Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Dysk zewnętrzny nie ma tyle miejsca ile powinien (https://forum.cdrinfo.pl/f101/dysk-zewnetrzny-nie-ma-tyle-miejsca-ile-powinien-94515/)

lindsay79 28.03.2015 13:33

Dysk zewnętrzny nie ma tyle miejsca ile powinien

Ilość załączników: 1
Załącznik 70060Witam.
Wczoraj zakupiłam nowy dysk zewnętrzny WD Elements 500gb w sklepie EURO RTV i AGD, po podłączeniu do laptopa normalnie działał, wszystko było okej. Dzisiaj "utworzyłam dysk odzyskiwania" - opcja w panelu sterowania WINDOWS 8 (z tego właśnie dysku zewnętrznego) i po zakończeniu wyświetla mi, że mój dysk posiada tylko 60gb (łącznie, bo podzielił się na dwa). O komputerach wiem bardzo mało, praktycznie graniczy to z zerem, więc jeśli ktoś zna wytłumaczenie tego proszę o jak najprostsze rozwiązanie.

Pozdrawiam.

revolver0 28.03.2015 13:36

daj zrzuty ekranu z programu który używasz do partycjonowania dysku ewentualnie z zarządzania dyskami.

lindsay79 28.03.2015 13:38

Niestety nie mam pojęcia o czym do mnie mówisz, bo żadnego takiego programu nie posiadam.

revolver0 28.03.2015 13:41

a czym dzieliłaś dysk? Prawym przyciskiem na mój komputer-> zarządzaj->magazyn->zarządzanie dyskami

przykładowy zrzut ekranu:

http://softonet.pl/zdjecia/artykuly/...heckdisk02.png

lindsay79 28.03.2015 13:48

file:///C:/Users/Katarzyna/Desktop/Bez%20tytu%C5%82u%201.html
nie wiem czy da radę przez to odtworzyć, ale starałam się jak mogłam aby wstawić ten zrzut ;)

revolver0 28.03.2015 13:51

nie da rady, jako załącznik musisz je wgrać a potem dodać, albo jakiś hosting zdjęć i wtedy link do tej strony.

lindsay79 28.03.2015 14:02

Nie wiem serio jak to zrobić, zmieniłam na pdf na html , ale nic nie wchodzi, ale nic z tego co mi wytłumaczyłeś nie potrafię zrobić

grzeniu 28.03.2015 14:11

Wstawianie załączników do wiadomości :czytaj:

lindsay79 28.03.2015 15:15

Dzięki "grzeniu". Wstawione

ed hunter 28.03.2015 15:35

Ale nie udostępnione...

revolver0 28.03.2015 15:43

Ilość załączników: 1
Było udostępniane i wyglądało to tak

Załącznik 70061

NA tym czarnym jak klikniesz będziesz mogła utworzyć nową partycję. Z tym że dziwi mnie podział tego dysku czy odpowiada CI taki podział?

lindsay79 28.03.2015 15:56

Chcę po prostu żeby z powrotem na dysku przenośnym było 500GB, a reszta to mi obojętne.

Patrix 28.03.2015 15:56

Daj Jej spokój z dyskiem 0 bo zaraz nie będzie miała z czego pisać :)

Poniżej instrukcja.

Wiersz polecenia znajdziesz wpisując CMD w wyszukiwarkę w menu start.

Cytat:

Aby rozszerzyć partycję lub wolumin, należy najpierw wybrać wolumin w celu przydzielenia mu fokusu, a następnie można określić wielkość rozszerzenia. Aby rozszerzyć wolumin, wykonaj następujące kroki:
W wierszu polecenia wpisz polecenie diskpart.exe.
Wpisz polecenie list volume w celu wyświetlenia woluminów istniejących na danym komputerze.
Wpisz polecenie Select volume volume number, gdzie volume number jest liczbą woluminów, które chcesz rozszerzyć.
Wpisz polecenie extend [size=n] [disk=n] [noerr] . Opis parametrów:
size=n
Rozmiar miejsca w megabajtach (MB), które ma zostać dodane do bieżącej partycji. Jeśli rozmiar nie zostanie określony, dysk zostanie rozszerzony o całe ciągłe nieprzydzielone miejsce.

disk=n
Dysk dynamiczny, na który ma zostać rozszerzony dany wolumin. Na dysku przydzielane jest miejsce równe rozmiarowi size=n. Jeśli dysk nie został określony, wolumin jest rozszerzany na dysk bieżący.

noerr
Wyłączenie do obsługi skryptów. Gdy zgłaszany jest błąd, ten parametr określa, że narzędzie Diskpart kontynuuje wykonywanie poleceń, jak gdyby błąd nie wystąpił. Przy braku parametru noerr wystąpienie błędu powoduje zakończenie pracy programu Diskpart z kodem błędu.
Wpisz polecenie exit, aby zakończyć program Diskpart.exe.
w Twoim przypadku uruchamiasz CMD
wpisujesz diskpart.exe
potem list volume
szukasz numeru woluminu to jest wiersz gdzie będzie literka "E"
wpisujesz Select volume TWOJ_NUMER_WOLUMINU
wpisujesz extend size
czekasz na koniec operacji i zamykasz okienko.

lindsay79 28.03.2015 15:59

Ta instrukcja jest dla mnie zbyt skomplikowana, odzyskałam już te 500GB (za to bardzo dziękuję!), mam to na 3 dyskach (woluminach czy jak to tam się zwie). Już z tego jestem bardzo zadowolona, a teraz pytanie : Czy mogę zrobić tak, aby wszystko połączyć w jeden z powrotem ?

Patrix 28.03.2015 16:00

Cytat:

Napisany przez lindsay79 (Post 1319394)
Ta instrukcja jest dla mnie zbyt skomplikowana, odzyskałam już te 500GB (za to bardzo dziękuję!), mam to na 3 dyskach (woluminach czy jak to tam się zwie). Już z tego jestem bardzo zadowolona, a teraz pytanie : Czy mogę zrobić tak, aby wszystko połączyć w jeden z powrotem ?

gratuluję damskiego rozumowania, teraz będziesz mieć z łączeniem jeszcze trudniej. :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:31.