Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 29.09.2011, 14:48   #46
migol21
Pasionat
 
Avatar użytkownika migol21
 
Data rejestracji: 17.07.2009
Lokalizacja: Małopolska
Posty: 102
migol21 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Pytanie techniczne.
Czy po sklonowaniu zawartości dysku HDD na SSD,
potrzeba jakiś dodatkowych zabiegów w systemie (win 7) ?

Chodzi mi o to, że nie pamiętam, czy trzeba, czy nie trzeba nic robić,
i SSD będzie obsługiwany prawidłowo (sterownik jakiś etc.) ?

Użyj SSD Tweaker
__________________
Pomoc innym to jeden ze sposobów na spłatę długu wobec tych ,którzy tobie pomogli.
Nie w tym rzecz by udowadniać ,że się jest lepszym lecz by dowieść ,że ma się do tego moralne prawo.

Przydatne FAQ
S.M.A.R.T Opis atrybutów
Opis Partycje
Aktualizacja Firmware Seagate Czarna seria 7200.11
Praca z RAID 0
migol21 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.09.2011, 15:22   #47
latet
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 04.08.2003
Posty: 691
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Pytanie techniczne.
Czy po sklonowaniu zawartości dysku HDD na SSD,
potrzeba jakiś dodatkowych zabiegów w systemie (win 7) ?

Chodzi mi o to, że nie pamiętam, czy trzeba, czy nie trzeba nic robić,
i SSD będzie obsługiwany prawidłowo (sterownik jakiś etc.) ?
Warto włączyć AHCI, jeśli wcześnie włączone nie było.

Nie wiem, na ile Win7 jest "mądry", aby sam wiedzieć, że to jest dysk SSD. Dlatego też lepiej wyłączyć pewne czynności, które system wykonuje na normalnych dyskach, a które w przypadku SSD nie mają sensu - typu defragmentacja, prefetch... (jest sporo stron w sieci na ten temat).
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2011, 15:24   #48
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 34,100
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wstać wstanie po klonowaniu. A co do reszty - patrz wyżej.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2011, 15:24   #49
latet
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 04.08.2003
Posty: 691
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez migol21 Podgląd Wiadomości
Użyj SSD Tweaker
Cytat:
Program umożliwia zmianę kluczowych opcji systemu Windows 2000/XP/Vista/7 w taki sposób, aby pracował on wydajniej na coraz popularniejszy (ale nadal drogich) dyskach SSD, tj. skrócił się czas uruchamiania aplikacji, środowisko szybciej reagowało na polecenia użytkownika itp. Z jego pomocą łatwo zmienimy ustawienia takich komponentów systemowych jak indeksowanie, przywracanie systemu, defragmentator dysku, funkcja Data Stamping, Boot Tracing, Windows Prefetcher, Windows Vista Superfetch, usługi Windows, a także zmodyfikujemy parametry pamięci podręcznej, użycie pamięci przez NTFS oraz wyłączymy nazewnictwo plików w formacie 8.3.
Myślę, że sensowność niektórych z proponowanych przez ten program modyfikacji można by poddać poważnej dyskusji.
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2011, 18:31   #50
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mój laptop nie obsługuje trybu AHCI.
Nie chcę też nic tweak'ować - ja się pytam czy niezbędne są jakieś zmiany do poprawnej pracy na SSD po sklonowaniu systemu z HDD.


Tzn lista:
- nie odpalać defragmentacji i usunąć ją z harmonogramu (to akurat wiem)
- prefetch, po co ? To w takim razie z innej beczki co z plikiem wymiany ?!
Muszę mieć plik wymiany bo 2GB RAMu to czasem zbyt mało (a więcej nie obsługuje).
- laptop obsługuje SATA2


Listy niezbędnych rzeczy mi brakuje,
wykonam to sam, a nie jakimiś trzecimi programami tworzonymi dla ludzi, którzy nie znają systemu.
__________________
amiga500site

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 29.09.2011 o godz. 18:42
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2011, 19:02   #51
migol21
Pasionat
 
Avatar użytkownika migol21
 
Data rejestracji: 17.07.2009
Lokalizacja: Małopolska
Posty: 102
migol21 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez latet Podgląd Wiadomości
Myślę, że sensowność niektórych z proponowanych przez ten program modyfikacji można by poddać poważnej dyskusji.
A możesz uzasadnić to wręcz dziwne twierdzenie.

Dlaczego dziwne bo opcje można ale nie musi się włączać wyłączać a to czy się to zrobi decyduje się samemu po analizie czy to pomaga czy nie.

Możesz, które cię tak martwią funkcje ?
Tym bardziej że pewne funkcje dobijają SSD i przyspieszają jego koniec.
__________________
Pomoc innym to jeden ze sposobów na spłatę długu wobec tych ,którzy tobie pomogli.
Nie w tym rzecz by udowadniać ,że się jest lepszym lecz by dowieść ,że ma się do tego moralne prawo.

Przydatne FAQ
S.M.A.R.T Opis atrybutów
Opis Partycje
Aktualizacja Firmware Seagate Czarna seria 7200.11
Praca z RAID 0
migol21 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2011, 19:04   #52
latet
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 04.08.2003
Posty: 691
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Mój laptop nie obsługuje trybu AHCI.
Nie chcę też nic tweak'ować - ja się pytam czy niezbędne są jakieś zmiany do poprawnej pracy na SSD po sklonowaniu systemu z HDD.
Słuszne podejście.

Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
- prefetch, po co ?
Szczerze mówiąc - nie wiem. Chyba, aby przyoszczędzić nieco RAM-u. Czyli jest to tweak nie tyle niezbędny, co pożyteczny.

Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
To w takim razie z innej beczki co z plikiem wymiany ?!
Muszę mieć plik wymiany bo 2GB RAMu to czasem zbyt mało (a więcej nie obsługuje).
Ja ustawiłem możliwie mały plik wymiany (200MB - chyba na takie minimum pozwala Win7) - na partycji systemowej, czyli na SSD.

Nie rozumiem czemu niektórzy radzą, aby nie dawać pliku wymiany na SSD. To chyba jest takie samo myślenie, jak kupić sobie samochód, ale nim nie jeździć, bo go szkoda zużywać.
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2011, 19:10   #53
latet
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 04.08.2003
Posty: 691
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez migol21 Podgląd Wiadomości
Tym bardziej że pewne funkcje dobijają SSD i przyspieszają jego koniec.
Co masz na myśli (oprócz defragmentacji)?
Odczyty nie skracają życia dysku. Robią to tylko zapisy.

Poza tym szybkie zużywanie się SSD jest mocno przereklamowane. Zanim dysk zdąży się zajeździć na śmierć, to i tak już będzie na tyle stary (licząc w latach), że użytkownik dawno go wymieni na nowszy, lepszy, szybszy... itd.

Wszystko zależy od podejścia. Ja nie kupiłem dysku SSD, po to, aby bić rekordy w długości jego działania, ale po to, aby wycisnąć z niego jak najwięcej dla własnego komfortu użytkowania systemu. Jeśli po 2-3 latach będzie już nie do użytku to - krzyżyk na drogę (zresztą gwarancję ma aż na 3 lata).
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2011, 19:13   #54
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
@migol21, @latet,

Chciałem właśnie zminimalizować zgrzyty i psucie SSD po ew. klonowaniu.
Plik wymiany mam ustawiony na 1GB ponieważ nieraz mi brakuje RAMu niestety,
a ten chipset co ja mam to 2GB max. Prefetch jest zaś przydatną opcją.

Nie wykluczam też ewentualnie postawienia systemu na nowo (tym razem w7 pro x64 z msdn),
ale czasu mało mam, a programów i ustawień dużo, więc dlatego kombinuję...

Nie podjąłem też jeszcze decyzji co do marki/modelu SSD - jedyne założenie to 120GB.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2011, 19:18   #55
latet
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 04.08.2003
Posty: 691
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Nie wykluczam też ewentualnie postawienia systemu na nowo (tym razem w7 pro x64 z msdn), ale czasu mało mam, a programów i ustawień dużo, więc dlatego kombinuję...
Sama zmiana dysku na SSD to stanowczo nie jest powód do re-instalacji systemu. Chyba, że masz inne, prawdziwe powody, aby to zrobić.
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2011, 19:23   #56
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez latet Podgląd Wiadomości
Sama zmiana dysku na SSD to stanowczo nie jest powód do re-instalacji systemu. Chyba, że masz inne, prawdziwe powody, aby to zrobić.
Właśnie odpycham rękami i nogami ten pomysł, bo kondycja systemu jest bdb (instalacja 20.12.2009).
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.10.2012, 12:24   #57
Gadzina18
Forumator
 
Avatar użytkownika Gadzina18
 
Data rejestracji: 27.08.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 883
Gadzina18 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Siema,

Chciałbym zachować partycję Recovery z laptopa HP np na płytę Bluray po to, by móc ją kiedyś odtworzyć. Aktualnie mam dysk 640GB (fabryczny samsung) który zamula niemiłosiernie.. (chyba coś z nim jest nie halo). Co planuję zrobić? Przenieść system na dysk SSD, który dziś zamierzam kupić (prawdopodobnie Vertex 4, nie znalazłem dla niego konkurencji cenowej). A Recovery tak jak mówiłem planuję zachować na czarną godzinę. Fajnie by było, gdyby była skopiowana tak, że po odtworzeniu na dowolny dysk zadziała po naciśnięciu odpowiedniego klawisza w laptopie, czyli w taki sposób, jak po wyjechaniu z fabryki.

Cheers

P.S. sorka za styl wypowiedzi, ale mam parę nie przespanych nocy za sobą...
__________________
Gadzina18 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.10.2012, 12:29   #58
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,174
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
A nie latwiej nagrac recovery na dvd zapewne jak ci system proponuje? Z tego co wiem nie da sie jej przeniesc na inny dysk tak aby dzialala(jak sie myle to ktos mnie poprawi, ale watpie aby cos sie zmienilo). Najlepiej zrob sobie backup licencji i olej partycje recovery(na dvd mozesz ja jednak wrzucic).
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.10.2012, 12:34   #59
Gadzina18
Forumator
 
Avatar użytkownika Gadzina18
 
Data rejestracji: 27.08.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 883
Gadzina18 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Własnie chodzi o to, że szukałem tej opcji, ale jej nie ma :cry:, była w laptopach Lenovo, ale ja mam HP. I tak planuje stawiać czysty system, ale Recovery chciałbym mieć, nigdy nie wiadomo, może się przydać na czarną godzinę...
__________________
Gadzina18 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.10.2012, 12:50   #60
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,174
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2116116.html zobacz tu.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
easeus, klonowanie, kopia partycji, paragon, partycja, przeniesienie partycji

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.