![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją |
Ranking:
|
Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Mam Acronisa, lub systemowym softem podczas instalowania systemu.
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.08.2003
![]() |
Jeśli to system nowszy niż Windows XP - to OK.
Efekt sprawdzisz pod AS-SSD Test - na dzień dobry podaje info o partition aligment oraz o driverach trybu AHCI (który w przypadku SSD jest mocno zalecany). Ostatnio zmieniany przez latet : 03.02.2012 o godz. 17:43 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Guru
![]() ![]() ![]() |
Test Samsun SSD 128GB Seria 830
Dysk podpięty przez kieszeń po ESATA.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wymiatacz
![]() |
Przyjemne wyniki (choć nie wszystkie). Zapis sekwencyjny - rewelacja. Ale np. 4K - słabo (choć już wielowątkowe - b. ładnie - to dzięki trybowi AHCI).
Nie rozumiem też czemu odczyt sekwencyjny pod HD Tune i HD Tach tak słabo wypadł. Dziwne bardzo - skoro pod innymi testami ten parametr jest dużo lepszy. Ile dałeś za ten dysk? P.S. Patrząc na Crystal i AS-SSD pomyślałem, że ta kieszeń oferuje pełną wydajność SATA-II. Ale może to ona odpowiada za gorszy wynik HD Tune? Czy masz możliwość podłączyć ten dysk pod port SATA-II bez kieszeni i ponownie zrobić te testy? No i czy masz możliwość podłączenia pod SATA-III? Czy mógłbyś jeszcze zrobić test "Copy Benchmark" - jest w zakładce Tools programu AS-SSD.. Ostatnio zmieniany przez latet : 04.02.2012 o godz. 00:26 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
![]() ![]() ![]() |
@latet, benchmarki zrobię raz jeszcze, gdy już zainstaluję system. Może poszczególne wyniki są słabe, bo ustawiłem Rozmiar jednostki alokacji podczas formatowania na 2048?
BTW, kieszeń jest marki welland. ![]() EDIT: Dysk kupiony tutaj |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Co do jednostki alokacji - nie wiem w jakim celu zmniejszyłeś z defaultowego 4096 na 2048? Ale to może być bardzo ciekawe - na ile po przeformatowaniu z normalnym ustawieniem (4096) wyniki testów zapisu 4K się poprawią. P.S. Partition aligment masz OK, co widać na screenie z AS-SSD (to ten zielony napis: "1024 K - OK"). Ostatnio zmieniany przez latet : 04.02.2012 o godz. 03:07 |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Guru
![]() ![]() ![]() |
Myślałem, że jednostka alokacji to partition aligment
dlatego zmieniłem.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wymiatacz
![]() |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Guru
![]() ![]() ![]() |
Samsung SSD 128GB Seria 830 - Lenovo T420
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wymiatacz
![]() |
I jak odczucia ogólne? System śmiga? :-) Przesiadłeś się z HDD czy innego SSD?
Sata-3, prawda? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Guru
![]() ![]() ![]() |
Start systemu w jakieś 20 sekund. Zero zamulania podczas otwierania programów. Jest git
![]() Wg. benchmarków wychodzi na to, że SATA-3. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zgodnie z moimi przewidywaniami jest bardzo dobry
.Czekam na openSUSE 12.2 i też sobie takiego sprawię (albo następcę), tyle że pewnie 60-tkę. ![]() Tylko jeszcze nie wiem czy wybrać EXT4 czy BTRFS
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 05.02.2012 o godz. 13:02 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Guru
![]() ![]() ![]() |
Ciesze się, że nie jestem użytkownikiem linuxa. Nie mam takich problemów
Mam pytanie: jak dbać o dysk SSD? Wiem, że nie można go defragmentować. Czy funkcja TRIM jest domyślnie włączona czy trzeba ją włączyć? |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
![]() Ściągnij program SSDLife - pokazuje info o stanie i żywotności dysku, jego statystyki (transfery) oraz czy włączony jest TRIM: Zerkaj też w SMART - polecam do tego Crystal Disk Info, bo "rozumie" i opisuje ludzkim językiem specyficzne dla SSD wartości SMART: Defragmentacja jest demonizowana - ale oczywiście nie należy jej robić, głównie dlatego, że nie ma to sensu. Polecam też SSD Tweaker, proste narzędzie (wystarczy wersja darmowa), które pomaga wygodnie zmienić kilka systemowych ustawień, pod kątem SSD. Na screenie widać, jak to ustawiłem u siebie (pod XP) - moim zdaniem optymalnie. Jest też kwestia pliku wymiany oraz folderów tymczasowych. Moim zdaniem plik wymiany jak najbardziej powinien być na SSD, przy czym dobrze, aby jego wielkość była jak najmniejsza (a to zależy od osobistych potrzeb i od ilości RAM-u). Spróbuj od 256MB, w razie czego powiększaj. Pod Win7 nie powinno być takiej potrzeby. Z kolei foldery tymczasowe - zwłaszcza foldery cache przeglądarek www - warto trzymać w RAM-disku. Polecam prosty w obsłudze, darmowy DataRam Ramdisk. Pod Win7 można nawet na takim ramdisku trzymać plik wymiany. Jakby mi się nie chciało używać RAM-Disku, to trzymałbym foldery tymczasowe na SSD (bo nie po to kupuję SSD, aby nie korzystać z uroków jego wydajności). Ostatnio zmieniany przez latet : 05.02.2012 o godz. 15:07 |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ależ to żaden problem, oba systemy radzą sobie z SSD znacznie lepiej niż NTFS, po prostu sie zastanawiem który wybrać, bo oba są dobre
![]() A na nowego susła czekam, bo jak już robić format i reinstalkę systemu, to na najnowszy ![]() Trim jest obsługiwany tylko przez Windows7 a obsługuje się go tak: http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...ona/10925.html Natomiast w Linuksie dysk jest trimowany w tle i użytkownik głowy sobie tym nie zawraca, natomiast problem fragmentacji nie występuje (dzięki tzw extents). Narzędzi do defragmentacji też nie ma. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 05.02.2012 o godz. 14:41 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| adata, najszybszy dysk ssd, ocz, plextor, samsung 830, samsung 840 pro, ssd, vertex 2, wybór dysku, wybór dysku ssd, wybór ssd, zakup, zakup ssd |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Poradnik dla hakiera (PFO fabrini) | Patrixs | Off topic | 15 | 07.11.2023 21:04 |
| Plyty nagrane pod Xp nie dzialaja pod Vista | brynjubitr | Nośniki optyczne | 2 | 09.10.2007 13:21 |
| Jaki system pod server i do pracy | grzegorz35 | Off topic | 12 | 23.05.2007 19:36 |
| Zgon windowsa - jaki plik. | Loczek | Off topic | 17 | 11.02.2005 16:36 |
| Z dziennika cHackera - zapraszam do lektury ! | Laser | Off topic | 6 | 11.09.2002 10:05 |