Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Nowy komp i niechciane problemy (https://forum.cdrinfo.pl/f113/nowy-komp-niechciane-problemy-92885/)

czechoj 12.11.2013 11:05

Nowy komp i niechciane problemy

Hmm...
Na początek zaklinam się, iż nie wiem czy w dobrym dziale zaczynam temat... mam mały/duży kłopot... Otóż miesiąc temu zachciało mi się zmieniać kilka bebechów w kompie. Sprawiłem sobie nowy CPU, płytę główną i jeszcze kilka innych części.
Płyta główna to Asus Maximus VI Extreme, przypuszczam, że wszystkie problemy związane są właśnie z nią. Otóż:
1. Napęd LG GGW-H20L przy nagrywaniu płyt DVD, BD-R , ze znacznymi prędkościami (dla DVD x16, dla BDR 4x) bufor zapisu (nagrywarki?) szleje wahając się w przedziale 15-40%. Bufor odczytu pełny. Oczywiście szybkość nagrywania spada i dla BD-R wynosi ok. 2x. Objawy występują zarówno w win 7 jak i Win8.1. Napęd optyczny podpięty był pod różne porty SATA na różnych taśmach (Intela).
Dla sprawdzenia nagrywarka DVD Liteona iHAS124 daje podobne rezultaty bufor masakrycznie skacze, a prędkość nagrywania maleje.
2. Dysk USB - po pewnym, krótkim okresie przestaje odpowiadać. W panelu sterowania odznaczone opcje wyłączania sprzętu przez system w celu oszczędzania energii. By go "odpalić" trzeba wypiąć kabel i ponownie wpiąć.
Proszę o porady sugestie etc.?

sobrus 12.11.2013 11:44

Prawdę mówiąc troche brakuje mi pomysłów

Wyglada na problem z przesyłem danych do nagrywarki - ale sprawdziłeś już
- porty
- kabelki
- windowsy różne wersjie (rozumiem że robiłeś reinstalkę i sterowiki do chipsetu zainstalowałeś?)
- dwie różne nagrywarki różnych producentów

Więc wychodzi na to że ta "markowa" (jak to było w pewnym wątku) płyta za prawie 1,5k nie wydala z obsługą nagrywarki :szczerb:

Poszukaj podejrzanych ustawień w BIOS/UEFI i sprawdź zasilanie, ale to raczej nie to skoro komp działa stabilnie.

USB rozumiem że chodzi o USB3? Jam mam same cyrki z USB3.
Najpierw karta PCI-E nie chciała zatrybic, potem zatrybiła w trybie USB2.0, potem zatrybiło też USB3.0, ale teraz grymasi na kable (przedłużacze).
Urządzenia działają podpięte bezpośrednio - przez kabel się wieszają, rozłączają po chwili itd, może mam złe kable, ale nie wiem ile będę musiał ich kupić aż to cudo techniki zatrybi :)

Wiec może też sprawdź czy urządzenia działają wpiete bezpośrednio w port?

Żeby było śmieszniej USB3.0 działa mi tylko pod linuksem, windows uparcie odmawia zainstalowania sterowników. Spodziewałbym się raczej odwrotnej sytuacji, bo karta (Pentagram) na pudełko ma wypisane właśnie Windowsy.

czechoj 12.11.2013 11:49

Z USB już właśnie dałem radę: wyłączyłem opcje wstrzymania selektywnego USB w ustawieniach USB planu zasilania.... ufff choć jedna rzecz
Ale z nagrywarką nie daję rady... grzebię w UEFI i nic... stery nowe... windy zupełnie czyste....też nic. Podepnę jeszcze napęd do kompa syna. On też ma płytę od Asusa tyle że chipset Z77... zobaczymy czy tam też wariuje.

sobrus 12.11.2013 11:50

A czy sprawdzałeś różne wtyczki zasilania do nagrywarek?
Jeśli nie to nie zaszkodzi sprawdzić..

czary2mary 12.11.2013 12:02

Ja na którymś kompie mam identycznie z Lite-on IHBS -bufor skacze jak szalony a prędkość zapisu od x 0,7-2.
u mnie też żadne zmiany sterów ,portów ,kabli ,wtyczek nic nie pomogło:ysz:za to bez problemu napęd działa na adapterach USB:>
Wniosek -gryzą się stery od SATA -do mojej płyty i SATA nie ma innych nie przetestowanych a nowych już nie będzie ,ale u Ciebie jest nadzieja że jakieś działające poprawnie z napędami Lite-on się pojawią;)

http://forum.cdrinfo.pl/f107/liteon-...ml#post1244599
*

czechoj 12.11.2013 12:03

Nie faktycznie tego nie sprawdziłem... wydaje mi się nawet że ta wtyczka to przejściówka bo mi tak pasowało... może podłączę oddzielna linię?
EDIT:
Zmiana zasilania nic nie dała.... bufor nadal wariuje...% 20, 23, 26, 17, 37 i tak w kółko...

sobrus 12.11.2013 12:25

Sterowniki do chipsetu masz jak rozumiem od Intela?
A próbowałeś w ogóle nie instalować sterowników tylko sprawdzić na tych które są dostarczone z Windowsem?

Sprawdz jeszcze jakiś inny program do wypalania płyt, ImgBurn, CDBurnerXP.

czechoj 12.11.2013 12:43

Instalowałem Ashampoo Burning, problem też występuje.
Zainstalowałem najpierw Win8 + stery z płyty instalacyjnej płyty głównej i jeszcze aktualizacje ze strony producenta, nie mam pojęcia jak widzi chipset sam windows 8.1 i co ładuje za sterownik

czary2mary 12.11.2013 12:50

Cytat:

Napisany przez czechoj (Post 1265784)
Instalowałem Ashampoo Burning, problem też występuje.
Nie, zainstalowałem najpierw Win8 + stery z płyty instalacyjnej płyty głównej i jeszcze aktualizacje ze strony producenta

Masz tam kontrolery (6x Intel Z87, 4 x ASMedia 1061)-szukaj sterów ;) które zadziałają bo inaczej nic nie zrobisz:>

sobrus 12.11.2013 14:01

I zarówno na Intelu jak i ASMedia są takie cyrki?
coraz bardziej dziwny przypadek ...

Ja zawsze ładowałem stery ze strony intela, ale niestety do Z87 nie widze, czy coś się zmieniło od czasów P35?

czechoj 12.11.2013 14:20

Wg specyfikacji SATA ASmedia obsługują wyłącznie dyski twarde - nie próbowałem mogę to zrobić.
W przypadku podpięcia w slot B mPCIe Combo II urządzenia (tu siedzi WiFi i Bluetooth) nie działa port 5 (Intel).
Sprawdziłem stery z płyty instalacyjnej Asusa + te ze strony + te najnowsze ze strony Intela.
Te od Intela charakteryzują się najmniejszymi wahaniami bufora. Najstarsze sterowniki powodują że bufor wariuje nawet przy nagrywaniu z prędkością 2x dla BD-R.

EDIT:
Problem z dyskiem twardym pod USB jednak nadal istnieje. Dysk nieruszany przez jakiś czas "usypia" przy próbie odczytu czegokolwiek wyraźnie słychać jak talerze zaczynają wirować i eksplorator wisi..

gallus 12.11.2013 14:40

Ja bym zainteresował się jakimś mocniejszym zasilaczem w celach testowych ;)

czechoj 12.11.2013 14:49

zasilacz mam o mocy 750 W

czary2mary 12.11.2013 14:56

Spróbuj przetestować pod ASMedia 1061-ostatnio ktoś tu też miał problem na kontrolerach Intela i zmiana taka właśnie na ASMedia 1061 pomogła;)

http://forum.cdrinfo.pl/f107/imgburn...ywaniem-92775/

*

czechoj 12.11.2013 15:45

nic z tego na asmedia jest jeszcze gorzej...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:32.