![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#31 | ||
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Encrypt/dectrypt partition in place. Nie zwalnia to jednak od czytania ze zrozumieniem komunikatów pojawiających się przy konfigurowaniu procesu szyfrowania/deszyfrowania - bo można sobie oczywiście skutecznie wymazać dane... ![]()
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 21.01.2010 o godz. 16:02 |
||
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#32 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.01.2010
![]() |
Dziękuję za odpowiedź.
Cytat:
![]() W menu System jest jedynie komenda odnosząca się do zakodowanej partycji systemowej. Podejrzewam, że musiałem coś przeoczyć - tylko co? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Pingwin specjalista.
Bo jej nigdzie nie ma jako takiej
![]() Napisałem Ci abyś wiedział jak to się zwie! Przykład: ![]() Tak jak pisałem myśleć i czytać ze zrozumieniem jeśli Ci twoje pliki miłe...
![]() |
#34 |
Nowy na forum
![]() |
Dziękuję
![]() I powoli zaczyna się robić jasne. Mój błąd bo nie podałem na jakim systemie pracuję[WinXP], a z komunikatu jaki mi się pojawił widzę, że dopiero od Visty jest to funkcja obsługiwana. ![]() Nie wiem, czy przypadkiem nie zaszło małe nieporozumienie komunikacyjne, ale mogłem skomplikować trochę w pierwszym pytaniu. Generalnie dla ćwiczenia przed szyfrowaniem dysku na komputerze, zdecydowałem, że zaszyfruję sobie pen-drive żeby zobaczyć jak to będzie wyglądało. I teraz już dzięki Twojej [@Patrix] pomocy wiem, że danych nie stracę. Jednak nie wiem jak odszyfrować dysk, który wcześniej zaszyfrowałem wraz z danymi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||
Pingwin specjalista.
Cytat:
Trzeba zrobić backup i zgrać go potem na zaszyfrowaną już partycję. Cytat:
Przy czym ja mam 100% zaszyfrowany dysk ale tak myślę, że dla woluminu będzie tak samo. Druga opcja jest taka, że nagrywasz pliki/katalogi na płyty DVD bądź kopiujesz je na niezaszyfrowaną partycję. Zasada jest taka, że jeśli plik wkleisz na zaszyfrowaną partycję to jest on szyfrowany, jeśli przenosisz plik w niezaszyfrowane miejsce jest on deszyfrowany. Sprawa totalnie automatyczna. Inny przykład wysyłasz załącznik email, on też sam się deszyfruje i odbiorca emaila dostanie niezaszyfrowany plik. Zaszyfrowana partycja to tzw sejf... Wkładasz do... i wyjmujesz z sejfu na stolik obok... Obrazowo rzecz ujmując.
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 21.01.2010 o godz. 19:36 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Sam wcześniej używałem TrueCrypta i kontenerów plików, a teraz przyszła mi chęć zobaczenia czy nie lepiej zaszyfrować całej partycji - zawsze to więcej miejsca ![]() Cytat:
Jedyne co teraz pozostaje mi rozwiązać to jak uczynić ponownie zaszyfrowany w 100% pendrive zwykłym pendrivem? Cieszę się, że mogę poruszyć kwestię tu i, że wcześniej zamiast szyfrować całą partycję dyskową postanowiłem zrobić test na pendrivie. Czy pozostaje mi coś poza formatowaniem pendrive - a w przyszłości jeśli zaszyfruję partycję niesystemową formatowanie jej? Ostatnio zmieniany przez nabi1004 : 21.01.2010 o godz. 21:41 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |||
Pingwin specjalista.
Cytat:
Przyznam nie deszyfrowałem pojedynczej partycji więc nie podam konkretnej opcji programu bo nie miałem potrzeby wyklikać tego. Jeśli zaszyfrujesz dysk w 100% to ta opcja całkowicie go odszyfruje w razie potrzeby- przetestowane. Cytat:
Ja bym po porostu skopiował z niego pliki, sformatował go na system plików fat32 czy jaki tam chcesz i ponownie wgrał na niego pliki. Jeśli dane Cię nie obchodzą to to samo tylko bez kopiowania ![]() Windows XP z tego co pamiętam bardzo ochoczo chce formatować na swój system plików partycje o nieznanym wg siebie formacie ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Nowy na forum
![]() |
Ok, w takim razie wszystko jasne
![]() Raz jeszcze dziękuję za pomoc i podpowiedzi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.04.2010
![]() |
jak bezpiecznie stworzyć obraz partycji systemowej zaszyfrowanej TC (druga partycja na dysku niezaszyfrowana)?
czy wystarczy połaczyć pod inny komp dysk i zrobic Acronisem obraz partycji z opcją sektor po sektorze? czy potrzebna jest do operacji płyta CD Acronis rescuse CD (i zniej wykonać obraz i przywrócenie obrazu)? - moim zdaniem przydałaby się płytka z samym programem do robienia obrazu bez odwoływania do danych z systemu (płytki jaka pod Acronnisem można zrobić jako ratunkową) czy jest możliwość odpalenia bootowalnej płytki antywirusowej, np. Aviry, nod32? Ostatnio zmieniany przez amerger : 05.04.2010 o godz. 11:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Można to zrealizować też za pomocą bootcd z programem do tworzenia kopii, jednak wtedy ucieka nam 'automatyzacja'.
![]() |
![]() |
#41 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
Należy pamiętać, że jeśli zrobisz backup na odpalonym szyfrowanym systemie to taka kopia nie będzie już zaszyfrowana ![]()
![]() |
![]() |
#42 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
nie sprawdzałemn ale obaiwam się że taka niezaszyfrowana kopia zrobiona z zaszyfrowanej systemowej partycji może miec kłopoty z odpaleniem, bo własciciwe co za dane otrzyma Acronis od TC na temat MBR...? można by taka kopię trzymac na zaszyfrowanej partycji ale czy by to była aby na pewno kopia bootowalna... co do wielkości dysku to rzeczywiście najlepsza byłaby ta sama wielkość, ale chyba na większym dsyku o kilka MB też by ruszył ![]() przynajmniej nie ma takiego problemu z wersjami systemu niezaszyfrowanymi, tutaj tez powinno tak być, może po prostu ten obszar będzie nie widoczny dla odpalonego zaszyfrowanego systemu? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
Pingwin specjalista.
Cytat:
Cytat:
Przyznaję ciekawa uwaga, nie interesowałem się tym ![]() Jednak obstawiam, że powinno działać... Przy robieniu kopii bit po bicie i zgraniu tej kopii na większy dysk będzie działać, po prostu powinna zostać wolna przestrzeń, którą będzie można wykorzystać powiększając w dalszym etapie którąś partycję.
![]() |
![]() |
#44 |
Nowy na forum
![]() |
ciekawy jestem czy jest sposób na uruchomienie bootowalnego antywirusa?
np. AVIRA ma wersję na płytkę CD jeśli nie to pozostaje skanowanie systemu przy uruchamianiu, jaki darmowy antywirus z taką opcją? avast nie ma czegoś takiego (chyba że sam uzna że nie usunął wirusa), AVG też nie znalazłem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.04.2010
![]() |
Mam takie pytanie, a w zasadzie prosbe o pomoc.
Opisze co chcialem uzyskac. Chcialem zaszyfrowac udostepniana partycje. Albo inaczej - udostepnic zaszyfrowana, w zasadzie na jedno wychodzic moze. W kazdym razie - chcial bym, aby dzialo sie to bez mojego udzialu fizycznego. Tzn. padnie prad, komp ma sie podniesc, a wolumen "zadzialac" Jak sprawa wyglada. System to W2k3. Partycja to windowsowy raid-5 zrobiony na dyskach dynamicznych (fizycznie nie sa to dyski na ktorych stoi system). Zaszyfrowalem cala partycje, podmontowalem przez TC, udostepnilem w sieci. Dziala. Niestety, tylko do momentu restartu. Po restarcie kompa, po zalogowaniu uzytkownika, wolument TC sam sie montuje (bo jest na keyfile zrobiony). Niestety jest to chyba juz za pozno zeby nie "zniknelo" udostepnianie w sieci. Zeby znowu zadzialalo - trzeba ponownie aktywowac udostepnianie. Na stronce TC pisza, ze zeby to dobrze dzialalo dysk musi byc ustawiony jako System Favorites. A do tego wymagane jest zaszyfrowanie dysku systemowego. A dysku systemowego nie da sie zaszyfrowac za pomoca keyfile. Teraz - dlaczego keyfile? Zeby wszystko "zadzialo sie" automatycznie. Tzn. klucz jest na pendrive, volumen tc montuje przy starcie systemu. Ale chyba nie jest to latwo uzyskac. Czy ktos ma moze jakies doswiadczenia w tym temacie? A, od razu napisze, ze nie chce robic tak, ze szyfruje dysk jako "container", taki container udostepniam i klient sobie montuje na kompie. |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
szyfrowanie, szyfrowanie danych, szyfrowanie dysku, truecrypt, truecrypt 5 |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
IMPREZKA ON-LINE (tylko powyzej 18 lat) | Remix | Off topic | 37390 | 02.12.2011 17:07 |
Nasze wybory | Agusia | Off topic | 349 | 05.11.2007 19:59 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Po instalacji ser. od grafiki w XP zawiesza się | a-dus | Off topic | 2 | 17.12.2002 18:33 |
Dlaczego na czacie wiadomości nie pojawiają się od razu po wysłaniu??? | ZiP | Off topic | 5 | 31.08.2002 16:17 |