![]() |
Na dzien dzisiejszy jaki tuner tv polecacie?
Interesuje mnie dobra jakosc obrazu, a takze mozliwosc dekodowania C+ i HBO jesli to mozliwe (oczywiscie w celach edukacyjnych). Cena nie gra roli.
|
Sat czy zwykły?
Ja mam SkyStar2 rev. D i powiem tak, że Cyfra+ świeciła przez jakiś czas :D Cyfrowy Polsat działa i masz wszystkie kanały łącznie z tymi płatnymi dodatkowo :) Masz też Sky, Multivision'y i resztę :taktak: |
Ferguson, Ferguson i tylko Ferguson!
W zyciu nie widzialem tak podatnego na modyfikacje tunera. Jest tym czym Nokia dla komorek, tym czym XBOX dla konsol. Zrobisz z nim wszystko - for w internecie jest od zajechania. Tylko czytac i sie bawic! Ceny wahaja sie od 200-300 zl (najprostszy tuner z 512 kb pamieci - za malo jak na zabawy) po nawet 1000 zl (1mb flash, slot na 2 karty, podzielnik sygnalu na kilka odbiornikow i zlacze USB ktore po polaczeni z kompem daje Ci w pelni dzialajaca karte DVB! POLECAM! |
Mała aktualizacja :taktak:
Od wczoraj nie działa Cyfrowy Polsat :( Można oglądać Digital+, Cyfrę+ i inne podobne, ale przez sharing, który jak wiadomo jest płątny ok. 5-20zł :taktak: Narazie Cyfrowego Polastu nie będzie nawet przez sharing, bo karta jest spasowana z dekoderem :( |
Karta - kartą, OK... Ale co z softami wrzucanymi bezposrednio w dekoder ;-D?
|
Cytat:
10.10.05r. data kiedy CF całkowicie przeszedł na Nagravision2 :( |
Cytat:
|
Cytat:
Działa mi jedynie Polsat2, 4FunTV, Viva Polska, Polonia 1 i TVP Polonia, bo one są FTA :D |
Chodzi mi o zwykly tuner tv, nie o dvb. A wogole mam rozumiec ze C+ juz sie nie da ogladac?
|
Jesli chodzi o zwykły tuner TV (kartę TV do kompa) to mam pewne doświadczenia bo przetestowałem (posiadałem) już 3 karty TV. Począwszy od PixelViev, Tview99 (jakaś pzreróbna Pixela chyba) i obecnie Winfast 2000XP Expert.
To co od razu polecam - oczywiście Winfasta, w porównaniu do Pixela który bazuje na starych sterach Winfast bijego na głowe (oczywiście to moja opinia, testowane wszystko na mojej kablówce). Trochę go teraz pochwale jeszcze w stosunku do Pixela: - Instalacja duzo łatwiejsza niż w Pixel (tam czasem były problemy) - Menu bardzo łatwe - O jakości obrazu nie ma co pisać dużo lepsza - Można nagrywać bez problemu z TV na kompa w baardzo wielu formatach (kilka jets już przygotowanych), w Pixelu było to straszne, trzebabyło korzystać z osobnego softu Ogólnie polecam, cena bardzo przystepna a do pakietu otrzymałem jeszcze oryginalne Ulead Video Studio 8.0, Cool 3D oraz Uled DVD Movie Factory :) Jestem bardzo zadowolony z niej. |
Wśród tunerów tv mamy od dłuższego zastój i wątpie aby jakikolwiek nowych procesor (chip ,układ tunera) mógł tutaj cokolwiek zmienić .
Oczywiście mamy nowinki softwarowo-hardware-owe w postaci kodowania do MPEG oraz MPEG2 ale jakość daleka jest od ideału . Jeśli nie ma ograniczeń cenowych można polecić :Leadtek WinFast TV PVR2000 .karta moim zdaniem niezła ,niezbyt konfliktowa . Rozumiem iż pytanie dotyczące odbioru Cyfry dotyczyło kablówki ? . Z kablówkami wygląda różnie ,róznie są zabezpieczane (filtry itp.) - sprawia to iż dekodowanie jest krótko mówiąc bardzo konfliktowe . Za cenę o. 250-300zł wejdziesz w posiadanie tunera tv o jakości obrazu przeciętnej ,o możliwościach odnośnie nagrywania obrazu - mniej niż przeciętnej . Tak jak rozmówcy wspominali dziś na fali jest DVB ,a jakie są minusy tej popularności ? - napewno co niektórzy już zauważyli . Kiedy karty te wchodziły na rynek ,obiór kanałów płatnych był rzeczą powszednią i bardzo łatwą do realizacji .Wszystko co piękne szybko się kończy . Pozostaje stream (idealna jakość - bezstratna) ,mnogośc kanałów ,mozliwość podłączenia orginalnej -opłacanej karty np. Cyfry+ (mój przypadek) ,możliwość eksperymantowania z niektórymi kanałami płatnymi . Pomijając fakt piractwa (umówmy się że nie mówimy o tym) mamy do czynienia ze świetną alternatywą dla tunera tv .Cenowo praktycznie bez różnicy (SS2) jakościowo - kolosalny skok (nie będę powtarzał sloganów - moj stary artykuł na cdrinfo.pl powinien nieco początkującym wyjasnić ) . Swoja kartę (TechnoTrend) kupiłem 5 lat temu i do tej pory nie żałuje złotówki ,którą na nią wydałem (800zł) . Zero obciążenia procesora podczas ogladania programów ,zero obciążenia procesora podczas ich nagrywania na dysk (roz. 704x576) ,jakośc doskonała . Nie musz konwertować ,rekompresować - SpruceUP "łyka" MPEG-i i w locie tworzy z tego DVD Video . Karty Technotrend na dodatek posiadają doskonałe wyjście na TV (niezalezne od PC) . Jeśli już ktoś preferuje urządzenia zewnętrzne o podobnych możliwościach (stream - real-time) ciekawą propozycją są D-Box-y (stream po LAN-ie) . Rozumiem ,że z przyczyn technicznych nadal możesz się upierać przy tunerach tv .Nikt tutaj nie będzie tego kwestionował . Swego czasu miałem starego Prolinka Play Tv Pro (przez niektórych uważanego za konfliktowy sprzęt) .W czasach AMD 1400MHz +256MB RAM-u śmiało zgrywałem materiał w locie do DivX .Jak na taki sprzęt - tuner (384x288) wychodziło całkiem nieźle (w razie chęci porównania służe teledyskiem zgranym na tym tunerze tv) .Jeśli jednak interesuje Cię tylko i wyłącznie ogladanie tv - to tutaj nie powinno być nawet z tańszym tunerem problemów .Mogą one jednak być ,jeśli tuner jest oparty o chipset ,którego dany program (uzyty do "różnych" celow) nie supportuje . Ma też miejsce przypadek (nie częsty) ,kiedy dany dostawca kablówki technicznie nie spełnia wymogów postawionych przez tuner tv - wtedy obrazowi towarzyszą różne zakłocenia (nie na wszystkich kanałach tv ) - biegnące poziomo lub pionowo ciemne pasy przy czym obraz na odbiorniku telewizyjnym jest wzorowy .Mam nadzieje że Ciebie akurat ten problem nie dotyczy . |
Oczywiscie, chodzi mi o tuner tv do kompa. Ponadto slyszalem ze C+ moga dekodowac TYLKO karty oparte na czipsecie BT878/BT848. Kolega poleca mi PixelView z tej branży, bowiem Winfasty experty nie sa oparte na tym chipie.
|
Tunery TV o chipsetach BT8x8 (Brooktree) posiadają dużo większe wsparcie programowe .
Winfasty są prawdopodobnie oparte o chipset CX2388 (nie jestem pewny) . Są programy takie jak :ExoTv ,MeuhMeuh ,HRISTV które powinny się w tej konfiguracji sprawdzić .Niemniej sprawiaja duzo więcej kłopotów (kiepskawy obraz ,czasem gubi kolor ) niż BorgTV ,MoreTV - przeznaczone dla BT8x8 . Chipset BT8x8 to nie tylko PixellView ,to takze starsze modele AverTV . |
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem tunera tv do kompa. Ale nie wiem czy na moim archaicznym konfigu jest sens montować takie coś: Procesor: Celeron 633MHz Karta graficzna: GeForce2 MX400 64MB RAM: 256MB [SDR] Płyta główna Jeżeli chodzi o tuner to cena do 220 zł. Możliwość nagrywania stacji telewizyjnych. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:15. |