Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Siec + interenet (NEOSTRADA) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/siec-interenet-neostrada-56953/)

IceManSpy 05.12.2005 00:14

Dobra, zrobilem sobie takie polacznie, tylko w http://neostrada.info/instalacja.php?id=winxp
w pkt 7 dalem : uzywajac modemu telefonicznego.
mam nadzieje ze teraz juz bedzie wszystko ok :)

IceManSpy 30.11.2005 16:42

Cytat:

Napisany przez rosol
Nie kombinuj lepiej z polaczeniem szerokopasmowym bo nabawisz sie wiecej problemow niz miales do tej pory.

Odinstaluj sobie wszystko od TPsy, czyli ich program ze sterami.
Zainstaluj same stery. Utworzy sie polaczenie ADSL. Wpisz tam swoje dane i zaznacz aby zapisalo login i haslo przy nastepnym polaczeniu.
Ściagnij sobie program AutoConnect ktory utrzymuje caly czas aktywne polaczenie z neo.
We wlasciwosciach tego polaczenia ADSL zaznacz udostepnianie polaczenia i wylacz Firewalla!!
...

Z tej strony neostrada.info??
Sam sie utworzy?? I bedzie tam takie okienko aby to wpisac??
To jest tylko opcja ;) Nie jest to chyba potrzebne.
A nie mozna wypuscic tylko polaczniea?? Wkoncu trzeba sie jakos zabezpieczac ;)
I czy to jest bezpieczne (chodzi mi aby nie nabic jakis rachunkow przez przypadek bo wtedy mnie :rozga: :rozga: :rozga: ) i skuteczne na 100% ???

i jezeli byc znalazl 5 min (no moze 10 ;) ) i napisal mi w podpunktach co i jak zrobic. :piwo:

Smartek 30.11.2005 15:32

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Ciekawe - u mnie zero problemow.

u mnie nigdy nie dzialalo z tym..

Wawelski 30.11.2005 08:59

Cytat:

Napisany przez rosol
Nie kombinuj lepiej z polaczeniem szerokopasmowym bo nabawisz sie wiecej problemow niz miales do tej pory.

Ciekawe - u mnie zero problemow.

Cytat:

Napisany przez rosol
Zainstaluj same stery. Utworzy sie polaczenie ADSL.

Ciekawostka nr 2 - u mnie, ani przy modemie "klasycznym" ani od ADSL nie utworzyło się samo połączenie - musiałem zrobić tak, jak w linku z neostrada.info A stery do modemu oczywiście trzeba zainstalować

Cytat:

Napisany przez rosol
Ściagnij sobie program AutoConnect ktory utrzymuje caly czas aktywne polaczenie z neo.

Po co śmiecić softem? Do tego ten program nie zadziała, jeżeli nikt się nie zaloguje do kompa. Ten problem nie występuje przy schedulerze + rasdial (wystarczy wpisać w oknie dosowym rasdial /? i wszystko jasne)

Cytat:

Napisany przez rosol
We wlasciwosciach tego polaczenia ADSL zaznacz udostepnianie polaczenia i wylacz Firewalla!!

W żadnym wypadku - firewall można wyłączyć dopiero, jak się zainstaluje innego. Ale ten windowsowy spełnia swoje podstawowe zadania - tylko trzeba go ustawić.

Cytat:

Napisany przez rosol
Preferowany DNS: 192.168.0.1 !!!!!!!!!!!!!

DNSy powinny być dostawcy netu. Tak też ma prawo działać, ale lepiej wpisać prawdziwe

Cytat:

Napisany przez rosol
Aby komputery sie widzialy w otoczeniu sieciowym, musisz ustawic taka sama grupe robocza.

Kolejna ciekawostka ***8211; moje kompy w domu mają dwie rożne grupy robocze. Gościnnie bywa laptop z trzecią grupą roboczą ***8211; nie ma problemu, wszystkie kompy się ***8222;widzą***8221;.

Cytat:

Napisany przez rosol
Na kazdym komputerze w Polaczeniach Lokalnych wylacz firewalla !!!!!!!

Bardzo śmieszne ***8211; radzisz ***8222;otwórz wszystkie drzwi na oścież dla robaczków i domorosłych hakierów".

Cytat:

Napisany przez rosol
I jesli po takim konfigu internet nadal nie bedzie chodzil, proponuje nadal to co pisalem wyzej... FORMAT C: (pozdro dla Mily_ego :piwo: )

Bardzo śmieszne, bardzo.

REi 30.11.2005 02:13

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Dobra, pomysle nad czyms nowym ale nie teraz.

Jednak wracajmy do tematu!!

Spokojni - zartowalem a co do tematu - ja polecal bym router z modemem adsl ale jak to nie wxhodzi w gre to zrob dokladnie tak jak pisze rosol

rosol 30.11.2005 01:14

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Czy na 100% dziala ten sposob?? Nie powinno byc zadnych problemow?? I jakie ma byc ustawione bo wg @Smartek to nie jest szerokopasmowe, wiec jakie??
Sprobuje.
Ale i tak :piwo: dla Was :) :respect:

P.S. A co z modemem?? Mam go zainstalowac tak jak tam pisza?? Czy mozna zainstalowac modem bez softu tepsy??

Odinstaluj sobie wszystko od TPsy, czyli ich program ze sterami.
Zainstaluj same stery. Utworzy sie polaczenie ADSL. Wpisz tam swoje dane i zaznacz aby zapisalo login i haslo przy nastepnym polaczeniu.
Teraz ustaw poprawnie siec LAN.
Na komputerze z neo w protokole TCP/IP powinno byc np. tak:
Adres IP: 192.168.0.1
Maska podsieci: 255.255.255.0
Bramka domyslna: tu nie wpisuj nic
Preferowany DNS: tu mozesz zostawic puste chociaz mozesz sobie wpisac jakies swoje ustalone

Na drugim komputerze ktory bedzie mial neta przez LAN
Adres IP: 192.168.0.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.0.1 !!!!!!!!!
Preferowany DNS: 192.168.0.1 !!!!!!!!!!!!!

Aby komputery sie widzialy w otoczeniu sieciowym, musisz ustawic taka sama grupe robocza.
Na kazdym komputerze w Polaczeniach Lokalnych wylacz firewalla !!!!!!!

I jesli po takim konfigu internet nadal nie bedzie chodzil, proponuje nadal to co pisalem wyzej... FORMAT C: (pozdro dla Mily_ego :piwo: )

IceManSpy 30.11.2005 00:26

Cytat:

Napisany przez REi
przegladam ten temat i mnie kur... chwyta ;p wszyscy maja podpisy takie jak ja.... kiedys to bylo oryginalne ale jak widze sie spodobalo... musze wymislic cos innego ;)

Dobra, pomysle nad czyms nowym ale nie teraz.

Jednak wracajmy do tematu!!

REi 29.11.2005 23:41

przegladam ten temat i mnie kur... chwyta ;p wszyscy maja podpisy takie jak ja.... kiedys to bylo oryginalne ale jak widze sie spodobalo... musze wymislic cos innego ;)

IceManSpy 29.11.2005 23:20

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Czy masz zainstalowany soft od tepsy?
Jeżeli tak to wywal i ustaw połaczenie szerokopasmowe windowsowe - oblookaj neostrada.info.
Jak już masz szerokopasmowe, to przy łączeniu zaznaczyłeś, żeby zapamiętał login i hasło dla każdego usera na kompie?
http://neostrada.info/instalacja.php?id=winxp - przedostatni obrazek.

Czy na 100% dziala ten sposob?? Nie powinno byc zadnych problemow?? I jakie ma byc ustawione bo wg @Smartek to nie jest szerokopasmowe, wiec jakie??
Sprobuje.
Ale i tak :piwo: dla Was :) :respect:

P.S. A co z modemem?? Mam go zainstalowac tak jak tam pisza?? Czy mozna zainstalowac modem bez softu tepsy??

Smartek 29.11.2005 16:27

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Jeżeli tak to wywal i ustaw połaczenie szerokopasmowe windowsowe - oblookaj neostrada.info.
Jak już masz szerokopasmowe, to przy łączeniu zaznaczyłeś, żeby zapamiętał login i hasło dla każdego usera na kompie?

to nie moze byc szerokopasmowe, na neo info jest chyba blad..
wybiera sie:

Utworz nowe polaczenie > (otwiera sie "Kreator nowego polaczenia")>Dalej>Polacz z internetem>Konfiguruj moje polaczenie recznie>Polacz uzywajac modemu telefonicznego>(wpisz jakas nazwe uslugodawcy) i Dalej>(jakis numer tel. - przy neo wpisuje zawsze "1" :P) i Dalej>(Twoje dane do konta neo..) i Dalej>Zakoncz

i juz mozesz sie laczyc przez Start > Polacz z > (wczesniej wpisana nazwa uslugodawcy)

pozdro ;)

Wawelski 29.11.2005 12:41

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Przy udostepnianiu wszystko jest zaznaczone.

IceManSpy 28.11.2005 19:27

Cytat:

Napisany przez rosol
To ze ja tez mialem problem z siecia. teoretycznie powinna dzialac OK, a jednak tak nie bylo. Zrobilem formata i chodzi az milo.

Sprawdz czy masz zapisany login i haslo w polaczeniu z neostrada i czy masz zaznaczone aby komputer automatycznie laczyl sie z siecia jesli ktos z sieci bedzie chcial wejsc do internetu.

Swoja droga sprawdz czy masz wpisana odpowiednia bramke domyślną.

Siec dziala ladnie. Tylko z Neo mam problem.

A to ,to co to??

rosol 28.11.2005 18:59

To ze ja tez mialem problem z siecia. teoretycznie powinna dzialac OK, a jednak tak nie bylo. Zrobilem formata i chodzi az milo.

Sprawdz czy masz zapisany login i haslo w polaczeniu z neostrada i czy masz zaznaczone aby komputer automatycznie laczyl sie z siecia jesli ktos z sieci bedzie chcial wejsc do internetu.

Swoja droga sprawdz czy masz wpisana odpowiednia bramke domyślną.

IceManSpy 28.11.2005 18:53

Cytat:

Napisany przez rosol
Bez problemu da sie udostepnic neta na drugi komp. Ja tak robie jak kumpel przyjdzie do mnie z laptokiem. Podlacza sobie kabel i juz ma neta. Ja proponuje Ci format c: :D to najlepszy sposob na wszelkie problemy!! Mi pomaga :D :)

A co do tego ma format C: :ysz: ???

Cytat:

Napisany przez Wawelski
@Smartek
Jakoś mam tak od ponad 2 lat i nie mam żadnych problemów (a "serwer" dzieli na 3-4 kompy). Za router o podobnych możliwościach zapłaciłbym sporo ponad 1K pln (a i tak nie postawiłbym na nim P2P ani żadnego serwera.

A co do rzeczonego problemu - to prawdopodobnie jest odznaczony czekboks na ostatniej zakładce (zaawansowane) połączenia z neostradą - obydwa powinny być zaznaczone.

Przy udostepnianiu wszystko jest zaznaczone.

Wawelski 28.11.2005 18:39

@Smartek
Jakoś mam tak od ponad 2 lat i nie mam żadnych problemów (a "serwer" dzieli na 3-4 kompy). Za router o podobnych możliwościach zapłaciłbym sporo ponad 1K pln (a i tak nie postawiłbym na nim P2P ani żadnego serwera.

A co do rzeczonego problemu - to prawdopodobnie jest odznaczony czekboks na ostatniej zakładce (zaawansowane) połączenia z neostradą - obydwa powinny być zaznaczone.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:02.