![]() |
ten ricoh tpo ejst jeden wielki szit.
mialem laptopa z ta felerna nagrywarka, wymienili (ale uparcie twierdzili ze to wina oprogramowania,ale wymienili, bo nie maja zcasu tego sprawdzic).nagrywarka chodzila jako-tako moze 3 togodnie i znowu zaczela psuc plytki. w tym czasie nagrywalem plytki tylko firmowe,dlatego jeszcze bardziej mnie zdziwilo to e naped ich nie nagrywa. a co do odczytu to wole sie nie wypowiadac, bo tego raczej nie mzona nazac poprawnym odczytem. a co do etgo SP2-tez mi tak mowili z infolinii FSC ze mam to odinstalowac i problem zniknie,ale niestety tak sie nie stalo. |
User nowy, ale problem stary :) I jakoś nikt z Siemensa (o Ricohu nie wspominajac) się tym nie przejmuje. A mój napęd chodzi coraz gorzej. Na dniach kończę jeden projekt i trzeba będzie porozmawiać poważnie z panami w serwisie. Sprzęt ma 4 miesiące i już ledwo chodzi, aż strach pomyśleć co będzie za 3 lata (bo na tyle ma gwarancję)!
Szkoda gadać.. Pozdrawiam (nie)szczęśliwych posiadaczy 8165 |
Cześć.
BTW witam nowego usera :piwo: Co do kłopotów z rw8165 to poczytaj jeszcze tu: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=44571 http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=46945 http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49077 |
Cześć,
dodam swoje trzy grosze na temat 8165 Ja również mam z tym sprzętem spore problemy. Nagrywam głównie plusy, na verbatimach nie miałem praktycznie kłopotów, ostatnio kupiłem paczkę TDK+, spaliłem 3 płyty pod rząd i dałem sobie spokój, wszystkie w okolicach połowy. Dużo zależy od rodzaju i producenta płyty. Niektóre tańsze chodzą ok, z innymi są kłopoty. Załamało mnie ostatnio, że płyta z nagranym koncertem (fabrycznie), widziana na wszystkich innych napędach dvd, na naszej kochanej nagrywarce jest kompletnie niewidoczna! To już jest przegięcie! Napęd nie może jej odczytać! Chętnie bym się pozbył tego złomu, nie wiem czy komuś udało się już wywalczyć coś w serwisie. Powoli wkur.. mnie ten napęd, nie mówię już o tym, że czasem się blokuje i nie chce oddać płyty, zawiesza proces w Windzie i jedynym wyjściem jest restart notebooka. |
Cytat:
|
A czy SP2 masz zainstalowany na system ( np. z SP1 ) czy jest to SP2 zintegrowany?
|
Jak tę chwilę nie, laptop stoi wciąz w domciu i czeka. Bardziej potrzebuję go niż nagrywarki. Zdaniem suuoprtu FSC jest to możliwe, ale czy raelne? tego nie wiem
pozdr |
jeszcze jedna sprawa mi sie przypomniala :)
czy komukolwiek udało się załatwić zmianę w serwisie od swojego laptopa tego nieszczesnego Ricoha na jakiegokolwiek innego producenta ?? bo już tracę nadzieję |
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=46945
a ja napisalem zarowno do producenta kompa jak i od Ricoha... z obu wynika ze mam zaniesc kompa do serwisu i jesli serwis uzna ze to wina samej nagrywarki Ricoha to zgodnie z tym co dostalem od skosnookich ;) - oni uznaja decyzje samego producenta i przyjma do serwisu i ew.wymiany... ale ile to by trwalo to k.... mac :[
jak juz napisalem w podobnym watku na temat tej nieszczesnej nagrywarki - informuje ze nic nie daje nagrywanie z predkosciami mniejszymi rowniez obslugiwanymi (nagralem 4 plytki z predkoscia 1x i byly OK, ale znowu piata to teoretyczny szmelc :( ) |
Idę z tym laptopem do autoryzowanego serwisu, support FSC tak zawyrokował. W serwisie będę negocjował, może wymieniając wsadza coś innego niż ten f*** Ricoh.
Pozdrawiam, Tomasz **** Polska nieoficjalna strona Kraftwerk http://republika.pl/fantomasz **** |
|
Cytat:
Biosu nie znalazłem, za to przejrzałem kilka obcojęzycznych forów podobnych tematycznie do tego i o ile dobrze rozumiem te obce języki to sporo ludzi klnie na RW8165. Na firmę Ricoh rzecz jasna też. :klnie: |
Cytat:
Na "stronie producenta" (html z niedziałającą połową linków) cieżko w ogóle znaleźć wzmiankę o moim napędzie. Nie wspomnę już o jakimś aktualnym BIOSie. Też miałem roblem z płytkami - wszystko się nagrywało, ale jakość pozostawię bez komentarza. Większość płyt była nie do odczytu w innych napędach. Ale poszukałem trochę w Google i znalazłem jakiś BIOS, z całkiem innym oznaczeniem i postanowiłem spróbować. Zgadzało się jedynie oznaczenie modelu napędu, firma zaś była inna. Produkt był nagrywarką "formatu laptop", ale w zewnętrznej obudowie. Po zmianie BIOSu (udanej :D ) jakość płyt się poprawiła (ale i tak pozostawia wiele do życzenia, dlatego musiałem zainwestować w Pioneer'a do stacjonarki), a do tego prędkość zapisu niektórych płyt mi się podniosła :) Podsumowując radzę jeszcze raz spróbować poszukać może nowszego BIOSu po sieci. Mój napęd dla przykładu nazywa się dokłądnie "QSI DVDRW SDW-042", a ja szukałem tylko po "SDW-042". A prawda jest taka, że są dobre napędy do laptopów, takie jak Nec, Toshiba, Pioneer, czy od biedy nawet Lite-On. Tyle że, tak jak i w gotowych zestawach komputerowych, producent wybierze jak najtańszy model i nie raczy nawet poinformować jaki. |
A po co Ci ten service shit 2, odinstaluj go.. Ja tez mialem problemy z siecia po zainstalowaniu go...
|
to nie wina microsoftu (niesamowite ale prawdziwe)
mam laptopa z ta nagrywarka nie nagrywa dvd innych niz + i to te certyfikowane na 2.4x plytki cd-r np. Maxell raz pali koncertowo raz blad zapisu-plyta do kosza(50%) z tanszymi lepiej ale tez nie 100%. mam w niej fw 1.03 i tez szukam ratunku. poza tym windows 2000professional SP4+nero 6.3.1.25.ultra. laptop Airis (hiszpanski) pentium 4 (3.06 HT), 512ram, HDD fujitsu MHS 2060 AT 60 GB, GeForce FX Go5600-128ram aspi 4.71.2 :klnie: :help: wyglada na to ze Ricoh komu sie da wciska ten cholerny shit za grosze nie troszczac sie o aktualizacje biosu. najnowsza wersja to wlasnie 1.03 z 2003 (TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) roku SKANDAL a co gorsza jedyne co moge to ponarzekac. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:36. |