![]() |
Cóż, jak długo nie bedzie alternatywy, tak długo windowsy będą drogie i przywiązane do komputera.
I nie, Linuks nie jest żadną alternatywą dla typowego komputera. MacOS również, bo wymaga Maca żeby był legalny. |
Pisalem o faktycznych warunkach licencji, a nie o tym co "przechodzi". Bo tak naprawde po pol roku mozna ten sam numer licencyjny aktywowac na zupelnie innym komputerze ;-)...
|
tylko plyta glowna
niedawno sprawdzane |
Mechanizm aktywacji punktuje sprzet i mozna chyba zmienic elementy za 3 punkty. Widzialem gdzies artykul o tym jak jest generowany ten bitowy identyfikator sprzetu. Naped mozna zmienic. Dysk chyba tez bez generowania nowej aktywacji.
|
A propos opisu aukcji...
Myle sie, czy moze po wyjeciu z komputera DELL oferowanego wraz z systemem (jako ze to KOMPUTER, a nie "podzespoly komputerowe" czyli popularny "skladak") napedu optycznego i dysku twardego przestala obowiazywac licencja? Przeciez jesli wsadzimy tam inny dysk twardy (w oparciu o serial ktorego MS generuje klucz aktywacyjny) to dany komputer przestanie byc komputerem, do ktorego przypisano licencje OEM danego systemu operacyjnego... |
Dokładnie jak myślisz -ale nie przypadkiem, bowiem jest to OEM, który legalnie może być tylko na dellach instalowany (czyli ja np. mogę :D ).
A prawnik, cóż - nie potwierdził, nie zaprzeczył. :> |
A czy przypadkiem haczykiem nie jest to ze ten xpek jest legalny jedynie w tym komputerze dell??
|
Już sam nie wiem, jak z tymi licencjami jest..
Patrząc przykładowo na tę aukcję wynika, że oryginalny system można mieć za 90 zł... (pytania jak oryginalny i co to za prawnik, który to potwierdził..): http://www.allegro.pl/item1065819243...ktura_vat.html |
A jak znaleźć używany ? Z nalepką. No i jak go aktywować,żeby być legalnym ? Telefonicznie ? A co im powiedzieć jak stwierdzą,że system był aktywowany ?
|
XP-ka to bym chyba teraz używanego poszukał. Faktycznie płacenie za 10 letni system pełnej ceny (wysokiej) może budzić wątpliwości..
|
Jak kupowałem nowego kompa (mojego pod krytonimem OVERKILL) ;), to kupiłem Siódemkę. Zapłaciłem taniej niż są teraz w sprzedaży (cena Euro). Ale ciągle myślę o zakupie XP jeszcze i tu mnie dalej cena powstrzymuje... Niby niedrogo ale drogo.
|
No i tu się zgodzę. Tysiąc złotych to już cena wzięta z sufitu i jeśli mówimy o takim poziomie, to zgadzam się ze wszystkimi podanymi wcześniej argumentami. Ale nie jeśli cena wynosi 200-300 zł.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Więc zamiast tracić kasę na jakieś badania by łaskawie obniżyli cenę systemu.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:51. |