Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   PLAY - inna telefonia komórkowa rusza już jutro :) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/play-inna-telefonia-komorkowa-rusza-juz-jutro-70809/)

Jabba the Hutt 14.05.2012 12:54

Niestety tablet nie otwiera SMSów. Ale poradziłem sobie w laptopie - na Linuxie program WAMMU, zobaczył modem, odebrał SMSa i przez 24Play wlazłem na swoje konto.

andy 12.05.2012 14:09

Cytat:

Napisany przez Jabba
Jak sprawdzić ilośc kasy/GB na karcie ? jak wchodzi się przez internet to wysyłają mi SMSa z kodem a ja mam kartę w modemie w nie w telefonie. Na dodatek używam z tabletem, który SMSów nie odbiera...

24.play.pl

Przez komórkę polecam albo aplikację Play24, albo krótkie kody: *111# - daje dostęp do menu Play24

Jabba the Hutt 10.05.2012 22:49

Z tą d... najgorzej.

Kris 10.05.2012 13:16

Wyjścia są dwa:
- zadzwonić na infolinię i się zapytać,
- przeczytać regulaminy świadczenia usług z ich strony.

Tak czy owak musisz ruszyć d... :szczerb:

Jabba the Hutt 10.05.2012 11:37

Kupiłem sobie Play 1GB do modemu USB. Piszą,że ważność 14 dni. Czy jeśli nie doładuję konta karty to zabiorą mi to co zostanie z tego 1GB ? Muszę kartę doładowywać regularnie czy mogę mieć przerwę i doładować kiedy będzie mi potrzebna ?

Jak sprawdzić ilośc kasy/GB na karcie ? jak wchodzi się przez internet to wysyłają mi SMSa z kodem a ja mam kartę w modemie w nie w telefonie. Na dodatek używam z tabletem, który SMSów nie odbiera...

andrzejj9 31.01.2011 21:55

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1142690)
Nie rozumiem... Mobilność TelePlay'a ograniczona jest do posiadania komputera z dostępem do netu oraz słuchawek z mikrofonem. Przy VOIP ograniczenie jest identyczne, więc jest tak samo mobilny jak ta usługa w Play - różnią się tylko numerem telefonu i znacznie niższymi kosztami Voipa.

O ile dobrze rozumiem tę usługę to mam za każdym razem do wyboru - wykonuje (odbieram) połączenia/sms-y za pośrednictwem komputera albo telefonu. Mobilność polega więc na tym, że dany numer nie jest przywiązany tylko do komputera, czy (w przypadku VOIP) telefonu stacjonarnego. Mogę go w każdej chwili używać także w komórce.

O to rozdzielenie, a właściwie jego brak mi chodzi. Podoba mi się to, że to cały czas jest trzymanie się tego samego numeru, tego samego konta. Nie trzeba zakładać nic kolejnego, z nowymi numerami itp.

andy 31.01.2011 20:31

@Zetoxa oby Ci tylko później tych 20zł nie naliczyli ;)

Zetoxa 31.01.2011 19:22

powiem tak, jest dobrze :spoko:
w maju zeszłego roku przeniosłem telefon do Playa,
w ramach promocji obiecali mi, ze przez 3 miesiące
będą doładowywać mi konto za 20zł/m-c :spoko:
no i minęło pół roku ponad, a Play doładowywuje mi nadal co miesiąc 20zł,
może im się coś w systemie zacięło, ale fajne to zacięcie :taktak:
jak dla mnie,
może tak do emerytury będą tacy mili,
niewarto ich chyba z błędu wyprowadzać :nie:

Reetou 31.01.2011 16:50

Nie rozumiem... Mobilność TelePlay'a ograniczona jest do posiadania komputera z dostępem do netu oraz słuchawek z mikrofonem. Przy VOIP ograniczenie jest identyczne, więc jest tak samo mobilny jak ta usługa w Play - różnią się tylko numerem telefonu i znacznie niższymi kosztami Voipa.

andrzejj9 31.01.2011 11:08

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1142576)
Że jak? Czytam tę reklamówkę playa co o zaletach mówią...

No, mam voipa, mam numer stacjonarny. Na biurku stoi mi bramka do której podpięty mam telefon - i sobie mogę dzwonić. Albo odbierać...

Ale jak pójdę sobie do znajomego i zapomnę tego telefonu :szczerb:, albo albo mi się o... bateria wyładuje :fiu: to mogę za pomocą prostej aplikacji oraz słuchawek z mikrofonem zalogować się na swoje konto voip, a potem gadać i odbierać telefon tak, jakbym siedział w chałupie będąc jednocześnie zupełnie gdzie indziej :fiu:

No i czym to się różni od tego playa beta?

Sprecyzuję - chodziło mi o powiązanie z tym samym kontem, co telefon komórkowy. Sama funkcjonalność Voip jest bardzo zbliżona, ale jest to jednak inny numer, które nie można używać.. 'mobilnie'.

loki7777 31.01.2011 00:49

Dla ludzi ktorych nie ma w pl jak znalazl. Pytanie tylko o koszta takiej uslugi(darmowa przez miesiac, albo do konca testow).)

Reetou 31.01.2011 00:04

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1142552)
W sumie można to wszystko Voipem zastąpić, ale to jednak nie do końca to samo. Powiązanie z jednym numerem/kontem to jednak coś innego.

Że jak? Czytam tę reklamówkę playa co o zaletach mówią...

No, mam voipa, mam numer stacjonarny. Na biurku stoi mi bramka do której podpięty mam telefon - i sobie mogę dzwonić. Albo odbierać...

Ale jak pójdę sobie do znajomego i zapomnę tego telefonu :szczerb:, albo albo mi się o... bateria wyładuje :fiu: to mogę za pomocą prostej aplikacji oraz słuchawek z mikrofonem zalogować się na swoje konto voip, a potem gadać i odbierać telefon tak, jakbym siedział w chałupie będąc jednocześnie zupełnie gdzie indziej :fiu:

No i czym to się różni od tego playa beta?

andrzejj9 30.01.2011 23:02

Ja do nagrywania w Skype używam Power Gramo. Całkiem dobrze działa.

Co do nagrywania.. Dobrze to rozumiem i w wielu obszarach życia również staram się wielu rzeczom bardziej zapobiegać niż potem zmagać się z konsekwencjami. Jednak myślę, że jest też pewna granica, po przekroczeniu której wpada się już w lekką paranoję. Oczywiście dla każdego człowieka może ona być w innym miejscu. W moim przypadku jednak takie nagrywanie każdej rozmowy na zasadzie, że gdzieś któreś słowo gdzieś powiedziane może być wykorzystane przeciwko mnie (albo coś podobnego) byłoby lekką przesadą. Choć wiem, że taka sytuacja może się zdarzyć.

Czasami po prostu zastanawiam się, czy większym kosztem jest zapobieganie czemuś przez dany okres czasu (długi), czy też jednak rezygnacja z tego i bycie przygotowanym na ewentualne konsekwencje. Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta..

pali 30.01.2011 22:14

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1142545)
Pół marzenia spełnione w ifonie

Do Skype była taka wtyczka (nagrywanie na lokalny komputer), nie wiem czy teraz jest.

Na Nokię Symbian mam aplikację do automatycznego nagrywania i korzystam.
Ale mam takie przyzwyczajenia informatyczne, że nie ufam lokalnym terminalom i wolę zrzucać takie zadania na serwer :)

Operatorzy GSM takiej usługi szybko nie wprowadzą, źle kojarzy się.

//edit
@andrzejj9,
mi też wydawało się to zbyteczne, dopóki pewna osoba nie powiedziała mi czegoś przez telefon, z prośbą o przekazanie, ja to niebacznie przekazałem nie przywiązując do tego wagi, traktując sprawę żartobliwie - i 6 lat byłem wzywany do sądu jako świadek, łącznie bodajże 12 razy. Zakończyło się rok temu. Na ostatniej rozprawie zeznawałem 3 godziny... I teraz nagrywam każdego jak leci :)

andrzejj9 30.01.2011 22:09

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1142529)
VoIP robią po kosztach połączeń z terminala :)

Równie dobrze możesz doładować Skype, Betamax czy coś tam innego.
Jedyna zaleta: jeśli twój "podstawowy numer" miałbyś w Play, to połączenia i SMS byłyby identyfikowane twoim numerem, znanym dla osób z którymi kontaktujesz się. No i jeden rachunek czy konto pre-paid.

Ja bym chciał dostępne przez Internet archiwum SMS, które weszły i wyszły z mojego numeru.
A marzenie: nagrywanie wszystkich rozmów i także dostęp przez Internet do archiwum tych nagrań.
Zapłaciłbym extra za takie funkcje z chęcią :)

Nagrywanie rozmów potrzebne mi na razie nie jest (choć nie wykluczam w przyszłości - w sumie dobra byłaby np. funkcja, która po zakończonej rozmowie umożliwia wybór, czy daną rozmowę zachować, czy skasować), natomiast sms-y jak najbardziej tak.

W sumie można to wszystko Voipem zastąpić, ale to jednak nie do końca to samo. Powiązanie z jednym numerem/kontem to jednak coś innego.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:32.