Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Acronis True Image_8.0 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/acronis-true-image_8-0-a-45860/)

teklan 04.01.2005 18:39

Acronis True Image_8.0

Proszę o pomoc, jak tym programem zrobić bootowalną płytkę Dvd.
Męczę się już drugi dzień i za pioruna nie mogę nagrać płytki.
Obraz partycji z Windą zrobiłem, zapisałem na innej partycji i nie bardzo wiem co z tym dalej zrobić.
Czy ten program robi od razu bootowalną płytke tak jak Ghost 2003,
czy nie.
Bardzo proszę o pomoc. :smutny:

andy 04.01.2005 19:03

Witam, Acronis Robi osobna plytke bootowalna. Uruchom ATI8 i w pasku narzedzi masz menu Tools wybierasz Create Bootable Rescue Media. Pojawi sie kreator tworzenia plytki boot klikasz na full version i dalej, wybierasz naped w ktorym znajduje sie albo czysta plytka i next i Proceed. I po chwili powinienes miec gotowa plytke boot.
I w pomocy pisza tylko o plytkach CD ale sprobuj na DVD moze pojdzie.

Ziele 04.01.2005 20:15

Na dvd nie wypali. Przedewszystkim misisz mieć nową wersje true image (np. Corporate Workstation 8.0) i wypalasz płytkę cdrw (szkoda marnować zwykłą). Po nagraniu robisz obraz płyty np w ultraiso i następnie wypalasz ten obraz (np. w nero) na dvd. Jeśli chcesz mieć odrazu na niej obraz partycji to dodajesz ją w ultraiso.

Zetoxa 04.01.2005 22:52

... spróbuję to uporządkować:

1. tworzysz boot-płytkę za pomocą True Image Workstation lub Server Enterprise wersja 8.0 na CD-RW (szkoda płytek)
2. za pomocą UltraIso tworzysz obraz tej boot-płytki w formacie .iso rzecz jasna.
3. wykonujesz obraz partycji (np. systemowej C: ) na partycji np. D:
4. za pomocą UltraIso dodajesz ten obraz partycji (czyli plik z rozszerzeniem .tib) do obrazu boot-płytki, tej w formacie .iso
5. zapisujesz całość w UltraIso, a następnie wypalasz tak utworzony obraz .iso na płytce DVD np. za pomocą Nero czy Alcohola.
6. cieszysz się bootowalną płytką z obrazem partycji gotowym do postawienia.

tą samą operację można przeprowadzić również na CD-R

PS. Może w przyszłości Acronis ułatwi lepsze tworzenie bootowalnej płytki z obrazem partycji :cool:

teklan 05.01.2005 08:21

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... spróbuję to uporządkować:

1. tworzysz boot-płytkę za pomocą True Image Workstation lub Server Enterprise wersja 8.0 na CD-RW (szkoda płytek)
2. za pomocą UltraIso tworzysz obraz tej boot-płytki w formacie .iso rzecz jasna.
3. wykonujesz obraz partycji (np. systemowej C: ) na partycji np. D:
4. za pomocą UltraIso dodajesz ten obraz partycji (czyli plik z rozszerzeniem .tib) do obrazu boot-płytki, tej w formacie .iso
5. zapisujesz całość w UltraIso, a następnie wypalasz tak utworzony obraz .iso na płytce DVD np. za pomocą Nero czy Alcohola.
6. cieszysz się bootowalną płytką z obrazem partycji gotowym do postawienia.

tą samą operację można przeprowadzić również na CD-R

PS. Może w przyszłości Acronis ułatwi lepsze tworzenie bootowalnej płytki z obrazem partycji :cool:

Serdeczne dzięki, o taką konkretną informację właśnie mi chodziło!!! :piwo:

Zetoxa 11.02.2005 18:25

... polecam użytkownikom tego progsa pobranie najnowszego builda 933 wersji Corporate Workstation, zauważalnie wzrosła prędkość i kompresja tworzonego obrazu.
http://download.acronis.com/TrueImag...on8.0_s_en.exe
rodzynki bez zmian 8 )

Ziele 11.02.2005 22:21

thx Zetoxa... reputka już leci :piwo:

lion 26.02.2005 08:08

Obraz na DVD

Wszystko idzie zrobić tak jak piszecie ale odtworzyc z takiej płytki DVD obrazu sie nie da ! Acronis nie chce ani zapisywać na DVD ani z niej czytać! Próbowałem i nie wiem co z tym zrobić!

Zetoxa 26.02.2005 10:35

... na pewno używasz wersji Corporacyjnej?

lion 26.02.2005 11:29

image Acronis

Używałem różnych wersji i nic! Bez problemu można zrobić image na CD/CDRW i nawet można zrobić imaga na płytce z której się bootujesz tak że od razu jest image samostartujący, ale nie da sie zrobić imaga na DVD ani nawet na DVDRW sformatowanym pakietowo tak jak to jest opisane w manualu! Acronis nie rozpoznaje po prostu płyty DVD ani przy robieniu imaga ani przy odtwarzaniu go.

Zetoxa 26.02.2005 11:32

... po co Ty robisz pakietówkę, zrób według mojej 6-punktowej instrukcji, i koniecznie wersja Corporate Workstation lub Server Enterprise. Nie używasz czasem wersji demo? Na DVD ma zapisać Nero a nie Acronis.

lion 26.02.2005 11:43

no dobrze zrobiłem płytkę w Nero jest nawet samostartująca tylko co z tego jak potem po starcie nie widzi tego imaga na DVD i wypisuje że zły nośnik!To niby jak go ma odtworzyć! Zrobić tak jak Ty chcesz to się da tyle że po co?

lion 26.02.2005 11:46

Na płytkach CD wszystko idzie idealnie tworzenie , odtwarzanie tylko DVD jest uparte!

Zetoxa 26.02.2005 11:58

... ja ci lepszej metody nie podam, masz dziwną wersję True Image, która nie chce wypalać na DVD.

mgit 26.02.2005 13:50

Jak by ktoś wolał TrueImage wersję Enterprise Server najnowszy buling 935 to tu macie linka rodzynki bez zmian 8 ) :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:24.