Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Liteon 1633, NEC3500 i inne - X.2004 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-1633-nec3500-inne-x-2004-a-40638/)

Morris 02.10.2004 22:03

Liteon 1633, NEC3500 i inne - 10.2004

Witam.

Mam zamiar kupić wypalarkę i przyznam, że najchętniej wziąłbym Litka SOHW-1633, ale nie za bardzo wiem, jak radzi sobie z korekcją błędów:
1. czy osiąga 5 poziom korekcji na płycie testowej CD-CHECK?
2. jak sobie ogólnie z korekcją radzi w różnych formatach?
3. czym się różni SOHW-1233-01-C od SOHW-1233-02-C?

To, co przemawia na korzyść innych spawarek, to 4ro krotna prędkość w zapisie DL. Obecnie mam Liteon LTR-12485S i chwalę go sobie ogromnie właśnie za szybki dostęp (coś około 90 ms - prawie 2x lepiej niż SOHW-1233) i super korekcję w porównaniu do wielu innych CDRW i DVD. (jego wada to chyba tylko to, że nie jest DVD) ;) .

Bardzo proszę o wypowiedzi na ten temat i ewntualnie jakieś linki do testów (najchętniej porównawczych tych urządzeń). :help:

Inne nagrywarki, które biorę pod uwagę:
Asus DRW-1604P bulk
Samsung TS-H552B
NEC ND-3500A
LG superMulti GSA-4120B
Sony DRU-700A
W jakich trybach one pracują: PT, czy OT (parallel tracks, opposite tracks)

A może ktoś zna jeszcze coś lepszego? :)

Pozdrawiam

B@rtek 02.10.2004 22:15

Cytat:

Napisany przez Morris
Witam.

Mam zamiar kupić wypalarkę i przyznam, że najchętniej wziąłbym Litka SOHW-1633, ale nie za bardzo wiem, jak radzi sobie z korekcją błędów:
1. czy osiąga 5 poziom korekcji na płycie testowej CD-CHECK?
2. jak sobie ogólnie z korekcją radzi w różnych formatach?
3. czym się różni SOHW-1233-01-C od SOHW-1233-02-C?

To, co przemawia na korzyść innych spawarek, to 4ro krotna prędkość w zapisie DL. Obecnie mam Liteon LTR-12485S i chwalę go sobie ogromnie właśnie za szybki dostęp (coś około 90 ms - prawie 2x lepiej niż SOHW-1233) i super korekcję w porównaniu do wielu innych CDRW i DVD. (jego wada to chyba tylko to, że nie jest DVD) ;) .

Bardzo proszę o wypowiedzi na ten temat i ewntualnie jakieś linki do testów (najchętniej porównawczych tych urządzeń). :help:

Inne nagrywarki, które biorę pod uwagę:
Asus DRW-1604P bulk
Samsung TS-H552B
NEC ND-3500A
LG superMulti GSA-4120B
Sony DRU-700A

A może znacie jeszcze coślepszego? :)

Pozdrawiam

Korekcje błędów litek ma jedną z najlepszych.
LiteOn 1633S także potrafi palić DL 4x nie wiem czy o tym wiesz :)

Co do innych nagrywarek, które podałeś to jedynie bym Ci polecił LG lub juz w ostateczności NEC'a. Sony DRU710A to ten sam napęd co LiteOn :D

Morris 02.10.2004 22:23

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Korekcje błędów litek ma jedną z najlepszych.
LiteOn 1633S także potrafi palić DL 4x nie wiem czy o tym wiesz :)

Ale wszędzie Litek 1633 jest opisany jako DL=2,4. A może to ta różnica w SOHW-1213-01-C i SOHW-1213-02-C?

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Co do innych nagrywarek, które podałeś to jedynie bym Ci polecił LG lub juz w ostateczności NEC'a. Sony DRU710A to ten sam napęd co LiteOn :D

To dlaczego ludzie wgrywają do swoich liteonów biosy od sony? Gdy kupowałem CDRW, to sony również był tym samym, co litek, ale zwykle z gorszym biosem. :O

B@rtek 02.10.2004 22:25

Cytat:

Napisany przez Morris
Ale wszędzie Litek 1633 jest opisany jako DL=2,4. A może to ta różnica w SOHW-1213-01-C i SOHW-1213-02-C?

Tak jest opisany jak 2,4x ale jest programik do edycji biosu (OmniPatcher) i wnim sobie ustawiasz DL 4x i tak płyty są nagrywane :D

To dlaczego ludzie wgrywają do swoich liteonów biosy od sony? Gdy kupowałem CDRW, to sony również był tym samym, co litek, ale zwykle z gorszym biosem. :O

Ogólnie najlepszym biosem do 1633S jest bios od Memorexa F-16 :taktak:

Morris 02.10.2004 22:42

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Ogólnie najlepszym biosem do 1633S jest bios od Memorexa F-16 :taktak:

Też tak dzisiaj wycztałem. :wow:
Dzięki serdeczne za odpowiedź.

Gdyby coś jeszcze Ci preszło przed oczami dot. innych moich pytań, to czekam z zapartym tchem :niepow:

Pozdrawiam

Innych wtajemniczonych też proszę o wypowiedzi :welcom:

B@rtek 02.10.2004 22:43

Co do zapisu DL to chyba wszystkie zaspisuja OT :taktak:

Morris 02.10.2004 23:19

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Co do zapisu DL to chyba wszystkie zaspisuja OT :taktak:

To chyba niezbyt dobra wiadomość... :nie:

B@rtek 02.10.2004 23:21

Cytat:

Napisany przez Morris
To chyba niezbyt dobra wiadomość... :nie:

No niestety :smutny: Ale wyniki płytek DL palonych na litkach w KProbe i Nero są bardzo ładne :D

Morris 03.10.2004 09:03

Cytat:

Napisany przez Bartek15
wyniki płytek DL palonych na litkach w KProbe i Nero są bardzo ładne :D

Ale na NEC 3500 chyba też nie można narzekać? Jestem raczej za Liteonem, ale przed chwilą przeczytałem w jakimś poście, że LiteOn i Nec wypaliły takie same płytki, ale stacjonarny czytał tylko te od NECa.

A inne nagryWARGI z wymienionych w 1 poście? Wszystkie są w podobnych cenach. Ma ktoś z nimi jakieś doświadczenia?

B@rtek 03.10.2004 09:57

Przy litku włączasz BookType i płytka jest nagrana jako DVD-ROM :taktak:

slawekj był w media i testował, które odtwarzacze odtworzą DL i odtworzyły wszystkie :D

slawekj 03.10.2004 10:11

Cytat:

Napisany przez Morris
Ale na NEC 3500 chyba też nie można narzekać? Jestem raczej za Liteonem, ale przed chwilą przeczytałem w jakimś poście, że LiteOn i Nec wypaliły takie same płytki, ale stacjonarny czytał tylko te od NECa.

A inne nagryWARGI z wymienionych w 1 poście? Wszystkie są w podobnych cenach. Ma ktoś z nimi jakieś doświadczenia?

Nigdy nie jest tak żeby każda płytka była super wypalona. Bardzo często i te firmowe mają wady o czym świadczą testy i wykresy na forum. To nie tak, że Nec pali wszystko dobrze a inne nie. Te wypalone na Litku można sprawdzić, a na Nec'u już nie. Chyba że na Litku i też są narzekania. Dobra rada to palić na sprawdzonych firmowych nośnikach i problemów nie będzie. A tanie można testować. :piwo:

Morris 03.10.2004 15:12

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nigdy nie jest tak żeby każda płytka była super wypalona. Bardzo często i te firmowe mają wady o czym świadczą testy i wykresy na forum. To nie tak, że Nec pali wszystko dobrze a inne nie. Te wypalone na Litku można sprawdzić, a na Nec'u już nie. Chyba że na Litku i też są narzekania. Dobra rada to palić na sprawdzonych firmowych nośnikach i problemów nie będzie. A tanie można testować. :piwo:

Coraz bardziej szala przechyla się w stronę LITEONa :zongluje:

slawekj: Co miałeś na myśli pisząc, że nie można sprawdzić płytek nagranych NEC?

Proszę, jeśli ktoś zna odpowiedzi na 4 konkretne pytania dotyczące LITEONA i NECA:
1. Czy któryś z nich lepiej nagrywa zwykłe CDR?
2. Czy osiągają 5 poziom korekcji na płycie testowej CD-CHECK?
3. Jak sobie ogólnie z korekcją radzą w różnych formatach?
4. Czym się różni LITEON SOHW-1233-01-C od SOHW-1233-02-C?

Chciałbym jutro (poniedziałek) coś kupić!
:sciana:

slawekj 03.10.2004 15:43

Cytat:

Napisany przez Morris
Coraz bardziej szala przechyla się w stronę LITEONa :zongluje:

slawekj: Co miałeś na myśli pisząc, że nie można sprawdzić płytek nagranych NEC?

Nie wszystkie napędy potrafią dokonywać pomiarów liczby błędów PI/PO. Do nich należy Nec. I dlatego nagrane płytki na Nec'u można sprawdzić na LiteOn'ie. :)

Morris 03.10.2004 16:46

slawekj: to poważny argument za LITEONEM :idea: Myślałem, że obecnie to już jest standard i większość będzie to miała :\ . Wiesz może jeszcze jakie inne napędy to potrafią?

Turboni 03.10.2004 16:48

wszystkie oemy litka - sony , teac , memorex

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:48.