![]() |
Nowy komp i niechciane problemy
Hmm...
Na początek zaklinam się, iż nie wiem czy w dobrym dziale zaczynam temat... mam mały/duży kłopot... Otóż miesiąc temu zachciało mi się zmieniać kilka bebechów w kompie. Sprawiłem sobie nowy CPU, płytę główną i jeszcze kilka innych części. Płyta główna to Asus Maximus VI Extreme, przypuszczam, że wszystkie problemy związane są właśnie z nią. Otóż: 1. Napęd LG GGW-H20L przy nagrywaniu płyt DVD, BD-R , ze znacznymi prędkościami (dla DVD x16, dla BDR 4x) bufor zapisu (nagrywarki?) szleje wahając się w przedziale 15-40%. Bufor odczytu pełny. Oczywiście szybkość nagrywania spada i dla BD-R wynosi ok. 2x. Objawy występują zarówno w win 7 jak i Win8.1. Napęd optyczny podpięty był pod różne porty SATA na różnych taśmach (Intela). Dla sprawdzenia nagrywarka DVD Liteona iHAS124 daje podobne rezultaty bufor masakrycznie skacze, a prędkość nagrywania maleje. 2. Dysk USB - po pewnym, krótkim okresie przestaje odpowiadać. W panelu sterowania odznaczone opcje wyłączania sprzętu przez system w celu oszczędzania energii. By go "odpalić" trzeba wypiąć kabel i ponownie wpiąć. Proszę o porady sugestie etc.? |
Prawdę mówiąc troche brakuje mi pomysłów
Wyglada na problem z przesyłem danych do nagrywarki - ale sprawdziłeś już - porty - kabelki - windowsy różne wersjie (rozumiem że robiłeś reinstalkę i sterowiki do chipsetu zainstalowałeś?) - dwie różne nagrywarki różnych producentów Więc wychodzi na to że ta "markowa" (jak to było w pewnym wątku) płyta za prawie 1,5k nie wydala z obsługą nagrywarki :szczerb: Poszukaj podejrzanych ustawień w BIOS/UEFI i sprawdź zasilanie, ale to raczej nie to skoro komp działa stabilnie. USB rozumiem że chodzi o USB3? Jam mam same cyrki z USB3. Najpierw karta PCI-E nie chciała zatrybic, potem zatrybiła w trybie USB2.0, potem zatrybiło też USB3.0, ale teraz grymasi na kable (przedłużacze). Urządzenia działają podpięte bezpośrednio - przez kabel się wieszają, rozłączają po chwili itd, może mam złe kable, ale nie wiem ile będę musiał ich kupić aż to cudo techniki zatrybi :) Wiec może też sprawdź czy urządzenia działają wpiete bezpośrednio w port? Żeby było śmieszniej USB3.0 działa mi tylko pod linuksem, windows uparcie odmawia zainstalowania sterowników. Spodziewałbym się raczej odwrotnej sytuacji, bo karta (Pentagram) na pudełko ma wypisane właśnie Windowsy. |
Z USB już właśnie dałem radę: wyłączyłem opcje wstrzymania selektywnego USB w ustawieniach USB planu zasilania.... ufff choć jedna rzecz
Ale z nagrywarką nie daję rady... grzebię w UEFI i nic... stery nowe... windy zupełnie czyste....też nic. Podepnę jeszcze napęd do kompa syna. On też ma płytę od Asusa tyle że chipset Z77... zobaczymy czy tam też wariuje. |
A czy sprawdzałeś różne wtyczki zasilania do nagrywarek?
Jeśli nie to nie zaszkodzi sprawdzić.. |
Ja na którymś kompie mam identycznie z Lite-on IHBS -bufor skacze jak szalony a prędkość zapisu od x 0,7-2.
u mnie też żadne zmiany sterów ,portów ,kabli ,wtyczek nic nie pomogło:ysz:za to bez problemu napęd działa na adapterach USB:> Wniosek -gryzą się stery od SATA -do mojej płyty i SATA nie ma innych nie przetestowanych a nowych już nie będzie ,ale u Ciebie jest nadzieja że jakieś działające poprawnie z napędami Lite-on się pojawią;) http://forum.cdrinfo.pl/f107/liteon-...ml#post1244599 * |
Nie faktycznie tego nie sprawdziłem... wydaje mi się nawet że ta wtyczka to przejściówka bo mi tak pasowało... może podłączę oddzielna linię?
EDIT: Zmiana zasilania nic nie dała.... bufor nadal wariuje...% 20, 23, 26, 17, 37 i tak w kółko... |
Sterowniki do chipsetu masz jak rozumiem od Intela?
A próbowałeś w ogóle nie instalować sterowników tylko sprawdzić na tych które są dostarczone z Windowsem? Sprawdz jeszcze jakiś inny program do wypalania płyt, ImgBurn, CDBurnerXP. |
Instalowałem Ashampoo Burning, problem też występuje.
Zainstalowałem najpierw Win8 + stery z płyty instalacyjnej płyty głównej i jeszcze aktualizacje ze strony producenta, nie mam pojęcia jak widzi chipset sam windows 8.1 i co ładuje za sterownik |
Cytat:
|
I zarówno na Intelu jak i ASMedia są takie cyrki?
coraz bardziej dziwny przypadek ... Ja zawsze ładowałem stery ze strony intela, ale niestety do Z87 nie widze, czy coś się zmieniło od czasów P35? |
Wg specyfikacji SATA ASmedia obsługują wyłącznie dyski twarde - nie próbowałem mogę to zrobić.
W przypadku podpięcia w slot B mPCIe Combo II urządzenia (tu siedzi WiFi i Bluetooth) nie działa port 5 (Intel). Sprawdziłem stery z płyty instalacyjnej Asusa + te ze strony + te najnowsze ze strony Intela. Te od Intela charakteryzują się najmniejszymi wahaniami bufora. Najstarsze sterowniki powodują że bufor wariuje nawet przy nagrywaniu z prędkością 2x dla BD-R. EDIT: Problem z dyskiem twardym pod USB jednak nadal istnieje. Dysk nieruszany przez jakiś czas "usypia" przy próbie odczytu czegokolwiek wyraźnie słychać jak talerze zaczynają wirować i eksplorator wisi.. |
Ja bym zainteresował się jakimś mocniejszym zasilaczem w celach testowych ;)
|
zasilacz mam o mocy 750 W
|
Spróbuj przetestować pod ASMedia 1061-ostatnio ktoś tu też miał problem na kontrolerach Intela i zmiana taka właśnie na ASMedia 1061 pomogła;)
http://forum.cdrinfo.pl/f107/imgburn...ywaniem-92775/ * |
nic z tego na asmedia jest jeszcze gorzej...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:32. |