Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje

Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje Opinie o dyskach twardych, wyniki testów, porady dotyczące wyboru dysków twardych oraz SSD.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 30.01.2018, 22:41   #1
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Raid 0 2xSSD / 3xSSD czy 1x M.2 Nvme SSD na adapterze na Asus P8Z68-V Pro

Witam Wszystkich nowych i Starych forumowiczów... Dawno mnie tu nie było

Mam pytanie do zapaleńców ogarniętych z tematem SSD i kopiących informacje w internecie jak GPU NVIDII Bitocoina

Chciałbym przyspieszyć mojego kompa poprzez wymianę dysków magnetycznych pracujących w RAID 0 ("keszownaych" SSD 60gb) na:

[opcja A]
2x SSD 120/128 GB

[opcja B]
3x SSD 120/128 GB

[opcja C]
1x SSD Nvme M.2 na adapterze PCI-E

-= Obecna konfiguracja =-

Intel Core i7-2600K @ 4500MHz
ASUS P8Z68-V PRO (gen 2... niestety bez PCI-E 3.0) -> OPIS TU
2x 4GB Corsair XMS3 (XMP 9-9-9-24) CMX8GX3M2A2000C9 @1950MHz
ASUS STRIX R7 370 DirectCU II OC
Zasilacz modularny "GOLD" - be quiet! 580W BQT E9-CM-580W
Macierz RAID 0 (1 partycaj 1TB) 2x Samsung SpinPoint F3 512GB "keszowana" (Intel Rapid Storage, tryb maksymalizacja) za pomocą 1x SSD Ocz Agility 3 60GB WYNIK benchmarku z CrystalDsikMark załączony do posta
System operacyjny Win10 Pro (najnowsza kompilacja)

Komputer używany do gier, nie potrzeba dużo przestrzeni dyskowej (~256GB), chcę wymienić STORAGE ponieważ muli i hałasuje (dyski talerzowe). Nie chcę wymieniać platformy. Co Waszym zdaniem będzie najszybsza opcją?

Opcja A lub B do zrealizowania albo 2x 120/128 GB SSD lub 3x 120/128 GB SSD. Naczytałem się o dyskach SSD i ich wynikach w benchmarkach (MB/s lub IOPS), ale ciężko to zebrać do kupy i wiadomo, że w info. na str. producentów jest duuuużo marketingu. Dodatkowo dochodzą kontrolery, ich ilości kanałów, rodzaj pamięci flash (SLC / TLC / MLC), ilośc "keszu"...

Opcja C wydaje się być trudna do zrealizowania na tej płycie i dosyć droga, ale zachęca wysokimi wynikami transferów (często 3x transfer SSD SATA). Jednak mam wątpliwości czy:

1. Dysk M.2 NVME PCI-e np. LINK lub na adapterze M.2 NVME -> PCI-e, pójdzie na moje płycie gdyż wymaga interfejsu "M.2 PCIe Gen 3 x4 with NVM Express" (może pójdzie na PCIE 2.0)

2. Będzie bootowalny (aby włączyć obsługę NVME na płycie w wersji Gen 3, z PCIE 3.0 trzeba wgrać modyfikowany BIOS -> dostępny TU) -> opis jak powstał TU

3. Jak spadnie wydajność / przepustowość szyny danych PCI-e, którą taki dysk współdzieliłby z VGA. Jak to wpłynie na wydajność? Można to jakoś obliczyć?

Czekam na sugestie, spostrzeżenia i uwagi
Pozdr. +++LeWaP+ since @2002@
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Raid 0 2xSSD / 3xSSD czy 1x M.2 Nvme SSD na adapterze na Asus P8Z68-V Pro-clipboard01.jpg  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Tagi
m.2, nvme, p8z68-v, raid 0 ssd, ssd, z67

Twoje uprawnienia: