Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Padł Komputer tylko nie wiem co! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/padl-komputer-tylko-nie-wiem-co-57474/)

silent22 09.10.2005 13:39

Padł Komputer tylko nie wiem co!

Witam
Wczoraj kładłem sie spać puscilem sobie filma i wlaczylem program time off zeby mi wylaczyl komputer bo zawsze zasypiam na filmie:)
Dzisiaj rano wstalem, chce uruchomic komputer, komputer sie włącza diody sie palą wiatraczek na procku chodzi tylko nie ma tego "pip" z biosu ktory zawsze był. Monitor sie nie uruchamia i komp nie idzie dalej zapali sie dioda z cd-romu pali sie dioda z hdd i zasilania. I teraz nie wiem co jest. Wymieniałem niedawno plyte głowna i zasilacz (spaliło sie gniazdo zasilania) jakies 2-3 tygodnie temu. Dzisiaj sprawdzałem od kumpla z kompa. Wymienilem karte graficzna, procesor i pamiec i dalej to samo. Podlaczalem wszystko od plyty tylko zostawilem procesor i dalej to samo.
Czy ktos ma jakies pomysły? Wg mnie to płyta ale kto go tam wie
Pozdro

memorando 09.10.2005 13:51

Cytat:

Napisany przez silent22
Witam
Wczoraj kładłem sie spać puscilem sobie filma i wlaczylem program time off zeby mi wylaczyl komputer bo zawsze zasypiam na filmie:)
Dzisiaj rano wstalem, chce uruchomic komputer, komputer sie włącza diody sie palą wiatraczek na procku chodzi tylko nie ma tego "pip" z biosu ktory zawsze był. Monitor sie nie uruchamia i komp nie idzie dalej zapali sie dioda z cd-romu pali sie dioda z hdd i zasilania. I teraz nie wiem co jest. Wymieniałem niedawno plyte głowna i zasilacz (spaliło sie gniazdo zasilania) jakies 2-3 tygodnie temu. Dzisiaj sprawdzałem od kumpla z kompa. Wymienilem karte graficzna, procesor i pamiec i dalej to samo. Podlaczalem wszystko od plyty tylko zostawilem procesor i dalej to samo.
Czy ktos ma jakies pomysły? Wg mnie to płyta ale kto go tam wie
Pozdro

clear cmos i zasilacz zmien w/g mnie zasilacz albo mobo.....I zmien wreszcie zasilacz:D

mensir67pl 09.10.2005 13:55

Wyjmij baterie z plyty glowniej -tak na dluzej -

silent22 09.10.2005 14:04

probowalem wymieniac baterie tez ale tak szybko wiec myslalem ze wystarczy zaraz sprobuje

silent22 09.10.2005 14:07

Cytat:

Napisany przez memorando
clear cmos i zasilacz zmien w/g mnie zasilacz albo mobo.....I zmien wreszcie zasilacz:D

zmienilem zasilacz razem z plyta 3 tyg temu na qolteca. Pani mowila ze dobry 120pln za niego dalem
i co to znaczy clear cmos??

memorando 09.10.2005 14:43

Cytat:

Napisany przez silent22
zmienilem zasilacz razem z plyta 3 tyg temu na qolteca. Pani mowila ze dobry 120pln za niego dalem
i co to znaczy clear cmos??

wyłaczasz zasilanie przestawiasz zworkę, albo wyciągasz baterię na kilka minut i to nazywa się czyszczenie cmosa do fabrycznych ustawień jak to nic nie da, weź inny zasilacz, i sprawdź, jak to nic nie da serwis mobo.

a czy ty czasem niemasz semprona durona albo athlona xp z gołym jądrem i niezostał ukruszony rdzeń....???? sprawdź jeszcze procka...

mensir67pl 09.10.2005 14:56

Spodkalem sie jeszcze co do resetu ustawien biosu zeby wyjac wtyczke z zasilania z plyty
i dopiero reset nastepuje

silent22 09.10.2005 15:05

Cytat:

Napisany przez memorando
wyłaczasz zasilanie przestawiasz zworkę, albo wyciągasz baterię na kilka minut i to nazywa się czyszczenie cmosa do fabrycznych ustawień jak to nic nie da, weź inny zasilacz, i sprawdź, jak to nic nie da serwis mobo.

a czy ty czasem niemasz semprona durona albo athlona xp z gołym jądrem i niezostał ukruszony rdzeń....???? sprawdź jeszcze procka...

mam athlona ale wsadzalem procek od kumpla semprona i tez nie dziala baterie wyciagnalem zasilanie tez wyciagalem wczesniej i nic dalej to samo

memorando 09.10.2005 15:09

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Spodkalem sie jeszcze co do resetu ustawien biosu zeby wyjac wtyczke z zasilania z plyty
i dopiero reset nastepuje

zawsze napięcie od kompa się odpina przy clear cmosie bo producenci podają że może nastąpić uszkodzenie płyty głównej.

memorando 09.10.2005 15:12

Cytat:

Napisany przez silent22
mam athlona ale wsadzalem procek od kumpla semprona i tez nie dziala baterie wyciagnalem zasilanie tez wyciagalem wczesniej i nic dalej to samo

uszkodzenie płyty na 99 %, w końcu zasilacz nie jest markowy ale tzw low end. Zasilacze dobre są w cenie od 200 wzwyż. po za tym jak masz mobo, ecs albo asrock to jest takie coś normalne.

silent22 09.10.2005 15:14

plyte mam 2-3 tyg jest to plyta MSI na chipsecie VIA kT880 zasilacz rowniez mam 2-3 tyg i wydaje mi sie ze powinien byc dobry jak kosztuje 120pln ale moge sie mylic

a i nawet jesli to jesy plyta glowna to powiedzcie mi co moze byc przyczyna tego ze bylaby to 3 plyta glowna w ciagu 1.5 roku ktora padla 1 ECS 1 Gigabyte i teraz MSI

kodziu 09.10.2005 16:50

Po pierwsze, Qltec to jest totalny low-end, niektórzy nazywają go podrasowanym codegenem :)

Druga sprawa. Memo trochę przesadził z tymi cenami zasilaczy. Fakt że od 200zł dopiero zaczynają się porządne jednostki ale przykladowo Modecom 350GTF kosztuje jedynie ~90zł, a moim zdaniem zjada tego qlteca. Podobnie jest z fortonami z allegro za 50zł. Zdarza się że trafią się używane ale to nadal bardzo dobre zasilacze i nie ma co ich porównywać do codegenów czy megabajtów.

A co do tematu, spróbuj na innym zasilaczu, tylko jeśli możesz pożycz coś bardziej markowego... ;)

Remix 09.10.2005 16:54

Witam!

Co moze byc przyczyna... no wlasnie taki zasilacz.
Wszystkie te wynalazki to po prostu kaszana - nie trzymaja odpowiednich napiec i nie maja mocy.
Kup sobie w koncy jakiegos Chieftec'a i Twoje klopoty sie skoncza.

Z drugiej strony wiadoma rzecza jest, ze kazde produkty low-endowe sa gorszej jakosci, a szczegolnie tych firm, ktore specjalizyja sie w low-endzie. Jesli masz taki sprzet to awarie sa nieuniknione.

Lepiej kupic jedno drozej niz placic dwa razy za szmelc.

silent22 09.10.2005 16:57

ja sie nie znam i zaufalem kobiecie mowila ze jest dobry i troszke sie teraz podlamalem ale mysle ze gwarancja mi obejmie ta plyte

Don Laser 09.10.2005 21:46

IMO elektrolity na MoBo - zobaczyć czy nie popuchnięte zwłaszcza te blisko podstawki procka , wystarczy jeden i doopa blada .

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:26.