Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Siec + interenet (NEOSTRADA) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/siec-interenet-neostrada-56953/)

IceManSpy 24.09.2005 11:38

Siec + interenet (NEOSTRADA)

Ilość załączników: 1
Mam takie pytanie. Jak zrobic internet w sieci?? Tzn komputer nr 1 jest poloczony z Neostrada (Przypominam ze Neo ma dynamiczne IP!! ) i chce aby komputer nr 2 polaczyl sie z internetem przez komputer nr 1. I teraz. Kiedys zrobilem ze bylo gg na obu ale nie moglem chodzic po stronkach. Jakie maja byc ustawienia w mozilli (ewentualnie! IE) aby ktos na komputerze nr 2 mogl uzywac internetu??

Licze na odpowiedz z dokladna instrukcja (linkiem).

gallus 24.09.2005 11:57

Na kompe z neo drugie polaczenie ustawiasz tak:
ip: 192.168.1.1
maska: 255.255.255.0
brama 192.168.1.1 - nie pamietam czy trzeba to wpisywac?

na kompie ktory ma miec neta ustawiasz
ip: 192.168.1.2
maska: 255.255.255.0
brama: 192.168.1.1
dns: 192.168.1.1

Chyba sie nie pomylilem, chociaz ustawialem cos takiego dosc dawno temu ;)
Aha i nie zapomnij wybrac w ustawieniach polaczenia ze ma udostepniac polaczenie internetowe!

Piterniel 24.09.2005 11:57

WinRoute
Udostępnianie Połączenia Internetowego w Windows XP (bo chyba taki masz)
A adres IP dynamiczny nie ma tutaj znaczenia :)

Wszystko znajdziesz na Google.pl

| Edit |
Gallus, mnie uprzedził :D
Cytat:

brama 192.168.1.1 - nie pamietam cy trzeba to wpisywac?
Mozna tutaj wpisać 0.0.0.0 ;p

A co do DNSow, to ja mam takie. Chyba najlepsze ustawienie dla Neo

IceManSpy 24.09.2005 12:07

A jakie ustawienia maja byc w przegladarce? Bo z nia mialem kiedys problemy. A co do tych DNS to mialem kiedys "lekcje" w swf i tam bylo zebu IP ustyalic na automatyczne :ysz: Ale ustawie jak Wy mowiecie ;)

Piterniel 24.09.2005 12:09

W przeglądarce ustawienia domyślne. Bezpośrednie połączenie z internetem.
Automatyczne przydzielanie adresów? - Musiałbyś mieć postawiony na kompie 1 serwer DHCP

gallus 24.09.2005 12:11

W przegladarce nic nie musisz konfigurowac, WWW ci nie dzialalo poniewaz wpisywales adres, ktory musi byc przetlumaczony na ip przez serwer dns ktorego adresu ty nie miales wpisanego, a gg dzialalo dlatego, ze nie potrzebuje dns-a ;)
:EDiT:
Teraz ja zostalem uprzedzony ;)

IceManSpy 24.09.2005 12:49

Ok. Dzieki wam za wszystko. Powpisywalem jak wy i nie chcialo zadzialac wiec zrobilem kreatora polaczen. teraz dziala jak nalezy. Nie wazne jak , wazne ze dziala ;)
Reputki polecialy :piwo:
I dzieki za wyscig. Oglaszam remis ||

P.S. A moze znacie jakis program ktory by wrazie czego ograniczyl tzn abym mogl regulowac odbieranie/wysylanie na kompie nr 2 ale sterujac z kompa nr 1 ?? ;) I jeszcze jedno. Mam Pande Titanium antywirus 2005 i jak mam ja wlczona to kiedy lacze sie z kompa nr 2 do internetu to nie chce poniewaz wykrywa jakiego wirus lub jakies niebepieczenstwo. Jak wylaczyc zabezpieczenie sieci ale tak aby ogolna ochrona dzialala??

Smartek 24.09.2005 13:55

mi windowsowe rozdzielanie neta zawsze sie sypalo po kilku godzinach uzywania, ogolnie nieciekawe rozwiazanie, az wkoncu jakis miesiac temu sie wkurzylem i kupilem router z modedem ADSL - US Robotics 9105 - jak najbardziej polecam, zero problemow, drugi komp ma neta nawet gdy pierwszy jest wylaczony, ciekawe rozwiazanie z aktualizacja no-ip wbudowana w soft routera przy reconnect'owaniu i wiele, wiele wiecej..
pozdro ;)

IceManSpy 24.09.2005 14:02

Cytat:

Napisany przez Smartek
mi windowsowe rozdzielanie neta zawsze sie sypalo po kilku godzinach uzywania, ogolnie nieciekawe rozwiazanie, az wkoncu jakis miesiac temu sie wkurzylem i kupilem router z modedem ADSL - US Robotics 9105 - jak najbardziej polecam, zero problemow, drugi komp ma neta nawet gdy pierwszy jest wylaczony, ciekawe rozwiazanie z aktualizacja no-ip wbudowana w soft routera przy reconnect'owaniu i wiele, wiele wiecej..
pozdro ;)

Mi to nie jest potrzebne bo komp nr 2 laczy sie z netem raz na 2 tygodnie (okolo , no moze teraz troche czesciej). Mi chodzi aby ja nie tracil kontaktu z siecia. A jak chce korzystac komp 2 bez wlaczania mojego to sobie przepnie modem ;)

mroweczek 24.09.2005 14:16

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
P.S. A moze znacie jakis program ktory by wrazie czego ograniczyl tzn abym mogl regulowac odbieranie/wysylanie na kompie nr 2 ale sterujac z kompa nr 1 ?? ;) I jeszcze jedno. Mam Pande Titanium antywirus 2005 i jak mam ja wlczona to kiedy lacze sie z kompa nr 2 do internetu to nie chce poniewaz wykrywa jakiego wirus lub jakies niebepieczenstwo. Jak wylaczyc zabezpieczenie sieci ale tak aby ogolna ochrona dzialala??

Musisz ustalic sobie zaawansowane reguly polaczen w pandzie (w konfigu firewalla), tzn dodac nowa regule gdzie ustawisz sobie nazwe tej reguly i karte sieciowa z ktorej korzysta no i sposob dzialania: zezwalaj albo nie zezwalaj na poloczenie.

No i powinno byc OK:) 8 )

Piterniel 24.09.2005 14:28

Nie będe siebie cytował ;p
Użyj WinRoute :D

IceManSpy 24.09.2005 14:43

Cytat:

Napisany przez mroweczek
Musisz ustalic sobie zaawansowane reguly polaczen w pandzie (w konfigu firewalla), tzn dodac nowa regule gdzie ustawisz sobie nazwe tej reguly i karte sieciowa z ktorej korzysta no i sposob dzialania: zezwalaj albo nie zezwalaj na poloczenie.

No i powinno byc OK:) 8 )

Fajnie tylko ja nie uzywam firewall z pandy (nie zainstalowany) tylko ZA. A panda mi wykraywa "wirusa".

==EDIT==

Nawet to nie pomaga. Musze wylaczac firewalla aby moglo dzialac :(

IceManSpy 12.10.2005 18:10

Sluchajcie. Temat jest nadal aktualny. Dalej mi to nie dziala. Wpisuje to co mi kazaliscie i nic. Na 2 kompie nie chce wlczyc sie gg, przegladarki (mozilla tylko tego uzywam ;) ) nie dziala. Co moge z tym zrobic?? Na komp2 mam teraz pande titanium anytywirus 2005 bez firewalla.

:help: :help: :help: :help: :help:

I co to jest ten WinRoute i jak to dziala?? Jak ktos chce mi dokladniej pomoc to pisac na gg (sorka za szczerosc ;) )

==EDIT==
<ysle ze ostani. Dziala juz. Po wpisaniu tego zapomnieliscie podac jeszcze aby udostepnic polecznie dla innych kompow. :respect:

IceManSpy 28.11.2005 16:33

Witam. Mam dalej z tym problem.

Kiedy pozwole aby udostepnilo Neostrade ,udostepnia ladnie i pokazuje mi sie komunikat (obrazek). Kiedy sie nie polacze ponownie wszystko jest ok, lecz kiedy znowu sie polacze od nowa musze tutaj klikac ,a po za tym statyczne IP zmienia sie na automatyczne wyszukiwanie. Da sie to zablokowac??? Wiem , ze Neo ma dynamiczne IP ale ja chce statyczne IP w sieci!!

Smartek 28.11.2005 16:54

pisalem, ze bedziesz mial z tym problemy :P
kup router'a -wydatek rzedu lekko ponad 200zl a problemow zero!
pozdro ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:03.