Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje (https://forum.cdrinfo.pl/f102/)
-   -   Dysk zewnętrzny (https://forum.cdrinfo.pl/f102/dysk-zewnetrzny-79331/)

hotshit 17.11.2009 21:56

30MB

Poprawka, osiąga prędkości (dla plików od 256 kB w górę)bez problemu:
  • zapis 24 MB/s
  • odczyt 31 MB/s
:D

Wawelski 17.11.2009 18:57

60MB nie osiągniesz - USB tyle nie wyrobi. Standard to nieco ponad 20MB - rekordy nieco przekraczają 30.

hotshit 17.11.2009 18:28

"Mam tak samo jak Ty"

Kroppo - mam taki sam problem. Też mam dysk WD 1 TB. Podłączony do komputera stacjonarnego osiąga transfer (test programem ATTO Disk Benchmark): - odczyt 5 MB/s - zapis 3,5 MB/s Po odłączeniu wszystkich innych urządzeń od portów USB transfer nieznacznie rośnie. Kiedy podłączam dysk do laptopa (młodszego o jakieś dwa lata) odiągam transfer: - odczyt 60 MB/s (chyba, dokładnie nie pamiętam ;) - zapis 21 MB/s Czas oczekiwania na wyświetlenie plików jest też znacznie krótszy. Dodam, że na odu komputerach mam Windowsa XP SP3, a ten na komputerze stacjonarnym był instalowany niedawno. Obydwa są oryginalne :czytaj:
Co może być przyczyną problemu? Pomóżcie.

kroppo 12.11.2009 09:52

Widzę, że problemy dysków na USB są dość powszechne, stąd moje pytanie:
mam dośc antyczny, kmilkuletni komputer, z 6 gniazdami USB: podpięte sa do nich mysz i klawiatura bezprzewodowa, czytnik kart flash, router i sam dysk w końcu (poprzez przejściówkę długości 70cm)
Od kilku dni mam z transferem wielki problem, bo niesamowicie faluje: w czasie transferu (kopiowanie, przenoszenie za pomocą Total Commandera) dużych plików miedzy dyskiem wewnętrznym a zewnętrznym USB co kilkanaście sekund osiąga maksimum 30-35Mb/s, po czym stopniowo spada do wartości nawet 1,5Mb/s. Po czym znowu powili się podnosi. Falowanie to jest cholernie meczące bo powoduje tez zacinanie pracy programu do składania filmów. Dysk to WD 1TB.
Problem wcześniej nie występował.
Natomiast po podłączeniu do nowego laptopa takich problemów nie ma - transfer jest w miarę równy na poziomie 28-35Mb/s
Co z tym począć?

marynarz 08.07.2009 15:11

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1034986)
Ciekawe :0

Podwojnie ciekawe, bo nie spotkalem USB faktycznie pracujacych szybciej niz 9/15mb!
(IMHO-zauwazylem znaczacy spadek szybkosci transferow w nowych urzadzeniach USB)
Z tego co wiem, wiekszosc "przyspieszaczy" USB polega na buforowaniu wiekszych ilosci danych, i przesylanie do zapisu z bufora.
Polega to na przechwytywaniu przez bufor danych i pozniejszy juz powolny zapis na dysku. Przy duzych dyskach i ciezkich danych, tylko poczatek i koniec zapisu sa "szybkie" pozostale ida z tradycyjna szybkoscia dla USB.
IMHO- chłyt małketinkowy.

9/15?
Moj pendrive jest szybszy. Juz nie raz mialem w domu dysk zewnetrzny ktory szedl w okolicach 30 MB/s. Moze masz problemy z kontrolerem USB.

Arepo 08.07.2009 15:09

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1034986)
Podwojnie ciekawe, bo nie spotkalem USB faktycznie pracujacych szybciej niz 9/15mb!

To bardzo dziwne, u mnie na jednym komputerze dysk wyciąga 20 MB/s, nawet zamieszczałem wykres tutaj, na drugim jest około 30 MB/s. Wszystko zależy od ilości innych urządzeń podłączonych do kontrolera jak i jego samego.

Z tym wzrostem o 50% to wiadomo że lipa, ale nawet te 8-10 MB/s więcej byłoby pięknie, choć pewnie tak nie będzie ...

edit :
znalazłem też wykres z szybszym transferem, jest tu - ten z ASRocka

pozdrawiam

Wawelski 08.07.2009 15:04

A ja spotkałem przekraczające 20MB/s (było w działce z dyskami AFAIR).

yahol 08.07.2009 14:42

Cytat:

PQI zaprezentował 2,5 calowe, przenośne dyski HDD z serii H550. Urządzenia są dostępne w pojemnościach 250, 320 oraz 500 GB i oferują nawet o połowę wyższe szybkości transferu danych, niż konkurencyjne produkty.

Funkcją, która wyróżnia nowe twarde dyski PQI, jest USB Turbo Boost. Wg producenta umożliwia ona zwiększenie prędkości transferu danych nawet o 53 proc. - do 38 MB/s podczas odczytu i 40 MB/s przy zapisie danych.
Ciekawe :0
Cytat:

# USB 1.1 Urządzenia spełniające warunki tej specyfikacji mogą pracować z prędkością (Full Speed) 12 Mbit/s (1.5 MB/s) i (Low Speed) 1.5 Mbit/s (0.1875 MB/s)
# USB 2.0 (Hi-Speed) Urządzenia zgodne z warunkami nowej specyfikacji mogą pracować z maksymalną prędkością 480 Mbit/s (60 MB/s). Rzeczywista prędkość przesyłu danych zależy od konstrukcji urządzenia. Urządzenia w standardzie USB 2.0 są w pełni kompatybilne ze starszymi urządzeniami.
(IMHO-zauwazylem znaczacy spadek szybkosci transferow w nowych urzadzeniach USB)
Z tego co wiem, wiekszosc "przyspieszaczy" USB polega na buforowaniu wiekszych ilosci danych, i przesylanie do zapisu z bufora.
Polega to na przechwytywaniu przez bufor danych i pozniejszy juz powolny zapis na dysku. Przy duzych dyskach i ciezkich danych, tylko poczatek i koniec zapisu sa "szybkie" pozostale ida z tradycyjna szybkoscia dla USB.
IMHO- chłyt małketinkowy.

Arepo 08.07.2009 14:21

Mogę polecić WD, działają bardzo dobrze. Są ciche i prawie się nie grzeją. Migająca lampka pracy trochę denerwuje ale można ją zamalować czarnym pisakiem ;). Mają bardzo krótki kabelek USB, a nawet minimalnie dłuższy powoduje że dysk przestaje działać - to jedyna poważna wada jak dla mnie. Na czarnej obudowie mocno widać rysy i kurz, lepiej wybrać jakiś inny kolor np. czerwony lub biały.

Ostatnio widziałem ten news na stronie głównej i zaciekawiła mnie jak działa ta funkcja USB Turbo Boost. Na allegro są już te dyski, przy następnej okazji może się skuszę.

pozdrawiam

piecia166 07.07.2009 20:55

Witam chciałbym o ile to możliwe usłyszeć jakieś porady co do dysku zewnętrznego. Zamierzam kupić dysk 250/320GB, jego głównym zadaniem ma być magazynowanie danych z laptopa ewentualne odtwarzanie filmów na odtwarzaczu DVD. Dodatkowo chciałbym aby dysk był zasilany przez port USB bez zewnętrznego zasilacza.

Moje pytanie to jakie dyski nadawałyby się do tego celu, wybrać dysk WD czy np Seagate lub Samsunga ?

Czy lepiej wybrać dyski w których niema dostępu do dysku właściwego (zdjęcie obudowy może ją uszkodzić) czy takie w których, wymiana obudowy jest bezproblemowa. Na sam koniec pytanie o jakość dysków badsectory ogólną wadliwość jeżeli ktoś mial juz styczność z x dyskami danego typu prosiłbym o komentarz
http://allegro.pl/item676646067_320g...usb_sklep.html
http://allegro.pl/item675599462_320g...essential.html
http://allegro.pl/item678731703_dysk...msung_wwa.html

mjq666 08.02.2009 14:45

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1002506)
IMHO-dyski zewnetrzne, w obudowach 3.5 cala, nie sa przeznaczone do pracy ciaglej!
(mala obudowa, brak wentylatora etc)

Bez przesady. Obudowy przecież nie są szczelne w 100%. Mam dwa dysku w obudowach zewnętrznych i nie ma z nimi żadnych problemów. Komputer chodzi zazwyczaj po 12h, w weekendy dłużej.

Matefusz 08.02.2009 14:26

Może z tymi czterema dniami przesadziłem. Przecież jak zostawiam obudowę włączoną na noc i żadnych operacji na tym dysku nie przeprowadzam (zapis/odczyt) to i tak się grzać bardzo nie będzie.
Co do ceny to tańszej nie znalazłem (teraz też sprawdziłem i tańszych nie ma, chyba, że masz inne źródła :> http://www.nokaut.pl/szukaj/ME-740T.html http://allegro.pl/search.php?string=ME-740T&country=1 )

W dyskach zewnętrznych zawsze miałem jedną partycję (chodziło mi o to czy zrobić primary i active ale @mjq666 już nieco rozjaśnił sytuację) ;)

yahol 08.02.2009 14:17

IMHO-dyski zewnetrzne, w obudowach 3.5 cala, nie sa przeznaczone do pracy ciaglej!
(mala obudowa, brak wentylatora etc)
Lepsze do tego sa obudowy 5.25 cala z wentylatorem.
Osobiscie na dyskach zewnetrznych robie backupy, trzymam dane, jakies filmy itepe...
To raz - dwa, w zwiazku z tym dzielenie dysku zewnetrznego na partycje uwazam za nieporozumienie, i to kazdej wielkosc. Lepiej zalozyc osobne foldery.
I tak jak dysk padnie, dane ida do piachu

Ps: wydaje sie, ze twoja obudowa, jest po prostu odwrotnie zlozona :).
I cena jest dosc wysoka, nie powinna przekraczac 149 zl brutto.

mjq666 08.02.2009 13:34

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1002417)
A teraz inne pytanie. Mam na tym dysku zamontowaną jedną partycję logiczną. Nie lepiej jest zrobić na niej primary active? Do to coś?

Tylko jeśli postawisz na niej system.

Matefusz 08.02.2009 01:37

A teraz inne pytanie. Mam na tym dysku zamontowaną jedną partycję logiczną. Nie lepiej jest zrobić na niej primary active? Do to coś?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:11.