![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Na TC jednak trzeba uważać bo mimo bezsilności w łamaniu hasła tradycyjnymi metodami istnieją sposoby keylogger'skie pozwalające na zczytanie hasła logującego się użytkownika - zdaje się komp infekowany jest z pendrive'a a wirus umieszczany jest w MBR. Więc cwaniactwem byłoby gdyby mu FBI zwróciło dyski z zainfekowanym MBR by je potem zarekwirować ponownie ![]() Jednak ja bym te dyski zwrócone z FBI od razu zniszczył i nie bawił się nimi.
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 28.06.2010 o godz. 15:00 |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
logged out
CDRinfo VIP
Pojawiła się nowa wersja TC oznaczona numerkiem 7.
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Pingwin specjalista.
Aktualizowałeś ?
![]()
![]() |
#5 |
logged out
CDRinfo VIP
Dopóki nie zrobię kopii zaszyfrowanego systemu i innych partycji to nie będę aktualizował
![]()
![]() |
#6 |
Pingwin specjalista.
Czyli tak jak ja hehe...
Druga sprawa, nie wiem czy poleganie na hardware'owym wspomoganiu AES za pomocą Intel Core to dobre wyjście, wszak to właśnie software'owej open-source'owej implementacji AES nie złamano ![]() Intel jest dziurawy co udowodniono na Black Hat DC 2009, gdzie to nasi Polacy z firmy Invisible Things Lab zaprezentowali w jaki sposób ominąć Trusted Execution Technology... edit. tak sobie przypomniałem, to chyba Ty pisałeś o "hackowaniu" układu na module TPM (wspierający sprzętowy AES) za pomocą strawienia kwasem obudowy, co się potem okazało po wpięciu w ścieżki, że klucz latał sobie po całym układzie w postaci niezaszyfrowanej ![]()
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 20.07.2010 o godz. 16:39 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.09.2010
![]() |
![]()
Proszę kolegów, mam pytanie - być może "lamerskie", ale albo nie potrafię znaleźć na nie odpowiedzi, albo jest ona tak oczywista, że nikt o tym nie pisze.
Znam dość dobrze rozwiązanie realizowane za pomocą aplikacji Drivecrypt Plus Pack, gdzie po wgraniu do MBR tego "loadera", wpisuję hasło przed startem systemu i potem wszystko odbywa się "niewidzialnie" dla usera. Mam jeden system (Win XP), jeden dysk, a na nim trzy normalne partycje, i jeśli dwie pozostałe, "niesystemowe" zaszyfruję tym samym kluczem co systemową, po ruszeniu Windowsa owe partycje są od ręki dostępne, tzn. nie muszę ich montować czy coś w tym guście. Czy TrueCrypt, w swojej najnowszej wersji, również tak zadziała na Windows 7 64-bit, tzn. po wpisaniu hasła w ramach pre-boot authentication i "wstaniu" systemu wszystkie, zaszyfrowane wcześniej partycje będą od razu dostępne? I jak podejść do tej 100 MB partycji, którą tworzy Siódemka - szyfrować? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
Mam pytanie jeśli chcę mieć na komputerze dwa systemy operacyjne:
pierwszy: zaszyfrowany system z opcją systemy zmyłkowego i ukrytego wolumenu i drugi ogólnie dostępny to najpierw muszę przy użyciu dwóch partycji zaszyfrować system operacyjny (ten pierwszy) a potem zainstalować na trzeciej partycji ten system ogólnie dostępny |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Po co dwa razy ten sam post w roznych miejscach? Poczytaj tc - zaszyfrowany system...
![]() |
#10 |
![]() |
kopiowanie danych między systemami TC7
Witam.
To ja mam pytanie odnośnie kopiowania danych między systemami (ukrytym w zaszyfrowanym wolumenie a systemem zmyłkowym "decoy").... Mając uruchomiony "ukryty system operacyjny" - dostęp do innych np. niezaszyfrowanych dysków / plików jest w trybie odczytu (czyli mając katalog "Moje dokumenty od systemu zmyłkowego" gdzieś na partycji E - można plik odczytać, czy też skopiować do "Moich dokumentów --> systemu ukrytego". Ale jak dostać się do jakiegoś pliku który "powstał w systemie ukrytym" a pracujemy na systemie zmyłkowym (oczywiście można z systemu ukrytego wysłać mejlem i odebrać w systemie zmyłkowym, ale co jeśli to jest plik naprzykład 5 GB? Mam nadzieje że w miarę jasno opisałem mój problem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Dobre pytanie. Niestety w dokumentacji nie jest to az tak dokladnie opisane. Jedyna opcja to zrobic to samemu i sprawdzic. W weekend postaram sie to przebadac.
![]()
![]() |
#12 |
![]() |
znalazłem takie info na oficjalnym forum.... chyba by mi pasowało
forums.truecrypt.org/viewtopic.php?t=24693 forums.truecrypt.org/viewtopic.php?t=15049 forums.truecrypt.org/viewtopic.php?t=11699 Pewnie to zadziała mając zaszyfrowaną partycję fizycznie innego dysku. Zastanawia mnie tylko czy mając JEDEN dysk w laptopie podzielony tak że dysk C / D będzie przypisany do systemów hidden / decoy na dysku E będę miał niezaszyfrowaną partycję ogólnodostępną, a partycje F zaszyfrowaną trucryptem do kopiowania pomiędzy systemami hidden/decoy to czy to będzie działało ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Pingwin specjalista.
Koledzy i koleżanki. Znalazłem taki jeden art do TC:
http://www.7tutorials.com/how-encryp...-configuration Zatem wychodzi na to, że już można szyfrować 100% maszynę z dwoma windowsami ![]() Przynajmniej ja spocząłem na laurach w tym temacie i właśnie teraz się dowiedziałem przynajmniej ja nie pamiętam abym widział te drugie menu kiedyś jak szyfrowałem: ![]()
![]() |
#14 |
Kiedyś to było
Data rejestracji: 17.11.2013
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam!
Jako że jestem czynnym użytkownikiem P2P ![]() Podczas instalacji wywala takie coś: Kod:
Nie można odnaleźć określonego pliku Kod:
Registration of the User Account Control support library failed. Chciałbym zaszyfrować sobie całą partycję systemową. A, i czy jest taka możliwość, by przy uruchamianiu trzeba było nacisnąć klawisz, i dopiero wtedy pokazywałoby się okienko do wpisania hasła, a gdy klawisz nie zostanie wciśnięty, wyświetla się jakiś tekst np. "IDE Hard Disk Error". Przydałoby mi się takie coś ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
podejrzewam ze by wystarczylo zmienic ekran powitalny na taki zmylkowy gdzies z haslem na dole w malo widocznym miejscu
![]() np tym http://www.askvg.com/change-windows-...-boot-updater/ Ostatnio zmieniany przez misiozol : 20.02.2014 o godz. 18:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
szyfrowanie, truecrypt |
|
|