![]() |
Cytat:
Przeformatuj proszę (może być "szybki format" - zajmie sekundy) z jednostką alokacji = 4KB. I porównajmy testy. To może być interesujące. |
Myślałem, że jednostka alokacji to partition aligment :szczerb: dlatego zmieniłem.
|
Cytat:
Co do jednostki alokacji - nie wiem w jakim celu zmniejszyłeś z defaultowego 4096 na 2048? Ale to może być bardzo ciekawe - na ile po przeformatowaniu z normalnym ustawieniem (4096) wyniki testów zapisu 4K się poprawią. P.S. Partition aligment masz OK, co widać na screenie z AS-SSD (to ten zielony napis: "1024 K - OK"). |
@latet, benchmarki zrobię raz jeszcze, gdy już zainstaluję system. Może poszczególne wyniki są słabe, bo ustawiłem Rozmiar jednostki alokacji podczas formatowania na 2048?
BTW, kieszeń jest marki welland. ;) EDIT: Dysk kupiony tutaj |
Cytat:
Nie rozumiem też czemu odczyt sekwencyjny pod HD Tune i HD Tach tak słabo wypadł. Dziwne bardzo - skoro pod innymi testami ten parametr jest dużo lepszy. Ile dałeś za ten dysk? P.S. Patrząc na Crystal i AS-SSD pomyślałem, że ta kieszeń oferuje pełną wydajność SATA-II. Ale może to ona odpowiada za gorszy wynik HD Tune? Czy masz możliwość podłączyć ten dysk pod port SATA-II bez kieszeni i ponownie zrobić te testy? No i czy masz możliwość podłączenia pod SATA-III? Czy mógłbyś jeszcze zrobić test "Copy Benchmark" - jest w zakładce Tools programu AS-SSD.. |
Test Samsun SSD 128GB Seria 830
Ilość załączników: 5
Dysk podpięty przez kieszeń po ESATA.
|
Cytat:
Efekt sprawdzisz pod AS-SSD Test - na dzień dobry podaje info o partition aligment oraz o driverach trybu AHCI (który w przypadku SSD jest mocno zalecany). |
Mam Acronisa, lub systemowym softem podczas instalowania systemu.
|
Cytat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Format Nie lekceważ tego. W przypadku SSD wpływ na wydajność jest większy niż w przypadku HDD. Oto wyniki kilku pomiarów wydajności Veretexa 2 pod Crystal Mark. Liczby czerwone - dysk SSD z nieprawidłowym partition aligment (LBA63), wyniki niebieskie - z prawidłowym (LBA2048). 4K zapis: 54,2 MB/s - 11,8 MB/s 4K-64Thr zapis: 62,1 MB/s - 13,2 MB/s 4K-64Thr odczyt: 105,3 MB/s - 66,4 MB/s Założenie partycji począwszy od adresu LBA podzielnego przez 2048 - załatwia problem. Czym będziesz zakładał partycje? |
"partition aligmnent" cóż to za cudo?
|
Cytat:
Także proszę o testy dla potomnych. Najlepiej dwie tury (zobaczymy różnicę w wynikach) - pierwsze testy na nowiutkim dysku, drugie - w parę dni po zainstalowaniu i poużywaniu systemu. |
Hm, nie lepiej zrobić benchmarki z zainstalowanym systemem? Mogę podpiąć przez kieszeń SATA II ale nie wiem czy jest sens.
Co do partycji to obydwie podstawowe czy na system podstawa a na dane logiczna? |
Zanim zainstalujesz, zrob pare benchmarkow dla potomnych i jak Ci sie chce, wrzuc je dla potomnych (link w podpisie)... :)
A co do pytania, to ja bym zrobil tak jak piszesz, czyli dwie partycje: jedna na system i druga na dane. |
Zakupiłem Samsunga 128GB SSD seria 830. Jutro będę instalował system.
Jak go podzielić na partycje? Jedna wielka czy dwie podstawowe? A może jedna podstawowa (na system) i dysk logiczny na dane? |
Udało mi się w końcu - pomimo stosowania TrueCrypta - przywrócić względnie normalne prędkości działania SSD. Zastosowałem porady, o których czytałem na różnych forach, czyli:
1. odszyfowanie partycji systemowej 2. zmniejszenie jej rozmiaru (u mnie o 5 GB) 3. intensywne "trim" zarówno na tej zmniejszonej partycji, jak i na tej dodatkowej 5GB 4. zaszyfrowanie zmniejszonej partycji systemowej 5. pozostawienie na dysku nieużywanego, nieskompresowanego miejsca (5 GB) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:43. |