![]() |
Ilość załączników: 2
joujoujou@ kilka postow wczesniej porownywalem vertex'a 2 na takim chipsecie
tu masz wyniki vertex 2 na ich9r a tu na twoim chipsecie (PM965) ich8-me |
Ilość załączników: 2
No w takim razie to poszukam gdzies wynikow z Vertexa - a jak nie znajde to dorobie zaraz - z tym, ze siedzi mi on jako systemowy, wiec wyniki moga byc zanizone.... A wyniki testów OCZ Agility sa tez tutaj: benchmarki OCZ Agility 3
Ponizej Vertex 2 120GB: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1307300638 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1307300638 |
Zmieniam, bo jest okazja - kingstona sprzedam za kilka dyszek, pójdzie tutaj, a sobie kupię coś szybszego. :)
Skoro i tak trzeba coś kupić, to dlaczegóż by nie? :mruga: |
Wydaje mi sie, ze to bez znaczenia - w normalnej pracy interfejs nie jest takim ograniczeniem, zebys to odczul. No chyba ze non stop kopiujesz duze pliki. IOPSy beda tutaj bardziej istotne. Ja bym nie zmienial - jeszcze jest za drogo, zeby sie szarpac - a przyrost nie bedzie taki jak przy przesiadce z HDD na SSD.
|
Dzięki. :spoko:
Tylko się zastanawiam, czy w ogóle warto się pchać w szybkie SSD, których wydajności nie zauważę przy swojej konfiguracji? :hmm: Od dwóch godzin googluję i nie mogę znaleźć informacji jaki właściwie interfejs mam u siebie (czy sata I, czy II). :\ |
jou: OCZ Agility 3 wpiety do portu SATA3 pod Win7. Plyta jak w specyfikacji.... Mialem tez gdzies wyniki dla Vertexa 2, ale sie zapodzialy gdzies....
|
Ilość załączników: 1
Aktualnie używam Kingston SSDNow V series (entry level, powiedziałbym).
I czas na zmianę na coś szybszego - kingstona sprzedaję. :) Pytanie brzmi: czy przy takim chipsecie Załącznik 57571 warto pchać się w OCZ Agility 3 (odczyt 525MB/s, zapis 475MB/s), czy raczej OCZ Vertex 2 (odczyt 285MB/s, zapis 275MB/s) :pytanie: |
Alex ma 100% racji. Po założeniu Vertexa 2 notebook dostal takiego kopa, że głowa boli. Szczegolnie jest to widoczne przy przegladaniu katalogów z dużą ilością plików: przykladowo katalog z 1000'em zdjęc po 12 mpx każde. Otwierasz dowolny program do przegladania zdjęć i miniaturki ładują się jak z ram dysku.
Zdecydowanie te 860 PLN jest warte wyłożenia na stół. |
Bawilem sie Patriotem PS-100 nawet fajnie to latalo
|
Ja mam teraz 20GB miejsca na 120GB. Używam innych rzeczy po prostu.
Sam komplet maszyn wirtualnych na debianie to 30GB... |
po instalacji/konfiguracji systemu z pakietem biurowym mam 40GB wolnego miejsca ...
po co wiecej ... na storage mozna kupic pen'a |
Nie tyle błąd co nieopłacalność, 860,- za 120GB to ciągle za dużo :)
|
i tu jest blad w mysleniu ...
t61 tez jest tanszy od dysku ktory do niego wsadzilem kupno nowego notebook'a to koszt minimum 2k i tak wzrost wydajnosci jest okolo 20% do starego a wymiana w starym laptopie dysku ssd to wzrost o co najmniej 40% dysk ktory kupisz ma od 1000000-1500000 mtbf i gwarancje producenta 3 lata pojawi sie nowszy model sprzedasz na aukcji - kupisz nowego laptop'a wsadzisz dysk ze starego dzisiejsza wydajnosc i wytrzymalosc fizyczna dyskow ssd sklania do przemyslenia takiego zakupu moim zdaniem warto |
A tytuł nadal o lataniu... :rotfl:
|
To fajne.
Niestety 60GB to dla mnie za mało a 120GB kosztuje 860,- a tyle to wart jest mój 3letni laptop :| |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:43. |