![]() |
Gwarancja po przerobce LiteOn
Mam pytanko, czy po przerobieniu mojego LiteOn'a 40125W na 48125W w razie jakies awarii serwis sie zorientuje jesli zrobilem kopie oryginalnego BIOS'u i przed oddaniem nagrywarki do serwisu go przywróciłem? Pytam sie bo dopiero co kupilem tą nagrywarke i chcialbym ją przerobic na 48125W ale nie chce w razie jakiejś awarii wyrzucić nagrywarki do kosza bo mam przeciez calutki rok gwrancji. Po prostu chce wiedzieć czy w razie czego serwis jest w stanie wykryć że flashowałem nagrywarke innym biosem a poźniej przywróciłem stary.
|
Kupiłem niedawno LiteOna LTR 40125W i mam nie jeden a dwa lata gwarancji bo tyle daje producent. Sprawdź czy aby Cię nie oszukali.
|
Gewarancja
Wlasnie ja tez dostalem dwa lata, wiec chyba cos jest nie tak...
|
Kupiłem w firmie Komputronik poprzez wysyłke, piszą tam że dają na nagrywarke tylko rok! W takim razie moge sie teraz ubiegać o wyższą gwarancję jeżeli z tego co mówicie producen daje 2 lata, czy teraz juz za późno?
|
Panowie Panowie odbiegacie od tematu chłopak sie pytał czy firma wykryje flashowanie a wy tu mu o latach gwarancji pierdzicie :-D
|
Wlasnie pytalem o co innego ale jak już panowie poruszyliśmy tą kwestie to możecie mi na to też odpowiedzieć.
Pozdrawiam |
Ale jak ci nagrywarka padnie to chyba starego firmware'u już nie wgrasz.
Jeśli jednak wgrasz z pełnym sukcesem starą wersję to raczej się nie dowiedzą, bo nagrywra żadnej historii użytych biosów nie ma. A tak nie na temat: sam chcę kupić 40125 i przerobić na 48125W - czy po przeróbce zyskam obsługę mount rainiera (mam nadzieję, że tak :) ? |
Cytat:
|
A czy moge przerobic na 48125W bezposrednio biosem VS06? Bo w opisie przerabiania na stronie głównej CDRInfo jest podany bios VS02 tylko nie wiem czy najpierw mam przerobić na 48125W z biosem VS02 i dopiero potem zrobic upgrade do wersji VS06. Tylko prosze o opinie osoby która już to robiła bądź też jest tego pewna ze nic sie nie zwali.
|
Możliwości jest wiele. Najlepiej jak sie zastosujesz do artykułu o podkręcaniu LITEON'ów na cdinfo i zrobisz upgrade do biosu VS02 z poziomu dos programem mtkflash. Do wersji VS06 ściągnij z cdrinfo plik VS06.exe i dawaj z pod Windowsa powinno wszystko wypalić pod warunkiem że zastosujesz się do wskazówek istotnych przy flash'owaniu.
|
ja to zrobiłem LTR 32125W na LTR 48125W, musisz wgrać bios z rozszezeniem .bin ma takie vs02 i vs04 a vs.06 ma rozszezenie .exe i aktualizuje spod windowsa, ty musisz wgrywać BIOS w czystym DOSie bez uruchomionych sterowników dla napędów CDRW.
|
Ale jajo!!! Przerobiłem nagrywarke na 48125W do wersji biosu VS02 wedlug zalecen CDRInfo i poszło wszystko OK, "ALE....." Wykryło mi nagrywarke poprawnie (48125W) i uruchamiam Windowsika (mam XP), wykryło mi nowy sprzęt, zrestartowałem komputerek i po uruchomieniu włączam CDSpeed i.... Typ pokazuje 48125W WS02. Dlaczego WS02 jak mam VS02! Ale nic, pomijam ten fakt i daje "transfer rate test" i zaczeło testować ale... Oczywiście zaczęło dużo szybciej ale po skończeniu pokazało mi że metoda to nadal P-CAV i po wykresie sie zgadzało! Nagrywało X40!!! Dlaczego!?!? No dobra, uruchamiam Nero i co sie dzieje?? Wyswietliło mi sie okno wyboru nagrywarki, a w oknie.... tylko image drive!!!!!!!! Nie widziało mi mojej nagrywarki!!! Pomóżcie! Oczywiście przywróciłem stary oryginalny BIOS (WS03) i jest wszystko OK ale wytłumaczcie mi co to było... Próbowałem test przeprowadzać w CDSpeed na płycie TDK d-view takze nie wydaje mi sie zeby to było od nośnika. Z góry dziekuje za wszelką pomoc.
|
Co do tego. ze nero nie widzial twojej nagrywarki to prawdopodobnie ta wersja nie obsluguje x48
|
To było oryginalne Nero dołączone z nagrywarka (5.5.7.8) uważam ze nie takie stare.
|
tzn 5.5.7.8
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:53. |