Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Nagrywanie / kopiowanie gier na PS2 (https://forum.cdrinfo.pl/f104/nagrywanie-kopiowanie-gier-ps2-54391/)

Rafaeel 22.06.2005 09:50

To Jak W Końcu Zrobić Tą Składanke Na Psx

Kawał dobraj roboty? no nieźle, na necie nie znalazłem żadnego programu, który jest potrzebny do zrobienia składanki na PSX oprócz ISO BUSTER podajcie linki do programów: Multisession Exe Loader, PSx CD-Gen, DXF2RSD, PSXBootScreenEditor. Jeżeli nie znacie linków :) to podajcie jakieś ich odpowiedniki :'( PLEASE!!

Desden 23.06.2005 16:48

emule,google,wyszukiwarki ftp'ów,fora psx'owe zagraniczne i się wszystko znajedzie ;)

Berion 24.06.2005 20:15

Cytat:

Napisany przez ciekawyy
bootowalne dvd na ps2
czy znajde gdzies opis tego co istotne dla ps2 w udf zeby plyta dvd sie bootowala?
chce przygotowac boot dvd na linuxie i mam z tym problem.

Potrafie nagrac sciagniety skads przykladowy bootowalny plik iso, ale przygotowywane przeze mnie nie dziala [...]

Przejrzyj podane przezemnie ustawienia do nero. Z ważnych rzeczy to napewno:
jedna sesja, 8+3 (znaki), udf/iso... ...

Cytat:

Napisany przez Mad Max
poszukuje Multi Loadera do PS2
wczesniej ktos pisał ze jest na http://www.alucard.cc
ale tam niestety nie znalazłem [...]

jest na 100%. Może pod inną nazwą. Ja podaję zawsze pełne nazwy programu z "about'a". Poszukaj MLGen, Gherudos Multiloader itp...\

Cytat:

Napisany przez Rafaeel
Kawał dobraj roboty? no nieźle, na necie nie znalazłem żadnego programu, który jest potrzebny do zrobienia składanki na PSX oprócz ISO BUSTER podajcie linki do programów: Multisession Exe Loader, PSx CD-Gen, DXF2RSD, PSXBootScreenEditor. Jeżeli nie znacie linków to podajcie jakieś ich odpowiedniki PLEASE!!

ISO Buster jest komercyjny. nie dziwota...
PSX CD-Gen'a możesz spokojnie zastąpić PS2Gen'em, dxf2rsd jest na eDonkey'u, a progsy Looser'a na jego stronie. Adresu nie pamiętam, ale wpisz w google'u "looser exe loader download" a napewno znajdziesz...

ps:
Od Lipca jestem z powrotem :D (czyt. "na stałe").

kiewas 27.06.2005 21:48

Mam kilka pytań do ludzisków znających się co nieco na temacie dotyczącym PS2 i modchipów.
Otóż na dniach kupuje konsolę, jednak mam ograniczoną liczbę gotówki i nie moge się szarpnąć na jakąś nówkę z ripperem 3.2, prawdopodobnie bedzie to używana v7 z Duo2Se czy innym ripperem (1 albo 2)...
W związku z tym mam kilka pytań
- mając któryś z tych chipów nie będe miał problemu z podłączeniem w przyszłości HDD do konsoli?
- zna ktoś stronki z jakimiś opisami tych chipów, metody bootowania, możliwości (na modchip.pl jest tylko duo2se i rip3.1)
- jak się butuje w riperze 1 i 2
- czy mi bedzie gt4 chodziło (popatchowane Toxic patcherem), jeśli nie a kupie taką konsolę to chyba się pochlastam albo rzucę z okna... (od razu nadmieniam że mam ograniczone środki i raczej oryginału nie kupię (na kosnolę zbierałem od świąt kuna fak... a za to że ją kupuje matka chce mnie z domu wypierniczyc na zbity pysk, bo tyle po pokuju sprzętu już sie wala... twierdzi że nie mam już na co kasy wydawać.. ehh co za rodzina)

Angin1 27.06.2005 23:09

Siema ludziska.
Czy istnieje możliwość sprawdzenia jakiego mam moda w swoim pleyu?

Desden 28.06.2005 11:35

Cytat:

Napisany przez kiewas
- mając któryś z tych chipów nie będe miał problemu z podłączeniem w przyszłości HDD do konsoli?

Jezuusie, odpowiedź brzmi tak!!!
Cytat:

Napisany przez kiewas
- zna ktoś stronki z jakimiś opisami tych chipów, metody bootowania, możliwości (na modchip.pl jest tylko duo2se i rip3.1)
- jak się butuje w riperze 1 i 2

klik! w sklepach internetowych znajdziesz metody boot'owania.

Cytat:

Napisany przez kiewas
- czy mi bedzie gt4 chodziło (popatchowane Toxic patcherem), jeśli nie a kupie taką konsolę to chyba się pochlastam albo rzucę z okna... (od razu nadmieniam że mam ograniczone środki i raczej oryginału nie kupię (na kosnolę zbierałem od świąt kuna fak... a za to że ją kupuje matka chce mnie z domu wypierniczyc na zbity pysk, bo tyle po pokuju sprzętu już sie wala... twierdzi że nie mam już na co kasy wydawać.. ehh co za rodzina)

Już pisałem na forum liste mod chipów,ale te co wymieniałeś będzie na nich śmigać ;)

kiewas 28.06.2005 13:11

Ha! O to chodziło :) Dzięki @desden
Może głupie pytania zadaje, ale normalnie ostatnio jestem nieźle "odmóżdzony" - wakacje i te sprawy, a tak poza tym trzymam w ręku kasę na PS2 i dostaje delirki - bo muszę czekać. Dzwoniłem do Norbitu i się dowiedziałem że wraz z końcem roku szkolnego sprzedaż konsol poszła w górę o jakieś 200% :P

qubeq 30.06.2005 10:26

A ja mam pytanie , bo sciagnalem tekkena 4 ale na ps2, slyszalem ze nie jest mozliwe na kompa odpalenie tego , ale teraz jak weszly procki 64 bitowe to moze , powiedzcie czy jak juz w ogole sa emulatory na PS2 to jakie??

Desden 30.06.2005 15:54

są emulatory ale jest tylko jeden projekt rozwijany pcsx2 jest też na procki 64 wersja tego emu,lecz tylko doda ci pare fpsów więcej niż przeciętny procek bo o grafie zapomnij ;)
www.pcsx2.net

Berion 01.07.2005 21:09

Łee.. emu platform 128 bit'owych są conajmniej cienkie... Nie nadają się do grania.

@qubeq
Było sporo tematów o tym traktujących. Od tamtej pory nie wiele się zmieniło.

BTW: Co sądzicie o takich banner'kach?
http://img19.imageshack.us/my.php?im...obanner6qu.gif

PS: Wróciłem :)

Berion 01.07.2005 21:38

v1.1b

Jeśli jesteś całkowitym newbie (początkującym), nie tylko w "aspektach konsolowych", ale i "PCtowych"... ... Albo inaczej: jeśli masz problemy ze zrozumieniem części, naszych tekstów w tutorialu, poniższy fragment jest dla Ciebie. Zawarłem w nim chyba wszystkie możliwe niejasności, uproszczenia itp... W razie jakichkolwiek wątpliwości możesz śmiało pytać, bez obawy przed wyśmianiem. Każdy kiedyś zaczynał, a ja sam jeszcze kilka lat temu nie radziłem sobie z WinRAR'em 8[___| ... Ghem
  • I - Formaty
    a.) Co to jest roszerzenie, format pliku?
    - Format danego pliku to jest to co widzimy "po kropce" w nazwie. Np. "BLABLABLA.bin".

b.) Co to za gwiazdka ? (*.bin)
    - Gwiazdka w takim zapisie oznacza nazwę pliku.

c.) jak je zmieniać?
    - Pliki tekstowe (np. cue) możemy śmiało edytować... ... w jakimkolwiek edytorze tekstowym (np. w Windows'owym wordpad/notatnik). Format takich plików możemy zmienić zmieniając tylko "to po kropce" (np. SYSTEM.txt na SYSTEM.cnf). Aby uniknąć nieporozumień, od razu w Windows'ie w Panelu Sterowania w opcjach folderów, odznaczamy "hide extensions for known files types" (ukryj rozszerzenia dla znanych formatów - czy jakoś tak; "maj inglisz is pur").

• II - Obrazy
    a.) czym się różni ISO od *.iso?
    - Pierwszy jest potoczną nazwą obrazu, drugi to format.

b.) czym się one od siebie różnią?
    - każdy (a przynajmniej większość) programów oferujących "zrzut płyty" do obrazu, posiada swój własny, charakterystyczny format (np. CDRWin zrzuca do *.bin/*.cue, CloneCD do *.ccd/*.img/*.sub). Czym się one różnią? Odpowiem w skrócie: budową. Dlatego nie można zamienić np. *.bin na *.mds, zmieniając nazwę.

c.) Dlaczego robiąc obraz jakimś programem mamy kilka plików (zależy ofkoz od progsa)?
    - Bo taki mieli kaprys programiści (czyt. tak go opracowali).

d.) Czy można poprawnie wypalić taki obraz bez któregoś z plików?
    - Generalnie nie (choć jest parę wyjątków). Nie polecam takiego postępowania...

• III - Na czym palić?
    a.) Na jakim nośniku?
    - Bezwzględnie na najwyższej jakości nośnikach. Dlaczego? Słabsze lasery mogą sobie nie poradzić z odczytem marnej jakości płyt.

b.) Jakie nośniki polecasz?
    - Osobiście palę na Verbatim'ach Pastel lub Crystal Azo (CD) i Advanced Azo (DVD-/+).

c.) "R" czy "RW"?
    - Zależy od konsoli; nie każda potrafi poradzić sobie z RW. Generalnie radzę unikać... ...

d.) "+" czy "-"?
    - Jeśli chodzi o DVD, plusy są lepsze (z +CD nigdy nie miałem do czynienia). Posiadają dodatkowe dane korekcyjne co skutecznie pomaga w odczycie (a co za tym idzie, także wpływa na jej "żywotność".). Niestety nie każdy laser "je przełknie"... Jeśli pierwszy raz w życiu palimy i nie mamy pewności polecam "minusy".
    Druga sprawa: zależy również od nagrywarki i jej bios'u. Jedna pali lepiej "-" inna "+".

e.) Jest jakieś panaceum?
    - Nie ma... :] Sam po jakimś czasie i testach, poznasz swoją nagrywrkę i konsolę. Sprawa jest indywidualna (szczególnie jeśli chodzi o PS2).

• IV - Progsy
    a.) Gdzie mam szukać podanych przez was programów?
    - Jeśli jest to program komercyjny to najlepiej ściągnąć go ze strony producenta. Jak ją znaleźć? Wpisz w wyszukiwarce (np. Google) "nazwa_programu download". Jak sama nazwa wskazuje są płatne, a ściągnięte przez nas to wersje trial'owe.

- Jeśli jest to program scenowy, niekomercyjny to mamy kilka możliwości:
    > z kanałów irc'owych - nie interesowałem się nigdy tym tematem, więc nie wiem.
    > z prywatnych serwerów ftp - trzeba znać dokładny adres takiego serwera i hasło do niego.
    > z różnego rodzaju sieci p2p - najlepszymi klientami (wg. mnie) będą eMule (eDonkey) i Azureus (Torrent).
    > ze stron www - mogę polecić ich kilka:

http://www.ps2ownz.com/
    http://www.alucard.cc
    http://www.ps2nfo.com

b.) Co to jest wersja trial'owa, czym się różni?
    - Wersja trial'owa danego programu to taka, która jest zubożona w opcje, bądź ograniczona czasowo.
    - Czym się różni? Patrz wyżej :]
    - Jak korzystać z trial'a po upływie np. 30 dni? Jest kilka metod (skupimy się na legalnych).
    > format dysku z "windą"
    > przesuwanie daty w komputerze (wstecz ofkoz - nie zawsze działa)
    > wykupienie klucza ;]

c.) Programy Dos'owe
    - Najczęstszym problemem nowych użytkowników jest obsługa programów napisanych pod dos'a. Jak taki uruchomić?
    > Jeśli korzystamy z Windows'a 9x (np. 98) uruchamiamy komputer w trybie dos.
    > Jeśli korzystamy z Windows'a NT (np. XP) przechodzimy na pasek START i klikamy w "panel" run (uruchom). Wpisujemy w nim cmd.exe i pojawi się nam okienko z emulatorem Dos'a (kiepskim trzeba dodać).

Wrzucamy nasz program na partycję "C", a w cmd wpisujemy "cd\". Następnie wpisujemy "start" i w nowo powstałym oknie wpisujemy nazwę naszego programu (np. xa2wav.exe). Co dalej to już zależy od programu. Zazwyczaj instrukcja jak się nim posługiwać jest wypisana po uruchomieniu; jeśli nie, to napewno w readme dołączonym do progsa. O czym powinniśmy jeszcze pamiętać? O tym, aby nasz program był w tym "samym miejscu" na dysku co plik/i, na którym/ch mamy zamiar operować (np. C: \xa2wav.exe i C: \intro.xa).

• V - Zrobiłem dokładnie tak jak jest napisane w tutorialu i nie działa!
    - Ciekawe... :] Wszystko co się tyczy PSX/PS2/X-Box'a zostało przez nas opracowane i sprawdzone. Nie piszemy "w ciemno", więc jeśli "coś nie działa" to wina jest w 100% po Twojej stronie.
    - I co teraz? ... pozostaje ci przeanalizować wszystkie fakty, pomyśleć co mogłeś zrobić źle... Może w którymś miejscu nie byłeś czegoś pewien i wybrałeś "na logikę"? Może szkoda Ci było czasu i wypaliłeś płytę z maksymalną prędkością? A może nie masz mod-chip'a/nie używasz swap'a? Może Twoja nagrywarka "siada"? Może konsola nie lubi takich czy innych płyty (np. nie każda PS2 poradzi sobie z "+" czy DL)... ... ufff. Jest tego trochę. Pomyśl zanim zaczniesz "rzucać jobami" [!]
    - Jeśli wszystkie pomysły Ci się wyczerpały i nadal nie wiesz "co poszło nie tak", zapytaj na forum.

M@X 01.07.2005 22:42

WOW! Witamy wsrod zywych, Berion :piwo:!

kiewas 01.07.2005 23:05

Cytat:

Napisany przez Berion
BTW: Co sądzicie o takich banner'kach?
http://img19.imageshack.us/my.php?im...obanner6qu.gif

PS: Wróciłem :)

Bannerek świetny :)

Również witam!

M@X 01.07.2005 23:12

Do mnie naotmiast uderzyl dizs na GG jakis kolega rozczarowany ze zdjecia z tutoriala sie nie wczytuja. Rozeznalem sprawe i rzeczywiscie - jak to mozliwe ze moj wniosek o przenisienie ich na serwer cdrinfo wyslana zaraz po umieszczeniu tutoriala nie zostala rozpatrzona do dzis. I skad ja teraz wezme te grafiki?

Berion 01.07.2005 23:20

Cytat:

Napisany przez M@X.666
Do mnie naotmiast uderzyl dizs na GG jakis kolega rozczarowany ze zdjecia z tutoriala sie nie wczytuja. Rozeznalem sprawe i rzeczywiscie - jak to mozliwe ze moj wniosek o przenisienie ich na serwer cdrinfo wyslana zaraz po umieszczeniu tutoriala nie zostala rozpatrzona do dzis. I skad ja teraz wezme te grafiki?

Spox... Przechowuje WSZYSTKIE pliki dotyczące tutoriala...
Zaraz uderzę do Administracji :)

PS: Mam jeszcze kilka propozycji odnośnie banner'ów:
DC - http://img128.imageshack.us/my.php?i...nnerdc26ha.gif
NGC - http://img128.imageshack.us/my.php?i...nerngc20ed.gif
PSX - http://img128.imageshack.us/my.php?i...nerpsx27sk.gif

PS: Dzięki za miłe przyjęcie mojej osoby :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:26.