Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Test Lite-On 1693S (https://forum.cdrinfo.pl/f15/test-lite-1693s-53989/)

Bazyss 05.07.2005 00:31

Test Lite-On 1693S

Hej!
rozpoczynam testy mojego Lite-On 1693S biosem KS09
wykonalem juz sprawdzianki pod nero SPEED ale widze ze wy urzywacie jakis innych bardziej skompikowanych programow.
czy mozecie mi polecic jakies dobre programiki do testowania Lite-Ona i czy wogole w waszej ocenie jest to dobry model i nie wyrzucilem pieniazkow w bloto??

pozdro
czekam cierpliwie na wasze opinie.

P.S
jak tylko skoncze wszytkie testy na NERO to wrzuce Screeny

Xavery 05.07.2005 01:09

KProbe - Produced by Karr
Wersja 2.4.2

Bazyss 05.07.2005 01:20

Ilość załączników: 3
juz zostalo wlaczone sciaganie:)
a oto pierwsze wyniki mojej nagrywarki.
ocencie sami
dodam jeszcze ze plytki te byle wypalane na testowanj nagrywarce.

plytka CD-R firmy BenQ 48x
plytka DVD-R firmy Esperanza 4x (niestety nie byla wypalana na Lit-Onie)
plytka DVD-R firmy Hit 4x

a mam pytanko co oznacza ta zolta kreska na wykresie??

Xavery 05.07.2005 01:22

Zolta kreska to predkosc obrotowa plyty.
Tak poza tym - to sa wykresy dotyczace szybkosci wypalania (ew. odczytu) plyty, ktore sa tutaj akurat malo wazne.
Zrob testy jakosci plyty w KProbe i dopiero te tutaj umiesc.

Po drugie : do testow jakosci powinny byc uzywane cale wypalone plytki, wypalone w czesci moga nie oddawac calego "obrazu" - wiec te twoje sa krotko mowiac bezuzyteczne ;) zreszta po "markach" tych plyt z gory wiadomo jaka jakosc tu bedzie :P

Bazyss 05.07.2005 01:29

OK jak zrobie to umieszcze!!
co do plytek to kupilem paczke w sklepie gdzie nabylem nagrywarke a ze nie znam sie jeszcze na jakosci DVD wiec ziolem takie jaki polecil sprzedawca.

Jezeli mozecie to poprosil bym jeszcze o marki plytek jkich najlepiej uzywac do nagrywania i testowania, zeby nagrywarka sluzyla jak najdluzej...
pozdro.

Xavery 05.07.2005 01:33

Na markach ostatnio nie ma co polegac - byla o tym dyskusja w komentarzach do ktoregos newsa na stronie glownej.
Ogolna sytuacja jest taka, ze dzisiaj kupowanie nosnikow to loteria - ogolnie do najlepszych zalicza sie te produkowane przez Taiyo Yuden i Mitsubishi Chemicals - sa one wypuszczane na rynek glownie pod flaga Verbatima.
Prawda jest taka, ze kupowalem Verbatimy i poki co nie trafilem na zaden z wymienionych nosnikow. Stosuje TDK+R i, mimo ze raz kupione ze szpindla byly wyprodukowane przez Moser Baer India, teraz kupuje w pudelkach i sa manufactured by TDK Corp.

Moze TDK to nie najwyzsza jakosc nosnikow, ale poki co jestem do nich przekonany, bo od nich strzelilo mi sie najmniej "fake'ow"

Bazyss 05.07.2005 01:39

no super!! dziwki wielkie za rozjasnienie mi szarych komureczek w temacie DVD.
ale nasuwam isie kolejen pytanko ktore mnie intryguje, jakie plytki kupowac DVD+R czy DVD-R czym to sie od siebie rozni??

p.s
sorki ze tak przytruwam ale w temacie DVD-RW jestem zielony jak szczypiorek :)

Xavery 05.07.2005 01:43

DVD+R podobno maja zapewniac kompatybilnosc z wiekszoscia playerow stacjonarnych, zezwalaja na bitsetting (ustawienie nosnika tak, aby byl rozpoznawany jako DVD-ROM, nie jako DVD+R, co jes tez pewnie czescia zapewnienia kompatybilnosci)
DVD-R nie mam pomyslu co zapewniaja ;) Ale podobno wlasnie DVD-R'ow jest wiecej produkowanych przez Taiyo Yuden i Mitsubishi Chemicals

Moze ktos inny przyswieci?

Bazyss 05.07.2005 01:48

czyli wychodzi na to ze jezeli masz stacjonarne DVD (kino) jedziesz DVD+R jak chcesz filmiki, a jak na wlasne potrzeby to zalezne od uzytkownika..
z tego co zaobserwowalem przegladajac forum i testy userow to wiekszosc smiga na DVD+R.

wracajac jeszcze na chwilke do CD-R to co sadzicie o firmie BenQ ??

blasfobias 05.07.2005 01:52

Verbatim z porządnej fabryki :)

Jaki jest sens ciągłego eksperymentowania na tańszych nośnikach - dla tych 50 czy kilku kolejnych groszy? Cóż z tego, że swoje cenne dane wyplisz po kosztach, skoro najprawdopodobniej po 1-maks. 2 latch możesz się nie miło zaskoczyć. Lite-On'y, jak wszelako wiadomo, to dość wybredne palniki, więc z dwojga złego lepiej użyć nieco droższej płytki i mieć święty spokój.

Xavery 05.07.2005 01:54

Teoretycznie tak. Ale zeby uzywac DVD/R'ow w stacjonarkach musza one miec relatywnie mala ilosc bledow PI i PIF, poniewaz wiekszosc napedow w odtwarzaczach stacjonarnych nie ma tak rozbudowanych mechanizmow korekcji bledow jak napedy przeznaczone dla komputerow.

Mowiac "relatywnie mala" mam na mysli PI max <280, PIF max <32, PI avg <20, PIF avg <2

Bazyss 05.07.2005 13:14

hej
mamamly problem /albo to jest normalne.
otoz zainstalowalem programik kProbe 2.4.2 uruchomilem test i juz mi mieli z 1,5godziny i nie wiem czy to normalne?? widac tylko ze liczy caly czas problemy w statusie i nic wiecej.

Bazyss 05.07.2005 15:01

Ilość załączników: 1
wiec tak zakonczylem test na programie kProbe 2.4.2PL
test trwal chyba ze 2 godziny i z racji tego ze nie wiedzialem czy to dobrze czy zle przerwalem.

oto wyniki
ale ja szczerze mowie ze nic z nich nie rozumiem.
jezeli mozecie mnie oswieci (opisac ten wykres i te inne wyaziki) to bardzo bym byl wdzieczny.
plyta Hit 4x
[IMG]KS09 05-July-2005 (DVD-R Hit 4x 01).jpeg[/IMG]

Xavery 05.07.2005 15:45

uo cho cho cholera...
po pierwsze - dysk wyglada na pure crap ;) jak masz na nim jakies wazne dane to radze przegrac na cos innego
po drugie - nie skanuj na predkosci maksymalnej, tylko 4x

a te wszystkie wyraziki to moze ktos inny wytlumaczy? ;)

loki7777 05.07.2005 16:06

Cytat:

Napisany przez Bazyss
no super!! dziwki wielkie za rozjasnienie mi szarych komureczek w temacie DVD.
ale nasuwam isie kolejen pytanko ktore mnie intryguje, jakie plytki kupowac DVD+R czy DVD-R czym to sie od siebie rozni??

p.s
sorki ze tak przytruwam ale w temacie DVD-RW jestem zielony jak szczypiorek :)

HIHI

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:58.