Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Płyty winylowe (analogi,czarne płyty) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/plyty-winylowe-analogi-czarne-plyty-93314/)

Arepo 26.10.2016 00:12

Ilość załączników: 1
Na wieczór coś spokojnego ...

Załącznik 82723

polecam płytę :taktak:

prometeusz 20.08.2014 09:26

Dusze to maja ... skrzypce

sebastiankowal 20.08.2014 09:18

Witam,
Ja też mam sentyment do starego sprzętu HI FI posiadam gramofon Bernard i sporo winyli. Uważam ,że muzyka analogowa szeroko pojęta czyli nie tylko płyty ma duszę.
A jak Wy uważacie?

sobrus 21.07.2014 16:13

Loudness War :)

Arepo 21.07.2014 15:12

Jestem po przesłuchaniu kilkudziesięciu winyli i z jakością jest bardzo różnie. Nowe wydania na grubym winylu 180g brzmią naprawdę bardzo dobrze. Płyty używane, wiekowe, wydania polskie i "bloku wschodniego" to istna loteria. Niektóre nawet po czyszczeniu tak trzeszczą, że ciężko już to znieść, inne brzmią zupełnie ok. Czas i ilość odsłuchów sprawia, że jakość stale się pogarsza co jest nieuniknione.

Muszę przyznać, że ówczesne wydania na kolorowym lub wręcz obrazkowym winylu, wydawane często z całą masą dodatków robią duże wrażenie. Niektóre albumy dzielone są nawet na 2 płyty, aby zachować jak najlepszą jakość (najbliżej krawędzi zewnętrznej).

Jeśli chodzi o dobre wydania CD, to zasada jest prosta i w większości sprawdza się znakomicie. Trzeba szukać pierwszych wydań, bez remasteru i kombinacji z dynamiką. Bardzo rzadko remastery zrobione są w sposób prawidłowy i mamy tam potem więcej hałasu niż muzyki.

joujoujou 08.07.2014 13:50

Cytat:

Napisany przez Czołgista (Post 1287204)
Jak mówią Chińczycy : "nie wchodzi się do tej samej rzeki dwa razy"

Było , minęło , "to se nevrati" jak mawiają nasi południowi sąsiedzi :P

Owszem. My jednak nie jesteśmy ani Czechami, ani (tym bardziej) Chińczykami. A starej miłości się nie zdradza. ;p

Nie mnie to jednak oceniać, nie moja sprawa. :fiu:

Cytat:

Napisany przez Czołgista (Post 1287204)
[...]
Pamiętasz właściciela "mojego" serwera ? Pewnie tak ,
był u mnie 3 dni temu , jego żona umiera , ma stwardnienie zanikowe boczne.

[...]

Trudno Mirka nie pamiętać, zresztą miewam z nim kontakt od czasu do czasu - w końcu pośredniczy w zarządzaniu moją domeną, no i hostuje stronę.

O jego żonie jednak nie wiedziałem, to bardzo przykre. :smutny:

Czołgista 07.07.2014 22:22

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1287118)
"Czołgiem" byś reaktywował. :P

Jak mówią Chińczycy : "nie wchodzi się do tej samej rzeki dwa razy"

Było , minęło , "to se nevrati" jak mawiają nasi południowi sąsiedzi :P

Wiesz że ja przestałem się tam udzielać jako admin , i sam widziałeś co tam się tam porobiło, ja tam odpuściłem z powodu pracy, potem wpadłem w depresje z innych powodów , a potem był atak na serwer , kopię bazy forum mam , ale nie miałem kopii galerii , a galeria była wspaniała i wiele pracy mnie kosztowała :sciana:
Nie miałem wtedy siły pisać cokolwiek , nawet na cdrinfo , choć Rycho wydzwaniał bardzo często :(

W początku tego roku dopadło mnie inne hobby i dałem się ponieść fali :taktak:
Powrót do płyty analogowej (winyla) to jak podróż w czasie , można zamknąć oczy i poczuć dźwięki z dzieciństwa :spoko:
Na forum winyle.domek.org jestem jako Marcin , Czołgista nie pasuje :)

Pamiętasz właściciela "mojego" serwera ? Pewnie tak ,
był u mnie 3 dni temu , jego żona umiera , ma stwardnienie zanikowe boczne.

A ja myślałem że to ja mam problem ze zdrowiem :ysz:
Życie co rusz zaskakuje, niekoniecznie pozytywnie.

Tak se napisałem bo się opiłem dzisiaj.

Zdrowia Janku !

joujoujou 06.07.2014 12:15

"Czołgiem" byś reaktywował. :P

Czołgista 05.07.2014 22:28

Panowie , Panie , Forumowicze ! :)

Jakiś tydzień temu , za cholerę nie pamiętam dokładnie :P

Założyłem forum w temacie płyt winylowych i gramofonów k***a

Adres :

www.winyle.domek.org

Na razie jest tam 10 osób i i 234 wiadomości w 37 wątkach :D
Generalnie poważna sprawa :czytaj:

A na poważnie to zakładamy fajne forum w temacie winyli i analogu :taktak:
Jest tam kilka fajnych i zorientowanych osób .

Ja tam nie widzę przeszkód w pisaniu na forum CDRinfo czyli cyfrowych nośników.
I na forum o analogach :>

:D

rcobex 23.05.2014 21:01

Dzisiaj byłem u znajomego, słuchaliśmy starej dobrej czarnej (moim zdaniem najlepszej tego wykonawcy) => http://www.perfect.art.pl/perfect.ht...C0%2C0%2C1%2C0

Szczęśliwy traf chciał, że miał remasterowaną wersję na CD z roku 2012, oczywiście nie wypadało nie zrobić porównania. Po 30 sekundach wróciliśmy do analoga. Dosłownie, rzeźnia dla ucha jeżeli chodzi o tony wysokie, podbicie wyższego basu (że to niby będzie super) i bardzo odchudzony środek. Nie wiem, czy "remastering" stwierdził, iż będzie "cool", bynajmniej nie jest. Dno, a szkoda.

Jest bardzo mało płyt CD, wydanych nawet perfekcyjnie, które dorównują czarnym krążkom (nawet SACD, to po prostu jest nadal sterylny dźwięk cyfrowy). Paradoksalnie, majątku nie trzeba wydać na sprzęt, problem pojawia się z czarnymi płytami przy zakupie. I tutaj też nie każda gra dobrze. :(

sobrus 23.05.2014 08:44

No to jest dokładnie zasada działania przetworników 1 bitowych, SACD już na płycie ma sygnał zapisany jako delta-sigma, czyli to co sztucznie się robi z płyty CD przy odsłuchu nowym sprzętem.

Jednak żeby opisać 16 bitów poziomów przy pomocy jednego, trzeba móc regulować długość impulsu przy pomocy 16 bitów (czyli mieć 65536 różnych długości impulsu).

I wszystkie te impulsy muszą się zmieścić w czasie jednej próbki PCM. Stąd 2,8Ghz.

Oczywiście SACD nie gra gorzej, lepiej też raczej nie. Badacze z Bostonu doszli do wniosku (badając na grupie melomanów przez ok rok) że jeżeli SACD brzmi lepiej - a często brzmi - to dlatego że inżynierowie przy tworzeniu płyty dla wąskiego grona wymagających słuchaczy (płatnej w dodatku ekstra i słuchanej na dobrym sprzęcie) bardziej się starają niż przy wydaniu Justina Biebera dla mas do słuchania na komórce. I dlatego czasem warto kupić SACD czy BD-A.
Ale ślepe testy na tych samych nagraniach dały podział mniej więcej pół na pół, czyli ludzie zgadywali zupełnie losowo.

(przy okazji badacze doszli też do wniosku że człowiek jednak za cholere nie słyszy nic ponad 21khz).

PS. Na wikipedii jest pewna ciekawostka, albo raczej błąd:
https://en.wikipedia.org/wiki/Super_Audio_Compact_Disc
A mianowiciew tabeli "sound quality" dynamika dla SACD jest podana 105dB. Ale w tekście jest już 120dB tak jak chyba powinno być. Zaintrygowało mnie to ale link jest niedostępny.

Arepo 22.05.2014 22:14

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1283886)
Ale 16 bitowego przetwornika raczej się nie znajdzie we współczesnym sprzęcie.

Aby 1 bitowy przetwornik odpowiadał 16 bitowemu w CD musiałby mieć 65536*44100Hz czyli 2,8901376 Ghz.

SACD ma 64 razy większą częstotliwość próbkowania od CD przy zaledwie 1/32768 jego rozdzielczości.... i badania nie wykazały że gra lepiej.

To nie jest niestety takie proste :). Nie da się w ten sposób porównać przetworników dla systemów Audio-CD i SACD, gdyż opierają się one o kodowanie dźwięku oparte na innej zasadzie (PCM do PDM). Przy kodowaniu PDM częstotliwość próbkowania 2,8224 MHz i przetwornik 1 bitowy spokojnie wystarczają do pobicia z kretesem systemów Audio-CD (uzyskuje się dynamikę rzędu 120 dB).

Jak to możliwe?, PCM potrzebuje 16 bitów (65536 poziomów) do zobrazowania amplitudy sygnału. PDM opisuje amplitudę na podstawie gęstości impulsów, jak na rysunku:

Załącznik 66090

Zamiast tworzyć przetwornik o próbkowaniu mierzonym w gigahercach i pracującym z sygnałem PCM, zwyczajnie zmieniono sposób podejścia do sprawy :)

sobrus 22.05.2014 19:43

Ale 16 bitowego przetwornika raczej się nie znajdzie we współczesnym sprzęcie.

Aby 1 bitowy przetwornik odpowiadał 16 bitowemu w CD musiałby mieć 65536*44100Hz czyli 2,8901376 Ghz.

SACD ma 64 razy większą częstotliwość próbkowania od CD przy zaledwie 1/32768 jego rozdzielczości.... i badania nie wykazały że gra lepiej.

Arepo 22.05.2014 17:30

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1283870)
Teoretycznie tak, lecz częstotliwości pozwalające na pełne zastąpienie 16 bitów wykraczają raczej poza to co jest montowane.

Powinno się dać znaleźć za przystępną cenę sprzęt SACD z faktycznie 1 bitowym przetwornikiem i próbkowaniem 2,8224 MHz. Szkoda, że ten format jest tak mało popularny.

sobrus 22.05.2014 16:52

Teoretycznie tak, lecz częstotliwości pozwalające na pełne zastąpienie 16 bitów wykraczają raczej poza to co jest montowane.

Czytałem troche o tym starym przetworniku Philipsa i ponoć jest ceniony właśnie za naturalne, "analogowe" brzmienie. Może to placebo, a może coś w tym jest.
Niestety mało kto będzie miał szanse to sprawdzić....

Co do drugiej części to niestety nie wiem :hmm:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:17.