![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam ponownie !
Przede wszystkim dziękuję użytkownikowi o nic***8217;u edo, za jego wartościową wypowiedź ***8211; znalazłem w niej dużo konkretnych odpowiedzi na znaczną część moich wątpliwości, związanych z błędami C1 i C2, a także rady oparte na doświadczeniach co do doboru konkretnych płytek. Wielkie dzięki !!! A tak na marginesie ***8211; coraz bardziej żałuję, że kupiłem nagrywarkę LG, a nie LiteOn, szczególnie jak teraz widzę, że do LiteOn***8217;ów jest dużo dodatkowego oprogramowania ***8211; np. KProbe, a ja muszę opierać się tylko na Nero !!! Na dodatek, mimo iż nagrywarka ma niecałe 3 tygodnie, zauważyłem, że chodzi jakby głośniej niż na początku i gdy zamykam kieszeń bez płyty, to przy końcu wydaje dość głośny stuk (gdy jest płyta, to jest raczej w normie). Czy ktoś ma może doświadczenia podobne do moich (LG 8526B) ![]() W przyklejonym temacie o nośnikach, przedstawiłem także ostatnio, m.in. moją wątpliwość związaną z odczytem producenta płyt ***8211; jeśli ktoś ma doświadczenia w tym względzie ***8211; to zapraszam tam ***8211; nie będę tutaj powtarzał tego problemu (za chwilę wstawię tam dodatkową własną wypowiedź uzupełniającą). Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie dotychczasowe wypowiedzi (chętnie przeczytam kolejne, jeśli ktoś zechce jeszcze zabrać głos w tym, szerokim już temacie !!!) ro29 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
Bywalec
Data rejestracji: 20.09.2003
![]() |
Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam. Ostatnio zmieniany przez edo : 07.02.2005 o godz. 15:19 |
|
![]() |
![]() |
#18 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.02.2005
![]() |
Witam
MAllow jak możesz mu proponować takie badziewie jak Dysan Black We wszystkich testach wypada beznadziejnie. Platinum, Esperanza, z droższych TDK, Verbatim (ale szkoda przepłacać), a z najtańszych np. Titanum to moje propozycje. |
![]() |
![]() |
#19 |
Guru
![]() |
Witam ponownie !
Na wstępie, bardzo dziękuję za kolejną wartościową wypowiedź użytkownika edo !!!! W kwestii stuków i ogólnie głośności, to jak wiadomo, są to zawsze wrażenia subiektywne. Jednak według mnie (a naprawdę nie jestem przewrażliwiony na odgłosy z komputera i raczej mi one nie przeszkadzają !), ten stuk jest naprawdę głośny i dziwny, a ogólnie hałas wydawany przez tą nagrywarkę jest także duży. Oczywiście przyznaję rację edo, że panuje ogólnie opinia, że LG, są cichsze niż LiteOn ***8211; ja nie mam porównania, ale jeśli tak jest, to LiteOn muszą być naprawdę głośne !!! Może to też kwestia egzemplarza ***8211; polecam wypowiedzi na stronie internetowej sklepu www.komputronik.pl , przy tym modelu nagrywarki (LG 8526B) ***8211; są naprawdę różne, także w kwestii głośności ! Kończąc tą kwestię - to jeśli będzie mi dobrze nagrywać i nie padnie za szybko ***8211; to może sobie stukać i hałasować (oczywiście, oby nie dużo głośniej niż teraz) ![]() Co do odczytu producenta, to nie mam zainstalowanych żadnych z wymienionych programów, a do tego gdyby coś blokowało mi ten odczyt, to chyba na wszystkich płytach ? Wątpię też, aby nagrywarka nie miała w Biosi***8217;e płyt, których nie mogę odczytać to żadne nowości ***8211; Verbatim sprzed ponad 1,5 roku, Datex i TDK CD-RW (szerszy opis w przyklejonym poście o nośnikach). Ale może wyprodukowała je jakaś nieznana firma lub to podróbki ***8211; różnie to może być ? W kwestii Biosu, to moja nagrywarka ma wersję 1.03, nie wiem czy są nowsze (chyba 1.04 ***8211; ale muszę to sprawdzić). Z tym, że wymiana Bios***8217;u, to ryzykowna operacja i musiałbym mieś mocne powody, aby ją przeprowadzić. Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do dyskusji w przyklejonym poście o nośnikach (nie chcę w dwóch miejscach przerabiać tych samych zagadnień) - przepraszam bardzo za taką niedogodność. ro29 P.S. Dzięki także za ostatnią wypowiedź w kwestii płyt - co do Dysan Black, to nie mam żadnych doświadczeń, ale spotkałem się już z opinią (poza Forum), że to dość dobre płyty, a po drugie, chyba z założenia płyty czarne powinny być dobre (oczywiście zależy to też od producenta ) - chyba, ze się mylę ? Ostatnio zmieniany przez ro29 : 08.02.2005 o godz. 00:23 |
![]() |
![]() |
#20 |
Stały bywalec ;)
![]() |
![]()
Nie ma sprawy
Tak się składa że siedzę już w tym temacie długo i pracowałem jakiś czas w firmie, która miała sporo tego w ofercie (mówię o nośnikach) a ja między innymi zajmowałem się kontaktami z producentami płyt. Nosnik czarny o niczym nie świadczy. Istotan jest kontrola jakości po wyprodukowaniu nośnika. W tym przypadku Dysan musiał pójść na kasę i tej kontroli, w tym czasie gdy ja się tym zajmowałem, chyba nie było. W teście chyba Komputer Świata (przeprowadzonym w niemczech) na chyba 40 czy 50 markach nośników najlepiej wypadł z czarnych nośników Esperanza a Dysany były jakoś pod koniec testu. Ogólnie poza Verbem, TDK, Platinum i Esperanzą nie ma na rynku nośników produkowanych z pełną kontrolą jakości. Jest to dodatkowy koszt dla producenta (maszyny i czas) więc musi to sobie fabryka odbić w cenie. Stąd różnica pomiędzy np. Howkiem itp. A tymi droższymi. Najważniejsza jednak jest ta kontrola jakości przy DVD ponieważ producenci potrafią jeszcze wyprodukować i sprzedać straszną kichę. Oczywiście doskonale wiedzą że to kicha więc wciskają ją po niższych cenach mało znanym odbiorcom takich marek jak Howk czy Omega. Stąd też między innymi różnice w cenach i jakości produktów z tych samych fabryk. Mam nadzieję że przybliżyłem nieco rynek i sprawy o których końcowy użytkownik nie wie. Dodam, że sam kupuję produkty te co poleciłem powyżej i nie widzę różnic w jakości między nimi a poniżej ego standardu żadko schodzę bo różnica w cenach jest tak mała że nie warto ryzykować. |
![]() |
![]() |
#21 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jeśli Esperanzy DVD są produkowane
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#22 |
Stały bywalec ;)
![]() |
No cóż, nie mnie to oceniać.
Jak pamiętam z DVD ogólnie był problem. Jednemu działały a innemu nie. Miałem raz takiego gościa co wypalał na 10 Pioneerach jednocześnie. Wszystkie takie same A05 o ile mnie pamięć nie myli. Gość wkładał 10 płyt i np w 3 i 5 mu nie widziało płyty. Potem te same płyty wkładał do np. 7 i 8 i się bez problemu nagrywały a nie widziały płyt 1 i 3. Wszystkie biosy były pozmieniane na najnowsze. Więc nie zawsze jest to wina nośników. |
![]() |
![]() |
#23 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 10.05.2004
![]() |
Nie mam już In CD ale pamiętam ,że kiedy mi krzaczył usuwałem jego uruchamianie się w msconfig , robiłem ikonę na pulpicie do InCD i uruchamiałem kiedy tylko potrzebowałem do odczytu płytek w nim zapisanych lub do nagrywania. Żadna to pomoc , wiem lecz jeśli chcesz mieć InCd i przy okazji zeby nie zawieszal Windows moze to jakis wybór.
Ostatnio zmieniany przez Dorian : 08.02.2005 o godz. 21:32 |
![]() |
![]() |
#24 |
Guru
![]() |
Witam !
Dzięki za bardzo ciekawą wypowiedź użytkownika Elias. Cieszę się, że ktoś zainteresował się jeszcze kwestią InCD. Sprawa jest na dzień dzisiejszy taka (o czy pisałem we własnym poście w dniu 31.01), że znalazłem źródło zawieszania się Windows przy starcie ***8211; był nim program Roxio UDF Reader. Ale jak wspomniałem w tamtym poście, to nie koniec wszystkich problemów, nawet opisywane przez kolegę odhaczenie programu, nie likwidowało mi wskazywanego obciążenia procesora 100% - a mnie to trochę denerwowało (choć muszę to jeszcze raz sprawdzić !). Na dodatek, nie wiem czemu, miałem problemy jak wkładałem płytę UDF do CD-ROM***8217;u ***8211; gdy wkładałem do nagrywarki było OK. Więc chwilowo dałem sobie spokój z nagrywaniem pakietowym, może problem tkwi też w tym, że używam Win98, a z tego co znalazłem na Forum, kombinacja InCD + Windows 98 potrafi stwarzać problemy. To tyle na razie Pozdrawiam wszystkich ![]() ro29 |
![]() |
![]() |
|
|