Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór OC (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-oc-96137/)

Patrix 24.04.2017 18:43

Podczas [odpukać] kolizji zawsze wzywać miśki, bez względu na to co druga strona gada...

- Deckard - 24.04.2017 12:49

Ostatnio przekonałem się ,że warto zapytać w agencji czy podczas [odpukać] kolizji nie z naszej winy ubezpieczyciel nie wymaga notatki policji

Bo to ,że po kolizji ładnie spiszecie sobie wzajemnie dane nie znaczy ,że będzie tak łatwo bo sprawca musi potwierdzić u ubezpieczyciela że tak było.

A co jak zmieni zdanie ,albo nie podpisze ,albo wręcz oleje sprawę ciepłym moczem ?

Wtedy sąd i minimum dwa lata czekania na wyrok... wiem z własnego doświadczenia

Teraz jak mi ktokolwiek coś z jeździdłem zrobi mam to w (_!_) , wzywam niebieskich, chce mieć notke .

A samo OC byle gdzie byle tanio

ed hunter 24.04.2017 09:28

A co mnie jakość obchodzi jak mam tylko OC? :szczerb:

flejwed 23.04.2017 21:22

Moim zdaniem cena nie zawsze jest zawsze wyznacznikiem jakości, szczególnie jeśli chodzi o ubezpieczenia.

Jarson 23.04.2017 15:16

Dlatego praktycznie co roku zmieniam ubezpieczyciela - po otrzymaniu oferty przedłużeniowej (zwykle mail) idę sobie do nieodległej agencji i pytam o alternatywne oferty. Oczywiście znajdują coś tańszego na daną chwilę, co ciekawe czasem oferta obecnego ubezpieczyciela jest tańsza niż przysłana mi przedłużeniowa.

Raz zdarzyło się, że Link4 nie napisało do mnie, a zadzwoniło. W trzy minuty dogadaliśmy się na ofertę o kilka złotych (do 10) droższą niż rok wcześniej, początkowo proponowali 35 zł drożej. Tego dnia przesłali mi zgodną z rozmową ofertę mailem, ponieważ było niedrogo ten raz nie leciałem już do agencji, po prostu od ręki zapłaciłem i miałem na 2 tygodnie przed czasem klepnięte OC na kolejny rok.

grzeniu 23.04.2017 14:14

Oczywiście ich dodatkowy upust przy rozmowie wcale nie oznacza, że będą najtańsi w danej chwili. Ich standardowa oferta przysłana pocztą jest, co najwyżej, wyznacznikiem dla innych, żeby być tańszym. Trzeba za każdym razem szukać i porównywać, bo to wszystko się zmienia.
I masz rację - przy OC nie ma się co dużo rozczulać nad firmą. Koszt ubezpieczenia decyduje o wyborze. Można poświęcić parę pln, ale nie różnice rzędu 10-20% i wyżej.

Patrix 23.04.2017 14:02

grzeniu, w przypadku pzu w tym miesiącu dostałem standardowo wycenę listem, wycena zawierała dwie oferty droższą i tańszą, wielkim drukiem, że specjalnie dla mnie upuścili już 30%. W tym samym czasie miałem już przygotowaną ofertę/wyliczenie gdzie indziej. Przygotowałem sobie wypowiedzenie OC na wszelki wypadek i udałem się do oddziału pzu osobiście celem rozmowy o ich ofercie. Na miejscu uzyskałem dodatkowo (za samo ruszenie dupy jak piszesz) upust 100PLN. Niestety nie przebili oferty jaką już miałem gdzie indziej i nadal byli drożsi o ok 230PLN. Tak więc wyjąłem przygotowane wypowiedzenie OC i ładnie się pożegnałem bo Pani byłą miła ;).

grzeniu 23.04.2017 12:18

Sytuacja na rynku OC stale się zmienia, ktoś najlepszy pół roku temu dziś już nie jest najlepszy. Dużo też zależy od rejonizacji. Trudno to porównywać.
Sam opłacałem samochody sierpień/wrzesień i wtedy obleciałem wszystko i najtańsze okazało się PZU. Sam byłem zdziwiony. Pisałem o tym, że oferta PZU u agentów zewnętrznych jest inna niż u nich w PZU. Trzeba ruszyć dupę i iść się potargować - można całkiem dużo ugrać.

Patrix 23.04.2017 11:28

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1382691)
Od kiedy można załatwiać odszkodowanie za pośrednictwem swojego ubezpieczyciela a niekoniecznie przez ubezpieczyciela sprawcy nie jest już całkowicie nieważne, co to za firma.

Do Krzaku bym nie szedł to fakt. Nowym autem też nie jeżdżę (nie ma już dużej wartości rynkowej) więc każde potencjalne zdarzenie to będzie rozmowa o szkodzie całkowitej, więc mi to ryba jednak w tym przypadku.

DejaVu 23.04.2017 06:58

Ja mam auto u takiego agenta , który mnie co raz przerzuca do innego ubezpieczyciela(tam gdzie taniej) w porządku gość :spoko:Rok temu miałem jeszcze WSK M6B1 w moim wieku a więc zabytek jak ja :haha: (sprzedałem dla kumpla) mógł by mnie doić co roku ,chociaż to było 50zł. ale on poradził mi abym wycofał ubezpieczenie jeśli nie jeżdżę motorem(nie odpalana 5lat) bo z zabytkami tak można , o czym nie wiedziałem :ysz: Miła obsługa ma 5 pracowników , szybko wszystko to idzie ,chociaż ma sporo klientów :taktak:

Jarson 23.04.2017 00:51

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1382681)
Żarcik?:D
W przypadku OC dla mnie cena to jedyny wyznacznik najlepszej oferty
a tu PZU zostało daleko w tyle, tak więc w tym miesiącu wypowiedziałem im umowę.

PZU garściami korzysta z tego, że wiele starszych osób kojarzy ich jako po prostu zakład ubezpieczeń, tak jak kiedyś jechało się na CPN i dziś masa ludzi też jedzie "na CPN".

Od kiedy można załatwiać odszkodowanie za pośrednictwem swojego ubezpieczyciela a niekoniecznie przez ubezpieczyciela sprawcy nie jest już całkowicie nieważne, co to za firma. Ale nie, PZU również pod kątem jakości obsługi wcale się nie wyróżnia. Jest przeciętnie, mają jakieś standardy, to nie firma-krzak, możemy sprawę załatwiać nie tylko przez infolinię, ale jeśli wolimy, w Centrum Likwidacji Szkód (czasem taki osobisty kontakt jest potrzebny, szczególnie jak się trzeba pokłócić). Ale to samo tyczy się większości poważnych ubezpieczycieli, a w przypadku niektórych mam wrażenie, że jednak standardy i procedury przytargane z zachodu przewyższają niestety nasze własne, rodzime.

DejaVu 22.04.2017 19:02

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1382592)
Taa... ile zarabiasz M@X o ile to nie tajemnica :P , zrobimy statystyke lol2

to burżuj ajfona ma :taktak: ja w Warmińsko-Mazurskim gdzie płacą najmniej mam 12,50/h netto:ysz:

Patrix 22.04.2017 18:43

Cytat:

Napisany przez Foka33 (Post 1382680)
PZU raczej najlepsze prawda? Nie wiem czy ktoś ma lepszą ofertę, a jak już to tylko coś podobnego.

Żarcik?:D
W przypadku OC dla mnie cena to jedyny wyznacznik najlepszej oferty
a tu PZU zostało daleko w tyle, tak więc w tym miesiącu wypowiedziałem im umowę.

Foka33 22.04.2017 18:40

PZU raczej najlepsze prawda? Nie wiem czy ktoś ma lepszą ofertę, a jak już to tylko coś podobnego.

ed hunter 21.04.2017 10:36

Patrzmy na płace minimalne. :>

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:26.