![]() |
Cytat:
szcerze to ja się chyba na oponach nie znam, ale mógłbym polemizować :P a opon używam nie tylko w "dupowozach" ale i do "wyczynu" ... P.S. ale skoro tak piszesz to coś w tym jest ;) |
ja na Rain Experttach mam już przekulane ponad dwa tysiaki i mam wrażenie że jakby teraz się ułożyły
ciekawe ile wytrzymają ,poprzednio miałem pirelli p6000 ale to był straszny szajs ,totalny brak hamowania w deszcz |
Najchętniej kupiłbym takie same używki (jakieś leżaki czy zapasówki), ale nie mogę trafić par - tylko pojedynki. Wiedziałbym co mam i spokój znowu na długo.
Ten sezon może jakoś się przekulam, ale moment podjęcia decyzji coraz bliżej. |
Wątpię byś takie znalazł.
Sam na (też już nieprodukowanych a rewelacyjnych pod względem przyczepności) Goodyear Eagle F1 GSD2 przejeżdżałem około 40 tys km i byłem zadowolony z tego wyniku. Podobne przebiegi miałem na Vredestein HiTrac, od miesiąca mam założone Uniroyal Rain Expert - ile przejadą - się okaże. :] Łatwość wyboru (w sensie, by było z czego wybierać) zależy od rozmiaru, a od średnicy felgi w szczególności - w "moim" rozmiarze (14) wybór jest mniejszy niż np. w 15 czy 16. Za to cena rośnie wraz ze średnicą. :smutny: |
Oczywiście, że sam przebieg nie jest wyznacznikiem jakości, ale jest dla mnie ważniejszy niż wygląd bieżnika. A jakoś o tym producenci milczą.
Kiedyś potrafili robić i dobre i trwałe, teraz co najwyżej tylko dobre. Robić trwałe nikomu się nie opłaca. Jakość opon uznanych producentów jest zbliżona, a testy i komentarze sponsorowane. Jeszcze jedno. Te same opony robione przez różnych wykonawców nie są sobie równe. Kupując np. michelina czy goodjeara mejd in poland zadziwisz się już podczas montażu i na wyważarce. Później też nie jest ciekawie, mimo zapewnień producenta, że nie ma żadnych różnic w jakości... Jeżdżę na Michelin, zrobiły 110kkm, kończa się już powoli. Były bardzo dobre, ale już ich nie robią. Ktoś podpowie które bardzo dobre opony dziś tyle przejadą? |
Cytat:
EDIT: Cytat:
|
Co w tych vredesteinach jest takiego rewelecyjnego, bo jakoś nigdy nie zwracałem na nich uwagi. Nie interesuje mnie, czy bieżnik jest ładny. Jakie potrafią zrobić przebiegi?
A umieszczanie continentala na jednej półce premium choćby z Michelinem, to jakieś nieporozumienie. Jeździłem na jednych i drugich i porównania nie ma i nigdy nie było. |
to szerokości na oponach z ryżu :)
Ja podziękuję :) Opony z asymetrycznym bieżnikiem są produkowane przez każdego producenta. Tak. O tym pisałem. Rzadziej z symetrycznym jak Spotrac 3 od Vredesteina. |
Ilość załączników: 2
Nawet chińskie opony z ryżu bywają takie, więc IMO pleciesz. :P
Linglong L688 Załącznik 62585 Nankang SP5 Załącznik 62586 Opony z asymetrycznym bieżnikiem też są produkowane praktycznie przez każdego producenta. :czytaj: |
Yohohama to dla mnie co nawięcej 2 liga. Nigdy nie kupię takich opon.
Nie rozmawiamy tutaj o wynalazkach które w testach ADAC są uznawane za "średnio polecane" Niestety z finezyjnym bieżnikiem nie idą osiągi w cenie... chyba, że to opony specjalnie na dany typ nawierzchni bądź mokrą lub suchą. Joujou nie znajdziesz u czołowych producnetów takiego bieżnika nawet przy sportowych odmianach opon. Continental, GoodYear, Michelin, ewentualnie Vredestein i długo długo nic... |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Cytat:
Załącznik 62584 |
Cytat:
Oczywiście, że nie :) No i z racji tego większy hałas niestety, ale wygląd piękny :) Zobacz jak wygląda nowa odmiana Spotraca, jak wyglądają opony klasy Premium u Continentala i GoodYeara... żadna nie ma symetrycznego wyglądu bieżnika. Stąd to w pewnym sensie perełka. |
Cytat:
toż to zwykłe oponiska jakich wiele ... :P |
Continental PremiumContact 5
dla koneserów Vredestein Spotrac 3 :D |
ja za poleceniem @jou nabyłem RainExperty i muszę stwierdzić że podczas deszczu jeździ się świetnie
a że w naszym kraju więcej leje niż świeci to liczę że dokonałem dobrego wyboru dobrze się kleją asfaltu w normalnych temperaturach jedyny minus taki że są troszkę głośne od >140km ale do miasta są świetne |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:00. |