:

Napisany przez rosol

Miałem identycznie!! Mam Flatrona F700P i na początku jak go kupiłem to zakłócał mi nawet działanie telefonu stacjonarnego. Byłem w serwisie i powiedzieli że monitor jest sprawny. Pomeczyłem się z nim przez 2 miesięce słuchając jego pisków i nagle przestał. Wyglądało to tak jak by się "dotarł". Teraz działa już ok. Nadal zakłoca minimalnie głośniki ale się już przyzwyczaiłem. Robiłem testy podłączałem inne monitory i tylko LG wyprawiał takie cuda.

Nic z tym nie zrobisz musisz się uzbroić w cierpliwość, ale wiem jakie te piski są wkurzające.

pykson 26.09.2004 11:15

Cytat:

Napisany przez Air
Miałem identycznie!! Mam Flatrona F700P i na początku jak go kupiłem to zakłócał mi nawet działanie telefonu stacjonarnego. Byłem w serwisie i powiedzieli że monitor jest sprawny.

Air, a gdzie byles w serwisie z Twoim LG? ja mam problemy z 19'flatronem, pisalem maile do serwisow na slasku podanych w karcie gwarancyjnej monitora i kupa - zaden nie odpisal.

konczy sie 3 letnia gwarancja i szukam serwisu LG, ktory by mi zlikwidowal przebicia na ekranie w wyzszych rozdzielczosciach

please, podaj adres tego serwisu, co przyjmuje monitorki bo jak sadze w okololicach Zabrza go pewno oddawales

:D to juz bedzie drugi adres, jaki od Ciebie wyciagne, po tym od drukarkowego :D

Maciej 26.09.2004 11:29

Przeważnie zródłem pisków w monitorach to przetwornica wysokiego napięcia (cewka,trafo), która zasila kineskop.
Im większa rozdzielczość i odświeżanie to cewka musi dawać większe napięcie...wtedy też może generować się dzwięk o wysokiej częstotliwości z niej.

a jeśli chodzi o uziemienie możesz sprawdzić czy masz bolec w gniazdku i czy jest podłączony do PE/PEN .
spróbuj jeszcze obnizyć częstotliwość odświeżania.

Eliasz 26.09.2004 11:47

U mnie też swego czasu monitor piszczał (teraz już rzadko, ale jednak).
Monitor to OPTIView 15LX (a więc raczej stary model), ale nadal sie trzyma, tylko wyłącznik już coś nie zabardzo dobrze dział.
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...9&page=2&pp=15

rosol 26.09.2004 12:59

Komputera ani monitora nie uziemialem. Moze jakos mozna go uziemic "domowym" sposobem ? Zobaczymy moze to cos da ...

Air 26.09.2004 13:24

Cytat:

Napisany przez pykson
Air, a gdzie byles w serwisie z Twoim LG? ja mam problemy z 19'flatronem, pisalem maile do serwisow na slasku podanych w karcie gwarancyjnej monitora i kupa - zaden nie odpisal.

konczy sie 3 letnia gwarancja i szukam serwisu LG, ktory by mi zlikwidowal przebicia na ekranie w wyzszych rozdzielczosciach

please, podaj adres tego serwisu, co przyjmuje monitorki bo jak sadze w okololicach Zabrza go pewno oddawales

:D to juz bedzie drugi adres, jaki od Ciebie wyciagne, po tym od drukarkowego :D

w Gliwicach jest autoryzowany serwis. Jak znajdę adres to napiszę.

zulu 26.09.2004 13:31

Co do pisków to Maciej ma rację. Jeśli dobrze kojarzę to cewki są zalene jakąś żywicą (coś tam się poodklejało i przez to piszczy) - prosta naprawa. Co się tyczy uziemienia to jeśli nie masz instalacji 3 żyłowej to po prostu zrób mostek między przewodem ochronnym (nie świeci kontrolka), a bolcem.

Arnold 26.09.2004 13:45

Czasami pomaga zmiana częstotliwości odświeżania ekaranu.

rosol 26.09.2004 13:57

Cytat:

Napisany przez zulu
zrób mostek między przewodem ochronnym (nie świeci kontrolka), a bolcem.

mostek? tzn. ? co dokladnie?

Maciej 26.09.2004 14:04

Cytat:

Napisany przez rosol
mostek? tzn. ? co dokladnie?

Rozkręcasz gniazdko, i patrzysz ile jest przewodów.
Jeśli sa dwa i nie ma mostka ...to robisz taki mostek między bolcem PE (ochronny)a przewodem N (neutralny)...łącząc te dwa zaciski kawałkiem przewodu.

Prawidłowo w/g nowych przepisów ...przewód N powinnien iść do bolca a z tamtąd dopiero łączysz z zaciskiem N. I powstaje przewód neutralno-ochronny PEN.

Przewód N rozpoznasz próbówką ...Nie pali, faza (L) pali.

:cisza: Pamiętaj...jeśli nie miałeś doczynienia z prądem lub nie wiesz co robisz, to niech lepiej zrobi to ktoś kto się zna na tym ...bo podłączając żle przewody możesz naraobic niezłego bałaganu :cisza:

zulu 26.09.2004 15:02

Dokładnie tak. Jednak rosol zastanów się czy Ci to potrzebne. Pewnie nie masz UPSa (jak byś miał to pewnie w gniazdku byłoby już wszystko zrobione), a po takim zabiegu mogą wystąpić różne niespodzianki tzn. jeśli masz podłączony tv to np. po włączeniu świetlówki w domu tv Ci się przełączy na euro (S-video) :) . Oczywiście zabezpieczenie ważniejsze. Zresztą sam sprawdź to prościutki zabieg i ciężko coś skopać. :)

Maciej 26.09.2004 15:11

a ja mam pytanie do zulu ...ja mam także mam podłączonego kompa do gniazdka bez bolca, ale obudowę podłączyłem (uziemiłem) kabelkiem do kaloryfera. Czy to prawidłowo?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:30.