![]() |
Wypalanie trudnych obrazów- dla ekspertów :>
Witam,
To mój pierwszy pościk tutaj. Dotychczas z problemami z nagrywaniem radziłem sobie względnie dobrze i z wszystkiego wychodziły mi po jakimś czasie płyty. Problem raczej dla twardzieli, bo sam ciemniakiem nie jestem :P, ale możecie chociaż poczytac jako ciekawostkę :D. No ale... Sprawa dotyczy konsoli Nintendo Gamecube i wypalania płytek na nią, a może raczej tego jak wypalić płytkę, by ta konsola dobrze sobie z nią radziła. W skrócie chodzi mi o to by wypalić image płytki, tak, aby zajmował całą jej powierzchnię co do jednego, ostatniego bajta. A w dłuższym tłumaczeniu chodzi o to, że laser GCNa ma jakieś problemy z synchrem podczas czytania mini DVD-R. Sprawa polega na tym, że image gier na GCNa posiadają równe 1459978240 bajtów (blisko 1.35GB). Oryginały posiadają jednak dodatkowy pierścień blisko początku płyty, który jest zabezpieczeniem przed odczytem i kopiowaniem, ale nie o to tu chodzi. Normalna płytka mini DVD-R mieści 1.38 GB, czyli dokładnie 1465679872 bajtów, różnica między pojemnością płyty, a obrazem wynosi 5701632 bajtów (5.43MB)... no i tu jest pies pogrzebany. Obrazy na GCNa są tak skonstruowane, że czytane są od końca płyty (aby zwiększyć prędkość odczytu, ze względu na odległość od środka koła). Płyty, które zaczynają być czytane bliżej środka chodzą świetnie aż do momentu, kiedy niebezpiecznie zbliżą się do krawędzi. Wtedy laser się gubi. Coś go rozsynchronizowuje i potrafi przywalić w tył na maksimum, tak że słychać wyraźne stuknięcie ;). Jak dobrze pójdzie wraca na miejsce i czyta płytkę dalej. Ale nie więcej jak 2-3 takie wypadki i laserek rezygnuje z czytania płyty. Prawdopodobną przyczyną tego jest to, że laser gubi się na landach (outlands ;]) nie do końca wypalonej płyty. Tj. próbuje czytać płytę tak daleko, aż łyka zera z krawędzi płyty i się wywala- bo tych zer oryginalny dysk nie posiada. Możliwym sposobem na załatanie tego problemu byłoby wypalenie image'u aż do samego końca przy użyciu pitów nieodbijających światło, czyli po prostu jedynek- wtedy laser by wiedział, że jest to fizyczny koniec płyty. No i zrobiłem to, co było w tym miejscu logiczne. Dokleiłem "fizycznie, na chama" 5701632 bajtów (5.43MB) jedynkowych do obrazu płyty (bo sam obraz jest niemożliwy do ruszenia dla pecetów), próbowałem wypalić... no i tu jest problem. Nero mówi, że image jest za duży i nie chce go wypalić, choć tak naprawdę rozmiar img zgadza się z objętością płyty co do bajta. Z tego co się dowiedziałem, Nero dodaje do nagrywanego obrazu coś od siebie. Nie wiem co to jest, ale to rzekome "to" powoduje niemieszczenie się obrazu na płytę ;]. Próbowałem wypalać płytę bez zamykania sesji, gdyż w przypadku nagrywania gier na tą konsolę chodzi po prostu o to, by zera i jedynki były na swoim miejscu- image GCNowy jest zamkniętym obrazem jako sam z siebie. Czy nie ma jakiegoś sposobu na siłowe wypalenie danej ilości danych :P? DVD Decrypter wogle nie łyka obrazu, Nero gada swoje i nie da się nimi nagrać tak "spatchowanego" obrazu, a ja naprawdę potrzebuję wypalić ten obraz tak, by kończył się on wyłącznie jedynkami :\. Wcześniej rozszerzałem obraz innymi danymi, ale nic to nie daje. Dzięki temu mam 4 kopie zapasowe Metroid Prime 2: Echoes :P na płytkach Verbatim mini DVD-R (MCC)- każda kosztowała mnie niemal 15zł, sam oryginał 200zł, a ja chcę dalej próbować :>. Ewentualnie mogę wypalić tą piątą kopię z nieco mniejszą ilością końcowych pitów. Tylko nie wiem o ile zmniejszyć końcowe "dummy" (powiedzmy z 5.43MB do 4,5?), aby Nero wcisnął swoje dane na płytkę... Aha... co ciekawe obrazy gier na GCNa wypalone na płytkach 12cm działają perfekcyjnie i nie ma mowy o zacięciach- nawet bez rozszerzania image'u, a płytek używam praktycznie identycznych (Verbatim full size DVD-R x4 na MCC nie wywala się zupełnie, a na mini zawsze...). Takie wywalanie się lasera ma miejsce tylko na mini DVD-R, a problem jest dodatkowo taki, że konsola jest zaprojektowana na płytki mini... Tak więc korzystanie z dużych płyt wymaga zdjęcia obudowy i pykania na rozbebeszonej maszynie. Niezbyt fajnie :(. Moja nagrywarka to NEC 2500A, z biosem supportującym Dual Layer. Wiem, że nie wypalaliście nic dla GCNa, ale chodzi po prostu o wypalenie "za dużego obrazu". Nie wiem co jeszcze dodać. Chyba wszystko jest jasno opisane. Jeśli chociaż odpiszecie, to wielkie dzięki. Nad problemem stabilnych mini DVD-R głowi się cała scena Gamecube'owa :). Pozdrawiam :). |
Cytat:
|
Cytat:
I tak potrzebujesz niezłej karty... Cytat:
Wszystkie moje projekty są napoczęte, jedyny rom, którym mogę się pochwalić to Battle City (jak chcesz mogę podesłać alpha'ę - narazie nie mam pomysłu, abygo dokończyć, pozatym zajmuję się teraz de-RIP'em FF7 na DVD dla PS2) |
Wreszcie Gra która dościgneła mafię (San Andreas
|
Cytat:
Możesz mi dać swoją stronice? |
Cytat:
Ale ok. wyjaśnię Ci dlaczego używa się takiego a nie innego sformułowania w stosunku do "gier emulowanych"... ... Masz rację, ale tylko w połowie :D. Nośniki optyczne pojawiły się (konole ofkoz) dopiero od ~'92 roku. Wcześniej informacje były zapisywane na kasetach, flopach, cartridge'ach itp... ... ROM'y są to zrzuty pamięci ROM cartridge'a. Dlatego używa się takiego, a nie innego określenia (w przypadku np. C64, Amig wszelakich pojęcie to jest potoczne). Nie możesz na obraz z CD-ROM/CD-I/DVD-ROM powiedzieć rom... no sam się zastanów :piwo: Cytat:
Dwa: Dwu rdzeniowy (tego akurat nie jestem pewien) główny procesor EE (128bit). Brak dokładnej jego dokumentacji... Jak ty chcesz go zaemulować na platformie 32bit'owej? A trzy: Egzotyka karty gfx... ... Wszystko co napisałem tyczy się WYŁĄCZNIE gier. Dlatego sobie nie zagrasz w GTA-"Sen Dresa" :) edit: Co prawda już dawno nie interesowałem się sprawą emulacji PS2, ale wątpię aby przez ten czas (czyt. kilka miesięcy) co się ruszyło w tym temacie 8 ) |
Cytat:
O rany... ty naprawdę myślisz, że pograsz w GTA na Emu O_o [!] A dlaczego nie?! :bicz: :bicz: :bicz: |
Cytat:
Cytat:
ROM - Read Only Memory... ... ... Nie wiedziałem, że gry na PS2 wydawane są na cartridge'ach ?? :D ISO, obrazy, lustra etc. Cytat:
PS: DVDDecrypterem zrobisz obraz odrazu w *.iso/*.mdf po co kombinować... |
WinISO (na www.underpl.org)
|
Problem Programy do Ripowania PS2 to ISO
Mam tak problem ściągnołem Emulator PS2 .Ponoieważ romy będą się ściągać kilka dni .I neostrada nie wytrzyma (transfer).A kolega ma DVDek z SA(Wszyscy wiedzą o co chodzi ) .Chciałbym żeby ktoś mi dał linka do strony z programem którym można było by gry z PS2 na .bin iso. img. (najlepiej iso )Byłbym wdzięczny temu komuś pod niebiosa .!I jeszcze (niekoniecznie linka do pluginu dźwiękowego do nSX2
|
Cytat:
|
Dzięki za zainterwsowanie i pomoc ... rzeczywiście mój laser jest "kapryśny"
Gdy przegrałem gre kilka dni temu sprawdziłem ją kilkanaście razy i nie działała ... Po przeczytaniu postu Beriona i punktów IV 6-a,e pomyślałem, że sprawdze jeszcze raz i dopiero wyrzuce zepsutą płyte ... a tu niespodzianka ... gra odpaliła :jupi: ... i od tej pory za każdym razem działa (tnz. raz na jakiś czas na sekunde lub dwie pokaże się napis "read error ... ", ale jak grałem na oryginale to było to samo) |
Cytat:
|
Rada
Cytat:
witam Kopie gry PS2 - GTA San Andreas wykonasz w programie DVD Decrypter (b.d. program do robienia kopi gier na PS2 i nie tylko - sprawdzone!!!) a program jest bezplatny i jeszcze jedno wykonujac kopie gry na PS2 nie potrzebujesz zadnych "profilow" to niema zadnego znaczenia. Mozesz skorzystac rowniez z innych programow do wypalania jak Nero, RecordNow Max, GameBackup, PrimoDVD lub wspomniany wczesniej DVD Decrypter. O wiele wazniejszym czynnikiem jest dobor nosnikow i predkosc nagrywania. Laser w PS2 jest bardzo "kaprysny" dlatego musisz sobie przetestowac jakie plytki mu najlepiej "smakuja", ja korzystam w 99% z plyt firm Verbatim, TDK, Maxell a ostatnio rowniez Memorex (kilka gier nagralem na tanszych nosnikach i z biegiem czasu gry dostaja "zadyszek" dlatego teraz nagrywam tylko na markowych - ceny nie sa wysokie a pewnosc wieksza). Chce nadmienic ze moja pierwsza gre na PS2 wykonalem w koncu 2001 ktora do dzis jest na chodzie (wypalarka Pioneer DVR AO3 a plytka Verbatim ceny byly "kosmiczne" porownujac do dzisiejszego stanu) pozdrawiam |
Acha
no to rzeczywiście... ??? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:13. |