Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Abonament RTV dla posiadaczy komputerow (https://forum.cdrinfo.pl/f5/abonament-rtv-dla-posiadaczy-komputerow-52608/)

Ormianin 24.05.2005 08:06

Abonament RTV dla posiadaczy komputerow

To co dzis wyczytalem na onecie podnioslo mi cisnienie!!!!!!!!!!!!!!!!!

Artykul nosi nazwe: "Propozycja KRRiT: Abonament za internet"

A oto jego tresc:

"Rzeczpospolita" alarmuje, że być może wkrótce za internet trzeba będzie płacić abonament radiowo-telewizyjny. Tak wynika z dokumentu o mediach przygotowanego przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji.

Rada proponuje objąć abonamentem radiowo-telewizyjnym posiadaczy komputerów i telefonów komórkowych UMTS.

"Rzeczpospolita" wyjaśnia, że w związku z tym, że za pomocą internetu można odbierać programy radiowe i telewizyjne, KRRiT postanowiła uregulować korzystanie z sieci. Dlatego też wpadła na pomysł, aby stworzyć specjalny urząd, który zajmie się nadzorem i wydawaniem koncesji na internet. Urzędników tych mieliby wybierać politycy.

"Rzeczpospolita" komentuje, że dla dobra rozwoju nowoczesnych technologii w Polsce należałoby zrobić wszystko, aby odsunąć Krajową Radę od możliwości regulowania rynku.

i co wy na to? bo ja :klnie: :klnie: :klnie: :klnie:

nimal 24.05.2005 08:18

niech ktos wrescie spusci bombe na wiejska i na woronicza itp...
przeciez ich chyba po...alo
sprawa wyciagana rpzed rokiem powraca znowu? juz mialem nadzieje ze zmadrzeli (plonne nadzieje)
proponuje wszystkich ludzi ktorzy nie sa slepi oblozyc abonalmentem - przeciez przechodzac kolo wystawy sklepowej moga zobaczyc kawalek telewizora! a ci co slysza niech w te pedy placa zaiksowi - przeciez jak sasiad puszcza umc umc z okna to i oni maja mozliwosc slyszec muzyke...

joujoujou 24.05.2005 08:27

@Ormianin, powiedz, że to tylko żart, nie załamuj mnie. :|

kizio 24.05.2005 08:41

to niestety nie zart, za niedlugo bdziemy placic abonament za kazde wejscie na strone.

icemac 24.05.2005 08:41

fajnie :'(

wprowadzmy abonamenta jeszcze za za czestotliwosc proca i jego moc obliczeniowa, pojemnosc dysku, wielkosc ramu i najwazniejsze za kolor nosnika i obudowy :>

nudzi im sie, a wkraju jak bida tak bida :taktak:

nimal 24.05.2005 08:43

mam pomysl na nowy podatek, jutro napisze o tym do Premiera:
jak sie dostanie w czape (opis przypadku w smietniku) to nalezy obitego oblozyc nie lodem, a podatkiem od wzbogacenia - w koncu ZAROBIL WPIER....

ed hunter 24.05.2005 08:44

niedługo to trzeba będzie pogonić to z*****ałe towarzystwo zarabiające po kilkadziesiąt tysięcy najmniej (to chyba szatniarz)

raven66 24.05.2005 09:57

niestety @joujoujou to nie żart, ja również zdębiałem dziś jak to przeczytałem... a na "osłodę" proponuję jeszcze małą próbkę pokazową "działalności" KRRiTV sprzed kilku dni:

Cytat:

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji chce ocenzurować internet! Na pierwszy ogień pójdą radia internetowe i stacje telewizyjne, które często tworzone są z zapałem przez młodych ludzi.

Łukasz Pulkowski jest studentem III roku matematyki i jednocześnie prezesem internetowego radia Uniwersytetu Szczecińskiego. Stacja, którą kieruje, działa w sieci od półtora roku. On i kilkudziesięciu jego kolegów poświęcają rozgłośni cały swój wolny czas, nie biorą za to ani grosza. Nadają wyłącznie muzykę i informacje potrzebne studentom - np. o konferencjach naukowych, tańszych biletach autobusowych.

Na podobnych zasadach funkcjonuje kilkaset polskich stacji radiowych i kilka telewizyjnych emitujących program przez internet. Najczęściej tworzą je młodzi ludzie, którzy w ten sposób chcą podzielić się swoją pasją. To dlatego niektóre nadają przez cała dobę np. tylko muzykę Depeche Mode, a inne - hity z lat 60.

Ale niebawem większość z tych stacji nie będzie już tak niezależna. Chrapkę na kontrolowanie ich ma Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji. Zgodnie z liczącym ponad 200 stron dokumentem o "Strategii państwa polskiego w dziedzinie mediów elektronicznych na lata 2005-2020" każdy nadawca będzie musiał współpracować z urzędnikami. Czemu ma to służyć? "Ochronie małoletnich i godności ludzkiej w Internecie" - napisano w strategii. Rafał Rastawicki, rzecznik Rady, uzupełnia to tak: - Kiedy powstawała ustawa [1992 r.], nie było internetowych nadawców, dlatego nie ma żadnych przepisów regulujących ich działalność. A naszym zdaniem powinni funkcjonować na podobnych zasadach co tradycyjni.
czytaj więcej...

Air 24.05.2005 10:06

Jedyne pocieszenie to że abonament RTV jest praktycznie nie do ściągnięcia. Przecież większość z Was i tak go nie płaci ;)

A co powiecie na przekazywanie 1 % z wpływów TV kablowych i cyfrowych na polskie denne filmy. Rywin siedzi to trzeba kasę gdzie indziej znaleźć.

raven66 24.05.2005 10:08

z tego co pamiętam to wszyscy operatorzy się odwoływali od tego... nie wiem jaki był finał sprawy ostatecznie
a co do abonamentu to się nie bój, nasi "Wspaniali" posłowie i urzędnicy jak tylko zwietrzą zapach świeżej gotówki to oni już wymyślą sposób, aby wyegzekwować należności

Air 24.05.2005 10:42

Cytat:

Napisany przez raven66
z tego co pamiętam to wszyscy operatorzy się odwoływali od tego... nie wiem jaki był finał sprawy ostatecznie

Odwoływać się mogli ale

Cytat:

Napisany przez wp.pl
Sejm uchwalił ustawę o kinematografii, przewidującą utworzenie Instytutu Sztuki Filmowej finansowanego z 1,5-procentowego podatku od emisji reklam, płaconego przez nadawców programów telewizyjnych.

W głosowaniu wzięło udział 405 posłów, za głosowało 305, przeciw - 93, od głosu wstrzymało się 7 posłów.

adixo 24.05.2005 10:48

:nie: znowu mnie denerwują ((

raven66 24.05.2005 10:52

Cytat:

Napisany przez Air
Odwoływać się mogli ale

no to pięknie :boks:

andrzejj9 24.05.2005 11:05

Cytat:

Napisany przez nimal
mam pomysl na nowy podatek, jutro napisze o tym do Premiera:
jak sie dostanie w czape (opis przypadku w smietniku) to nalezy obitego oblozyc nie lodem, a podatkiem od wzbogacenia - w koncu ZAROBIL WPIER....

Dobre :piwo:

A co do tekstu w pierwszy poście to spokojnie, ja wiem, że żyjemy w Polsce, gdzie prawo dotyczy tylko malutkich, a "wielcy" (mam nadzieję nigdy się nim nie stać) nie robią sobie z niego nic, ale i tak cała ta ustawa - jeżeli ktokolwiek się nią zajmie - będzie mogła od razu trafić do kosza. Podobnie jak opłata za telewizor w opłacie za prąd czy w czymtam już miała być bo nawet nie pamiętam, tak samo wliczona w opłatę za internet, jest niezgodna z prawem i nikt nie może czegoś takiego egzekwować.

A nawet jak będą, to w cholerę z nimi. Mogę już teraz zapowiedzieć - NIE ZAMIERZAM CZEGOŚ TAKIEGO PŁACIĆ (zresztą, zdzwiłbym się bardzo, gdyby ktoś zamierzał..).

rembrant 24.05.2005 11:07

Cytat:

Napisany przez Ormianin
To co dzis wyczytalem na onecie podnioslo mi cisnienie!!!!!!!!!!!!!!!!!

Artykul nosi nazwe: "Propozycja KRRiT: Abonament za internet"

A oto jego tresc:

"Rzeczpospolita" alarmuje, że być może wkrótce za internet trzeba będzie płacić abonament radiowo-telewizyjny. Tak wynika z dokumentu o mediach przygotowanego przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji.

Rada proponuje objąć abonamentem radiowo-telewizyjnym posiadaczy komputerów i telefonów komórkowych UMTS.

"Rzeczpospolita" wyjaśnia, że w związku z tym, że za pomocą internetu można odbierać programy radiowe i telewizyjne, KRRiT postanowiła uregulować korzystanie z sieci. Dlatego też wpadła na pomysł, aby stworzyć specjalny urząd, który zajmie się nadzorem i wydawaniem koncesji na internet. Urzędników tych mieliby wybierać politycy.

"Rzeczpospolita" komentuje, że dla dobra rozwoju nowoczesnych technologii w Polsce należałoby zrobić wszystko, aby odsunąć Krajową Radę od możliwości regulowania rynku.

i co wy na to? bo ja :klnie: :klnie: :klnie: :klnie:

Oramiani wlasnie to przeczytalem w Onet i sie zalamalem. Pozdrawiam

Propozycja KRRiT: Abonament za internet

Szczegóły na temat nowej strategii KRRiT w "Rzeczpospolitej".

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:48.