Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Opony na lato - co wybrać? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/opony-lato-co-wybrac-78149/)

icemac 16.06.2013 09:41

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1253435)
Continental, GoodYear, Michelin, ewentualnie Vredestein i długo długo nic...

szcerze to ja się chyba na oponach nie znam, ale mógłbym polemizować :P

a opon używam nie tylko w "dupowozach" ale i do "wyczynu" ...

P.S.
ale skoro tak piszesz to coś w tym jest ;)

- Deckard - 16.06.2013 00:23

ja na Rain Experttach mam już przekulane ponad dwa tysiaki i mam wrażenie że jakby teraz się ułożyły
ciekawe ile wytrzymają ,poprzednio miałem pirelli p6000 ale to był straszny szajs ,totalny brak hamowania w deszcz

grzeniu 15.06.2013 23:36

Najchętniej kupiłbym takie same używki (jakieś leżaki czy zapasówki), ale nie mogę trafić par - tylko pojedynki. Wiedziałbym co mam i spokój znowu na długo.
Ten sezon może jakoś się przekulam, ale moment podjęcia decyzji coraz bliżej.

joujoujou 15.06.2013 23:19

Wątpię byś takie znalazł.

Sam na (też już nieprodukowanych a rewelacyjnych pod względem przyczepności) Goodyear Eagle F1 GSD2 przejeżdżałem około 40 tys km i byłem zadowolony z tego wyniku. Podobne przebiegi miałem na Vredestein HiTrac, od miesiąca mam założone Uniroyal Rain Expert - ile przejadą - się okaże. :]

Łatwość wyboru (w sensie, by było z czego wybierać) zależy od rozmiaru, a od średnicy felgi w szczególności - w "moim" rozmiarze (14) wybór jest mniejszy niż np. w 15 czy 16. Za to cena rośnie wraz ze średnicą. :smutny:

grzeniu 15.06.2013 23:06

Oczywiście, że sam przebieg nie jest wyznacznikiem jakości, ale jest dla mnie ważniejszy niż wygląd bieżnika. A jakoś o tym producenci milczą.
Kiedyś potrafili robić i dobre i trwałe, teraz co najwyżej tylko dobre. Robić trwałe nikomu się nie opłaca.
Jakość opon uznanych producentów jest zbliżona, a testy i komentarze sponsorowane.

Jeszcze jedno. Te same opony robione przez różnych wykonawców nie są sobie równe. Kupując np. michelina czy goodjeara mejd in poland zadziwisz się już podczas montażu i na wyważarce. Później też nie jest ciekawie, mimo zapewnień producenta, że nie ma żadnych różnic w jakości...

Jeżdżę na Michelin, zrobiły 110kkm, kończa się już powoli. Były bardzo dobre, ale już ich nie robią. Ktoś podpowie które bardzo dobre opony dziś tyle przejadą?

joujoujou 15.06.2013 17:20

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1253451)
[...] Rzadziej z symetrycznym jak Spotrac 3 od Vredesteina.

Nie tak wcale rzadko jak się może wydawać. :>

EDIT:
Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1253455)
Co w tych vredesteinach jest takiego rewelecyjnego, bo jakoś nigdy nie zwracałem na nich uwagi. Nie interesuje mnie, czy bieżnik jest ładny. Jakie potrafią zrobić przebiegi?

[...]

@Grzeniu, przebiegi nie są wyznacznikiem jakości opon. Znam gościa, co może zrobić opony które wytrzymają, powiedzmy, 3x więcej kilometrów niż czubek listy. Tylko że nie dasz rady tyle zrobić, bo wcześniej z braku przyczepności z drogi wylecisz. ;p

grzeniu 15.06.2013 14:21

Co w tych vredesteinach jest takiego rewelecyjnego, bo jakoś nigdy nie zwracałem na nich uwagi. Nie interesuje mnie, czy bieżnik jest ładny. Jakie potrafią zrobić przebiegi?

A umieszczanie continentala na jednej półce premium choćby z Michelinem, to jakieś nieporozumienie. Jeździłem na jednych i drugich i porównania nie ma i nigdy nie było.

CIAPEK 15.06.2013 13:09

to szerokości na oponach z ryżu :)
Ja podziękuję :)

Opony z asymetrycznym bieżnikiem są produkowane przez każdego producenta. Tak. O tym pisałem. Rzadziej z symetrycznym jak Spotrac 3 od Vredesteina.

joujoujou 15.06.2013 11:52

Ilość załączników: 2
Nawet chińskie opony z ryżu bywają takie, więc IMO pleciesz. :P

Linglong L688

Załącznik 62585

Nankang SP5

Załącznik 62586

Opony z asymetrycznym bieżnikiem też są produkowane praktycznie przez każdego producenta. :czytaj:

CIAPEK 15.06.2013 11:06

Yohohama to dla mnie co nawięcej 2 liga. Nigdy nie kupię takich opon.
Nie rozmawiamy tutaj o wynalazkach które w testach ADAC są uznawane za "średnio polecane"
Niestety z finezyjnym bieżnikiem nie idą osiągi w cenie... chyba, że to opony specjalnie na dany typ nawierzchni bądź mokrą lub suchą.

Joujou nie znajdziesz u czołowych producnetów takiego bieżnika nawet przy sportowych odmianach opon.

Continental, GoodYear, Michelin, ewentualnie Vredestein i długo długo nic...

joujoujou 15.06.2013 11:01

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1253430)
bieżnik typu "jodełka" to standard?
Oczywiście, że nie :)

Oczywiście że tak. Mnóstwo takiego tałatajstwa już jest. :P
Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1253430)
No i z racji tego większy hałąs niestety, ale wygląd piękny :)

Yokohama parada spec-2, to to ma wygląd. :spoko:

Załącznik 62584

CIAPEK 15.06.2013 10:52

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1253377)
koneserów ??

toż to zwykłe oponiska jakich wiele ...

:P

bieżnik typu "jodełka" to standard?
Oczywiście, że nie :)

No i z racji tego większy hałas niestety, ale wygląd piękny :)

Zobacz jak wygląda nowa odmiana Spotraca, jak wyglądają opony klasy Premium u Continentala i GoodYeara... żadna nie ma symetrycznego wyglądu bieżnika. Stąd to w pewnym sensie perełka.

icemac 14.06.2013 10:23

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1253333)
dla koneserów Vredestein Spotrac 3 :D

koneserów ??

toż to zwykłe oponiska jakich wiele ...

:P

CIAPEK 13.06.2013 19:55

Continental PremiumContact 5
dla koneserów Vredestein Spotrac 3 :D

- Deckard - 29.05.2013 18:42

ja za poleceniem @jou nabyłem RainExperty i muszę stwierdzić że podczas deszczu jeździ się świetnie
a że w naszym kraju więcej leje niż świeci to liczę że dokonałem dobrego wyboru
dobrze się kleją asfaltu w normalnych temperaturach
jedyny minus taki że są troszkę głośne od >140km ale do miasta są świetne

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:00.