![]() |
no z tym prinyserwerem to pzresada..... to ejst drukarka wielofunkcyjna podlaczona do kompa stacjonarnego...a z laptopa tez musi sie dac na tym drukowac,wiec musi dzialac udostepnianie.....
predzej dzialalo,bo drukowalem w sieci,a teraz nie dziala.. i co teraz? a jak zmapuje dysk, to tam nie ma (przynajmniej aj nie widze) drukarki udostepnionej.....;) EDIT... z drukarka juz sobie poradzilem... niby jest OK,ale....zmapowalem sobie dyski i ejst dobrze,ale jak wlazce najpierw laptopa, to mi dyskow zmapowanych nie wykryje. wiec przydaklo by sie zrobuic tak zeby otoczenie sieciowe dzialalo...... |
Cytat:
Cytat:
wiec sprawa robi sie jeszcze prostsza wystarczy teraz z mapoawac dyski na drugim kompie i nie widze problemu napisalem ci o tym w poscie 2 :D ale ty sam sobie zaprzeczasz : Cytat:
Cytat:
kupic printserver :D |
zakupilm wczoraj router pentagram cerberus, bo mam dosc tego calego dzielenia neta i problemow z siecia. teraz net w miare chodzi,ale wejsc normalnie sie dalej nie da.
juz tam pal licho ten dysk, bo zmapuje i wejdzie,ale chodzi mi bardziej o drukarke.... bo zeby miec do niej dostep,to tyzreba wejsc na ten komp,a narazie sie dalej nic nie da ;/ |
ale ja nie mam zadnej takiej zakladki "uprawnienia" w udostepnianiu.
ale zmapowalem dysk!!!(narzedzia\mapuj dysk sieciowy) tylko dlaczego jak zmapoalem dysk to idzie wejsc,a normalnie nie idzie.... |
czyli wcześniej miałeś to okno - co znaczy że nie miałeś autoryzacji.
wejdź teraz na tym 2kompie i daj właściwości na tym dysku czy folderze co udostępniasz i zobacz czy masz pełny dostęp w "uprawnieniach " w zakładce "udostępnianie". - tp decyduje na jakich prawach wstępnie udostępniasz Jak masz pełny dostęp dla swojego użytkownika, bądź wszystkich weź zakładke zabezpieczenia i sprawdź czy masz pełną kontrole. |
Ilość załączników: 1
zalozylem konto i haslo,ale dalej pisze zenie mam uprawnien. nie pojawia sie nawet okienko z prosba o haslo...
|
więc jeżeli wchodzisz przez klikanie w sieci na kompa to będąc zalogowany na 1 kompie jako "admin" bądź "stef" musisz mieć n 2kompie założone to samo konto czyli "admin" bądź "stef" jak go nie bęzie to w ten sposób nie wejdziesz chyba że zamapujesz dysk sieciowy jak pisał @legion lecz najedź na "połącz używając innej nazwy" i wpisz w oknie nazwe urzytkownika jaka jest na 2kompie jeżeli jest inna niż twoja, no i hasło. :)
|
tyle z eja nic nie wuidze z tego screena ;)
a z tym kontem admina jak zrobic??? bo juz sie gubie w tym.... |
Ilość załączników: 1
stef jak pisze @legion to musi chodzić.
sprawdź co masz u siebie - nie powinieneś mieć nic wybrane to zaznaczone printscrina robie fo fotoedytore i nic jak widzę nie widać. ^_^ ^_^ Ale teraz widzę pierwszy post i właśnie chodziło o odmowa dostępu do tego kompa z sieci |
a robiles tak jak ja ci napisalem :)
|
tyle ze nie mam porstego udostepniania do wyboru lub nie... tzn w HE proste udostepnianie jest ponoc jedynym slusznym udostepnianiem.
a nazwy takie same(i hasla) zrbilem,ale to nic nie pomaga..... zalamac sie idzie... |
wiesz jak nie zmienial admina musi miec :) go :D :piwo:
|
pewnie tylko z tego co pamiętam to XP proponuje odrazu po instalacji nazwe konta i co z tego że będzie to admin jak będzie się nazywał "bolek" a na 2 kompie tolek|| :piwo:
|
Cytat:
|
Cytat:
No wreszcie jakiś konkretny komunikat "nie masz uprawnień". A to całkowicie zmienia postać rzeczy. Załóż takich samych użytkowników na obu kompach i bezproblemu wejdziesz( nejlepiej te same chasła, mogą być inne). Zwróć też uwagę abyś miał wyłączone proste udostępnianie Skoro są pingi i widzisz komputer to nie ma innej przyczyny :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:08. |