![]() |
Żywotność danych na dyskietkach 3,5
Witam!
Jestem tu nowy, choć czytałem was bez rejestracji. Nie znalazłem jednak nigdzie takiego tematu ani tu ani nawet wujek Google nie pomógł. Więc - czy ktoś się orientuje ile lat wytrzyma dyskietka 3,5, a dokładniej zapisane na niej dane? Mowa o dyskietce rzadko używanej, traktowanej z najwyższą ostrożnością. O płytach tłoczonych mówi się 100 lat, a dyskietki? Bo zastanawiam się nad kupnem pewnej starej gry na dyskietkach (jestem kolekcjonerem) ale nie wiem czy jest sens... |
Nie wiem ile, ale te które ja miałem do Amigi mają już mnóstwo bad sectorów i nadają się na śmietnik, a trzymane były z dala od źródeł pól magnetycznych, w domu czyli temp. pokojowej.
IMO nie warto. Jak jesteś kolekcjonerem (gier ;]) to sobie ściągnij rom set w *.ipf. Ja wiem, że to nie to samo, ale dyskietki, podobnie jak kasety, umierają na naszych oczach. |
rom set w *.ipf? A co to?:D:) Nie znam się na tych...dziwnych słowach:)
|
"Zestaw gier", oczywiście nie jest to zbyt legalne (chyba, że ściągasz gry, do których praw już nikt nie ma).
IPF to format obrazu dyskietki 1:1 (w przeciwieństwie od np. ADF). Można uruchomić przez np. WinUAE z odpowiednim pluginem. |
Moje 10-12 letnie dyskietki do amigi nadal działają...
siedzą sobie w plastikowym boxie w szafce w stałej temp. pokojowej. Mam także oryginalnego 15 letniego Workbench'a na dyskietkach 'o zagęszczonym zapisie' - wg instrukcji należy je kopiować i pracować na kopii, dyskietki mają 15 lat i także działają. Konkluzja ? Te dyskietki trzymają dane dłużej niż niejedna płyta DVD... |
A sprawdzałeś dokładnie czy po prostu włączyłeś grę: "o działa". ;P
|
Łorkbencza kopiowałem, błędów nie zauważyłem.
3 gry niedawno przeszedłem całe (nie miałem ramki software failure), a 10 innych po 5 minut tak dla testu, na zasadzie "o działa"... PS Mam jeszcze 2 pudełka "nowych" nieformatowanych verbatimów! ;-) |
Postanowiłem że:
- kupię tą grę na dyskietkach - kupię pustą płytę (a raczej zestaw bo się przyda) firmy JVC bo podobno żyje 100 lat - zgram grę na tą płytę i wsadzę do pudła razem z dyskietkami jako kopię zapasową - sumienie czyste, żadnego piractwa w tym nie ma |
Żadna z obecnych technologi zapisywania danych na warstwie chemicznej nie zapewni Ci trwałości nawet tej dekady. ;]
Sto lat to może i przetrwają, ale tłoczone. PS: nie zgrasz w taki sposób aby można było potem nagrać na dyskietkę i grać. Bez cracków się nie obejdzie. To już lepiej pociągnąć tą grę w wersji dla WHDLoad. :P |
null modem i obraz na PCta ? :P http://www.amigaforever.com/
|
tak z ciekawości, co to za gra ? :)
|
NOMAD. Jeszcze nie mogę dawać linków ale opis jest na mobygames
Wiem że jest wersja CD ale to bały kruk, w zasadzie prawie nie do zdobycia:( |
Cytat:
|
Cytat:
Równie dobrze możesz sobie ściągnąć *.adf-a i oszczędzić kłopotu. :P |
Cytat:
Cytat: