![]() |
problem z IRDĄ pod USB i sterownikiem
Witam!
Zamówiliśmy z kumplem IRDE (2 sztuki) z Allegro. Podczas pierwszego podlaczenia nastepuje wykrycie urzadzenia wyszukiwane sa sterowniki zgodnie z planem. Sterownik powinien być znaleziony na dołączonej płycie. Zostaje znaleziony, zaczyna się instalacja i wyskakuje komunikat jak na obrazku. http://goliat.torun.mm.pl/~cyber/tym...b9d%20IRDA.jpg Jeśli IRDA jest sprawna (jutro to sprawdze wymieniając się z kumplem egzemplarzami, kumpla egzemplarz śmiga bez problemu pod systemem XP) podejrzewam wtedy problem windowsa 2003. Na tym systemie pewne rzeczy nie działają lub są problemy, ale są to wyjątki. U mnie jedynie występuje mały problem ze skanerem, tak wszystko działa ok mimo podłączonych wielu urządzeń do kompa. A może gdzieś pomożecie mi znaleźć odpowiedni sterownik? :) Pozdrawiam , dziękując z góry :) http://goliat.torun.mm.pl/~cyber/tymczasowe/irda.jpg |
Co do zdjęcia to wszystkie IrDA wyglądaja tak samo, ale środek jest inny :cool: . Najlepiej spytaj się sprzedawcy czy to działa pod 2k3.
XP działa, a 2k3 nie działa to albo gdzieś kopnięta usługa jest (wyłączona) albo :\ . @Szukałem kiedyś sterów do IrDA, ale nowszych niż na płytce nie ma bo chyba się nie wydaje jakiś ulepszonych do tego typu urządzeń. |
Daj skrzynkę to Ci swoje poślę....
|
Cytat:
@Kowalik juz dałem Ci mojego maila na priv |
W 2k3 IrDa ma prawo nie dzialac. Nawet - powiem wiecej, nie tylko nie powinna, ale i nie moze.
2K3 tak ma i mysle, ze naet uslugi nie pomoga. Choc moge sie mylic. Nie udalo mi sie odpalic IrDy na 2k3 - to tyle, moze sa lepsi. :D |
Cytat:
a może niektóre irdy działają pod tym systemem a może niektóre nie.... |
Cytat:
|
Cytat:
grzebie po tych forach i własnie moze pójdzie, własnie sciagam jakies pliki, bedziemy kombinowac... poczytajcie sobie :) np. http://windows2003.pl/frmThread.aspx?gid=1&tid=38 |
Cytat:
|
Cytat:
Sa na szczescie, lepsi ode mnie :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ja wczoraj cuda robiłem po przejrzeniu kilku dyskusji na forach i zamieszczonych tam przepisów. Bo jest to ponoć możliwe i kolesiom działała IRDA. Kopiowałem dane tam pliki systemowe do odpowiednich folderów i nic. Tak się namotało że nawet tray nie informuje mnie kiedy podłącze IRDE o nowo wykrytym urządzeniu. Dopiero kiedy uruchomie kreator widze to urządzenie. :( :( nie wiem, mam nadzieje ze jakos da sie to zrobic, byc moze ten moj model irdy jest taki9 uparty. |
OKI :) chwilka i bedzie :)
|
Instalacja IrDA (USB) w Windows 2003 Enterprise
1. Przed instalacja (jeśli korzystasz z np: pilota do PC wyłącz Gilder`a )!!!!!!! 2. Ściągamy archiwum ze sterownikami (IrDA Win2003EE.zip) 3. UPEWNIAMY SIĘ ZE IrDA jest odłączona!!! (jeśli była wcześniej instalowana lepiej ***8222;wywalic***8221; pozostałe sterowniki) 4. Po rozpakowaniu pliki kopiujemy według poniższych zaleceń - pliki *.pnf i *.ini - kopiujemy do \windows\ini - pliki .sys - ładujemy do \windows\system32\drivers - resztę plików kopiujemy do \windows\system32 5. Kiedy wszystkie pliki są już we właściwych folderach należy ponownie uruchomić PC 6. Teraz wejść do BIOS***8217;u (klawisz Delete, F1 lub inny) odnaleźć i otworzyć zakładkę INTEGRATED PERIPHERALS lub Advanced Setup itp. zmienić ustawienia opcji UART 2 MODE ze Standard ***61664; HPSIR lub alternatywnie Serial Port2 Mode z Normal ***61664; IRDA (lub 3/16 baud ***8211; dot. płyt MSI) Dodatkowo mogą pojawić się opcje: IR Function Duplex ***8211; ustawić na Full Rx, Tx inverting enable ***8211; ustawić na Yes, No (lub Hi, Lo) - WAŻNE !!! lub alternatywnie Tx ,Rx Active ***61664; No, Yes (lub Lo, Hi) 7. Po odpaleniu Wina powinno pojawić się ***8222;znaleziono nowe urządzenie***8221;. Najprawdopodobniej system poprosi nas aby wskazać ścieżkę do plików: - pliki *.pnf i *.ini - \windows\ini - pliki .sys - \windows\system32\drivers - reszta plików \windows\system32 8. Kiedy sterownik od IrDA jest już zainstalowany można ponownie uruchomić PC 9. Teraz wchodzimy do BIOS`u - INTEGRATED PERIPHERALS lub Advanced Setup i tam przywracamy poprzednie ustawienia ;) 10. Po uruchomieniu PC w ***8222;Panel sterowania***8221; powinien być skrót do ***8222;Łącza bezprzewodowe***8221; 11. Już mamy pewność ze wszystko jest jak należy. 12. Teraz pozostaje tylko podłączenie IrDA do USB i podanie ścieżki do sterowników dołączonych od producenta) ;) Jeśli wszystko Wykonałeś poprawie to po tych operacjach powinieneś mieć działającą IRDA :) PS To mój pierwszy poradnik :) starałem się jak mogłem mam nadzieje ze wszystko jest zrozumiale :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:09. |